Škoda Fabia 2000. – 2007. – polovnajk, iskustva, motori

Škoda Fabia

Škoda Fabia

Škoda Fabia je automobil sa više nego dobrim odnosom cene i kvaliteta, odlična je u vožnji i nudi dosta prostora. Takođe, Škoda kao marka nudi relativno niske troškove popravke i rezervnih delova, dok je pouzdanost na mnogo višem nivou i od mnogih premijum brendova. Ako možete, proverite da li je motor pregrevan, jer ovo nije redak slučaj zbog nešto lošije instalacije.

Škoda Fabia prve generacije je bio prva mala Škoda razvila pod okriljem VAG grupe. Tehničke elemente, kao jedina platforma koju deli sa Seat Ibizom i Vw Polom, ali za razliku od njih dostupna je samo verzija sa petoro i četvoro vrata (limuzina, karavan i kombi).

Konkurencija u klasi gradskih automobila je veoma velika, ali ako neko ima izuzetno visoke zahteve, izbor sužen na nekoliko modela. U ovoj grupi svakako je i Škoda Fabia. Ona ima veoma široku ponudu motora i dodatne opreme. Još jedna prednost je velika popularnost na tržištu rezervnih delova.

Volkswagen Grupa je preuzela većinski deo akcija Češke proizvođača u 1994., iste godine je debitovala Felicia, ali ona je imala mnogo toga zajedničkog sa prethodnim modelom koji su razvili Česi, modela Favorit. U Škodi Fabia inženjeri koriste potpuno nemačku tehnologiju, napravili su novi automobil na platformi VW Pola.

DIZAJN I UNUTRAŠNJOST – Škoda Fabia

Škoda Fabia

Škoda Fabia

Škoda je planirala Škoda Fabia-om da raskrsti sa prošlošću, reputacijom loših automobila koji prokuvavaju na svakom ćošku i strmoglavim padom cene sa godinama. U tome su i uspeli.

Nemačka kontrolna table, sa isto takvim kvalitetom unutrašnjosti čini da se osećate udobno za volanom. Sedišta Škoda Fabia-e su dovoljno tvrda, a opet i udobna za duge vožnje. Mesta za putnike pozadi ima u ograničenim količinama, a oni viši će se lako smestiti za volanom. Sama vožnja je odlična, sa dobrim balansom između komfora i ležanja na putu.

Škoda Fabia je najduži automobil u svojoj klasi i iskoristila je efikasno tih par dodatnih centimetara u unutrašnjosti.

Unutrašnjost Škoda Fabia-e je dovoljno prostrana i pažljivo dekorisana. Enterijer je od kvalitetnih materijala. Ceo gornji deo instrument table je formirana od mekanog materijala. Kvalitet mebla povećava sa sukcesivno nivoima opreme.

MOTOR – Škoda Fabia

Škoda Fabia

Škoda Fabia

Kod benzinaca akcenat stavljamo na 1.2 i to onaj slabiji, sa 54 KS. Sa potrošnjom od 5 litara bezolovnog, štedljiviji je od istog sa 64 KS a razlika u vožnji nije toliko primetna.

Treba obići trocilindraš od 1.0, jer je veoma bučan i trom. Tu su i dva 1.4 sa, respektivno, 75 i 100 KS, a i najjači 2.0 litraš sa 136 KS.

Svi dizel motori dolaze od VW.

Najbolji predlog je već dobro poznati i dokazani Volkwagen-ov 1.9 TDI PD sa 100 KS koji prosečno potroši samo 4.2 litra dizela na 100 kilometara. Vrh ponude je 1.9 TDI PD pojačan na 130 KS, sa takođe razumnom potrošnjom, koji ima sportsku oznaku RS.

Najtrajniji od njih je atmosferski 1.9 SDI, sa svojih 60 KS, koji se pokazao štedjivim. Preporučujemo ga kako za grad, kao i za nastavak rute, ali naravno, morate da se naviknete na desnu trake autoputa . Postoji i ekonomičan turbo 1.4 TDI PD sa 70, 75 ili 80 KS, dosta je nemiran i bučan, ali u pogledu troškova održavanja se ispostavi da je mnogo skuplje. Karakterističan zvuk tri cilindra, svak neće se svideti.

Poprečno postavljen motor sa pogonom na prednje točkove.

KVAROVI – Škoda Fabia

Škode su danas poznate po pouzdanosti. Čak i da se desi neki kvar, delovi i popravke nisu skupi, a servisa ima sasvim dovoljno.

Par stvari koje treba proveriti pri kupovini su eventualna curenja vode u kabini, što je posledica zapušenog odliva klima uređaja. Obratite pažnju i na nivo rashladne tečnosti jer su moguća sitna curenja, popuštanja creva i eventualno pregrevanje.

Ako se odlučite za benzinca od 1.4 treba proveriti da nije pomešao ulje i vodu, jer nije redak slučaj da dihtung glave popusti, a ovakve popravke su nepotrebne i veoma skupe.

1.2 benzin. Škoda Fabia proizveđena do leta 2004., svetli lampica kvara na motoru, izduvni sistem obično ukazuje na kvar lambda sonde.

1.4 8v (60 KS i 68 KS) benzinski motor. Škoda Fabia proizvedena pre januara 2001., problem sa lošim zaptivačem glave motora, što može dovesti do proboja zaptivača i samim tim mešanje ulja i rashladne tečnosti, što može dovesti do uništenja motora. Takođe, motori pravljeni do septembra 2001., se često suočavaju sa kvarom termo prekida, što može dovesti do pregrevanja.

1.4 16V benzinski motori. Škoda Fabia proizvedena posle novembra 2000. postoji opasnost od habanje motora pri pokretanju pri vrlo hladnom vremenu, kada je temperatura niža od -5°C, usled zamrzavanja iberlaufa. Kasnije, ovaj problem je rešen instaliranjem novog iberlaufa, koji sprečava smrzavanje.

1.4 16V benzinski motori. Škoda Fabia proizvedena do novembra 2001., moguće je pucanje zupčastog kaiša pre propisane zamene, što dovodi do ozbiljnog oštećenja ventila, bregaste osovine, klipova i spojnice, a samim tim to zahteva promenu celog motora.

1.4 16V benzinski motori. Škoda Fabia proizvedena do novembra 2002., česti kvarovi na bobini.

Kod 1,4 benzinskih motora verzijama napravljen do marta 2004., moguće neočekivano paljenje lapmice kontrole motora. Rešenje reprogramiranje računara motora.

Dizel motori. Na većini Škoda Fabia na oko 30000 km počinje problem sa termostatom, gde rashladna tečnost curi iz pukotina u kućište oko njega. Može da se reši sa ugradnjom kvalitetnijeg termostata.

Za modele proizvedene do novembra 2003., zbog lošeg fabričkog podešavanja prednje trapa, vozila su sklona skretanju udesno, vršeno je naknadno podešavanje trapa.

Kod Škoda Fabia napravljenih posle decembra 2003. i onih iz juna 2001., pojavilo se veoma intenzivno habanje guma.

Na nekim modelima proizvedenim do novembra 2001., problem sa električnim konektorima na senzoru na papučici kočnice, što zauzvrat dovodi do toga da se stop svetla ne pali.

Problematični radija u modelima proizvedenim do novembra 2001., među ostalim problemima, uključujući čestu neposlušnost kontrolnih dugmadi, zamenjeni pod garancijom.

Telo je propisno zaštićeni od korozije. Korisnici se žale na kvalitet boje.

Zadnji prozori. Na modelima proizvedenim do decembra 2001., zadnji prozori mogu pasti u vrata.

Škoda Fabia

Škoda Fabia


2 Comments

 • Bojan kaže:

  Ne verujem da nije spomenuta najveca mana 1.2 HTP motora ,koja nije vezana toliko za fabiju koliko za celu folkswagen grupaciju koja je koristila taj motor a to su polo i seat ibica. Prezupcenje lanca koje se desavalo u garantnom roku .Mom drugaru prezubcio lanac na ibici na 35000km,a meni na fabiji na 65000km. Radjena obrada glave motora u ovlascenom servisu ali nakon toga je trosio 1l ulja na 1000km.Kad sam se zalio u servisu rekli su mi da je to mana ovih motora i da je zato fabrika propisala kao normalno potrosnju ulja od 1.5l na 1000km sto sam i proverio u uputstvu.
  Fabia inace odrzavan u ovlasceno servisu i prezupcila je 2 nedelje nakon poslednjeg malog servisa.

  • Дејан kaže:

   Тачно је да је предметни мотор склон да презупчи. Минимално померање у брзини изгашеног аута је довољно, па чак остављање на мањој низбрдици без активиране ручне.
   Лично сматрам да на дужину века и квалитет мотора негативно утиче полусинтетичко уље које се у Србији редовно сипа у овај мотор. Погубно је стартовање на ниском температурама са полусинтетичким уљем.
   Мотор је дефинитивно осетљивији од просека класе, али у појединим режимима рада поседује завидан обртни момент. Највећи непријатељ је дужа вожња преко 130км/х због кратког преноса, као и вожња без повременог ,,продувавања,,

Ostavite odgovor