Renault Clio 2 1998 – 2009 – POLOVNJAK, MOTORI, KVAROVI

Renault Clio 2

Renault Clio 2

Renault Clio 2 je prilično pouzdan mali automobil, a ni održavanje i popravke nisu previše skupi, posebno na slabijim modelima. Najslabije tačke Renault Clio 2 su vešanje, elektronika i kočnice, pa dobro proverite pre kupovine, jer mehanika u principu nije kvarljiva. Birajte Renault Clio 2 posle 2001. godine, jer je dosta toga unapređeno.

KOMFOR – Renault Clio 2

Renault Clio 2

Renault Clio 2

Renault Clio 2 je jedan od boljih superminija na tržištu polovnjaka, a ako ga zavolite na prvi pogled, pristaćete na par kompromisa.
Unutrašnjost Renault Clio 2 je sasvim solidna, ali ako ste malo viši od proseka imaćete velikih problema da se udobno smestite, a stvari će otežati i činjenica da se volan podešava samo po visini. Sedišta su mnogima premekana, pa kažu da vožnja uopšte nije udobna. Dobra stvar, koja kompenzuje donekle ove probleme, je mekano vešanje koje dobro apsorbuje rupe i neravnine na putu.
Ovo, naravno, ima za posledicu veća naginjanja u krivinama sa izuzetkom Renault Sport 172 trkačke varijante čija podešavanja su potpuno izmenjena.

Renault Clio 2 iskustva motori

Renault Clio 2

Renault Clio 2

Od benzinaca kod Renault Clio 2, tu su maleni 1.2 L i 1.4 L, sličnih performansi, sa prosečnom potrošnjom od oko 6 litara bezolovnog benzina i nešto jači 1.6L. Po nama, najbolji izbor, što se benzinskih motora tiče, je 1.2L 16V i 75 KS koji je sasvim dovoljan za omalenog Francuza.

Da krenemo od onog najmanjeg motora, od 1.2 litra i 60 KS, sa samo 8 ventila i jednom bregastom osovinom. Na prvi pogled ne radi se baš o najmodernijem agregatu, ipak agregat radi uglađeno, malo troši, lako se održava i veoma je zahvalan kada se redovno servisira. Bez ikakvih problema prelazi velike kilometraže, i dosta je elastičan, a nije ni previše bučan kada se nateruje u visoke obrtaje. Sa ovim motorom Renault Clio ubrzava do stotke za 15 sekundi, a postiže maksimalnu brzinu od 158 km/h, sasvim dovoljno za umerenu vožnju.

Za velike brzinske proseke, dovoljno je da se opredelite za onaj jači od 1.2 litra i 16 ventila sa 75 KS, koji ubrzava do stotke za 13 s, i uvek ima dovoljne rezerve snage, čak i kad je auto opterećen. Troši umereno, u proseku oko 5,9 litara, u gradu oko 7,8 l. Ako želite brzu vožnju onda je motor od 1.4 litra i čak 98 KS pravi izbor za vas. Osim ako vam ubrzanje od 10,5 s nije dovoljno ubedljivo, kao i maksimalna brzina od 185 km/h. Za one zahtevnije Renault nudi i verzije od 1.6 litara i 110 KS, kao i 2.0 litarski sportski agregat od 172 KS, a biser kuće je svakako Renault Clio 3.0 V6 sa 255 KS i ubrzanjem od 5,8 s do 100 km/h.

Obzirom na malu zapreminu 1,2 litara benzinac se pokazao kao ekonomično rešenje i u potrošnji i u održavanju, ali i pri registraciji.

Što se tiče dizela, u početku su ugrađivani stari 1.9L sa pumpom brizgaljkom, ali od aprila 2001. su uvedeni common rail 1.5 dci motori koji su za svaku preporuku. Veoma tihi i štedljivi, višestruko bolji od svojih prethodnika.

Dizelaši, san većine kupaca u Srbiji, imaju nešto veću cenu, našem tržištu je najinteresantniji novi common-rail agregat od 1.5 litara sa 65 KS (u slabijoj) i 80 KS u jačoj varijanti. Potrošnja od samo 4,3 litara euro dizela je dovoljno mala, da vam novac vrati relativno brzo.

Pri tome možete putovati relativno brzo, maksimalnu brzinu od 162 km/h može održavati duže vreme bez ikakvih problema, a ubrzanje od 15 sekundi do stotke je većini vozača dovoljna. Naravno na sportsku vožnju treba zaboraviti, niti motor ima dovoljno snage za to, a i težina agregata nikako pri tome ne pomaže. Sa jačim motorom je slična priča, prosečno troši 4,2 litara (nije greška, u proseku troši manje od slabije verzije), ali u gradu popije ipak više. Iako ima dovoljno snage da ubrza za samo 12,2 s, možete ga voziti brzo samo na auto putu, gde mu je granica od 175 km/h. Ako zaželite da u oštre krivine uđete malo brži, tendencija ovog Clia, zbog teškog nosa, je da nastavi pravo, te ćete brzo odustati od daljih eksperimentisanja.

Kočnice su solidne, postojane, lako se doziraju.
U krivinama leži neutralno, i može se reći da je automobil dosta poslušan, upravljač bi mogao biti precizniji, kao i menjač, ali u principu zadovoljava. Vidljivost iz automobila je dobra, tako da je ovom mališi mesto u gradu, iako se ne boji ni auto puta.

Karoserija je uprkos borama prepoznatljiva, i još uvek koliko toliko aktuelna. Pri tome treba podsetiti da je i ovakav Renault Clio osvojio 4 zvezdice (od maksimalno 5) na NCAP testu, što je pohvalno, i ukazuje na činjenicu da Francuzi vrlo ozbiljno misle i na bezbednost, te da se odavno više ne štedi na čvrstini karoserije, tankim i jeftinim limovima.

Prtljažnik od 255 / 1037 litara nije više među većim u klasi, a pogotovo nije za pohvalu malo prostora na zadnjem sedištu, kako za kolena tako i za glave. Ipak napred se sedi odlično, te ako niste viši od 190 cm, lako ćete pronaći idealnu poziciju, a sa obzirom da je izolacija putničkog prostora solidna, možemo reći da se Renault Clio još uvek dobro drži. Kokpit još uvek deluje i sveže i kvalitetno, vozač se lako navikne na dobro raspoređene prekidače, ništa ne cvrči ni posle mnogo kilometara.

Reno Clio 2 problemi i kvarovi

– Prema istraživanjima tržišta, Renault Clio 2 je najpouzdaniji Reno u poslednje vreme. Najslabije tačke su mu vešanje, kočnice i elektrika. Ako slučajno i pronađete varijantu sa automatskim menjačem, naša preporuka je da je zaobiđete.
– Postoje podaci o problemima sa otvaranjem i zatvaranjem haube pa oprez pri kupovini. Kvarovi na samom motoru nisu česti, ali ukoliko se dese, popravka može biti dosta skupa, posebno kod dizela.
– Bobina benzinskih motora je sklona kvarovima.
– Renault Clio 2 1.2 16v imaju često problema sa zupčastim kaišem. Ovo se suviše često dešava. Preporučuje se menjanje zupčastog kaiša pre pređenih 40 000 km maksimalno ili 5 godina. Time se izbegava značajni problemi sa motorom.
– Renault Clio 2 1.4 8 ventila motor. Na modelima proizvedenim do juna 1999., neočekivano se javlja porast praznog hoda od 30 000 km. Problem je zaptivač usisnu granu, rešenje zamena zaptivke.
– 1.4 i 1.6 motor sa 16 ventila. Na modelima proizvedenim između aprila 2001. do novembra 2003., javljao se kvara na bobinama (jedna bobina po cilindru). Hitna zamena. Tipičan problem Renault Clio sa benzinskim motorom.
– Renault Clio 2 1.4 i 1.6 sa 16 ventila je česta greška senzora protoka vazduha, koje se javlja paljenjem lampica na instrument tabli.
– Renault Clio 2 1.6 (8 ventila) moguć do kvara na pumpi za gorivo.
– Automatski menjač. Na automatskim menjačima motora 1.6, ugrađenim do februara 2000., problemi elektronske menjača. Potrebno reprogramiranjem ECU automatskog menjača.
– Kod benzinske verzije mogućnost problema sa ručnom kočnicom.
– Kod dizel agregata stradaju nosači motora i stvaraju buku kod dizelaša.
– Rizik od oštećenja motora 1.5 dCi 65 KS do 2001., na maloj kilometraži, defekt radilice. Javlja na početku života automobila (manje od 20 000 km). Automobili sa većim brojem pređenih kilometara ne podleže ovom riziku.
– Renault Clio 2 1.5 dCi 65 KS. Na modelima proizvedenim do januara 2002., rizik od unutrašnjeg oštećenja pumpe ubrizgavanja. ( bez spoljnog delovanja ili razloga lošeg goriva ). Stvara gvozdene opiljke, koji se kreće kroz sistem visokog pritiska ubrizgavanja i na brizgaljke (oštećenje bez mogućnosti opravke), ili na motoru, gde mogu da izazovu dalja oštećenja. Uzrokovana lošom obradom pumpe za ubrizgavanje. Problem se javlja pre 50000 km, ali se može pojaviti kasnije. Zamena pumpe visokog pritiska, creva i dizni ubrizgavanja.
– Neispravna pumpa za gorivo ( 1.5 dCi 65 KS do januara 2002 ). Pumpa Renault Clio u radu stvara gvozdene opiljke, od trenja elemenata pumpe, koje mogu oštetiti sistem ubrizgavanja ili brizgaljke.
– Na modelima proizvedenim do 2004 ( 1.5 dCi motor ), još uvek postoji rizik da pumpa stvara opiljke gvožđa, ali su primeri kvara su ređi nego kod prethodnih modela. Problem sa pumpom karakterišu 1.5 dCi motora.
– Renault Clio 2 1.5 dCi. Postoji rizik od oštećenja na zupčastom kaišu (do juna 2002.). To može dovesti do zamene motora.
– Elektro podizači su bučni i često se kvare, baš kao i klima uređaj.
– Otkazivanje kompresora klime modela sa 1.5 dCi sa klimom do maja 2002. Pre kupovine proverite da li je kompresor zamenjen.
– Kod dizel motora 1,9 dolazi do problema sa kablom na pedali za gas.
– 1.9 D motor, curi ulje i to posle 70 000 km.
1.9 DCi motor. Na modelima proizvedenim do septembra 2001., moguć gubitak snage. Izazvan prekid turbo creva (loše fiksirano u usisu).
– Kvar EGR ventila su uobičajene kod modela 1.5 dCi.
– Motor brisača vetrobrana je potencialni problem.
– Kočnice se brzo troše i korodiraju.
– Kočioni sistem. Kod 1.9 D motor proizvedenih do decembra 1998., postojala je opasnost od usisavanja motornog ulja od strane servo pumpe. Posledice napunjen servo kočenja, skoro nemoguće pritisnuti papučicu i nemogućnosti kočenja je smanjena skoro na nulu. Uzgred, mogućnost nedostatka podmazivanja motora, sa rizikom od mehaničkog kvara. Zamenjene su servo pumpe.
– Kočioni sistem. Na benzinskim verzijama proizvedenim između jula i septembra 1999., moguće kvarove na pojačavaču (servu) kočenja.
– Relej četiri žmigavca takođe često otkazuje.
– Renault Clio 2 sa prednjim vazdušnim jastucima za vozača i suvozača, proizvedenim između juna i novembra 1999., zamenjena je kontrola jedinice zbog opasnosti da se jastuci iznenada slučajno aktiviraju. Kako zvanični podaci kažu uzrok kvara je loše izvedena masa generator za naduvavanje jastuka.
– Renault Clio 2 proizveden između decembra 1998. i maja 2000. predviđena je zamena računara za kontrolu rada motora.
– Pojedini modeli napravljeni između septembra 1998. i novembra 1999. imali su problema sa servo uređajem kočnice.
– Na modelima Renault Clio 2001. dolazi do kondenzacije vode u farovima, kada je vreme hladno.
– Dešava se otvaranje prednje haube kod Renault Clio 2.
– Kod modela sa troja vrata, često dolazi do grešaka u podizanje i spuštanje prozora. Prozori se nepravilno zatvore.
– Kvar u sistemu centralnog zaključavanja (modeli do februara 2003.). Jedan od najpoznatijih problema Renault Clio 2.
– Pokazivač količine goriva: za sve modele Renault Clio proizveden posle septembra 1999, dolazi do netačnog podatka.


Polovnjak Renault Clio cene – pregled


OBRATITI PAŽNJU NA:

Stanje kočionog sistema
Stanje izduvnog sistema
Posebno proveriti tačnost broja pređenih kilometara, pogotovo dizelaša

Priporuka:
Bencinski motor:
1.2 16V
Dizelski motor:
1,5 dCi

ZAKLJUČAK

Renault Clio 2 se pojavio 1998. A osveženje je doživeo 2004. u ponudi motora dominirali su mali benzinci 1.2 sa 58 i 75 KS. Od 2002. je dobio elastični dizelaš sa 65 KS i 82 KS. Veliku popularnost stekao je pouzdanošću jednostavne konstrukcije i dobrom ponudom prostora napred.


4 Comments

Ostavite odgovor