1.4 T-jet motor (Fiat) – mišljenje, problemi i kvarovi

1.4 T-jet motor

1.4 T-jet motor

Turbo motori su svakako efikasniji od atmosferskih motora, ali se sigurno ne mogu nazvati trajnim. Međutim, na tržištu možete pronaći zanimljive konstrukcije koje mogu kombinovati jedno sa drugim. Primer? 1.4 T-Jet.

1.4 T-jet motor je predstavljen  2007. godine. Ovo je 4-cilindrični motor sa 16 ventila koji se nudi u čak devet varijanti snage: 105, 120, 135, 140 (Abarth 500C) 150, 155, 160, 180 i 200 KS (Abarth 500 Assetto Corse). Neke od njih su dostupne samo u posebnim izdanjima odabranih modela, najbolji primer je Abarth 500 (npr. Assetto Corse ili Esseesse). Tri najslabije ponude su 206 Nm i preostali 230 Nm obrtnog momenta. Zanimljivo je da je motor opremljen kajšom kao pogonom i indirektnim ubrizgavanjem goriva. U njemu nema previše komplikovanih tehnoloških elemenata. Najnapredniji deo izgleda da je turbopunjač. Vredi napomenuti da u ovom slučaju možemo govoriti o nekoliko tipova.

Problemi i kvarovi – 1.4 T-jet motor

Tačno, turbo punjač. Turbo punjači marke IHI (većina varijanti motora) imaju problem sa telom koji može da se pukne. Simptomi su jasni zviždanje, gubitak snage i dima iz izduva. Zauzvrat, turbina Garrett je izdržljiva, ali dostupna samo u top varjantama motora.

Životni vek turbopunjača može se produžiti zamenom vijaka za dovod ulja u turbinu sa uljem. Unutar nje se nalazi mali filter koji, gubljenjem propusnosti, smanjuje podmazivanje rotora. Pored toga, savijanje i lomljenje metalne mreže stvara stvarnu pretnju turbopunjaču, pa čak i celom motoru.

Još jedan problem je gubitak tečnosti za hlađenje, što se može uočiti pregrevanjem uređaja ili uznemiravajućim mrljama ispod automobila. U tom slučaju morate zameniti ceo radijator.

Takođe može doći do curenja motornog ulja.

Takođe postoje tipične i teško ih je izbeći u svakom automobilu greške bobina ili senzora.

Pri većoj kilometraži, 1.4 T-Jet motori mogu sagorevati ulje brzinom od oko 0,5 l / 1000 km. Dakle, nije nivo po kome su Fijatovi motori sa atmosferskim usisom (uključujući 1.2 i 1.4) – koji troše 1 l / 1000 km ili više, postali poznati.

Treba li preporučiti 1.4 T-jet motor ?

Pored pomenutih problema, 1.4 T-jet motor nema značajnih nedostataka. U skoro svakom modelu u kojem je montiran, nudi dobru dinamiku (7-10 sekundi do 100 km / h), razumnu potrošnju goriva (7-9 litara) i iznad svega pristojnu izdržljivost. Protiv konkurenata iz Nemačke, Francuske i Japana, to deluje veoma dobro, zbog čega bi vas trebali zanimati. Ovo potvrđuju korisnici koji su često već prešli 200.000 kilometara sa svojim polovnjacima i dalje ih hvale.

Još jedna prednost je zupčasti kaiš kao razvodni mehanizam. Mora se zameniti svakih 120.000 km, što je, međutim, jeftinije i predvidljivije rešenje od lanaca koje su odabrali konstruktori motora 1.4 TSI ili 1.6 THP, a koji su se pokazali podložni istezanju. Zamena pogonskog kaiša treba da se kombinuje sa ugradnjom nove pumpe za vodu i klinastog kaiša. Ne znaju svi da su 1.4 T-Jet motori opremljeni plivajućim zamajcem. Njihov životni vek se procenjuje na 150-200 hiljada. km, ali sa agresivnom vožnjom se skraćuje.


Ostavite odgovor