1.9 TDI motor – kvarovi, Volkswagen , Audi , Škoda , Seat

1.9 TDI MOTOR

1.9 TDI motor

Iako se smatra da je 1.9 TDI motor trajan i pouzdan, vredi znati koje možete očekivati simptome i kvarove.

Najpouzdaniji se smatra motor 1.9 TDI sa 90 KS sa Boš pumpom. Ovo je zbog veoma jednostavne strukture. Međutim, čak i u njemu postoje neki elemente koji mogu uzrokovati probleme. To su uglavnom turbina, EGR ventil, protokomer i injectori, a treba obratiti pažnju i na vakum creva.
U novijim verzijama 1.9 TDI motorom pojavio rešenja koja su proširili listu. Tu je turbina sa promenljivom geometrijom, plivajući zamajac, dizne, filter čestica čađi, alternator i neki dodatni senzori.
Najozbiljniji propust 1.9  TDI motora je bez sumnje pucanje zupčastog kaiša. Krivac je često nepoštovanje rok zamene zupčastog kaiša.
Većina ovih kvarova je tokom vremena neizbežna.

Razlozi gubitka snage, mogu biti različiti. Jedna od prvih stvari na koje treba obratiti pažnju, jeste da proverite zategnutost usisnog sistema. Posebno negativan uticaj na performanse automobila sa motorom 1.9 TDI može doći zbog propuštanja vazduha na crevima između turbine i usisne grane – na primer u oblasti interkulera, montirana se u skoro sve verzije motora 1.9 TDI. Najčešći razlog za veliki pada snage motora je jedan od dva elementa – EGR ventil ili protokomer.

Zupčasti kaiš – 1.9 TDI motor

U slučaju 1.9 TDI motor-a sa brizgaljka pumpa sistemom morate se strog držati intervala zamene zupčastog kaiša. Ali šta da radim ako već pokvari? Tada troškovi popravke mogu brzo preći cenu motora na sekundarnom tržištu. U slučaju pucanja zupčastog kaiša kod 1.9 TDI motor, može doći do sudara ventila i klipova, onda treba da se zamene oštećeni ventili. Nažalost, može doći i do oštećenja klipova, a u ekstremnim slučajevima čak i probijanja bloka motora.
Kod 1.9 TDI motor-a intervali zamene zupčastog kaiša su u suštini veoma različiti i u rasponu su od 60000 km do 120000 km, zavisno od generacije motora. Kada kupite automobil sa 1.9 TDI motorom najbolje da odmah zameni zupčasti kaiš.

klapna

EGR ventil – 1.9 TDI motor

Tipični simptomi kvara EGR ventila su gubitak snage i dima iz auspuha. Kvar EGR ventila može biti zbog mehaničkog habanja ili taloženje velike količine čađi na ventil. Kod 1.9 TDI motora, postoji nekoliko verzija EGR ventila. Pre nego što se donese odluka o zameni EGR ventila, morate biti sigurni da razlog nije defekt ventila N75.

Protokomer – 1.9 TDI motor

Motor nema dinamike, povećana potrošnja goriva, motor je spor. Problem je u oštećenom protokomeru. ECU motora ne zna koliko vazduh ulazi u motor i nije u stanju da pravilno kontrolišete rad motora. Protokomer je često prvi osumnjičeni u slučaju, npr smanjenje snage motora. Međutim, pre nego što donese odluku o zameni, to je dobro da vidimo da li je to zaista je glavni uzrok problema.

Podizači ventila – 1.9 TDI motor

Na habanje hidrauličnih podizača ukazuju bučni ventili. Jedini lek je da se zamene novim. Ovo je najbolje uraditi kada menjate zupčasti kaiš, jer motor morate i prilikom zamene podizača ventila razupčiti.

Ventil N75

Automobil gubi snagu, nekontrolisano prekida rad turbine. Ventil N75 je odgovoran za regulaciju pritiska punjena. Kada je prljav ventil N75, više ne funkcioniše ispravno turbina. Rešenje: ponekad pomaže rasklapanje ventila rasklapanje i čišćenje ventila, ili mora da se zameni.

turbina

Turbina

Kvar turbine se može prepoznati po povećanoj potrošnji motornog ulja u kombinaciji sa dimom iz auspuha, a često se čuje i buka iz turbine, čuje se zviždukanje.
Kod 1.9 TDI motora se sreću dva tipa turbine. Prva je turbina fiksne geometrije ona je jednostavnija i lakša za servisiranje. Druga opcija je turbina promenljive geometrije (VTG) čije je servisiranje složenije.
Kod VTG turbine može doći do gubitka snage motora usled zaglavljivanja lopatica promene geometrije turbine. Lopatice se okreću tako da se povećaju pritisak pri manjem broju obrtaja i smanje pritisak na višim obrtajima motora. Kada je u pitanju otkaz upravljanja lopaticama promenljive geometrije. Da bi se zaštitili od uništenja turbine, ECU automobila kod prevelikog pritiska punjenja, motor prebacuje u bezbedan režim rada.
TDI motor sa VTG turbinom, ne treba voziti nežno i u malim obrtajima, treba ga redovno „protera“ na putu pri većim brzinama. Ako dođe do otkazivanja upravljanja, zaglavljivanja krilaca, turbinu treba skinuti i očistiti je.
VTG turbina kod 1.9 TDI motora ne radi dobro i zbog oštećenja vakum regulacije (el. ventil ili creva), koja je odgovorna za promenu geometrije turbine.
Savet Ne gasite automobil odmah posle oštrije vožnje, sačekajte da se ohladi turbina.

Dizne

Kvar dizni se primeti davanjem jačeg gasa. U ekstremnim slučajevima, automobil ostavlja oblak crnog dima. Sa pokvarenim diznama sagorevanje goriva u cilindru je loše. Pored toga, postoje problemi sa startovanjem motora, neravnomeran rad motora ili nedostatak odziv motora. To je znak da je vreme za servis dizni. Posle servisiranja dizne treba da rade isto tako dobro, kao nov.

Da bi elementi sistema za ubrizgavanje bili u dobrom stanju, preporučuje se da se uvek koriste kvalitetna goriva – uštede u ovoj oblasti brzo se pokažu skupe.

Topao motor teško startuje

Motor je teško pokrenuti kada je topao, mora se dugo verglati. Kompjuter daje malu dozu goriva za start, potrebno reprogramirati ECU motora, ubaciti novu mapu rada motora.

Plivajući zamajac

Oštar zvuk tokom gašenja motora pokazuje potrošenost plivajućeg zamajca. Ponekad se čuje metalni zvuk u praznom hodu ili kvačilo trese. potrebno je zameniti plivajući zamajac i obično podrazumeva i potrebu dase zameni ceo set kvačila.

ZAKLJUČAK

Pregled – 1.9 TDI motor može reći mnogo dobra: to je kreativna, vrlo izdržljiv, mogu biti dinamična i povećava vrednost prodatih automobila. Međutim, ne treba pretpostaviti na osnovu toga svaki automobil, dizel je dobra investicija. Na sekundarnom tržištu je mnogo automobila kada su 1.9 TDI motore teško eksploatisani i zahtevaju velike investicije.


51 Comments

Ostavite odgovor