Dacia Sandero 2008. – 2012. – Polovnjak, iskustva, motori

Dacia Sandero I 2007. – 2012.

Dacia Sandero 2007. – 2012.

Nakon uspeha Logana, Dacia je ušla na tržište 2008. godine sa novim modelom – Dacia Sandero. Mali gradski automobil se može pohvaliti dovoljno prostranim prostorom, dovoljno velikim prtljažnim prostorom, a naročito privlači svojom cenom, što je znatno niža od uporedivih modela više poznatijih brendova.

Kupci ne očekuju previše od Dacia Sandero, zbog čega opraštaju završnu obradu i druge uštede. Cene njegov atraktivan izgled, pristojnu opremu i to što je vozilo podignuto, posebno verziju Stepway, koja je dopunila ponudu.

Benzinski motori su jeftini za servisiranje i ne izazivaju velike operativne probleme, na žalost oni prave buku  i ​​nemaju snagu. Dizeli impresioniraju svojom fleksibilnošću i niskom potrošnjom goriva, ali su skuplji za održavanje.

Dacia Sandero

Dacia Sandero

Godina proizvodnje: 2008. – 2012.
Prethodni: / Sledeći: Sandero II

Klasa: Gradski automobil
Konkurencija: Hyundai Accent, Hyundai Getz, Renault Clio, Peugeot 207
Modeli: Hatchback
Euro NCAP: ★★★ (2008)
★★★★ (2012)

Prednosti
+ moderniji eksterijer
+ puno opreme po ceni
+ garancija 3 godine
+ jednostavnost u svim oblastima
+ prostrana unutrašnjost
+ zapremina prtljaga

Slabosti
– zvučna izolacija
– završnaobrada
– benzinski motori
– unutrašnjost

Dacia Sandero iskustva – motori

Dacia Sandero I 2007. – 2012.

Za pogon Dacia Sandero su obezbeđeni samo četvorocilindrični benzinski agregati i jedan dizel. Dizel 1.5 dCi snage 68, 75, 86 ili 90 ks koristi turbo punjače. Problem kod dizela sa delikatnom konstrukcija. Modeli iz početnog perioda proizvodnje pate od problema sa ležajevima redilice i problema sa dodatnom opremom. Benzinski motori su mnogo sigurniji. Renault je ponudio motore poznate iz Clio II: 1,2 75 KS, 1,4 75 KS i 1,6 sa 86-105 KS. Svi motori  su kombinovani samo sa petostepenim manuelnim menjačima. Odlučujući o izdržljivom benzinci.Čak i najmanji motor u gradskom saobraćaju troši oko 8-9 litara na sto. Izgleda da je savršeno rešenje instalacija LPG, što značajno smanjuje troškove. Benzinski motori nemaju velike nedostatke. Prema rečima stručnjaka, dovoljne su redovne zamena ulja, filteri i zupčastog kajš.

Sandero 1.4 MPI

Osnovni 1.4 MPI benzinski motor isporučuje snago od 55 kW na 5500 o/min i obrtni moment od 112 Nm pri 3000 o/min. Motor obezbeđuje dovoljnu dinamiku za tihu vožnju na pola opterećenja. Kod niske i srednje brzine buka je na prihvatljivom nivou, a preko 3000 okretaja u minuti u kqbini se čuje povećana buka motora. U normalnoj vožnji potrošnja je oko 6 litara. Očiglednije se razvija sa bržom (autoputem) vožnjom, gde potroši 8 litara.

Značajno više dinamike i  snage će obezbediti moćniji  1.6 MPI koji isporučuje 64 kW i obrtni momenat od 128 Nm pri istim obrtanjima kao i slabiji 1.4 MPI. Kod buke, motor je vrlo sličan slabijoj verziji, pri čemu su niska i srednja brzina buka na prihvatljivom nivou, ali u drugoj polovini spektra brzina, manje prijatan zvuk motora se čuje u unutrašnjost. Potrošnja je oko 6,5-7 litara u normalnoj vožnji, ali se povećava na 9-10 litara gasa u gradu ili na autoputu. Za oba motora, jedna karakteristika je zanimljiva. Kod veće brzine, vibracije se prenose na pedalu gasa koja može biti neprijatna za neke vozače.

Tokom proizvodnje 1.4 MPI je postepeno zamenio moderniji četiri-cilindrični  1.2 16V 55 kW pri 5500 obr./min. i obrtnim momentom od 107 Nm pri 4250 obr./min.  On zadovoljava prihvatljivom potrošnjom. To je oko 6 litara u normalnoj vožnji.

Sandero 1.4 MPI LPG

Dacia Sandero se takođe prodaje sa motor na LPG gorivom. 1.4 MPI LPG dostigne 53 kW, obrtni moment ostaje isti (112 Nm). Rezervoar za tečni naftni gas – 34 litara TNG-a je sakriven ispod poda, tako da je Dacia Sandero logično izgubio rezervnu gumu koju je zamenila kompletom za popravke. Prekidač benzinskih i gasnih pogona nalaze se u centralnom tunelu između sedišta. Startovanje je na benzin, prelazak sa plina na benzin se odvija u roku od nekoliko sekundi. Razlika u dinamici između benzinskih i LPG pogona je izraženija u slučaju većeg kapaciteta / opterećenja ili ubrzanja pri većim brzinama, gde motor treba više preusmeriti. Potrošnja je oko 8 litara na 100 km za LPG.

Sandero 1.5 DCi

Dacia nije zaboravila ni ljubitelje dizel motora. Dve verzije motora su 1.5 dCi (serija K9K) snage 50 kW (160 Nm) i 63 kW (200 Nm), kasnije 55 kW (180 Nm) i 66 kW (200 Nm). Motor ima blok od livenog gvožđa, aluminijumsku glavu sa OHC-om sa osam ventila i comon-rail ubrizgavanje. Obe verzije motora karakterišu relativno linearnu karakteristiku obrtnog momenta bez posebnog turbopunjača. Slaba strana čini sofisticiranu i zvučnu izolaciju. U poređenju sa sestrinskim vozilima Renault brenda Renault (Clio, Modus, itd.), više vibracija se prenosi na enterijer i više buke zbog slabije zvučne izolacije.

Sa stanovišta dinamike vožnje, obični vozači će zadovoljiti i slabijom verzijom dizelaša, ali za brže ubrzavanje, najmanje 1800 obrtaja. Jača verzija je još sofisticiranija i pruža dobru dinamiku za puno i opterećeno vozilo. Snaga motora je potrošnja. U proseku, nije problem zadržati prosek oko 4,5 litara.

Dacia Sandero problemi i kvarovi

Dacia Sandero

Najčešći nedostaci ili greške Dacije Sandero nastaju u prvoj godini proizvodnje, sa vremenom su rešeni. Ponekad samo male nepravilnosti se javljaju kao rezultat lošeg kvaliteta farbe na nekim delovimaautomobila, škripa sedište, povremeno ne dihtovanje zaptivanih guma i nekih plastičnih kućišta, proble msamažetnom ručice menjača, problem sa ventilatorom i grejanjem unutrašnjosti. Ponekad je kvar serva – kada se okreće volan točkovi generišu buku i treba proveriti funkcionalnost klimom koja možeda ne hladi i često curi sistem.  Zaštita od korozije u odnosu na LOGAN je mnogo bolja, ali s vremena na vreme pojavljuje  se rđa na određenim mestima.

Benzinski motori karakterišu pouzdanost i kvarovi se javljaju retko, uglavnom sa velikim kilometražama ili kao rezultat zanemarivanja održavanja. Povremeni problem sa nepravilnim radom motora ( gašenjem), često se problem rešava demontažom i čišćenje, a ponekad zahteva zamenu klapne gasa. Povremeno se može javiti greška lambda sonda, kvar senzora položaja radilice kolenastog vratila (svetli lampica motora, pokretanje bez problema) ili ne dihtovanje između auspuha i katalizatora.

U slučaju zapostavljenja redovnog menjanja sveća, povremeno se pojavljuje kvar bobina, što znači da motor radi na manje cilindara i slabijim performansama. Vrlo retko, problem pravi i pumpa za gorivo. Kod starijih motora sa 8-ventila, veća kilometraža može dovesti do curenja motornog ulja oko kartera za ulje ili na mestu gde je motor povezan sa prenosnikom. Problem je rešen zamenom dihtunga kartera ili zamenom semeninga radilice. Sa novijim verzijama od 16V, ulje curi obično oko semeninga. U slučaju benzinskih motora sa 8-ventila (1.4i i 1.6i), potrebno je u redovnim intervalima proveravati zazor ventila, u slučaju zanemarivanja, buka se postepeno povećava i snaga motora se smanjuje.

Modeli sa 1,4 motorom imali su problema sa brzim habanjem kvačila, što je trebalo zameniti.

Kod 1,4 MPI 75 LPG, bilo je nekoliko problema sa meračima količine gasa, kao i sa kalemima za paljenje.

U slučaju dizel motora sa većom kilometražom obratiti pažnja na rada motora, povećanje buke ili problematične hladne startove, krivci mogu biti kvar injektora ili pumpa za ubrizgavanje. Starije verzije motora (Euro 4- 50 i 63 kW) su osetljivije na kvalittet dizela, novi Euro 5 sa 55 i 65 kW imaju značajno izdržljiviji sistem ubrizgavanja, manje osetljiv na promenjiv kvalitet dizela. Naročito kod starijih 1,5 dCi (Euro4), preporučuje se redovno dodavanje aditiva za čišćenje dizni  (najmanje svakih 3-5 pun rezervoara) u  rezervoar.
U slučaju jačeg dizelaša, može doći do problema sa ožičenjem ili greškom u upravljačkoj jedinici. Sa većom kilometražom, povećava se rizik od istrošenih turbopunjača, što se odražava na povećanu potrošnju ulja, ulje ulazi u usisni vod , ponekad slabija vuča i veći šum. U značajnoj meri je i vrlo optimističan interval promjene ulja, koji se preporučuje smanjiti na maksimalno 15.000 km / 1 godinu. Istrošeni turbopunjač oslobađa motorno ulje u usisni vod, što dovodi do preopterećenja EGR ventila uz povećanu potrošnju ulja. EGR ventil se prlja tokom vremena – ostaje trajno otvoren, uzrokuje poteškoća, a ponekad sprečava pokretanje motora. Ponekad kod EGR ventila će pomoći čišćenje, ali retko treba zameniti.
Uz veću kilometražu može doći do prekomernog habanja plivajućeg zamajca, što dovodi do više vibracija ili prekomjernog buka pri niskim obrtima.
Slično tome, prilikom prelaska preko 150.000 do 200.000 km, može doći do prekomerno istrošenih ležajeva radilice, što povremeno dovodi do otkaza motora. Početkom 2010. godine ovi ležajevi radilice motora su poboljšane, a životni vek motora poboljšan. Da bi se ovaj problem eliminisao, preporučuje se, da kod modela iz prvih godina (Euro 4-50 i 63 kW), zajedno sa pogonskim kajšem, preventivno zameniti ležajeve radilice.

Za vozila opremljena FAP / DPF filterom, nije preporučljivo često voziti na kratkim relacijama. Kada vozite na kratkim relacijama ili u gradu, filter FAP ne može se regenerisati i motor može preći u sigurnosni režim rada, ograničavajući snagu motora sve dok se greška ne ukloni. Vožnja na kraćim relacijama  (urbana vožnja) bez dovoljne regeneracije generalno skraćuju životni vek filtera i dovode do preuranog zagušenja filtera.

Servis

Svi motori imaju kao pogon zupčasti kaiš. Interval zamene kaiševa i španera je pogodan za starije 8-ventilske  benzinske motore 1,4i i 1,6i  na 60.000 km / 5 godina nakon nadogradnje na Euro 5 do 90.000 km. Za 1,2 16V, opseg je postavljen na 120,000 kilometara ili 5 godina. Za dizel motore, interval zamene je postavljen na 160.000 km / 8 godina. Sa benzinskim motorima od 1,4 i 1,6 i na svakih 30 000 km, proveriti ventile i, ako je potrebno, preštelovati ventile.

U modelima proizvedenim u periodu od novembra 2009. do marta 2010. godine, u unutrašnjosti su postojali delikatni mirisi, koji su uzrokovali aditiv za ulje. Nakon 2000 km, mirisi su isparili.

Neki vozači upozoravaju na previše brzo propadanje sunđera u sedištima.

Neželjeni šum ili “škripa” teži da se pojavi na tabli, kao i na zadnjoj polici.

Gume “Continental” (eko model 3) pokazala se kao nepouzdana jer su gume istroše prevremeno ili se pojavile pukotine na njima.


Motori – Sandero

Ime Kod Zapremina cm³ Snaga Ubrzanje 0–100 km/h Max. brzina
Kombinovana potrošnja
1.0 16v D4D Hi-Flex 999 77 KS (57 kW) 14.1 s 161 km/h (gas/ethanol)
1.2 16v D4F 732 1,149 75 KS (56 kW) 13.6 s 161 km/h 5.9 l/100 km
1.4 8v K7J 710 1,390 75 KS (56 kW) 13.0 s 161 km/h 6.9 l/100 km
1.4 8v K7J LPG 1,390 72 KS (54 kW) 13.0 s 161 km/h 9.2 l/100 km (LPG)
1.6 8v K7M 800 1,598 85 KS (63 kW) 12.9 s 169 km/h 6.7 l/100 km
1.6 8v K7M Hi-Torque 1,598 95 KS (71 kW) 11.7 s 174 km/h (gas/ethanol)
1.6 16v K4M 696 1,598 105 KS (78 kW) 11.3 s 181 km/h 6.8 l/100 km
1.6 16v K4M Hi-Flex 1,598 112 KS (82 kW) 10.8 s 195 km/h 9.3 l/100 km (ethanol)
1.5 dCi K9K 892 1,461 75 KS (56 kW) 15.0 s 157 km/h 4.5 l/100 km
1.5 dCi K9K 892 1,461 90 KS (67 kW) 13.0 s 167 km/h 4.6 l/100 km

Izvor: https: wikipedia.org


Dacia Sandero 1.4
Dacia Sandero

Dacia Sandero cena polovnjaka – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *