Renault Clio 2005. – 2014. – Polovnjak, iskustva, motori, kvarovi

Renault Clio

Renault Clio

Treća generacija Renault Clio došla je  na tržište sedam godina nakon predstavljanja druge generacije.  Druga generacija Renault  Clio je veoma dobar polazni materijal , što je potrebno samo da se modernizuje i usavršava. Dizajn novog  Renault Clia podređena je pre svega pouzdanosti , što je rezultiralo maksimalnim rezultatom od pet zvezdica u testovima Euro NCAP. Prethodna generacija clia  je postigao samo četiri zvezde .

Renault Clio treće generacije, pre svega mala i elegantan, ali udoban i funkcionalan gradski automobil koji je bez problema može otići na dugo putovanje. On nudi udobnu vožnju i prihvatljivu zvučnu izolaciju. Renault Clio je lako kontrolisati i potpuno predvidiv u svim uslovima na putu. U prilog ide i  titula „Car of the year“, koji je osvojio 2006. godine.

Renault je predstavio novi Clio 2005. godine na  tržište je došao kao kompakt sa  troja i petora vrata. U početku je bio dostupan Renault Clio sa četiri benzinska motora  1.2 16V ( 48 i 55 kW), 1.4 16V ( 72 kW), 1.6 16V ( 82 kW) i tri dizela 1.5 dci u rasponu snage od 50 preko 63 do 78 kW .  2006. Reno je predstavio verziju koncepta sportskog Renault Clio Sport ( na nekim tržištima pod nazivom RS) sa 2.0 16V ( 145 kW) i sofisticirana prednja osovina. Tokom godine kompanija je takođe predstavila verziju sa 2.0 16V ( 102 kW) sa konvencionalnom prednjom osovinom i imenom GT. Oba motora su zajedno sa 6 speed manualnim menjačem. 2007. godini , proizvođač je predstavio Limited Edition verziju RS F1 TEAM R27 . Takođe predstavio je novi turbo motor 1.2 TCe  ( 74 kW), koji je zamenio 1.4 16V motor .  2008. godini je predstavio kombi  pod imenom Grandtour .  2009. godini je Reno Clio prošao  facelift koja je dotakla uglavnom prednji deo i unutrašnjosti vozila.

IZGLED – Renault Clio

Renault Clio

Dizajn enterijera Renault Clio svakako karakteriše mladalački i svež dah, u svojoj osnovnoj verziji, međutim, može računati samo sa tvrdu plastiku, tako da tabla izgleda malo jeftino. Omekšane plastika instrument tabli dostupna samo u modelima Renault Clio sa skupom opremom. Kvalitet izrade je, međutim, sasvim pristojan i ima dobru ergonomiju. Sedišta Renault Clia su udobna, ali njihovo bočno držanje u standardnim modelima je prilično slabo. Zanimljivo vozaču mogu biti ventilacioni otvori koji imaju oblik loptica za golf ili sistem bez ključa kontrola blokade motora i startovanje.  Karticu koja identifikuje automobil kada se približi na udaljenost manju od 1,2 metara i dovoljno je da uhvatite kvaku i otvorite vrata. Kartica nije neophodno uzeti iz torbe ili kod pokretanja, jer automatski pronađe signal. Zatim jednostavno pritisnite kočnicu ili kvačilo i pritisnuti dugme na srednjoj konzoli za startovanje. U poređenju sa starijim modelima (posebno Lagune II) ovaj sistem funkcioniše prilično pouzdano. Ipak, ponekad uznemirujuća kontroler UCH (ovo važi i za pokretanje klasičnim tasterom), koja je u početku se morao menjati (kasnije problemi sa  softverom), jer vozilo jednostavno neće da se pokrene.

Renault Clio će oduševljava pristojnom upravljivošću i ponašanjem  u krivinama, dok je šasija nije previše teška, i dovoljno komfora za korisnika. Prednja osovina modifikovana McPherson suspenzija, na  zadnjoj osovini je torzija.

Veliki akcenat je stavljen na bezbednost Renaul Clia, tako da struktura karoserije koristi u velikoj količini čelik visoke čvrstoće. Unutar Renault Clia su šest vazdušnih jastuka (prednji, bočni i vazdušne zavese), sigurnosni pojasevi imaju pirotehničke zatezače i prati se sila pojaseva. Šasija je opremljena sistemima ABS, EBD, ESP, ASR, koja pokriva aktivnu bezbednost.

Renault Clio sa motorima preko 100 ks ima četiri disk kočnice, na slabijim modelima su pozadi bubnjevi. Prednji ventilirajući diskovi imaju prečnik od 260 mm i širinu od 22 mm, zadnji  diskovi su dimenzije 240 x 8 mm.

Renault Clio  ima prtljažnik  zapreminu od 288 litara ( 440 – Combi) , povećava se  na 1.038 (1,277) litara kada se obore zadnja sedišta.

Test  Euro NCAP Renault Clioje  prošao 2005. Za zaštitu putnika u slučaju sudara dobio je punih pet zvezdica.

MOTORI – Renault Clio iskustva

Renault Clio

Motori
Benzin :
R4 1.2 16V ( 65 , 75- 78 KS )
R4 1.2 16V TCE ( 101 KS )
R4 1.4 16V ( 98 KS )
R4 1.6 16V ( 88- 111 KS )
R4 1.6 16V ( 128 KS ) verzija GT
R4 2.0 16V ( 139 KS )
R4 2.0 16V ( 197- 203 KS ) verzija sporta
Dizel :
1.5 dCi R4 8V ( 68 , 85- 106 KS )

Kod Renault Clio svi benzinski motori su opremljeni sa četiri ventila i indirektnim multi-point ubrizgavanjem goriva. Osnova je pogonska jedinica 1.2 16V (48 kW) ima jednu bregastu u glavi motora gde su ventili upravljani  preko klackalica. Ova jedinica nije mnogo temperamentna, stoga preporuka je  snažnija verzija sa 55 kW. Ima dosta energije čak i pri niskom broju obrtaja i nema preteranu  potrošnju (do oko 6 litara). Tu je i motor  1,4 oznake K4J sa dve bregaste osovine u glavi motora i varijabilnom regulaciom ventila. Ima znatno veću potrošnju na papiru i 72 kW koji  se u vožnji uopšte ne osećaju, posebno u manjim brzinama odgovor na pritiskanjem pedale gasa je prilično slab. Povećanje hoda cilindra (od 70 do 80.5 mm) ima veći 1,6  sa kodom K4M i snagom od 82 kW. U poređenju sa manjim bratom znatno bolja dinamika na bez velikih zahteva na gorivo, ali se javlja relativno retko. Nakon nadogradnje je došlo i moćnija verzije 1.6, koja zbog povećanog stepena kompresije od 9,7: 1 do 11: 1 ima snagu od  94 kW. Ovi agregati mogu se smatrati prilično pouzdanim, ali u prvim godinama svoje proizvodnje u većoj meri su imali problema sa  bobinama. Takođe se preporučuje posle 120 000 km zajedno sa zupčastim kaišem  promeniti i pumpu za vodu, jer pumpa za vodu može procuriti. Ko voli auto trke, postoji mogućnost da izabere između dvolitarskih  benzinskih  jedinica. M4R Prva varijanta sa snagom od 102 kW dolazi od Nissana, koji ima oznaku MR20DE. Potpuno aluminijumski motor je veoma sofisticiran, zahvaljujući paru bilans vratila, kao i plivajućem-zamajcu. Ima takođe varbijalnu regulaciju ventila, što se vidi kroz veoma dobru fleksibilnost u malom broju obrtaja. Top ponuda je dvo-litarski agregat sopstvene proizvodnje sa snagom od 145 kW pri 7100 o / min i obrtni moment od 215 Nm pri 5400 o / min. Motor je zaista veoma moćan. Od 2007. godine postoji i kompresorom verzija 1.2 TCE oznake D4F sa snagom od 74 kW, sa  indirektnim ubrizgavanjem goriva i  kompresijom 9,8: 1. Supercharged benzinski motor, kao dvolitrskih benzinaca je skupo za servisiranje i popravke.

Supercharged benzinski motori 1.2 TCe i snažni dvolitarskih motora imaju znatne troškove zbog velike potrošnje goriva, veće troškove održavanja i skupih delova.

Reno Clio 1.5 dCi

Turbo dizel 1.5 dCi oznake K9K sa 8 ventila, je veoma ekonomičan . Dostupan je u dve varijante , sa common-rail Delphi 50 kW (70 KS) pri 4000 ob / min i 160 Nm , 63 kW ( 85 KS ) pri 3750 ob / min i 200 Nm ili common-rail Piezo brizgaljke Continental ( Siemens) 78 kW ( 105 KS ) pri 4000 ob / min i 240 Nm . Snažnija varijanta je smanjila stepen kompresije na 15.6 : 1 (od 17.9 ) , što dovodi do smanjenja buke. Najčešće , međutim, oni pate od neispravnih dizni,  začepljenja EGR ventila ili istrošenih ležajeva turbopunjača ( ubacuje ulje u usis ), kada najčešće prlja EGR ventil klapnu .

Renault Clio ide sa manualnim menjačem sa četiri brzine, sa pet brzina (JH3 i JR5) i šest stepeni, pet brzina robotizovani (Quickshift) i četvorostepeni automatski.  Šestostepeni je dizajniran za najmoćniji dizel i dva benzinska dvolitarska motora, nosi oznaku  TL4. Četvorostepeni je predviđen za 1.6 i 2.0 i robotizovan je na raspolaganju za 1.2 i dizel 85 ks

Sekvencijalni menjač ima problema sa elektrohidrauličnom jedinicom.

Kod četvorostepenog automatika treba menjati ulje na 80000 km i pored toga što piše da ulje traje ceo životni vek menjača.

KVAROVI – Renault Clio 3 iskustva

Mali Renault Clio 3 mogu biti uključeni među pouzdanije automobila i kao što je običaj veći deo propusta se dešavaju u ranim godinama proizvodnje. Prilikom kupovine je stoga vredi pravilan uvid u rad elektro opreme, odnosno elektronskih podizača, centralnog zaključavanja, zaključavanje poklopca goriva, radija, klima uređaja i grejanja. Zato što ponekad postoje problemi sa funkcionalnošću. Kvar uch modula dovodi do  nemogućnosti da se  pokrene motor (instalirati novi program ili ga zameni). Šasija je prilično robusne konstrukcije, i njeno stanje  zavisi od okruženja u kojem je vožen.

Šasija Renault Clio  je dobro zaštićena, problem je obično samo relativno brza korozija auspuha (pogotovo zadnjeg), a posebno za benzinske motore koji se voze na kraćim relacijama.

Ono što se istaklo u startu su određeni problemi sa kočnicama i vešanjem pa ovo dobro proverite pre kupovine.

Kod  benzinskih motori mogu biti problema sa klapnom gasa ( najviše 1.2 16V), koja se manifestuje promenljivim radom u praznome hodu. Zanemarivanje zamene pumpe za vodu zajedno sa zupčastim kaišem, vremenom  pumpa počne da curi (obično 1,4i 1,6i). Ponekad se javlja čak i problem sa bobinom – nepravilan rada motora ili neispravan senzor položaja radilice / bregaste. Na 1.2 TCe dolazi do kvara pumpe za gorivo – automobil  ne startuje, kod 1.6 16V može se sresti bučnija pumpa za gorivo, što je obično posledica nečistoća u gorivu.

U slučaju dizel motora  više pažnje na tačnost kilometraže motora, povećanje buke i teškim hladnim startom, krivac može biti neispravan ili preterano istrošeni injektori common rail. Povremeno se pojavi problem sa ubrizgavanjem ( pumpom ili instalacijom) ili greške u kontrolnoj jedinici. Piskavi  zvuk, veću potrošnju ulja i manja snaga otkriva previše istrošen turbo punjač. Krivica prevremenog habanja turbopunjača  u velikoj meri preterano veliki  intervale između zamene ulja, koja se preporučuje da se svede na max. 15.000 km/godina.  Istrošen turbopunjač pušta motorno ulje u usisnu kanal, prouzrokujući povećanje potrošnje ulja pored začepljenja EGR ventila. EGR ventil tokom vremena – ostaje trajno otvoren, što otežava, a ponekad i onemogućuje pokretanje motora. Kada je kilometaraža iznad 150 do 200.000 km  preterano habanje klipnjača i ležajeva radilice, koje ponekad rezultira i otkazom motora. Početkom 2010. godine izdržljivost motora je poboljšana.

Za vozila opremljena sa FAP / DPF filter nije pogodan često voziti  kratke razdaljine. Ako se vozilo često vozio na kratikim relacijama  i FAP filter ne može završiti regeneraciju i motor uključuje  „stanje pripravnosti“, čime se ograničava snaga motora. Kraći vožnje (gradskoj vožnji) bez dovoljnog oporavka generalno skraćuju vek filtera i dovesti do njenog preranog začepljenja.

Motori 1.5 dCi ( 70 i 85 ) imaju tipičan grešku povezan sa proizvođačem pumpi za gorivo Delphi . Pumpa stvara metalne opiljke tokom svog rada i uništi delove povezane sa ubrizgavanjem . Problem je manji nego što je bila u prethodnim generacijama.

Turbina u modelu dCi 105 je često u kvaru . Dolazak u prevremenog prestanka rada.

Mehanizam škripa kvačilo se javlja u mnogim modelima . Pitanje je rešeno uz podmazivanje WD-40 .

Elektrokomponente i elektronika je izvor čestih kvarova u Renault Clio III . Javljaju  se problemi sa karticom tasterom za pokretanje i prekidačima na volanu ,  upravljačkom elektronikom kontrolne table, prekidača  prozor na vratima, motora brisača.

Greška na poklopcu rezervoara. Dolazi do kvara elektromotora, mnogo ranije nego što se očekivalo.

Greška u senzoru vazdušnih jastuka. Kao i kod mnogih drugih Renault pali se lampica greške vazdušnih jastuka, greška se često povezuje sa senzorom kod suvozača.

Svetlo lampice. Problem sa stop svetlom, problem je u prekidaču stop svetla. Renault je problem rešio opozivom.

Kod nekih modela Renault Clio dolazi do samouključivanja prednjih brisača stakala.

Kvarljive sijalice za prednje farove.

Problemi korozije kod Renault Clio -a su retki i pojavljuju na mestima prilično neprofesionalno odrađenih popravki sudara.

Loše rešenje je postavljanje rezervnog točka ispod poda prtljažnika. Težak je pristup, i uvek je prljav.

Zajednička nevolja u Clio III je buka generisana od strane poklopca prtljažnika. Podešavanje poklopac ne pomaže uvek.

Za problema sa klimom su obično odgovorni kontrolna elektronika ili komponente kompresora.

Za treću generaciju Renaulta Clio je najavio i dve akcije opoziva. Prvi je održana u proleće 2007. godine i odnosi se na greškama prekidač za stop svetlo. Druga akcija je  krajem leta 2011., pozvani su vlasnici 1.2 benzinskih motora , proverava  ventila da  bi se sprečila mogućnost uništenje motora.

Svi motori osim  motora 2.0i (101 kW) M4R ima zupčasti kaiš . Interval zamene seta zupčastog kaiša  je postavljen na 120 000 km ili pet godina. Posebno u 1.4 i 1.6 se preporučuje da se zajedno sa setom zupčastog kaiša  menja i pumpa za vodu, u suprotnom postoji rizik da počne da curi, što može dovesti do pregrevanja i kasnije oštećenja motora. Ulja su propisane klase SAE 5V-30 ACEA A3 / B4, API SH / SJ , kod 1.5 dCi sa filterom  i ulje ACEA C3 5V-30 ili 0V-30 treba da se menja na svakih 30 000 km.

Renault Clio

Tehničke specifikacije – Renault Clio 3
Tip karoserije: troja i petora vrata kompakt petoro vrata kombi
Dimenzije (D x Š x V mm): 3986-4032 x 2025 x 1496-1497 4203-4233 x 2025 x 1513
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2575  2575
Prtljažnik (l): 288/1038 440/1277
Pogon prednji pogon  prednji pogon
Kapacitet rezervoara za gorivo (l): 55  55

ZAKLJUČAK

Troškovi  održavanja Reno  Clio III može da se svede na veoma niski nivo. Pod uslovom, međutim , odaberane odgovarajuće verzije motora. Popularnost modela i svojim jednostavnim dizajnom vam omogućava da održavate automobile u skoro svakoj radionici i širokoj dostupnosti fabričkih delova i zamena za laku svakodnevnu upotrebu.


Renault Clio 3 1.5 dCi 2007 
Renault Clio 3 1.4 16V 2007.

Reno Clio cena polovnjaka – pregled polovnjaka


One Comment

Ostavite odgovor