Upalila se lampica upozorenja „check engine“ – šta raditi

ampica upozorenja "check engine"

Lampica upozorenja „check engine“

Uključivanje lampice upozorenja „check engine“ (proveri motora) obično ne znači da automobil ne može nastaviti da vozi. Evo šta može biti razlog i kako se ponašati.

Od samog početka, sistemi za ubrizgavanje su dizajnirani kako bi se osiguralo da se motor može upravljati čak i kada dođe do greške u ubrizgavanju. Međutim, odlučeno je da vozač mora biti obavešten o kvaru. Dakle, na kontrolnoj tabli se pojavljuje lampica „check engine“, što ukazuje na kvar motora.

U stvarnosti, međutim, to je lampica koja ukazuje na problem sa elektrikom motora koja utiče na emisiju izduvnih gasova i performanse motora. Uprkos revoluciji koju su sistemi ubrzagavnja pretrpeo, funkcija kontrole se nije promenila.

Kada će se upaliti lampica „check engine“ ?

Sistem samodijagnostika na vozilu ne može otkriti mehaničko oštećenje motora, sve dok ne utiče na signale senzora sistema za upravljanje motorom vozila. Sistem odgovara bilo kojoj nedoslednosti električnog signala, ali ne pali svaka nedoslednost indikator o kvaru motora. Ako se defekt smatra zanemarljivim, ostaje samo u memoriji i tek nakon nekoliko puta pojavljuje se poruka „check engine“.

S druge strane, u slučaju značajne greške, odnosno, na primer, kada kvar ima veliki uticaj na sastav izduvnih gasova, indikator greške motora se  upaliti.

Šta da radiš?

Sistemi čiji kvar onemogućava dalje vožnje, po pravilu, imaju upozoravajuća svetlo crvene boje. Nedostatak pritiska ulja ili pregrevanje motora zapravo zahtevaju momentalno isključivanje motora. U međuvremenu, narandžaste kontrole predstavljaju upozorenje da se javlja problem, ali ne i nužno zaustavljanje.

Ovo je upravo slučaj sa indikatorom „check engine“, koji samo informiše vozača o problemu. Ako paljenje lampice kvara motora nije praćeno iznenadnim padom performansi, obično je moguće završiti put bez velikih problema. Ako se upali lampica „check engine“, definitivno ne treba voziti dugo bez provere jer može doći do većih problema.

Kada isključiti motor?

Dogodilo se da paljenje lampice kvar motora prati i veliki pad u performansama. Prelazak u tzv. Hitni režim rada motora je naročito primetan kod turbodizela sa promenljivom geometrijom turbine kada dođe do blokiranja krilaca regulacije pritiska u turbini i maksimalni pritisak nadpunjenja bude prekoračen. Zatim vredi zaustaviti automobil na sigurnom mestu, ugasiti motor i upaliti motor ponovo. Ako je prekoračenje bilo privremeno, postoji velika šansa da nakon ponovnog pokretanja motora, motor radi normalno.

Najčešći uzroci paljenja „Check Engine“

Da bi se indikator kvara na motoru uključio, ECU motora mora nekoliko puta zabeležiti ozbiljnu grešku u radu ili ponovljeno ponavljanje manje značajnog problema. Samo-dijagnostički sistem reaguje samo na one propuste koji su u mogućnosti da detektuju senzore koji rade na motoru i njegovoj dodatnoj opremi.

Katalizator

check engine

Katalizator

Druga lambda sonda kontroliše rad katalizatora i otkriva lošiji rad katalizatora.

Defekt lambda sonde

Lambda sonda

Lambda sonda

Nepravilni signal od lambda sonde je jedna od najčešćih grešaka kod benzinskih motora.

Kvar bombine

check engine

Bobina

Tipični kvar mnogih benzinskih motora, motor počinje da radi nepravilno.

Blokiranje geometrije  turbine

Prekomerno punjenje kod turbodizelaša često je uzrokovano zahvatom turbo upravljača.

Specijalni slučajevi: Automobili sa auto-gasom

Relativno često, poruka „check engine“ se pojavljuje na automobilima sa autogasom. Ovo je u većini slučajeva rezultat deregulacije instalacije i nepravilnog doziranja gasova. Problem se uglavnom odnosi na instalacije koje zanemaruje vlasnik (filteri nisu redovno menjani, itd.).

Dijagnostika i gašenje lampice „check engine“

Samo isključivanje lampice „check engine“ ne rešava problem. Neophodno je otkriti razlog za grešku. Ako je, međutim, već poznato, poruku o grešci može biti izbrisana bilo od strane mehaničara ili možete uraditi sami. U drugom slučaju, možemo da koristimo aplikaciju za telefon.


Svi automobili proizvedeni od 2000. godine imaju ODBII sistem dijagnostike, u okviru koga su utvrđeni univerzalni kodovi grešaka. U slučaju pogonskog sistema, to su šifre od P0001 do P0999. Brojevi iznad P1000 rezervisani su za određene šifre proizvođača automobila.


U radionici

Dijagnostički tester koji se koristi u radionici ima puno mogućnosti, a jedan od osnovnih je brisanje grešaka.

Pametni telefon

Pametni telefon može raditi kao dijagnostički alat u automobilima nakon 2002. godine. Neophodno je kupiti OBDII interfejs (ELM327) i preuzeti aplikaciju (npr. Torque Proza).

Svetlo „check engine“ je znak da je došlo do poremećaja u radu motora, ali u isto vreme ništa što bi odmah zaustavilo pogon. Obavezno proverite koji je uzrok greške, ali možete to učiniti sigurno i nakon putovanja. Vožnja sa signaliziranom greškom dugo vremena može biti štetna, na primer, po katalizator.


30 Comments

 • Domagoj kaže:

  Sve ste rekli, a niste najbitnije – kako se otklanja kvar..odnosno da lampica vise ne svijetli?

  Lp

  • Zoran kaže:

   Lampica se moze ugasit ali kako da se problem resi PR: pososam kod autoelektricara stavio e na kompjuter kaze da ima neki problem ( komunikacija + i – ) i obrisao e taj problem , startuem motor sijalica ne svjeti i ja nastavim sa voznju sijalica se nie zapalila al motor opet u voznju ugasi Sta sad opet kod njega kaze to e nesto mehanicka greska i eto tako se motam nekolko dana ne mogu da otklonim kvar

 • Atif kaže:

  Veliki poydrav
  Moj problem je sledici na caddy 1.9 tdi kad auto duye stoji dva -tri dana malo duze vergla i izbije plavkasti dim i pola minute radi nemirno kao da trokira. nedavno sam repariro dizne i sve rada u granici normale pokazuju sve zeleno .
  EGR ventil je cist malo yna imati ulja 3-4 kapi od prilike.
  Zanima me VASE MISLJENJE
  Veliki pozdrav

 • Nebojša kaže:

  Opel zafira,88kW, 2007godina. Plavkast dim iz auspuha, turbina reparirana i ponovo ugrađena na auto. Do reparacije trošila 0,5l ulja na 500km. Posle reparacije još više troši ulja, ponekad baci plavkast dim na auspuh kada se zagrije ali sasvim malo. Ne rasipa ulje nigdje, ne baca ulje na mjerač ulja, na iberlauf ne dimi nimalo. Ne kontam više šta bi moglo da se uradi po tom pitanju… Molim savjet. Pozdrav.

 • Ivan kaže:

  Upalio se Check engine na Ford Fiesta 2004, 1,2 benzin, sa auto gasom Landirenzzo … presao je 8,500 km, a sipano je ulje koje nas ne odgovara, jer je nakon 5.000 pocelo naglo da gubi viskozitet i da se pretavara u vodu – konstatno merenje i dolivanje. Takodje, imam problem sa autogasom, na leru radi nepravilno i padaju obrtaji, trese se kao pred gasenje, dok na benzinu radi dobro … interesuje me da li je dovoljno uraditi servis, ili moze da bude nesto ozbiljnije?

 • Predrag kaže:

  Postovani,vozim Pezo 206 1,4 hdi.Desava mi se u toku voznje ,povremeno,da se upali lampica chek engine.U isto vreme naglo se pomeri skazaljka od temperature motora na max i upali crvena lampica STOP.Napominjem da temperatura nije povecana ,vec samo skazaljka.Skinem sa akumulatora klemu ,sacekam par sekundi,vratim klemu i dalje vozim normalno bez upaljene ijedne lampice.Da li znate sta je uzrok ovoj pojavi.Hvala unapred na odgovoru

 • zeljko kaže:

  pozdrav svima. imam reno lagunu 2 1.9 dci i pre neki dan mi se upalila crvena lampica check engine i auto se ugasio, nakon toga je upalio i ona svetli i dalje a motor normalno radi. sta to moze biti

 • Samir bedic kaže:

  Škoda Fabija 19tdi 74kilovata 2006godina palisemi žuta lampa sa lijeve strane kilometar sata odem 20 kilometara i ugasim auto nakon sat dva kad upalim auto ugasi se stj problem

 • milan kaže:

  gori mi narandzasta lampica( check engine) na suzuki balenu 1.6 benz-plin.2001 god.Ponekad prvo paljenje izbaci dim na auspuh posle toga normalno i ima neki neprijatan miris u autu ,nesto kao ustajao vazduh kada se upali ventilator.

 • EMIN JELENIĆ kaže:

  Poštovani! Imam opel zafiru b 2007g 1,9cdti
  Upalila se lampica CHECK ENGINE bio sam na dijagnostici i problem je u filter čestici malo je propuhao i lampica se ugasila ali se nakon nekog vremena opet upalila i sad konstantno svjetli kad se motor upali kako da riješim problem da se lampica više ne pali.Hvala!

 • lidija kaže:

  imam golfa 5 i upalila mi se lampica CHECK ENGINE šta činiti

 • Milan kaže:

  Pozdrav svima,molio bih vas za misljenje sta bi moglo biti ili ako je vec neko imao isti problem.Imam opela astru f 98 god.1.6 16 ventila i pali mi se ova lampica pa se ugasi i opet tako se pali pa se ugasi ali pritom mi se auto ugasi kad se upali i secka ….

 • Miodrag kaže:

  Pozdrav,
  Imama Toyotu Auris 2010 g 1.33.vvti, pojavila se greska Check engine, i na dijagnostici pokazao kvar lambda sonda. Kupio sam novu lambda sondu, zamjenio je ali jos uvijek mi pokazuje istu gresku. Da li je potrebno poslije stavljanja nove Lamb. Sonde resetovati uz pomoc dijagnostike ili ugasiti lampice?
  Pozdrav

 • branimir kaže:

  pozz imam isto takav problem na polo kad preticem upali mi se ta lampica i gubim gas cim dodam gas lampica se ugasi sta da radim

 • Jordan kaže:

  Pozdrav. Hitno potrebno resenje. Opel korsa 2002 god 1.2 motor benzinac. Lampica se palila ponekad, treperi par puta i ugasi se. Razmisljao sam otici kod majstora ali nisam, mislio samo da je senzor pobrljo. Juce sednem u auto normalno upalim auto i lampica je stojala nije treperila. Izasao sam sa parkinga i motor se ugasi sam od sebe kao da je ostao bez goriva. Pokusao sam da upalim ponovo, krene da radi 10 sekundi i ugasi se. Kao da nema vazduha a pritom je motor odskakao. Paljeci ponovo, svetla su treperila. Majstor sto ga odrzava je na putu. Pre mesec dana je radio servis posle kojeg sam video par kapi ulja ispod auta. Rekao sam mu za to kaze teraj tako pa ce videti kad se vrati. Ulja je bilo dovoljno od tad proveravam svaki dan. I posle gasenja je bilo. Jel znate mozda do cega je kvar? I desilo se 1 kad sam palio, izleteo je belo sivi dim. Tad nisam obraco paznju bilo je oko 10 ispod nule. Sko znate sta je problem javite.

 • Marijana kaže:

  Vozim skodu fabiju kupljunu 2018 godine. Upalila mi se lampica check engine. Vozilo je benzin-gas. Odlazim u servis skode ugase je vozim do 50-tak km ona se ponovo upali. Kazu razlog lose gorivo. Odem u servis gde je ugradjen auto gas ugase je malo vozim, upali se opet. Da li postoji resenje da se ugasi i da se ne pali cesto. Prosto ne mogu da verujem da je svugde lose gorivi.

 • Šaha kaže:

  Suzuki sx4 2007 1.9 dizel. Imam problem, ustvari ; upali se lampica crvena od ulja i tako ona svetluca oko 1 minut i ugasi se., zatim posle izvesnog vremena opet isto. Ulje i filter stavio novo. Na diagnostici nista ne pokazuje. Ne smeta motoru. Moze li mi ko objasnit u cemu je problem ???

 • Shaby kaže:

  Imam suzuki sx4, 2007, 1.9dize
  Češće mi se upali lampica za ulje i svetluca oko 1 minut i ugasi se. Posle izvesnog vremena ponovo isto. Stavljeno novo ulje i filter. Na diagnostiku nista ne pokazuje. Auto normalno radi. Moze li mi neko reć u čemu bi bio problem??? Hvala

 • Daniel kaže:

  Postovanje ! Imam jedan problem sa tuaregom 3.0d V6 2008 godiste manualni menjac . Vec mi 3 meseca auto po majstorima . Auto kida kako vuce sve radi perfektno ne pali nikakve greske svi servisi odradjeni nigde nema kap ulja motor suv ko barut, PROBLEM KAD UPALIM AUTO PRVI PUT I MOTOR JE HLADAN POSLE NEKIH 10 kilometara auto se ugasi u voznji zavisi kako ga vozim ako ga vozim do 100 km na sat mogu 30 km da predjem ako
  Ga vozim brze ugasi se posle 10
  Km . Temperatura ne prelazi 90c
  A kad se ugasi auto nece da upali dok se ne ohladi jednostavno vergla ko da je prazan akumulator posle 20 minita verbal normalno i upali . Hvala unapred!!

 • Imam Audi 100 2.3 ima problem sa paljenjem.Naime kad se upali radi pod malim gasom posle nekog vremena dobije vecu turazu majstori kazu termodavac rashladne tecnost vec je treci promjenjen isto .Kao da je kontra .unapred zahvalan.

 • zoran kaže:

  Molim za savet – pomoc! imam Polo 1.4. dizel, 2007 god. u toku voznje upalila se i treperila lampica od grejaca, a potom se upalila lampica check engine. Sta moze biti u pitanju. Da li je EGR ventil ili nesto drugo.

 • Srđan kaže:

  Upalila mi lampica cekening kazu zapusen dpf filter skini ocisti filter na ove nove masine za ciscenje vrati obtsi greske vozi dva dana opet upali i zutu i crvenu opet na dijagnostiku kazu grejac aj zameni grejac opet isto a radi se o autu nisanx trail 2015 da li neko zna sta mi je ciniti

 • ivan kaže:

  EGR softverski eliminiran a lampica CHECK ENGINe se upalila nakon 150 km.

 • Senad kaže:

  Upalijo mi se eger lampica na sprinteru 651 motor ali lampica treperi ne stoji upalena i dosta mise cuje servo pumpa sta bi to moglo biti treba da vozim 20000km do kuce

 • vojteški rajko kaže:

  Imam Nissan,Almera,benzin,1.8litara,84kw/114ks,2001 godište,motor QG18DE,N16,greška na dijagnostici P0335.Zamenjen senzor radilice-krug senzora polozaja kolenastog vratila A,-ali je naranđasta lampica i dalje svetlela,posle toga na dijagnostici uklonjena greška tako da sada ne svetli.Dokle će to trajati i za šta da budem spreman u skorijoj budućnosti.Majstor u auto servisu mi je rekao da spremim komplet lanca sa lančanikom.Molim za savet.

 • Nenad kaže:

  Opel Corsa C 1.2 2005 god. Upalila se lampica pre 2 meseca, na 5 dijagnostike sam isao i sve razlicito pokazu, e sada, posto ne volim nikakav zveckanje , lupanje i slicno da cujem, tako mi smeta i lampica CHECK ENGIN.. Menjao klapnu gasa, sve moguce filtere, sa svim oznakama, pomocne filtere, sonde obe, bobinu, svecice, dizne, proverio katalizator, svako crevo novo majstor postavio cak sam promenio i pumpu benzina..i opet upali lampicu…mislio sam da ga bacim u Dunav, blizu mi je reka..Ako zna neko ili ako je imao sl problem(a nije 100%) neka mi pomogne..

Ostavite odgovor