Škoda Rapid (2012 – 2019 ) – Polovnjak, iskustva, motori, problemi

Škoda Rapid

Škoda Rapid

Škoda Rapid ima zadatak da popuni jaz između Škode Octavie i kompakt Fabije. Škoda Rapid nudi  konzervativniji i jednostavan dizajn, gotovo običan enterijer. Bilo je malo problema u početku, ali s vremenom Rapid je našao svoje mesto na tržištu. Rapid je klasična Škoda koju karakteriše kvalitet, performanse, dobre vozne karakteristike, primerna ergonomija i praktičnost koja je neophodna za svakodnevno putovanje.

 Škoda Rapid

Škoda Rapid nudi veoma dobre vozne karakteristike.

Škoda Rapid – Istorija

Škoda Rapid sedan verzija je predstavljena javnosti na sajmu automobila u Parizu u jesen 2012. Pod haubom je imao u ponudi četiri benzinaca i dva dizel motora. Osnova ponude je benzinski motor 1,2 MPi (55 kW) sa tri cilindra, sledi turbo benzinac 1,2 TSi sa snagom od 63 kW ili 77 kW, a vrh ponude benzinaca  je rezervisan za četvorocilindarski 1.4 TSi sa izlaznom snagom od 90 kW. Dizel motore predstavljaju četvorocilindrični 1.6 TDi u dve verzije snage od 66 kW i 77 kW. Od menjača  u ponudi je petostepeni manuelni, u slučaju jačeg 1,2 TSi,  šestostepeni manuelni. Za 1,2 TSi motore 77 kW i 1,6 TDi 66 kW, dostupan je i 7-stepeni DSG, u slučaju 1,4 TSi, DSG sa 7 brzina je jedini izbor. U ponudi su tri nivoa opreme: Active, Ambition i Elegance. Proizvođač je takođe pripremio tzv. zeleni paketi pod nazivom Green Line, paket uključuje sistem start-stop, gume sa smanjenim otporom kotrljanja. . .

Sredinom 2013. godine produžena je paleta opreme, uključujući ksenonske prednje farove. Od jeseni  je ponudi druga verzija karaoserije nazvana Rapid Spaceback, dužine od 4304 mm, 179 mm kraća u odnosu na verziju kompakt, druge dimenzije, uključujući međuosovinskim rastojanjem ostala nepromenjene. Sa dolaskom Euro 6 standarda  u jesen 2014., ponuda motora je značajno promenjena. Odustalo se od  osnovnog trocilindraša 1.2 MPI 55 kW, 1.2 TSI stariji motori (EA111) je zamenjen novom serijom 1.2 TSI EA 211 sa snagom od 66 kW i 81 kW. 1.4 TSi dolazi sa istih 92 kW. U slučaju dizel motora zamen je postojeći 1.6 TDI (EA 189) novim turbodizel motorom u novoj seriji EA 288. Trocilindraš 1.4 TDI sa 66 kW, sledi 1.6 TDI sa 85 kW. Novi sedmostepeni DSG je dostupan sa 1.2 TSi 66 kW, 1.4 TDi 66 kW , a stari DSG u kombinaciji sa 1.4 TSi. Sa pojavom Spaceback proizvođač je uveo sportski paket Monte Carlo. U leto 2015, ponuda Spaceback i ScoutLine paketa opreme je obogaćen.

U proleće 2017. godine, proizvođač je predstavio redizajniranu Škodu Rapid. Ispod haube, novi trocilindarski TSi dolazi u dve varijante snage od 70 i 81 kW, zamenjujući 1,2 TSi (66 i 81 kW). U slučaju šasije, napravljene su manje izmene kako bi se poboljšala udobnost vožnje na lošijim putevima i smanjila buka guma.

Škoda Rapid iskustva motori

Motori – Škoda Rapid

Rapid 1.2 MPi (HTP)

Osnova ponude ja stari poznati benzinac 1.2 MPi (HTP) trocilindraš sa max.snaga 55 kW i 112 Nm obrtnog momenta. Iako 1.2 MPi (HTP) ne uživa veliku popularnost, mora se reći da tokom vremena ugradnje proizvođač motore značajno poboljšao i vozne karakteristike i pouzdanost. Poslednjom evolucijom HTP je dobio modifikovani usis i izduv, novu kontrolnu jedinicu i poboljšan Start Assist. U praksi, trocilindarski motor ima relativno dobar dizajn i zvučni efekat motora pod opterećenjem i pri većim obrtaima takođe je poboljšan. Što se tiče dinamike, ova motorizacija je najpogodnija za vožnju po gradu i okolini sa manjim opterećenjem vozila. Kod uravnotežene vožnje  potrošnja goriva od oko 6 litara biće dobra, a motor će takođe biti vrlo dobar u smislu pouzdanosti.

Rapid 1.2 TSI

Znatno više akcije kreće sa više opterećenja i turbo motorom sa četiri cilindra 1.2 TSI, koji je dostupn u dve verzije snage 63 kW (160 Nm) i 77 kW (175 Nm). Obe verzije 1.2 TSI obezbeđuju pristojnu dinamiku vozila. Motori rado odgovora na pritisak na pedalu gasa, spreman da ubrza od oko 1400 obr/min i vuče do 5000 obr/min, dok je subjektivno najbolja prilika postavljena u rasponu od 2000 do 4500 obr/min. Prosečna potrošnja u proseku iznosi oko 6 litara. Međutim, uz značajnije povećanje potrošnje, važno je predvideti bržu vožnju autoputem, gde motor već obogaćuje mešavinu sa većom proporcijom benzina radi hlađenja katalizatora, što dovodi do povećanja potrošnje od preko 8 litara. Kod veće brzine, morate se naviknuti na veći nivo buke motora.

Škoda Rapid je dobio poboljšani 1.2 TSi motor koji uključuje snažniji i trajniji lanac, uključujući i druge komponente. Sve u svemu, ovaj motor kao pogon  pruža pristojnu dinamiku vožnje pri razumnim nivoima opterećenja.

Rapid 1.4 TSI

Najsnažniji benzinski motor 1.4 koji daje 90 kW i obrtni moment od 200 Nm. Performanse motora poboljšavaju i brzi DSG menjač sa sedam brzina. S druge strane, teranje motora iznad 4500 o/min nema mnogo smisla, jer se ne dobija očekivana snaga, pravi se buka i potrošnja se znatno povećava. U normalnoj vožnji, potrošnja se održava na oko 6,5 litara, što se značajno povećava samo sa češćom gradskom vožnjom i bržom vožnjom autoputem. Sa stanovišta pouzdanosti, najveća slabost motora je razvod motora, što se odražava povećanjem buke, zanemarivanjem problema, dolazi do problema sa pokretanjem motora, radom motora ili pali se lampica greške motora na instrument tabli.

Pojavom standarda Euro 6 emisije izduvnih gasova ispod haube dolazi nova serija benzinskih motor E.A. 211 1.2 TSI sa 66 kWili 81 kW i 1.4 TSI snage 92 kW. Motori serije EA 211 uključuju sistem varijabilnog sistema 16 ventila koji se pokreće zupčastim kaišom. U glavu su ugrađeie novi izduvi, što znači efikasnije hlađenje izduvnih gasova. Na velikim opterećenjem (npr. brzo vožnja na autoputu) nije više potrebno dodavati katalizatoru povećanu količinu goriva, koja ima pozitivan efekat na potrošnju goriva. Motori se odlikuju tihim radom i prefinjenošću, relativno brz odgovor na pritisnutu pedalu gasa, robustna fleksibilnost čak i pri niskim brzinama. Motori su takođe pohvaljuju za potrošnju goriva, koja u proseku iznosi oko 5.5 l kod 1.2 TSi i oko 6 litara kod 1,4 TSi. Praksa je takođe pokazala solidnu pouzdanost – ili se problemi retko javljaju.

Nakon modernizacije u 2017. u ponudi je novi trocilindrični 1.0 TSI motor, koji je zamenio četvorocilindrični 1.2 TSI. Postoje dve verzija sa 70 kW (160 Nm) i 81 kW (200 Nm). Odličan pogon motora je dostupan u relativno širokom opsegu obrtnog momenta. Motor se odlikuje brzim odzivom na pritisak pedale gasa i gotovo zanemarljivom turborupom. U praksi, oba verzije 1.0 TSI obezbeđuje pristojnu dinamiku, više akcije (posebno u srednjim i višim brzinama) obezbeđuju moćnije verzije, koja pored nekoliko kW i Nm štaviše, pomažu manuelni 6 stepeni  i 7 stepeni DSG menjač. Deficit snage 1.0 TSI je izraženiji, na većim uzvišenjima. Potrošnja je oko 5,5-6 litara u proseku, dok je pri brzoj vožnji ili češćoj vožnji po gradu raste na oko 6,5-7 litara, s druge strane vožnje izvan grada znači potrošnju do 4 litra.

Rapid 1.6 TDi

Dizel motori kod Škode Rapid se nalaze ispod haube uglavnom u korporativnim vozilima od kojih se očekivalo da će imati veliku godišnju kilometražu. U Rapidu motor 1.6 TDi se susreće u dve verzije snage, slabiji sa 66 kW i 230 Nm, i snažniji 77 kW i 250 Nm. Potrošnja je oko 5 – 5,5 litara u normalnoj upotrebi. Pouzdanost motora je prilično dobra, a najaktivnije komponente su uglavnom injektori koji su prilično osetljivi na kvalitet dizel goriva.

Kao i kod benzinskih motora takođe i kod  dizel motora sa pojavom Euro 6 standarda nova serija EA 288 zamenila je stariju seriju EA 189. Slabiji 1.6 TDI zamenio je tri cilindrski 1.4 TDI sa 66 kW i 230 Nm i moćniji 1.6 zamenio je takođe 1.6 TDI sa 81 kW, ali i 250 Nm. Među najznačajnijih promena smene generacija je vodom hlađen intercooler (intercooler) komprimovanog vazduha, novi injektori Bosch (ranije Continental – Siemens) i novi izduv integrisan u glavu motora.

U slučaju 1.4 TDi trocilindraša, interesantan je blok motora od legure aluminijuma (1.6 TDi ima blok od livenog gvožđa). Prečnik cilindara 79,5 mm deli se sa većim četvorocilindričnim 1.6 TDI, hod klipa od 95,5 mm je isti sa 2.0 TDi. Takođe je interesantno da automatski povećava brzinu u praznom hodu na 1200 o/min. Približno 800 obrtaja u minuti se smanjuje kada se vozilo zaustavi. U praksi u slučaju manje iskusnih vozača znači eliminisanje kočenja ili čak  gašenja motora, jer se povećanje brzine dešava u trenutku otpuštanja pedale kvačila i stoga se može lako pokrenuti vozilo otpuštanjem kvačila bez pritiska na pedalu gasa.

Sa operativne tačke gledišta, tri cilindra, naravno, malo više prefinjena i manje i bučniji od većeg četiri cilindra 1.6 TDI, ali sve u dozvoljenim granicama. Motor radi u potpuno glatko, sa najboljom dinamikom  između 1800 i 3000 obrtaja u minuti. Potrošnja je oko 5 litara u prosečnoj vožnji.

Menjač

U većini slučajeva, Rapid ima šestostepeni manuelni menjač sa preciznim i lakim hodom. Postoji i DSG menjač sa sedam brzina – u slučaju 1.4 TSi isključivo, na 1.2 TSi i 1.6 TDi odnosno, 1,4 TDi za doplatu. Menjač DSG karakterišu brzi odgovor, koji će zadovoljiti brzu vožnju. Sve ukupno gledano, kod ovog menjača mora se biti oprezan i ako vozilo ima više od 100.000 km, funkcija menjača mora biti pravilno provjerena. Moguće popravke su prilično skupe i mogu preći 1000 €.

Škoda Rapid

Škoda Rapid problemi i kvarovi

Pouzdanost Škode Rapid je na dosta dobrom nivou, a problemi se obično javljaju samo pri velikoj kilometraži, lošem  tretmanu prema automobilu ili zanemarivanjem održavanja. Zahvaljujući upotrebi komponenti Grupe, servisna mreža je veoma široka i cene usluga / delova su povoljne.

Problemi sa elektronikom vozila se javljaju retko, a problemi su u većini slučajeva rešeni u okviru garantnih inspekcija. Unutrašnjost vozila dobro izdržala test vremena, prekomerno trošenje se obično javlja samo kod polovnjaka manje paženih – izgrebana površina plastike i slično. Povremeno, neispravni el. prozori, porozne zaptivke vrata mogu da znače prodiranje vode u unutrašnjost. Povećana buka iz ventilacionih otvora obično znači neispravnost kontrole poklopca cirkulacije vazduha ili prodor listova drveta u područije filtera kabine. U slučaju verzije Spaceback-a, u prvim godinama bilo je pucanje zadnje treće kočionog svetla. Proizvođač je modifikovao svetlo i zamenjeno svetlo ne puca više.

Kod benzinskih motora kvar lambda sonde ili neispravna bombina se češće javlja kada se zanemaruje redovna zamena svećica , problem se mogže javiti na većoj kilometraži, što dovodi do neujednačenog rada sa „manje“ cilindra – u vidu vibracija, gubitka snage ili  neravnomernog rada u  praznom hodu. Kod TSi motorima, povremeno se javlja problem sa kontrolom preopterećenja turbopunjača , što dovodi do paljenja lampice kvar motora i prelaska motora u sigurni režim (smanjena snaga).

Kod 1,2 MPi, 1,2 TSi i 1,4 TSi serije EA 111, ponekad postoji problem sa bučnim lancem. Na održavanje lanca ima značajan uticaj redovan servis (neredovna promena ulja) i  sam stil vožnje. Nepovoljan uticaj je uglavnom tzv. nežna vožnja pri suviše niskim obrtima. U to vreme, mehanizam  je najviše pod pritiskom torzionih vibracija. Problem sa lancem vremena se manifestuje prevelikom bukom, paljenjem MIL lampice – dijagnostika motora, problemi sa  startovanjem motora ili gubitak snage. Rešenje problema je zamena pogonskog lanca (lanac, vođice, zupčanici itd.).

Kod TSI motora je ponekad problem sa tzv. prljavi katalizator, što posebno važi za vozače koji voze uglavnom mirnim tempom i  motor im radi na malom broju obrtaja. Duža vožnja mirnijim tempom TSI motora, postoji rizik da se u katalizatoru nakupi nesagorela čađ, što  ECU motora može da oceni kao grešku katalizator. Preporučuje se, dakle, s vremena na vreme provozati automobil malo žešće.

Vožnjom TSI motora češće na kraćim relacijama sa hladnim motorom, postoji opasnost da se motorno ulje  suviše razblaži nesagorelim benzinom, koji donosi dodatne rizike preteranog trošenja motora. Rešenje je da se povremeno automobil provoza na autoputu, ili češće menjati motorno ulje.

TSI motori često imaju posle hladnog starta grublji zvuk motora, manje prefinjenosti, a ponekad i manje glatko ubrzanja. Ono je izazvano ubrzanim zagrevanjem katalizatora i povećavanjem temperature izduvnih gasova. Ovaj režim, međutim, traje samo minut i nije tehnički problem. Za novije TSI opremljene varijabilanim razvodom ventila  obično povećava buku nakon hladnog starta, zbog nedostatka ulja u mehanizmu regulacije ventila. Nekoliko sekundi nakon starta motora ulje ulazi u mehanizme i motor poćinje da radi tiše.

U slučaju dizel motora, češća vožnja na kraćim rastojanjima suočavaju se sa problemima sa EGR ventilom – začepljenje (slabija snaga motora, trzanje ili motor je u sigurnosnom režimu rada, zajedno sa paljenjem lampice motora).

U slučaju motora 1.6 TDi EA 189, može se pojaviti pukotina na hladnjaku EGR ventila za recirkulaciju izduvnih gasova (češće se javljaju zimi, a naročito na vozilima koji se voze na kraćim relacijama) – tečnost za hlađenje prodire u usis, što ga čini postepenim pada. Gubitak tečnosti za hlađenje može takođe se javiti na pumpi za vodu, koja se preporučuje da se promeni zajedno sa cevima, štedi rad i izbegne nepotrebne probleme.

U slučaju motora 1.6 TDi, ponekad se javlja gašenje motora, promena brzine ili teži start. Razlog je obično netačan podatak senzora protoka vazduha što rezultira zamenu. Međutim, često se dešava da problemi ne postoje, a razlog može biti neadekvatan filter za vazduh (najbolje je promeniti original) ili otkaz senzora temperature. Postoji i blagotvoran efekat na ove probleme. Ažuriranje softvera  zajedno sa ugradnjom ispravljača protoka vazduha u sistem za unos vazduha pre senzora vazdušne mase.

Problemi sa istrošenim injektora, motora sa common rail ubrizgavanjem su generalno malo više osetljivi na kvalitet goriva, pa se preporučuje s vremena na vreme dodati kvalitetniji dizel aditiv.  Neuspeh / prekomerno trošenje injektora pravi probleme hladnog starta, nejednak-rad bučniji rad, mala varijacija brzine i gubitak snage. Loše gorivo je takođe uzrok kvara regulacionog ventila common-raila-a, problemi su slični kao kod pokvarenih injektora. Veća kilometraža takođe nosi opasnost od problematurbopunjača (što dovodi do povećane potrošnje ulja, unosa ulja u usisni trakt, smanjene / gubitak snage) ili kontrole pritiska punjenja.

Škoda Rapid – Servis 

Pored 1.2 MPI (HTP), 1.2 TSi i 1.4 TSi (oba EA 111), ostali motori imaju zupčaste kajševe koji se menjaju  na 160.000 km i intervalima od 8 godina (TDI EA189). 180.000 km i 10 godina za TDi EA 288 i 210.000 km i 10 godina za TSi EA 211. Za promenu ulja fiksni servisni interval je od 30.000 km ili 2 godine, ili tzv varijabilno, kada računar na vozilu zatraži zamenu. Za bolju operativnu pouzdanost i duži vek trajanja motora preporučuje se da se interval zamene ulja skrati na maksimalno 15 000 km. Filter za vazduh ima interval zamene svakih 30.000 km ili 2 godine, preporuka za filter kabine na svakih 30.000 km ili 1 godinu. Svećice u benzinskim motorima optimalno se menjaju na svakih 60.000 km. Automatski menjači (DSG) imaju interval zamene ulja od 60.000 km.

Škoda Rapid dimenzije

Tip karoserije: Liftback Spaceback
Dimenzije (D x Š x V mm): 4483 x 1706 x 1459 4303 x 1706 x 1455
Međuosovinsko rastojanje

(mm):

2602 2602
Prostor za prtljag (l): 550 415
Pogon: prednji točkovi prednji točkovi
Zapremina rezervoara goriva (l): 55 55

Škoda Rapid – motori

Motor Zapremina Kod motora Snaga
1.2 TSI 1197 ccm CBZA 63 kW
1.2 TSI 1197 ccm CBZB 77 kW
1.2 1198 ccm CGPC 55 kW
1.4 TSI 1390 ccm CAXA 90 kW
1.6 1598 ccm CFNA 77 kW
Motor Zapremina Kod motora Snaga
1.6 TDI 1598 ccm CAYB 66 kW
1.6 TDI 1598 ccm CAYC,CLNA 77 kW

ŠKODA Rapid 1.6 TDI – TEST

Škoda Rapid cena polovnjaka – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor