Filter čestica čađi DPF (Diesel particulate filter) – 1. deo

Filter čestica čađi

Filter čestica čađi DPF (Diesel particulate filter)

Što je (filter čestica čađi)DPF/FAP i kako djeluje?

Filter čestica čađi, po engleskom DPF (diesel particulate filter), po francuskom FAP (filtre á particules) je naprava ugrađena u izduvni sistem dizel motora, čija je zadatak uklanjanje tvrdih čestica i čađi iz izduvnih gasova, koje odlaze u atmosferu i zagađuju okolinu. Čestice se talože u obliku čađi, koja nastaje sagorevanjem u dizel motoru.

DPF zaustavlja većinu čađi koja bi inače putovala izduvnim sistemom i izašla u atmosferu.

Filter čestica čađi

Može zadržati određenu količinu čađi, ali ne veliku, te zbog toga mora proći proces koji se naziva ‘regeneracija’ da bi se očistile naslage čađi unutar filtera. Kad čađ prođe proces regeneracije pretvara se u višestruko manju količinu pepela, koji se ne može ukloniti. Postoje dve vrste regeneracije – pasivna i aktivna.

PASIVNA REGENERACIJA – obavlja se tokom dužih putovanja otvorenim putem, bez  intervencija upravljačkog uređaja motora (ECU). Zbog povišene temperature izduvnih gasova (350 do 500°C) proces se polako i kontinuirano odvija unutar DPF-a, čija su jezgra presvučena katalitičkim slojem platine. Katalitički presvučen DPF smešten je blizu motora, te je temperatura izduvnih gasova dovoljno visoka (500 °C) da se čestice čađi zapale. Zbog toga se čađ spali i pretvara u manju količinu pepela.

AKTIVNA REGENERACIJA –  je proces koji se obavlja na intervenciju ECU-a, kad izračunato taloženje čađi unutar DPF-a dosegne 45 posto. Procedura traje pet do deset minuta. ECU poduzima mere da bi se temperatura izduvnih gasova podigla iznad 600°C – isključuje recirkulaciju izduvnih gasova i povećava vremena ubrizgavanja, koje uključuje kratko ubrizgavanje nakon glavnog ubrizgavanja. Kratkotrajno se povećava potrošnja goriva, što se pokazuje i na putnom računalu. Time se ubrzava i poboljšava sagorevanje čestica čađi.

Ako vozač tokom aktivne regeneracije naglo smanji snagu (uspori, zaustavi se…), proces se prekida te se nastavlja kad se stvore uslovi, odnosno brzina pređe 60 km/h. Proces traje 15 minuta. Ako nakon dva 15-minutna pokušaja, uspešna regeneracija nije moguća, taloženje čađi će se povećati. Na 50 posto napunjenosti čađom, ECU će nastaviti održavati maksimalne temperature izduvnih gasova na 600°C do 650°C, da bi se podstaklo proces regeneracije. Sistem će pokušati pokrenuti proces regeneracije na 15 minuta. Ako proces ne završi uspešno, sistem će treći put ponoviti proces sledećih 15 minuta. Ako je i nakon toga proces neuspešan, upali će se signalna lampica DPF-a na instrument tabli.

Filter čestica čađi

VAŽNO:

 • signalna lampica DPF-a se pali, kao upozorenje da je filter čestica čađi napunjen čađi zbog čestih vožnji na kratkim relacijama.
 • kad se signalna lampica upali, vozač bi trebao voziti konstantnom brzinom od najmanje 60 km/h, barem 10 minuta, kako bi se čađ u filteru spalila .
 • ako se lampica DPF-a nakon toga ne ugasi, vozač bi trebao kontaktirati servis vozila da bi se greška otklonila.
 • na 55 posto napunjenosti pali se signalna lampica DPF-a na instrument tabli.  Tada bi stranka trebala slediti protokol u upustvima za korišćenje vozila..
 • ako se paljenje lampice ignoriše i nastavi voziti bez uspešne regeneracije napunjenost filtera će se povećavati od 55 do 75 posto te će se upaliti dodatne signalne lampice.
 • vozilo nastavi koristiti do 75% napunjenosti filtera čestica čađi bez uspešne regeneracije, upali će se dodatne signalne lampice. U tom trenutku stranka će se požaliti na gubitak snage vozila…
 • kad napunjenost DPF filtera pređe 75 posto, počinje se osećati pad snage motora. Regeneracije je još uvek moguća, ali uz korišćenje dijagnostičkog uređaja….
 • kad napunjenost pređe 95 posto, potrebno je zameniti celi sklop DPF filtera…

Preuzeto sa: autoportal.hr


One Comment

 • Albin kaže:

  dobar dan hteo bi da postavim jedno pitanje kupio sam Alfu 159 2006 god.1.9 JTDM 8V veoma sam zadovoljan motor je u odlcnom stanju auto sam kupio pre nekih 5 meseci…e sad od pre par dana primetio sam kada upalim auto zvuk i rad motora nije isti kao sto je bio sada kada ga upalim rad motara mi je jako cudan cujem kako radi drugacije dok radi imam utisak kao da u nesto udara tak.tak.tak.tak. tako nesto sada trenutno radi zanima me da li je to normlano i sta je to ako mogu da znam hvala unapred

Ostavite odgovor