FILTER ČESTICA ČAĐI DPF DIESEL PARTICULATE FILTER – 3. deo

Filter čestica čađi DPF (Diesel particulate filter)

Filter čestica čađi DPF (Diesel particulate filter)

Filter čestica čađi DPF (Diesel particulate filter) : zameniti ili ukloniti?

Filter čestica čađi  bitan je element za ispunjenje ekoloških normi Euro 5, a odnedavno i Euro 6. Svakih 800 do 1200 km treba provesti postupak regeneracije filtera čađi uz malo brže vožnje. Tokom regeneracije u filter se dozirano ubrizgava mala količina goriva radi sagorevanja čađi. Glavni je problem što mnogi ne znaju kako postupiti kad započne proces regeneracije.

Filter čestica čađi

Umesto da tada odu na bržu vožnju i dovrše proces kroz desetak kilometara vožnje pod većim opterećenjem, vozači neretko zaustave vozilo i ugase motor, misleći da se radi o problemu. Tada se proces regeneracije prekida, a gorivo se u izduvni sistem ubrizgava bez odgovarajućeg efekta. Ubrzava se prljanje, odnosno začepljenje DPF-a, što dovodi do problema.

Tada mnogi imaju dilema – zameniti ili ukloniti. Premda službeno trebate ugraditi novi DPF, neslužbeno nećete pogrešiti ako ga uklonite.

Filter čestica čađi

Važna pitanja i odgovori:

Kako se manifestuje začepljenje filtera čađi?

Pali se lampica DPF-a na instrument tabli, odnosno signalizira kvar motora, a kod automobila sa elektronskim displejom javlja se natpis ‘antipollution fault’. U radu motora, koji minimalno slabi sa začepljenjem DPF-a, veliki je problem trenutni i nepredvidivi gubitak snage. Upravljačka elektronika jednostavno uključuje ‘safe mode’. Direktno i ne direktno to je povezano sa poremećajem u radu turbopunjača, kojem, zbog smanjenje brzine kretanja gasova, pada sposobnost prednabijanja usisnog vazduha. DPG je opremljen sa dva senzora pritiska, na ulasku i izlasku, iz filtera i po razlici pritisaka procjenjuje se nivo začepljenja.

Kako se rešava problem?

Prvi je ugradnja novog DPF-a, uz cenu od hiljadu eura pa naviše. Drugi je čišćenje izduvnog sistema, pri čemu se praktično uklanja središnji deo (jezgra) filtera čađi. No tada je potrebno ukloniti funkciju DPF-a u upravljačkom modulu, odnosno konfigurisati upravljački modul na način da se izbriše funkcija DPF-a.

Hoće li motor nastaviti normalno raditi bez DPF-a?

Motor nastavlja normalno raditi bez DPF-a, čak se malo poboljšavaju performanse motora, jer struja izduvnih gasova bez prigušenja dolazi do turbopunjača.

Hoće li biti problema na tehničkom pregledu bez DPF-a?

Ne bi smelo biti, jer ispravan dizelski motor nove generacije i bez DPF-a ispušta znatno manje čađi  i štetnih gasova od dopuštenih vrednosti.

Preuzeto sa: autoportal.hr


2 Comments

Ostavite odgovor