Hyundai Getz 2002. – 2009. – Polovnjak, motori , kvarovi

Hyundai Getz

Hyundai Getz

Hyundai Getz je jedan od prvih modela koji je pokrenuo južnokorejsku revoluciju. To je uspeo kvalitetom na višem nivou od dotadašnjeg i odličnom organizacijom prostora. Ne očekujte previše, ali Getz je pregledan, praktičan i pouzdan automobil.

IZGLED 
Glavni aduti ovog mališana iz Hyundai-ja su maksimum prostora i opreme za najmanje moguće uloženog novca. Četiri osobe će se sasvim komotno smestiti, a gepek je pravilnog oblika i dovoljno prostran da primi skoro sav njihov prtljag. Opreme je na pretek za tu klasu, pa očekujte više od konkurencije za manje para. Završna obrada je ipak daleko od današnjeg standarda, ali nikako loša. Položaj za upravljačem je malo izdignut, pa je preglednost zagarantovana.

Hyundai Getz

Hyundai se već dokazao i po pitanju kvaliteta ugrađenih materijala, dok je Hyundai Getz bio neka vrsta prekretnice. Doživljaj unutrašnjost zato nije vanserijski, već tek prosečan. Sama vožnja je mekana, neravnine se odlično upijaju, ali ovo znači da nema neke prilike za zabavu za volanom niti oštriju vožnju

Hyundai Getz se dosta naginje u krivinama, mada nikada kritično pa ćete uvek imati asfalt pod točkovima jer sve i da se potrudite, motori su štedljivi pre nego sportski pa je sa ovim automobilom teško preterati. Od opreme očekujte dosta za svoju cenu ili igrajte na njeno smanjenje. 2006. godine je urađen redizajn, koji je bio preko potreban da bi se opstalo uz jaku konkurenciju.

MOTOR 
Ponuda benzinaca je dosta dobra pa su tako u početku ugrađivani 1,1, 1,3 i 1,6 motori. Mi preporučujemo 1,1 jer iako ima samo 62 konja, sasvim lepo vuče i veoma malo troši. U proseku, ako se pažljivo vozi oko 5-6 litara na 100 kilometara.

Kasnije je oba veća modela zamenio 1,4 motor sa 95 konja koji nam se u principu najviše i dopada a i ne troši previše, u realnim uslovima oko 7 litara. Što se dizela tiče, postoje dve verzije 1,5 motora, sa 87 i 109 konjskih snaga. Oba su veoma mali potrošači, ali daleko su od brzih i agilnih mašina.

KVAROVI 
Iz godine u godinu ovaj korejski proizvođač pravi ljubomornim svu konkurenciju osim najpouzdanijih japanaca, bar po broju kvarova. Čak i ako se nešto pokvari, delovi su pristupačni pa većih udaraca po džepu ne bi trebalo da bude. Ipak, dobro pregledajte svog polovnjaka, a ako baš moramo nešto da vas posavetujemo, pogledajte zadnje kočnice koje znaju da škripe.

Po statistikama ADAC-a i Dekre Hyundai Getz, po pouzdanosti, je malo iznad proseka klase. Problema je bilo jedino sa upravljačkom elektronikom, blokadom motora, alternatorom i zamašćivanjem svećica (kod benzinskih motora). Svi su problemi rešeni 2004., pa se mogu podvesti pod ‘dečije bolesti’.

Većina vlasnika Hyundaija, a to vredi i za mnoge ostale marke, nakon isteka garancije ovlašćene servise zaobilazi u širokom luku. Tada se, pogotovo kod korejskih marki javlja rizik da su održavani delovima sumnjivog kvaliteta (najčešće kineskog porekla). Uglavnom samo to može ugroziti dobru reputaciju pouzdanosti. Nužan je, dakle, oprez kod kupovine polovnog primeraka, kod kojih se ne može utvrditi kako je održavan. Pregled, naravno, treba početi limarijom, koja je vrlo dobra i  pristojno zaštićena od rđanja. Dakle, najvažnije je biti siguran da automobil nije pretrpeo sudar, odnosno da nije naknadno lakiran.

Trocilindarski turbodizelaši 1.5 12V CRD prvih serija imali su problema sa brizgaljkama, meračima protoka vazduha, ponekad i grejačima, a sve je uklonjeno do početka 2006. Taj motor, koji se ugrađivao i u veći monovolumen Matrix, pokazao se izdržljivim, ali ipak manje od benzinaca. Stoga nemate našu preporuku za kupovinu takvih modela, pogotovo po višoj ceni, koju u pravilu vuče dizelski motor.

Vešanje je dobro dimenzionisano i prilagođeno lošijim putevima, ali kod starijih primeraka može biti problema sa kuglama i gumenim silen blokovima.

Prednosti – Hyundai Getz

 • Praktičnost
 • Preglednost
 • Potrošnja goriva
 • Jeftino održavanje
 • Cena

Mane – Hyundai Getz

 • Kvaliteta plastike u unurašnjosti mogla bi biti bolja
 • Dizelaši prvih serija imali su problema s brizgaljkama i meračima protoka vazduha , ponekad i grejčima
 • Do 2004. godine problemi sa upravljačkom elektronikom, blokadom motora, alternatorom i zamašćivanjem svećica (kod benzinskih motora)
 • Kod nekih modela dolazi do škripanja sedišta vozača
 • Kod starijih primeraka može biti problema sa sinhronima menjača
 • Kod starijih modela se pojavljuje rđa na zadjnem luku točkova

Izvori:
autobloggoran.wordpress.com
auto-mane.com
autoportal.hr


Ostavite odgovor