Peugeot 207 2006. – 2012. – Polovnjak, prednosti , mane

Peugeot 207

Peugeot 207

Peugeot 207 se proizvodio od 2006. do 2012. godine. Naslednik je Peugeota 206.

Prednja maska Peugeot 207 je obogaćena naglašenim usisnikom vazduha izaoštrenim, tehnološki unapređenim farovima dužine gotovo 80 cm. Jasnu razliku između verzija daju maglenke, “klasične” u donjem delu odbojnika, odnosno “sportske” oivičene hromom.

Peugeot 207 spada u najsigurnije modele na tržištu.
Bazni modeli  su opremljeni setom vazdušnih  jastuka i ABS-om, a Peugeot 207 je jedan od prvih automobila za koje se može reći da je razvijen u skladu s propisima nove evropske regulative vezane za zaštitu pešaka u slučaju udara vozila.
Peugeot 207

Peugeot 207

U prednjem delu Peugeot 207 integrisan je dvostruki sistem koji ograničava posledice naleta na pešaka te olakšava popravku vozila.
Automobil posjeduje ESP (Electronic Stability Program) koji omogućava kontrolu proklizavanja, a kontrola stabilnosti (CDS) posljednje generacije dostupna je kroz dodatnu opremu ili u seriji u svim verzijama.
Proširenje traga točkova omogućava bolje držanje karoserije i stabilnost u raznim dinamičkim situacijama.
Električni servo upravljač se prilagođava različitim uslovima i omogućava dobar osećaj u vožnji, kako u gradskoj vožnji, tako i na otvorenom.

Peugeot 207

Peugeot 207

Peugeot 207 je  trenutno dostupan kao hatchback sa troja ili petora vrata i u kombinaciji sa šest nivoa opreme, a raspoloživi motori su tri benzinska (1.4 / 75 KS, 1.4 / 90 KS i 1.6 / 110 KS) te tri dizel Hdi motora (1.4 / 68 KS, 1.6 / 90 KS, 1.6 / 110 KS).

Potrošnja goriva se kreće od 4.5 l koliko troši 1.4 HDi te 1.6 HDi pa sve do 7 l / 100 km za benzinsku varijantu 1.6 l V16 motor.

2007. godine lansiran je Peugeot 207 CC, kao zamena 206-ici CC, sa krovom na uvlačenje te dostupnim motorima 1.6 Hdi ili 1.6 Vti.

Prednosti – Peugeot 207

 • Leži na putu
 • Puno dodatne opreme
 • Niska potrošnja goriva
 • Sigurnost
 • Prostranost prednjih sedišta

Mane – Peugeot 207

 • Slaba zvučna izolacija
 • Prostranost na zadnjim sedištima
 • Volumen prtljažnika
 • Glasni benzinski motori
 • Greška na termometru u hladnjaku. Javlja da se motor pregrevanja, a kako se to ustvari ne dešava, potrebna je zamena sonde termometra
 • Kod THP turbo benzinskog motora često dolazi do preskakanja zupčastog kaiša iz faze što lako može prouzrokovati velike probleme na motoru. Problem se rešava zamenom kaiša. Tim problemom zahvaćeni su modeli izrađeni do kraja 2010.
 • Za modele opremljenim sa 4 kočiona diska javlja se glasan zvuk prilikom kočenja. Problem se obično rešava čišćenjem spona i kočionih čeljusti
 • Intenzivno trošenje unutrašnjosti, posebno ručke na vratima i dodataka od hroma
 • Pojava problema sa električnim podizačem stakala (impulsno delovanje, otkazivanje)
 • Isključivanje tempomata pri vožnji, problem je najčešće u prekidaču ispod kvačila
 • Česta upozorenja za greške u vazdušnim jastucima, zbog konektora između elemenata sistema sigurnosti, ili ređe, zbog prekidača koji kontroliše pojas

Motori

Početni motor u 207-ici je 1,4-litreni benzinac sa 73 KS. Performanse su mu nedovoljne za bilo šta izvan grada, a i potrošnja u praksi znatno veća nego od one koju je deklarirsao proizvođač. Ako ste malo nervozniji vozač, piće vam skoro 10 litara u gradu. Za auto koji do 100 km/h ubrzava za 14,5 sekundi, to na benzinskoj dođe kao šamar, pa Peugeot 207 s tim motorom valja kupiti samo ako se dobije nemoralna ponuda.

Nešto poletniji je 1.4 16V VTi s 95 KS s litru i nižom potrošnjom. Performanse su mu dobre, ali vlasnici se žale da se zna sam od sebe ugasiti. Nije sretan niti 1.6 16V VTi sa 120 KS (4,8/6,1/8,4 l/100 km) koji se ugrađuje i u Mini, jer takođe voli zagonetno trokirati i gasiti se. Inače je dobar motor, jer nudi nisku potrošnju i solidne performanse, pa ako zvuči dobro i ako vlasnik kaže da nije imao problema (i ako mu u to povjerujete), možete se usuditi i kupiti dobro očuvani primerak. Jasno, najbolja opcija po pitanju performansi je 1.6 THP s turbom i 150 KS (5,6/7,0/9,3 l/100 km).

S dvostruko više snage troši kao i početni 1.4, odnosno manje od 10 litara u gradu, a tek poneki primerak katkad ima problem s razvodnim lancem. Ukratko, kod kupovine benzinskog Peugeot 207 vrede klasične mere predostrožnosti: ne uzimati prvu godinu uvođenja motora i držati se primeraka koji su održavani isključivo u ovlašćenim servisima jer su im čestim nadogradnjama softvera i servisnih akcija problemi verovatno zauvek rešeni. S HDI motorima je puno lakše. Početni 1.4 HDI neki smatraju preslabim jer ima samo 68 KS i 160 Nm, ali je prava šparkasa koja će biti nežna prema porodičnom budžetu.

Ne kvari se, potegne skoro 170 km/h i lenj za 15,5 sekundi dovuče do 100 km/h. Ali zato može trošiti 3,8 litara na otvorenom, dok u gradu popije do 6 litara. Snažniji modeli 1.6 HDI imaju 90 KS, odnosno 109 KS i nude puno ozbiljnije performanse. Slabiji troši posve jednako kao i 1.4 HDI. Mana mu je nešto osetljiviji turbo, koji voli zakazati zbog filtra, odnosno spužvice na ulazu u turbo. Zamene ulja na 10.000 km i servis turba dovoljni su mu za dugi vek. Snažniji 1.6 HDI sa 109 KS je još pouzdaniji i dva decilitra rastrošniji.

Koji su najčešći kvarovi Peugeot 207 i kako ih rešiti?

SVI MODELI 
PROBLEM –  Ulazak vode u prednji prostor za noge. Čuje se zvuk vode pri ubrzavanju i kočenju.
UZROK – Blokirana ispušna cev za vodu u komori klima uređaja.
POPRAVAK – Skinite i bacite levu ispušnu cev komore, skinite desnu ispusnu cev komore. Modifikujte ispušnu cev za vodu tako da odrežete kraj i ostavite prohodan otvor.

SVI MODELI 
PROBLEM – Podrhtavanje u vožnji u 1. stepenu  sa motorom na malom gasu.
UZROK – Neispravni parametri kontrole rada motora, neispravni nosači menjača i motora.
POPRAVAK – Proverite i podesite parametre kontrole rada motora pomoću odgovarajuće dijagnostičke opreme. Proverite nosače menjača i motora, po potrebi izmenite neispravne.

SVI MODELI 
PROBLEM – Upravljač vuče u levo ili desno, buka iz prednjeg vešanja.
UZROK – Podmažite ležaj gornjeg nosača zadnjeg amortizera.
POPRAVAK – Skinite ležaj gornjeg nosača zadnjeg  amortizera, očistite od maziva i ponovno montirajte.

Peugeot 207 1.6 HDi  
PROBLEM – Curenje ulja iz turbopunjača, gubitak snage, zvuk fućkanja.
UZROK – Proverite ima li pukotina na usisnoj cevi.
POPRAVAK – Zamenite usisnu cev.

Opozivi

Iako se Peugeot 207 pokazao kao izuzetno pouzdan automobil, u toku proizvodnje opozvan je čak 14 puta. Opozivan je zbog grešaka na pojasevima za vezanje, zbog elektronskih grešaka na motoru, zbog problema sa isticanjem kočione tečnosti iz kočionog sistema, ali i zbog električnih problema na modelima CC. Ipak, svi ovi problemi karakterišu izuzetno mali broj opozvanih vozila (manji od hiljadu primeraka), a jedini opoziv zbog kojeg je povučeno 90.087 Peugeota 207 u servise vezan je za problem sa elementima ventilacionog sistema koji je onemogućavao pravilno korišćenje pedala. Naime, ventilacioni sistem sa vozačeve strane nije bio adekvatno pričvršćen za nosače. Tokom vožnje po neravnom terenu, svi ventilacioni provodnici mogli su se otkačiti i zaglaviti iza pedala, što je onemogućavalo korišćenje gasa, kočnice i kvačila. Na opozvanim primercima ventilacioni sistem je dodatno učvršćen. Opozvani su primerci proizvedeni od 02.06.2008. godine do 21.03.2011. godine, a brojevi šasija na opozvanim primercima su od VF3******34425127 do VF3******BW029045.

Ostavite odgovor