1.0 TSI motor – istorija, problemi, iskustva

1.0 TSI motor
1.0 TSI motor

U eri smanjenja, sve češće  motori malih dimenzija stižu pod haubu kompaktnih, srednjih ili kombi vozila. Jedan od proizvođača koji koristi pomenutu tehnologiju je koncern VAG, koji nudi, između ostalog, motor benzinca 1.0 TSI koji se nalazi u mnogim modelima VolkswagenŠkodaAudi ili Seat.

Polazna tačka za stvaranje nove porodice motora EA211, , koji je prilagođen platformi MQB modularne jedinice MOB (od Modulare Ottomotoren Baukasten), i 1.4 TSI motor sa 140 KS. Derivati su dobijeni variranjem promenana na motoru (npr. uklanjanje varijatora faza izduvnih ventila, korišćenjem manje efikasnog turbo punjača), smanjenje broja cilindara ili optimizacija procesa sagorevanja. Ovi motori nemaju nikakve veze sa starijom generacijom 1.2 / 1.4 TSI motora EA111, koja je postala poznata po problemima, sagorevanju ulja i razvodnom mehanizmu sa lance kratkog veka trajanja.

Počelo je sa 1.0 MPI

U 2011, u Vw Up! Atmosferski 1.0 MPI motor debitovao je  sa snagom od 60 do 75 KS i 95 Nm. Kasnije se pridružila i Škodi Fabia, VW Polo i Seat Ibiza. Jedinica s tri cilindra dobila je blok i aluminijsku glavu. Ono što je bitno, za razliku od većih benzinskih jedinica grupe, ovde je korišćeno indirektno ubrizgavanje goriva – to omogućava ugradnju gasnog sistema. Redovno menjanje ulja i filtera garantuje nesmetano funkcionisanje i jeftin rad. U pojedinačnim slučajevima zabeležena je povećana potrošnja motornog ulja, koja je mogla da bude rezultat načina na koji je vozilo korišćeno. Korisnici se žale na neprijatan zvuk tro cilindričnog motora. Jedinica je još uvek u ponudi mnogih modela, a njeno proširenje je 1.0 TSI.

Sličnosti sa 1.4 TSI

1.0 MPI / TSI motori imaju cilindre identičnih prečnika kao 1.4 TSI , ali 1.0 MPI/TSI ima tri cilindara. Jednostavno rečeno, 1.0 MPI / TSI motori  su napravljen nakon odstranjenja jednog cilindra. Da bi se smanjili troškovi proizvodnje i povećala unifikacija, korišćeni su cilindri istog prečnika kao u 1.4 TSI. To omogućava korišćenje istih postavki za mnoge proizvodne mašine u proizvodnim pogonima. Jedno od specifičnih rešenja motora 1.0 MPI / TSI je poklopac ventila koji je integrisan sa bregastim vratilima, što može otežati ili onemogućiti zamenu njihovih ležajeva (srećom, to je retko neophodno u pravilno projektovanim jedinicama).

1.0 TSI motor – Debi 2015

1.0 TSI motor zasnovan na 1.0 MPI  je predstavljen u prodaju 2015. godine. Bio je zasnovan na konstrukciji slabijeg atmosferskog motora, dodajući brojne elemente za povećanje efikasnosti motora. Jedna od najozbiljnijih modifikacija je zamena jednostavnog indirektnog ubrizgavanja goriva sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Turbo punjenje brine o značajnom povećanju snage i, iznad svega, fleksibilnosti. Motor koji je težio skromnih 93 kg brzo je došao pod haubu Škoda Octavia-e, Fabia-e, Seat Ibiza-e, Leon-a i mnoge druge modele grupe. U zavisnosti od varijante, motor proizvodi 82, 86, 90, 95, 110 i 115 KS i obrtni momenat od 160-200 Nm. Zanimljivo je da se u svakodnevnom radu čak i relativno teška Octavia dobro snalazi sa ovim motorom. U gradskoj vožnji se ne oseća manjak snage. Problem sa snagom počinju samo pri većim brzinama. Trenutno, stručnjaci ne prijavljuju preteranu potrošnju motornog ulja, slično većim jedinicama TSI porodice. Dosipanje  od 0,2-0,3 litara ne izazivaju zabrinutost.

Tihi rad

Nećemo se previše brinuti zbog sistema ubrizgavanja koji radi pod visokim pritiskom – 200 bara.  Za sada se malo zna o snazi turbo punjača sa fiksnom geometrijom lopatica. Međutim, može se pretpostaviti da stil vožnje i redovno servisiranje imaju ogroman uticaj na njegov život.
Pored vibracija koje su tipične za trocilindarske motore, takođe se moramo naviknuti na težak, elastičan rad koji je tipičan za porodicu TSI motora.
Razvodni mehanizam je najinteresantniji. Proizvođač je definisao vek trajanja zupčastog kaiša koji radi u njemu za preko 200.000. km, preporučujući samo prethodne preglede stanja zupčastog kaiša (uvođenjem motora čak je rečeno da životni vek predstavlja odgovara pretpostavljenom periodu rada vozila). Vredi skratiti vreme između zamene zupčastog kaiša.
Većina vibracija koje prate rad trocilindričnog motora apsorbuju jastuci. Biće potrebno da ih zamenite brže nego u automobilima sa većim motorima.

1.0 TSI motor – Od segmenta A do C

1.0 TSI je brzo stekao popularnost i počeo da dopire do većine modela kompanije. Nije ni čudo, jer nudi dobre parametre sa razumnom potražnjom za gorivom. U Fabiji može potrošiti oko 6,5 litara u gradu i manje od 5 na auto-putu. Situacija je još bolja u VW Up! Takođe pruža veoma dobre performanse. Polo sa TSI od 115 konjskih snaga ubrzava do stotinu za nešto više od 9 sekundi i ubrzava do preko 200 km / h. Situacija je nešto lošija u Golfu ili Karoqu, gde se osete da nedostaje snaga  na autoputu. Takođe povećava potrošnju goriva na oko 8-9 litara.

1.0 TSI  se može naći u sledećim modelima grupe:

  • VW – Up!, Polo, Golf, T-Roc, T-Cross
  • Škoda – Fabia, Octavia, Karoq
  • Seat – Ibiza, Arona, Ateca
  • Audi – A1, A3, K2

Ne morate brinuti o najmanjoj jedinici TSI-ja

Kupovina i kasniji rad modernog benzinskog motora u velikoj meri zavisi od servisne istorije datog motora. Savesno servisirana i razumno korišćena polovnjaka neće dugo izazvati dodatne probleme za vlasnika.
Poznato je da stariji TSI motori sagorevaju velike količine ulja što još nije primećeno kod 1.0 TSI. Neki vozači ne uočavaju značajne gubitke, drugi nakon 10.000 moraju dodati 0.2-0.5 l. Slična potrošnja je uočena i u četverocilindričnom 1.4 TSI EA211.

Zajednička karakteristika motora TSI je prilično glasan i “tvrda” rad, što je posledica direktnog ubrizgavanja pod visokim pritiskom gorivom ili izduvne grane do putničkog prostora. Intenzitet i boja zvuka zavise od modela automobila! Količina zvučno-apsorbujućih materijala je skromna, ali u Polu, Golfu ili Octaviji, motor se baš čuje nakon preko 3500 o / min. Vibracije su najizraženije pri pokretanju motora i praznom hodu.

TSI motori ne uživaju veoma dobru reputaciju – slučajevi tegljenja pogonskog lanaca, pucanja klipova i sagorevanja ulja u količini većoj od 1 litra / 1000 km. Postoje mnoge indicije da je Volkswagen izveo zaključke i stvorio mnogo bolju generaciju motora. Čak i na početku karijere na tržištu, 1.0 MPI nisu imali značajne dečije bolesti, i to je dobra prognoza za budućnost. Dobre kritike takođe ima 1,0 TSI.


7 Comments

Ostavite odgovor