DSG menjač – Kupovian polovnjaka sa DSG menjačem

DSG menjač
DSG menjač

DSG menjačMože li se kupiti polovni automobil sa DSG menjačem i izbeći velike troškove popravki menjača? Da, pod uslovom da je ranije popravljena

Možete li kupiti rabljeni automobil sa DSG menjačem i ne izgubiti imovinu na njegovom servisu? Da, pod uslovom da je ranije popravljena

Uvođenje DSG menjača u Volkswagenu 2003. godine predstavljalo je promenu u oblasti automatskih menjača. Na kraju se ispostavilo da automobil sa automatskim menjačem može biti dinamičan kao i automobil sa manuelnim menjačem i može čak i pobediti u potrošnje goriva. Nije ni čudo što je DSG postao predmet želje mnogih vozača. Danas, najstariji polovnjaci sa DSG menjačima su stari 16 godina, tako da se mogu jasno odrediti kvarovi ili troškovi upotrebe.

Manuelni menjač – DSG menjač

U slučaju ručnog menjača, na njegovu izdržljivost uveliko utiču tehnike vožnje, a gotovo ne utiče servis. Blagim radom kvačila i izbegavanjem iznenadnih promena brzina izbegavaju se kvarovi na stotine hiljada kilometara. Međutim, neophodnost redovne promene ulja ovde je već diskutabilna. U principu, to može imati zanemarljiv uticaj na trajnost manuelnog menjača, jer proizvođači u mnogim modelima nisu predvideli zamenu ulja.

Izdržljivost u slučaju menjača sa dva kvačila izgleda potpuno drugačije. Tu je promena stepena prenosa automatska, koja osnovi čini istu brzinu, bez obzira na vozački stil vožnje. Samo broj promena može biti različit. Kvačilo se aktivira pomoću kompjuterski upravljanog pogona. U ovom slučaju, održavanje ima značajan uticaj na trajnost: redovna zamena ulja i filtera su čak preduslov za nesmetan rad DSG menjača.

DSG menjač
DSG menjač

U slučaju ručnog menjača, greške se mogu rastegnuti tokom dužeg vremenskog perioda. Mnogo toga zavisi od stila vožnje prethodnog vlasnika, koji je, međutim, nepoznat. U međuvremenu, u slučaju DSG menjača, spisak grešaka je prilično jasno definisan i otprilike se javlja u sličnom trenutku, bez obzira na tehniku vožnje.

Redosled od 200-220 hiljada km, može izdržati plivajući zamajac, mokra kvačila u DSG-u mogu trajati duže, ali obično oko 250-300,000 km i tada se mogu istrošiti. Od 210-250 hiljada. km probleme počinje da pravi takozvana mehatronika ili elektro-hidraulička kontrolna jedinica. To se retko popravlja, obično je najrazumnije rešenje zameniti ga novim.

Optimalno rešenje

Verovatnoća kvarova u slučaju DSG menjača je prilično visoka i na osnovu iskustva može se pretpostaviti da će se desiti neki nedostaci, ali pitanje je samo kada. Obično u rasponu od oko 50.000 km.

Najgora moguća situacija je da se kupi automobil sa DSG menjačem, a pri tome na menjaču se ništa nije popravljalo i sve uzrokuje da se šteta može dogoditi uskoro. Tako da su svi polovnjaci sa kilometražom od oko 180-220 000 km su veoma sumnjivi.

Način da se izbegne greška je jednostavno izabrati automobil sa dokumentovanom popravkom. Jednom poravljena mehatronika menjača   bi trebalo da se koristi najmanje sledećih 200 000 km, tako da se pojava greške opet smatra malo verovatna. Isto važi i za plivajući zamajac ili kvačila.

Opasan momenat u svakom automobilu sa DSG menjačem je kilometraža od oko 180 000 km do zamene ključnih komponenti ( plivajući zamajac, dvostruko kvačilo, mehatronika). Onda opet počinje period relativno jeftinijeg rada (samo se ulje menja svakih 60.000 km). Stoga, umesto da tražite automobil sa malom kilometražom, vredi izabrati onaj koji već ima dokumentovanu zamenu ovih elemenata.

Plivajući zamajac

Plivajući zamajac
Plivajući zamajac

Plivajući zamajac prvi odaje znake habanja i to se dešava posle oko 200 000 km na.

Mehatronika  (elektro-hidraulični upravljački modul)


Mehatronika (elektro-hidraulični upravljački modul) otkazuje u rasponu od oko 210-250 hiljada km, bez greške vozača. Teoretski, ponekad možete da pokušate da ga popravi, ali u praksi zamena novim je dala bolje rezultate.

Dvostruko kvačilo

Dvostruko kvačilo može izdržati do 250.000. km ili malo duže u mokrim DSG menjačima. Dok u suvim može trajati manje od 200.000 km.

Treba izabrati polovnjake sa dokumentovanom popravkom DSG menjača. Pošto je problem u slučaju DSG menjača gotovo izvesna, vredi se fokusirati na traženje polovnjaka sa već popravljenim menjačem, a ne na onaj sa najmanjom kilometražom. Birajući automobil posle „velike“ popravke DSG menjača, sigurni smo da za narednih 200 hiljada. km Ovaj pod sklop ne bi trebao zahtevati skupe popravke.

  • PAŽNJA, PRILIKOM KUPOVINE POLOVNJAKA SA DSG MENJAČEM PROVERITI :
  • da li automobil ima dokumentovano da je ulja kod DSG menjača menjano svakih 60.000 km na
  • da li postoje fakture za zamenu plivajućeg zamajca i kvačila i mehatronike
  • proveriti da li motor nije bio podvrgnut čipovanju (povećanje obrtnog momenta opterećujući menjač)
  • da li se DSG menjač kreće glatko i trza pri promeni stepena prenosa ( kvačilo i mehatronike)
  • nema vibracija kada vozite polako

Ostavite odgovor