Fiat Panda 2003. – 2012. – polovnjak, iskustva, kvarovi

Fiat Panda

Fiat Panda

Druga generacija Fiat Panda debitovala je na tržištu 2003. To je mali gradski automobil svrstan u segment A. Automobil je prvo dobio ime Gringo ( Fiat 169), ali zbog protesta Renault-a , italijanski proizvođač je promenio ime u Fiat Panda. Kao i njegov prethodnik, Fiat Panda I, ovaj model je brzo stekao veliku bazu klijenata. Nagrađivan, uključujući titulu Auto godine u Evropi 2004.

Većina malih Fiat-a, od Cinkuecento i Seicento popularan, eksluzivno, dobro predstavljeni na samim slikama. Direktan kontakt otkriva skučen enterijer i malu udobnost putovanja. Fiat Panda je sasvim drugačija, četiri odrasle osobe mogu udobno sedeti u Fait Panda-i. Sa dovoljno prostora za četvoro putnika, malim i živahnim motorima, laka za parkiranje i korisna zbog kutijastog oblika i velikih prtljažnih vrata, Fiat Panda II je i kao rođeni majstor za gradske zadatke.

Fiat Panda za razliku od ranije verzije, dobro izrađen, udoban i izdržljiv. Zahvaljujući uspravnom telu takođe je iznenađujuće prostran unutra, tako da možet lako nositi dvoje odraslih, nekoliko dece i prtljaga. Takođe je zabavno voziti ga, pregledan, precizno upravljanje čini da je lak za vožnju po gradu, a sposoban je i na autoputevima gde krstari uz minimalno muke. Unutrašnjost je  dobro postavljena, a sedišta su udobna. Ali ono što zaista čini Fiat Panda-u privlačnom je da je mala cena vozila i niski troškovi.

Fiat Panda 4×4 Cross
4×4 Cross je verzija popularne Pande. Zahvaljujući maloj težini iznenađujuće dobra u teškim uslovima na putu. Njihova specijalnost je penjanje snežnim planinama. Fiat Panda 4×4 Cross ide u paru sa 1.2 8v benzinskim motorom i 1.3 M-Jet dizelom.

DIZAJN I KOMFOR – Fiat Panda

Fiat Panda

Fiat Panda

Fiat Panda 2 se za jedan mali automobil, trudi da pruži mnogo i što je najbolje u tome odlično uspeva. Dinamičan i atraktivan izgled nekog minijaturnog mini vena mu odlično pristaje. Fiatovi motori su poznati kao eksplozivni u gradskoj vožnji pa će vam čak ponekad i proklizati prednji točkovi. I unutra se sjajna priča nastavlja. Četiri odrasle osobe će se bez problema smestiti. Gepek je zadovoljavajuće veličine jer ovo je, ne zaboravimo, ipak mali gradski auto. Svojom veličinom Fiat Panda je namenjen za četiri osobe. Gepek Fiat Panda ima 206 litara. Zapremina prtljažnika može se uvećati spuštanjem zadnjeg sedišta, tada je kapacitet prtljažnika povećava na 775 litara.

Unutrašnjost je dobro planirana. Prekidači su jasno raspoređeni, visoko montirana ručica menjača na dohvat ruke. Obrada i selekcija materijala ok za klasu vozila i cena je u skladu sa tim prilično mala. Sasvim ispravno, međutim, i pogodno za gradsku vožnju.

Stražnje staklo je postavljeno gotovo okomito, te mu to osigurava sjajnu preglednost unatrag. Ima dovoljno prostora za četvero putnika, lak je za parkiranje, koristan zbog „kutijastog“ oblika te velikih prtljažnih vrata. Ko stvoren je za gradske zadatke.

Uprkos maloj dužini tela, nešto više od 3,5 m, unutrašnjost gradskog automobila je dovoljno prostrana i obezbeđuje udobnu vožnju za četiri osobe. Nemogućnost da nosi peta osoba izgleda kao ozbiljan nedostatak, ali se ispostavilo da to nije bitno. Panda je veoma popularna, jer korisnici preferiraju udobnija mesta, dobru završnu obradu, sigurnu šasiju i izbor četiri motora.

Osećaj u vožnji je udoban u Fiat Panda-i, reaguje dobra na sve vrste podloga. Upravljački sistem je dobar i precizan.

Fiat Panda prtljažnik se ne može nazvati prostran. Umesto toga, on je dizajniran za prevoz dva

Fiat Panda je na Euro NCAP testovima sudara dobio tri zvezdice, što je razočaravajuće za moderan automobil. Bez obzira na to, svi modeli imaju dupli vazdušni i ABS , plus skuplje verzije imaju bočne vazdušne jastuke i kontrolu stabilnosti.

TEHNIKA – Fiat Panda

Fiat Panda

Fiat Panda u ponudi ima četiri motora. U početku, tržištu je ponuđen 1.1 benzinski motor (54 KS) i 1.2 (60 KS) i 1.3 Multijet turbo dizel JTD. Kasnije se pojavio benzinski motor 1.4 16V (100 KS).
Postoji i varijanta sa 4×4 pogonom, no najzastupljeniji su ipak slabiji motori 1.1 i 1.2. Oba motora troše skoro jednaku količinu goriva na 100 km, oko 5.2L.

Od dizelskih motora dostupan je tek jedan koji dolazi u tri varijante: 1.3 Multijet 16V, 1.3 Multijet 16V 4×4, te 1.3 Multijet 16V DPF. Razlika u snazi dizela je minimalna, prvi dva razvijaju snagu od 69 KS, a DPF varijanta razvija snagu od 74 KS. Potrošnja kod motora na sva četiri točka je najveća, iznosi oko 5.2 l / 100 km, a kod običnog 1.3 Multijeta te DPF varijante iznosi 4.2 l/ 100 km.

Maksimalne brzine su bile:
150 km/h sa 1.1 benzincem;
155 km/h sa 1.2;
160 km/h sa 1.3 M-Jet.

Opseg motora Fiat Panda otvara motorom sa kapacitetom od 1108 cm3 SOHC FIRE dobro poznat iz Fiat Seicento. Panda, međutim, teži oko 100 kg više i je za ove jedinice preveliki izazov. Performansa može biti prihvaćene samo u gradu. Na dužim relacijama iritira loše ubrzanje u četvrtom i petom stepenu prenosa i buku posle prelaska 100 km/h. Sa čisto tehničke tačke gledišta, međutim, ne može biti prigovor na ove konstrukcije. To je izuzetno izdržljiva i još jeftin za održavanje motora. Nema problema može da izdrži prerade Tuning. Najmanji, 1.1 benzinac se nosi sa Pandinom karoserijom i lepo se probija kroz gradsku gužvu bez neke prevelike buke.

Drugi benzinski motor ima kapacitet od 1242 cm3 i snagu od 60 KS. To nije mnogo, ali ako Fiat Panda treba da bude porodični automobil, svaki KS je bitan. Za dalje rute će biti korisno kao i dodatnih 14 Nm. Oba motora (1.1 i 1.2) su vrlo slični po strukturi. Bregastu pokreće zupčasti kaiš i ima hidraulične ventile. Stariji 1.1 motori imaju Single-point ubrizgavanje goriva, noviji motori imaju multipoint ubrizgavanje goriva. Jasno, 1,2-litraš je nešto bolji, jer ipak bolje diše na otvorenom putu ili kad se upali klima uređaj, ali svaki pokušaj preticanja iznad 80 km/h pretvara se u avanturu. Tu je i Fiat Panda 1.2 Natural Power sa pogonom na prirodni gas.

Mali, ali lud na vrhu benzinskog opsega je 1.4 16V (poznat iz Punta i Stila) pojavio se 2006. Fiat je odlučio da ponudi samo u najmoćnijoj varijanti od 100 konja. Fiat Panda sa motorom od 100 KS ide opremljen sa spuštenim vešanjem, šestostepenim menjačem i brojnim sportskim stajling dodacima, što, naravno, odrazilo negativno na cenu. Fiat Panda sa 100 KS sjajno ubrzava, sjajno se vozi, daje puno vozačkog užitka i ima sjajan zvuk.

Fiat Panda ide u ponudi sa tri verzije dizel motora 1.3 M-Jet sa 70 KS i 75 KS. Jači se ne preporučuje, jer je opremljen sa filterom za čestice koji pravi probleme. Popularni dizel motor sa 70 KS je, međutim, atraktivna ponuda. Veoma je ekonomičan , ali je dobar tokom dužih putovanja. Ovaj motor se nalazi u mnogim automobilima marke Fiat, ali Fiat Panda-i najbolje odgovara. Održavanje brzine na autoputu od 130-140 km/h ne predstavlja nikakav problem za njega, a prosečna potrošnja goriva u gradskoj vožnji oscilira oko 5-6l/100 km.

Mali Turbo je dizajniran za minimalne potrebe održavanja. Ona ima hidrauličnu regulaciju ventila i koristi lanac. U početnom periodu proizvodnje u nekoliko jedinica ispucala glave, ali proizvođač je brzo uspela da obradi ovaj problem . Jedinica je opremljena modernom common rail sistemom ubrizgavanja, koja ubrizgava više doza goriva u toku jednog ciklusa rada, otuda ime M-Jet, odnosno Multijet.

Među motorima nalazi se tek jedan dizelski – 1.3 16V Multijet sa 70 KS, koji pije 3,7 / 4,3 /5,4  l / 100 km. Razlika se naoko ne čini velikom u odnosu na male benzince, ali dizelaš ipak bolje vuče, pogotovo uzbrdo i bolji je na otvorenoj cesti. Malo je, doduše, spor s odzivom na gas pa to traži navikavanje.

1.3 M-Jet dizelaš sa 75 KS je ponuđen u Fiat Pandi II, ali je imao malo manje obrtnog momenta nego što je imao u Puntu zbog menjača u Pandi koji nije mogao dovoljno pouzdano da istrpi taj obrtni moment.

Šasija Fiat Panda izgrađen je na osnovu jednostavnih rešenja. Napred je sistem McPherson, nazad Fiat Panda ima torziu.

Istorija Modela Fiat Panda 2:
– 2003. -Premijera modela Fiat Panda II, benzinci 1.1 (54 KS), 1.2 (60 KS) i 1.3 Multijet ( turbo dizel, common rail, 70 KS);
– 2004.- Predstavljena Fiat Panda 4×4 sa 1.2 benzinskim motorom;
– 2005.- Predstavljena Fiat Panda 4×4 1.3 MultiJet;
– 2006.- Novi sportski verzija sa 100 KS 1.4 16V i šestostepenim menjačem;
– 2006.- Predstavljen Fiat Panda 1.2 Natural Power;
– 2009 – Restailing Fiat Panda-e i modernizacija;
– 2010 – motor 1,1 sa 40 KW isključeni iz ponude 1.2 nove jedinice sa snagom od 51 KW i 1.3 JTD turbo dizel sa 55 KW;
– 2012.- Završetak proizvodnje druge generacije Fiat Panda.

KVAROVI – Fiat Panda

Fiat Panda se pokazala kao solidna kada je pouzdanost u pitanju. Vlasnici su mahom zadovoljni Fiat Pandom i u svim anketama Panda je na visokom prvom mestu kada su Fiatovi modeli u pitanju. Vrlo malo problema se prijavljuje kod Fiat Pande, ali naravno da ima stvari na koje treba da se obratiti pažnja. Poznati su problemi sa kvačilom, koje se prebrzo trošilo, a kod nekih primeraka je prijavljen problem sa ručnom kočnicom, gde je otkazivao mehanizam. Ako kupujete MultiJet dizel, pitajte prethodnog vlasnika o potrošnji ulja i goriva, jer su se neki vlasnici žalili da je potrošnja oba bila previsoka. Tu su i česta oštećenja prednjeg trapa, izduvni sistem često jako zarđa, problem sa curenjem amortizera. Problemi sa elektronikom.

Kod nekih Fiat Panda može doći do curenja goriva. Postoji mogućnost da gorivo može da curi iz neispravnog konektora cevi povratka goriva. Bio je opoziva pogođenih vozila radi provere i ako je potrebno, promenite cevi.

Kvar nosača motora na Fiat Panda na 1.1 proizvedenih 2004.

Fiat panda 1.2 Dinamic na Panda napravljenih do sredine 2007. problemi sa petostepenim menjačem, otkazivanje električnog servo upravljača.

U ranim modelima Fiat Panda do 2004., otkaz pumpe za gorivo. Ovaj slučaj se javlja uglavnom u vozilima na gas, ako pumpa goriva duži vremenski period nije u kontaktu sa benzinom.

Problem sa ventilatorom hladnjaka (korodirao strujni kontakti, ventilator stane da radi, što može dovesti do pregrevanja motora), u modelima napravljenim do 2004., često je bilo problema sa potenciometrom gasa, alternator (osetljivi na vlagu ) i neuspehom pumpe rashladne tečnosti.

Benzinski motor. Fiat Panda-e proizvedene do septembra 2004., imaju problem sa bukom motora u praznom hodu, sa lošim praznim hodom prilikom hladnoga starta ili brojem okretaja motora koji pada tokom promene brzine, zbog softverske greške u centralnoj jedinici. Rešenje je instalirati modifikovan softveru u ECU motora.

1.3 MJTD je visoko cenjen motor. Iako takođe nije lišen nedostataka. To je da je veoma osetljiv na kvalitet goriva.

Cev za isporuku goriva pored filtera za vazduh može imati trenje, trljati se. To vremenom može da dovede do curenja goriva u motorni prostor i posledično do požara. Opozvane su Fiat Panda da se zameni cev za isporuku goriva i tamo gde je potrebno zameniti zaštitni kanal cevi.

U početnom periodu proizvodnje Fiat Panda 1.3 MJTD u nekoliko jedinica ispucala glave, ali proizvođač je brzo uspeo da reši ovaj problem.

1.3 MJTD potrebna je redovna kontrola ulja – njegov nedostatak dovodi ne samo do oštećenja motora, već i do skraćenja radnog veka turbo punjača i rizik od neuspeha tajming sistema. Neki korisnici prijavljuju probleme sa EGR ventilom.

Ako se odlučite za MultiJet dizela, proverite nivo ulja u motoru i raspitajte se kod prethodnog vlasnika o potrošnji istog, jer su neki modeli znali da troše mnogo više nego što je uobičajeno. Naravno, redovni servisi su jako bitna stvar pa pri kupovini obavezno zavirite i u servisnu knjižicu.

Fiat Panda 1.3 MJTD proizvedene do 2004., imaju problem sa curenjem goriva na injektorima goriva i magistralama goriva Došlo je do zamene u garantnom roku.

Dizel motor. Određeni modeli su imali velikih problema sa preosetljivim diznama na vodu u gorivu. Većini je bila potrebna zamena.

Dizel motor. Ponekad se čuje pištanje turbine; zbog greške u proizvodnji. Bilo je zamena turbine ako je potrebno, pod garancijom.

1.3 M-JTD kontrolna lampica za pritisak ulja ostaje kratko da svetli pri hladnom startu, nepovratni ventil ulja curi nakon dužeg stajanja. Rešenje zameniti izmenjivač toplote.

Fiat počinje krajem marta 2007. opoziv Fiat Panda, koji su napravljene u periodu od septembra 2003. do novembra 2006., može doći do prodora vode i na taj način izazvati kratak spoj u kontroli ABS. Vršena je zamena dihtunga ABS kontrolne jedinice.

Zbog mogućnosti problema u procesu proizvodnje, fleksibilne gumene kočione creva možda nisu pravilno vulkanizovane. Kao posledica toga, može delimično ili potpuno ograniči unutrašnju protok hidrauličkog fluida kočnice. Ako se to desi, doći će do smanjenja efikasnosti kočenja. Opozvana su vozila radi provere creva, da bi se identifikuju da li su u okviru pogođene serije. Ako je to slučaj, creva su bila zamenjena.

Glasno lupanje šumovi od sredine prednjeg donjeg dela automobila na mokrim putevima, razlog je ulazak vode u oklop ručne kočnice, izazivajući buku lupanje.

Fiat Panda modeli napravljeni od septembra 2004. do februaru 2005., imaju problema sa gubitkom kočione tečnost , razlog je neispravna gumica u glavnom kočionom cilindru, koja omogućava da kočiona tečnost curi u servo kočnice.

Fiat je pozvao vlasnike Fiat Pande u servis u decembru 2008., zbog pogrešnog ugla senzora upravljača. Neuspeh senzor može da dovede do problema sa ESP. Pogođena vozila napravljena 2008. sa motorima 1.2 8V, 1.4 16V i 1.3 MultiJet.

Na Fiat Pandama izrađenim u junu i julu 2004., nepravilno montirana letva volana u fabrici . Može da se manifestuje kroz buku upravljača, a zatim ubrzano habanje.

Kod Pandi nikad nema velikih reklamacija ili učestalih kvarova trapa. S obzirom na naše puteve poneki promenjeni prigušni blok (selen) ili zazor na sponama nisu problem.

Neki vozači žale na mali životu amortizera, izdrže samo 50 hiljada kilometara i počinju da cure.

Električna oprema je verovatno najslabija tačka Panda. Spisak problema uključuje alternator, termoprekidač ventilatora hladnjaka i ventilator sistema ventilacije unutrašnjosti.

Za alternator je najštetnija vlaga, ubrzava procese korozije

Ventilator neuspeh obično prethodi sve glasniji rad električnog motora.

Sistem centralnog zaključavanja ima problema zbog nepravilne električne instalacije ponekad moguće otkazivanja centralnog zaključavanja, rešenje je kontrola instalacije i zamena osigurača.

Modeli Fiat Panda napravljeni do novembra 2003., su imali problema sa vazdušnim jastucima i kontrolnom lampom vazdušnih jastuka. To može dovesti do nekontrolisanog otvaranja vazdušnih jastuka. Opoziv početkom 2005.

Fiat Panda ima problema sa sistemom za upravljanje motora i imobilajzer – predajnik u ključu može imati problema u komunikaciji i motor se neće upaliti.

Klima uređaj Fiat Panda sa klima uređajem imao je problema sa bukom iz klima uređaja pri 1500 – 2400 o/min. motora, buka se čula od cevki klima uređaja. Stavljene su modifikovane cevi klima uređaja.

Fiat Panda neispravan merač nivoa goriva u rezervoaru, rešenje je staviti modifikovan merač nivoa goriva u rezervoaru.

Električni podizači stakala, problema sa pomeranjem prozora gore i dole. Bilo potrebno kontrola električne instalacije vozila.

Zadnja polica. Ponekad dolazi do škripanja zadnje police.

Škripa papučice kvačila.

Fiat panda ima slabo grijanje zimi, jer motor zbog visoke iskoristivosti ne proizvodi dovoljno toplote.

Postoje slučajevi korozije vrata prtljažnika Fijat Pande (pojavljuje se u blizini brave). Vrlo brzo korodira izduvni sistem.

Zaptivka vetrobrana može procuri, što je dovelo do ulaska vode u kabinu. Pogledati da li ima vode u delu za noge.

Poklopac motora se ne otvara ili zatvara ispravno, zakočen držač poklopca motora, očistiti i podmazati mehanizam držača poklopca motora.

ZAKLJUČAK

Teško da ćete Fiat Pandom biti nezadovoljni, jer Fiat je puno puta dokazano da je majstor za male gradske automobile. Mali, štedljivi i živahni motori, gotovo okomita stakla koja osiguravaju sjajnu preglednost unatrag i jeftino održavanje, glavne su odlike Fiat Panda -e koju se čak i može dobiti sa 4×4 pogonom ili čak u verziji 100 KS, koja je retka, ali rasna mala jurilica.

Fiat Panda može biti preporučen za vozače početnike. Idealan je takođe kao drugi auto u porodici. Panda ispunjava ulogu glavnih prevoznih sredstava za male porodice, koje imaju ograničen budžet. Dodatna prednost je bogat oprema za ovu klasu. Uz malo sreće, može se kupiti čak verzija sa klimom.


Ostavite odgovor