1.4 T-jet motor (Fiat) – mišljenje, problemi i kvarovi

1.4 T-jet motor

1.4 T-jet motor

Turbo motori su svakako efikasniji od atmosferskih motora, ali se sigurno ne mogu nazvati trajnim. Međutim, na tržištu možete pronaći zanimljive konstrukcije koje mogu kombinovati jedno sa drugim. Primer? 1.4 T-Jet.

1.4 T-jet motor je predstavljen  2007. godine. Ovo je 4-cilindrični motor sa 16 ventila koji se nudi u čak devet varijanti snage: 105, 120, 135, 140 (Abarth 500C) 150, 155, 160, 180 i 200 KS (Abarth 500 Assetto Corse). Neke od njih su dostupne samo u posebnim izdanjima odabranih modela, najbolji primer je Abarth 500 (npr. Assetto Corse ili Esseesse). Tri najslabije ponude su 206 Nm i preostali 230 Nm obrtnog momenta. Zanimljivo je da je motor opremljen kajšom kao pogonom i indirektnim ubrizgavanjem goriva. U njemu nema previše komplikovanih tehnoloških elemenata. Najnapredniji deo izgleda da je turbopunjač. Vredi napomenuti da u ovom slučaju možemo govoriti o nekoliko tipova.

Problemi i kvarovi – 1.4 T-jet motor

Tačno, turbo punjač. Turbo punjači marke IHI (većina varijanti motora) imaju problem sa telom koji može da se pukne. Simptomi su jasni zviždanje, gubitak snage i dima iz izduva. Zauzvrat, turbina Garrett je izdržljiva, ali dostupna samo u top varjantama motora. Još jedan problem je gubitak tečnosti za hlađenje, što se može uočiti pregrevanjem uređaja ili uznemiravajućim mrljama ispod automobila. U tom slučaju morate zameniti ceo radijator. Kvačilo je takođe problematično. Oprez! Kod ove konstrukcije,  plivajući zamajac, koji ne pripada najjeftinijim delovima. Takođe može doći do curenja motornog ulja.

Treba li preporučiti 1.4 T-jet motor ?

Pored pomenutih problema, 1.4 T-jet motor nema značajnih nedostataka. U skoro svakom modelu u kojem je montiran, nudi dobru dinamiku (7-10 sekundi do 100 km / h), razumnu potrošnju goriva (7-9 litara) i iznad svega pristojnu izdržljivost. Protiv konkurenata iz Nemačke, Francuske i Japana, to deluje veoma dobro, zbog čega bi vas trebali zanimati. Ovo potvrđuju korisnici koji su često već prešli 200.000 kilometara sa svojim polovnjacima i dalje ih hvale.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.