Upalila se lampica upozorenja „check engine“ – šta raditi

ampica upozorenja "check engine"

Lampica upozorenja „check engine“

Uključivanje lampice upozorenja „check engine“ (proveri motora) obično ne znači da automobil ne može nastaviti da vozi. Evo šta može biti razlog i kako se ponašati.

Od samog početka, sistemi za ubrizgavanje su dizajnirani kako bi se osiguralo da se motor može upravljati čak i kada dođe do greške u ubrizgavanju. Međutim, odlučeno je da vozač mora biti obavešten o kvaru. Dakle, na kontrolnoj tabli se pojavljuje lampica „check engine“, što ukazuje na kvar motora.

U stvarnosti, međutim, to je lampica koja ukazuje na problem sa elektrikom motora koja utiče na emisiju izduvnih gasova i performanse motora. Uprkos revoluciji koju su sistemi ubrzagavnja pretrpeo, funkcija kontrole se nije promenila.

Kada će se upaliti lampica „check engine“ ?

Sistem samodijagnostika na vozilu ne može otkriti mehaničko oštećenje motora, sve dok ne utiče na signale senzora sistema za upravljanje motorom vozila. Sistem odgovara bilo kojoj nedoslednosti električnog signala, ali ne pali svaka nedoslednost indikator o kvaru motora. Ako se defekt smatra zanemarljivim, ostaje samo u memoriji i tek nakon nekoliko puta pojavljuje se poruka „check engine“.

S druge strane, u slučaju značajne greške, odnosno, na primer, kada kvar ima veliki uticaj na sastav izduvnih gasova, indikator greške motora se  upaliti.

Šta da radiš?

Sistemi čiji kvar onemogućava dalje vožnje, po pravilu, imaju upozoravajuća svetlo crvene boje. Nedostatak pritiska ulja ili pregrevanje motora zapravo zahtevaju momentalno isključivanje motora. U međuvremenu, narandžaste kontrole predstavljaju upozorenje da se javlja problem, ali ne i nužno zaustavljanje.

Ovo je upravo slučaj sa indikatorom „check engine“, koji samo informiše vozača o problemu. Ako paljenje lampice kvara motora nije praćeno iznenadnim padom performansi, obično je moguće završiti put bez velikih problema. Ako se upali lampica „check engine“, definitivno ne treba voziti dugo bez provere jer može doći do većih problema.

Kada isključiti motor?

Dogodilo se da paljenje lampice kvar motora prati i veliki pad u performansama. Prelazak u tzv. Hitni režim rada motora je naročito primetan kod turbodizela sa promenljivom geometrijom turbine kada dođe do blokiranja krilaca regulacije pritiska u turbini i maksimalni pritisak nadpunjenja bude prekoračen. Zatim vredi zaustaviti automobil na sigurnom mestu, ugasiti motor i upaliti motor ponovo. Ako je prekoračenje bilo privremeno, postoji velika šansa da nakon ponovnog pokretanja motora, motor radi normalno.

Najčešći uzroci paljenja „Check Engine“

Da bi se indikator kvara na motoru uključio, ECU motora mora nekoliko puta zabeležiti ozbiljnu grešku u radu ili ponovljeno ponavljanje manje značajnog problema. Samo-dijagnostički sistem reaguje samo na one propuste koji su u mogućnosti da detektuju senzore koji rade na motoru i njegovoj dodatnoj opremi.

Katalizator

Katalizator za toyotin sportski model Supra (Bosal International)

Katalizator

Druga lambda sonda kontroliše rad katalizatora i otkriva lošiji rad katalizatora.

Defekt lambda sonde

Lambda sonda

Lambda sonda

Nepravilni signal od lambda sonde je jedna od najčešćih grešaka kod benzinskih motora.

Kvar bombine

Bobina

Bobina

Tipični kvar mnogih benzinskih motora, motor počinje da radi nepravilno.

Blokiranje geometrije  turbine

Prekomerno punjenje kod turbodizelaša često je uzrokovano zahvatom turbo upravljača.

Specijalni slučajevi: Automobili sa auto-gasom

Relativno često, poruka „check engine“ se pojavljuje na automobilima sa autogasom. Ovo je u većini slučajeva rezultat deregulacije instalacije i nepravilnog doziranja gasova. Problem se uglavnom odnosi na instalacije koje zanemaruje vlasnik (filteri nisu redovno menjani, itd.).

 

Dijagnostika i gašenje lampice „check engine“

Samo isključivanje lampice „check engine“ ne rešava problem. Neophodno je otkriti razlog za grešku. Ako je, međutim, već poznato, poruku o grešci može biti izbrisana bilo od strane mehaničara ili možete uraditi sami. U drugom slučaju, možemo da koristimo aplikaciju za telefon.


Svi automobili proizvedeni od 2000. godine imaju ODBII sistem dijagnostike, u okviru koga su utvrđeni univerzalni kodovi grešaka. U slučaju pogonskog sistema, to su šifre od P0001 do P0999. Brojevi iznad P1000 rezervisani su za određene šifre proizvođača automobila.


U radionici

Dijagnostički tester koji se koristi u radionici ima puno mogućnosti, a jedan od osnovnih je brisanje grešaka.

Pametni telefon

Pametni telefon može raditi kao dijagnostički alat u automobilima nakon 2002. godine. Neophodno je kupiti OBDII interfejs (ELM327) i preuzeti aplikaciju (npr. Torque Proza).

Svetlo „check engine“ je znak da je došlo do poremećaja u radu motora, ali u isto vreme ništa što bi odmah zaustavilo pogon. Obavezno proverite koji je uzrok greške, ali možete to učiniti sigurno i nakon putovanja. Vožnja sa signaliziranom greškom dugo vremena može biti štetna, na primer, po katalizator.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.