Fiat Punto 2 1999. – 2007. – polovnjak, iskustva, kvarovi

Fiat Punto 2

Fiat Punto 2

Fiat Punto 2 je izuzetno praktičan i pored klase kojoj pripada. Prostrana kabina i sasvim zadovoljavajuće vozne karakteristike, mala potrošnja goriva, a cena veoma pristupačna. Kvačilo zna da strada, posebno ako je uglavnom vožen po gradu, a u svakom slučaju izbegavajte prerađena dostavna vozila. Električni servo zna da pravi probleme.

Zahvaljujući ceni manjoj od prosečne i mladim izgledom, Fiat Punto 2 je osvojio tržište supermini automobila. Izgled i živahni motori čine Fiat Punto 2 zabavnim, dok široka gama Fiat Punto 2 počinje od osnovnog modela sa troje vrata, preko dizelaša pa sve do sportskih Abarth-a. Kvalitet izrade je solidan, ali na našim putevima ima i onih sa velikom kilometražom pa dobro pogledajte šta se nudi. Mnogi vlasnici Fiat Punto 2 su doterali svoje ljubimce u Srbiju, kupujućih ih u inostranstvu od rent-a-car firmi. Fiat Punto 2 automobil je bio popularan u Evropi i ima dosta primeraka sa velikom kilometražom.

Fiat Punto 2 je mali gradski automobil kompanije Fijat koji se proizvodi od 1993. Punto prve generacije predstavljen je u septembru 1993., a u prodaji se pojavio početkom 1994., kao zamena za model uno. Ta generacija punta bila je dostupna i u kabrioletskoj verziji, a osvojila je i titulu evropskog automobila godine za 1995. Druga generacija u prodaju je ušla 1999. koji je dobio novi amblem u slavu stogodišnjice kompanije, sa novim savremenijim dizajnom karoserije pri čemu su i šasija i enterijer izmenjeni gotovo u potpunosti u odnosu na prethodni model. Predstavljeni su i agregati sa manjom emisijom izduvnih gasova, od 1.2 litre sa 60 i 80 KS (16V), kao i izdržljivi dizel 1.9 sa 60 KS i vrlo dobri i pouzdani 1.9 JTD sa 80 KS. Najjači motor u ponudi bio je 1.8 16V sa 131 KS, koji je bar na našim putevima i najređi. A njen dizajn je izmenjen 2003., izmenjeni su prednja maska i prednja svetla, kao i zadnji deo, dobili su nov, restilizovan oblik, enterijer je dobio izvesne stilske i koloritne korekcije, a ponuđeni su i 1.4 16V agregat od 95 KS, 1.9 JTD sa 85 i 100 KS i 1.3 common-rail turbo dizel Multijet sa 69 KS i obrtnim momentom od 180 Nm koji je za nas u ovom slučaju i najzanimljiviji, dok je 2005. predstavljena nova, treća generacija koja se naziva Grande Punto. Druga generacija Fijata punta iz 2003. proizvodila se po licenci u Zastavi kao Zastava 10.

KOMFOR – Fiat Punto 2

Fiat Punto 2

Fiat Punto 2

Fiat Punto 2 ima mesta za vozača na pretek pa čak i oni najviši mogu bez problema udobno da se smeste. Pored toga, bez problema se pozadi mogu smestiti još tri osobe, ali pod uslovom da prednja sedišta nisu povučena do kraja.
Preglednost sa vozačevog mesta kod Fiat Punto 2 je odlična, jedino što kvari utisak je činjenica da se volan ne podešava po dubini mada se većina korisnika nije žalila na neudobnost. Gepek je pristojne veličine i pravilnog oblika, a i utovarni prag nije previše visok. Zadanja klupa se obara po potrebi pa se tako može prevesti i veći teret.
Menjač Fiat Punto 2 zahteva određeni period navikavanja, a i kontrole su nekako razbacane po autu pa se, recimo, prekidač za električno pomeranje retrovizora nalazi iza ručne kočnice i uopšte nije lako dostupan. Sama vožnja kod Fiat Punto 2 je udobna, ali naginjanje karoserije je veliko.

Tepih na podu je veoma tanak i slabijeg kvaliteta, kao i plastični delovi unutrašnjosti. Ni završna obrada nije na zavidnom nivou, ali to nije previše izraženo i u većini slučajeva odgovara količini novca uloženog u automobil.

Antikorozivna zaštita Fiat Punto 2 je vrhunska i sa korozijom nećete imati problema čak ni ako je lak oštećen na nekom delu karoserije.

Fiat Punto je pre svega stekao popularnost širokih narodnih masa obiljem prostora koji nudi u unutrašnjosti, kao i upotrebljivošću u različitim uslovima eksploatacije. Na prednjim sedištima osobe nadprosečne visine neće imati problema da se udobno smeste. U priču o prostranosti se uklapa i prtljažnik koji ima 297 litara zapremine i jedino zaostaje za Citrenom C3 koji ima 305 litara zapremine. Sedišta su asimetrično deljiva, pa nakon obaranja dobijate prostor od 1080 litara. Zbog ovoga treba biti oprezan, jer su mnogi uveženi modeli sa troja vrata, služili kao vozila za dostavu raznih tereta, a kod nas montiranjem zadnjeg reda sedišta preko noći postali putničke verzije. Ako to primetite, zaobiđite takav primerak.

U vožnji Fiat Punto 2 je nešto tvrđe podešen i osećaju se poprečne neravnine na kolovozu, u granicama normale za taj međuosovinski razmak i veličinu automobila. Sedišta, posebno prednja, su udobna i neće Vas zamoriti ni duža vožnja. Ženskom delu populacije vozača će posebno prijati „dual drive“ mod servo upravljača, kojim se na pritisak dugmeta sa oznakom „city“ maksimalno olakšava okretanje upravljača, što je bitno pri parkiranju. Važno je napomenuti da se pri brzini većoj od 70 km/h ovaj sistem, iz bezbedonosnih razloga, sam isključuje.

MOTOR – Fiat Punto 2

Fiat Punto 2

Svi motori u Fiat Punto 2 su postavljeni poprečno, bez obzira na verziju uvek je pogon točkova na prednjoj osovini, što u ovom času ne bi trebalo da iznenadi nikoga. Menjači sa 5 i 6 stepeni manuelni i 5 stepeni automatskim menjačem ili CVT konstantno promenljive transmisije. Rezultat automobila u Euro NCAP testova sudara je pristojan, to je četiri zvezdice.

Od benzinaca Fiat Punto 2 imamo varijantu od 1200 kubika sa 8 ili 16 ventila. U zavisnosti od toga, snaga varira od 60 do 80 konjskih snaga.
Slabija varijanta Fiat Punto 2 jako slabo vuče, nije dovoljna čak ni za prosečnu gradsku vožnju, a na uzbrdicama će vam ruka konstantno biti na menjaču, a motor na visokim obrtajima. Najčešće će te se susretati sa benzinskim motorom 1.2 sa osam ventila i 60 ks. Malo troši i u slučaju havarije, pucaja zupčastog kaiša, najmanje će Vas koštati popravka, jer se klipovi i ventili najverovatnije neće oštetiti, kao što bi se desilo snažnijoj verziji benzinaca koji imaju hidraulične podizače ventila.
Preporučujemo, ukoliko želite benzinca, jači, sa 80 konja. Odlično vuče i dovoljno je živahan po gradu, a i pristojno održava brzinu na otvorenim putevima uz gotovo identičnu prosečnu potrošnju u odnosu na slabiji model.

Kasnije su došli i 1,4 benzinac, pa i sportska verzija sa 1,8 motorom i 130 konja koji ovaj auto pretvara u gradsku zujalicu.

Od dizela Fiat Punto 2, 1,3 MJTD koji je većini ljudi dovoljan sa svojih 70 konja ili veoma nahvaljeni 1,9 JTD koji razvija okruglo 100 KS. Od dizel motora u ponudi su stariji 1.9 D i moderniji i bolji 1.9 JTD sa 80 ks i obrtnim momentom od 196 Nm pri niskih 1500 o/min. Mogući problemi dolaze od lošeg goriva, i to sa EGR ventilom zbog nagomilavanja čađi, i sa brizgaljkama koje se začepljuju i lošije radi motor. Ovo se može lako rešiti u ovlašćenom servisu. Kod nekih modela se javilo i curenje ulja na karteru pa i to treba proveriti pri kupovini.
Međutim, ono što predstavlja najvredniji i najbolji deo Fiat Punto 2 je Multijet turbo dizel common-rail agregat od 1.3 litre sa 16 ventila koji daje snagu od 69 KS (51 kW) pri 4000 obrtaja u minuti, dok je maksimalni obrtni moment motora 180 Nm pri 1750 obr./min. Inače, ovaj agregat je dobio i međunarodnu nagradu za Internacionalni motor godine 2005. u svetu u klasi do 1.4 litre, i to u izvedbi sa 75 KS (55 kW), a proizvodi se i još jači sa turbinom promenljive geometrije snage 90 KS (66 kW) koji se ugrađuje u Grande Punto. U trenutku kada se pojavio, ovaj motor je bio mnogo napredniji u odnosu na konkurente, a napomenućemo da nema filter čađi kao ostali modeli slične kategorije, a u potpunosti ispunjava euro 4 norme. Potrošnja ovog motora je izuzetno mala i prema fabričkim podacima u gradu iznosi svega 5.7 litara, na autoputu 3.9 dok je prosečna 4.5 litara na 100 km. Po našoj neformalnoj računici, na 100 km u različitim uslovima laganije i žustrije vožnje (grad, periferija, autoput) potrošnja je iznosila oko 4.6 litara evro dizela.

Servisni interval za Fiat Punto 1.3 Multijet se obavlja na 15 000 km. Tom prilikom obavezno se menja filter goriva, polen filter klima uređaja, filter ulja, filter vazduha, ulje i vrši se kompletan pregled vozila. Na 60 000 pored navedenih zamena, menja se i španer klinastog kaiša i klinasti kaiš, a trajnost pumpe visokog pritiska zavisi od kvaliteta goriva, mada najveći broj vozila sa ovakvim sistemom nemaju nikada poteškoća sa pumpom ovakvog tipa, dok se ponegde mogu javiti problemi nakon 250 000 km.

Najveći motor kod Fiat Punto 2, dizel 1.9 JTD, ranije dostupan sa snagom od 80 i 85 konjskih snaga, a zatim je pojačan do 100 KS . U isto vreme došlo je mnogo moderniji, lakši i ekonomičniji 1.3 Multijet sa 70 konjskih snaga i ubrzanju od nule do stotine u 13,4 sekundi, što je sjajan rezultat, ali prosečna potrošnja gorivo od 4,5 litara.

Prosečna potrošnja kod benzinaca je oko šest litara bezolovnog benzina, a od dizela očekujte i ispod pet.

OBRATITI PAŽNJU PRILIKOM KUPOVINE Fiat Punto 2:
– enterijer, završna obrada nije na zavidnom nivou pa dobro pogledajte stanje sedišta i plastike.
– elektrika, najčešći problem su crkavanje osigurača i svetla u kabini.
– upravljanje, neki modelu Punta proizvedeni `99 su pozivani u servise zbog problema sa sistemom za upravljanje.
– obratite pažnju na ispravnost servo uređaja koji je kod Punta električni i zna da otkaže.
– šasija, prvi modeli su dolazili loše ofarbani. Pregledajte pažljivo ceo automobil naročito mesta spajanja limova.
– manuelni menjač , proveriti prenos i kvačilo.

KVAROVI – Fiat Punto 2

Fiat nije poznat kao najpouzdaniji proizvođač automobila, ali je Fiat Punto izuzetak, iako je kvalitet izrade je znatno poboljšan, ni to nije bilo dosta do VW standardima

Problemi koji su tokom eksploatacije bili uglavnom prisutni kod Fiat Punto 2 su se ogledali uglavnom u već standardnim „bubicama“ sa elektronikom (češće kod serije II), kod nekih modela bilo je problema sa ubrizgavanjem goriva u benzinskim motorima, a kod 1.3 Multijet dizela sa povećanom potrošnjom ulja. Bilo je i prijava mada ređih, u vezi sa radom spojnice, a vrlo retko u sinhronima drugog i trećeg stepena, pa ako menjač vidno zapinje, bolje je odustati od kupovine takvog vozila.

Takođe, problemi sa potenciometrom gasa, klapnom gasa i senzor pritiska vazduha kod 1.2 16V.
Zveckanje iz motora 1.2 16V, može ukazivati na problem sa pogrešnom veličinom korišćenih klipova. Moguć problem sa glavom motora na 1.2 8v 60bhp na oko 35000 km.
Osnovno je da koristite propisane svećice ili ECU može da se zbuni.
Kvar pumpe za vodu može dovesti do problema sa zupčastim kaišem.
Problem sa glavom motora je čest zbog zapušenja kanala za protok rashladne tečnosti zbog mulja zbog unutrašnje korozije radijatora. Preporučljivo je da se zameni tečnost za hlađenje svake 2 godine.

Hladnjak ulja kod 1.248 cc dizel motora je sastavljen sa filterom ulja, koristeći tečnost za hlađenje motora za hlađenje ulja. Proverite rezervoar rashladne tečnosti da li ima znakova ulja u njemu, da nije došlo do pucanja hladnjaka ulja i ulaska ulja u rashladnu tečnost.

Moguće curenje ulja na poklopcu ventila i karteru – treba zameni dihtunge.

Kada se čuje brujanje ležaja može biti problem dijagnoza, jer su alternator i vodena pumpa blizu, pa je problem odrediti odakle potiče brujanje.

Ne treba kupovati punto sa automatskim menjačem, zbog kvarenja upravljačke elektronike menjača.

Često pregrevaju sijalice H7 glavnih farova Fiat Punto 2. Preporuka je imati rezervnu sijalicu u autu uvek spremnu za zamenu. Kod kasnijih modela rešeno ugradnjom novih poklopaca farova sa ventilacijom.

Šarke na vratima Fiat Punto 2 mogu praviti probleme, oni treba da budu redovno podmazivani.

ZAKLJUČAK

Glavne prednosti Fiat Punto 2 su pre svega niski troškovi, visoka mogućnost manevrisanja u uskim gradskim ulicama i prilično prostran enterijer, posebno kod modela sa 5 vrata.

Fiat Punto 2 je jedan od polovnih bestselera kako kod nas tako i u svetu i to prevashodno zbog svoje niske cene, velikog prostora koji se dobija i cene održavanja koja je jako niska.


FIAT Punto II 1.2 benzinac 2006. – Test
Fiat Punto 1.9 JTD
Fiat Punto 1.2 16v 2000. – Test polovnih vozila


Fiat Punto cena polovnjaka – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor