Bmw X5 F15 2013 -2018 – polovnjak, iskustva, problemi

Bmw X5 F15
Bmw X5 F15

Poznavaoci klasičnih “X5” brutalnih oblika mogu biti frustrirani novim izgledom krosovera, jer je automobil stekao neke “ženstvene” karakteristike, dinamičnije bočne linije, dizajn prednje i zadnje strane sa dizajnerskim elementima iz aktuelnih Bmw modela, kao i sportske otvore za vazduh na ivicama prednjeg branika. S druge strane – izgled Bmw X5 F15 2014-2015 modelne godine postao je moderniji i bliži novim dizajnerskim standardima bavarskog proizvođača automobila.

U pogledu dimenzija Bmw X5 F15 nije bilo primetnih promena: dužina je produžena za 32 mm do nivoa 4886 mm, međuosovinsko rastojanje je ostalo na nivou od 2933 mm, širina se povećala za 5 mm i sada iznosi 1938 mm, a visina je 1762 mm, što je za 13 mm manje od prethodnika . Zbog veće upotrebe aluminijuma i drugih lakših materijala, težina automobila se smanjila u proseku za 90 kg, a aerodinamični koeficijent kočenja karoserije je poboljšan sa 0,33 na 0,31. Oba parametra su značajno uticala na dinamičke karakteristike krosovera.

Unutrašnjost Bmw X5 krosovera promenila se znatno uočljivije. Nova arhitektura prednjeg panela F15 je približila modernom stilu nemačkog proizvođača automobila, a istovremeno je pooštrila ergonomiju. Kvalitet materijala koji se koristi u unutrašnjoj je postao još bolji. Vidljivost sa vozačevog sedišta se nije mnogo promenila, pošto je šema stakla ostala praktično nepromenjena, ali su bočna ogledala postala nešto manja, što je povećalo količinu slepih tačaka.

Bmw X5 F15

Korisni prostor za prtljažnik u trećoj generaciji krosovera je primetno veći od prethodnog. U standardnom stanju, prtljažnik sadrži 650 litara, ali zahvaljujući zadnjem redu sedišta, koji se savija u odnosu 40:20:40, može se povećati na 1870 litara, ne računajući prostor ispod poda.

Što se tiče kvalitete vožnje po asfaltiranim putevima, krosover nije dodao praktično ništa, ali je sposobnost automobila na putevima primetno smanjena. Razlog za to je kratko kretanje ogibljenja i smanjenje visina vozila (sa 222 mm na 209 mm), zbog čega se dno vozila prilično lako zakači. Krosover je još uvek opremljen sistemom xDrive pogonom na sve točkove, zasnovan na elektro kontrolom.

I dalje vrlo svežeg izgleda Bmw X5 treće generacije bio je dostupan ne samo sa xDrive sistemom pogona na 4 točka, već i kao automobil sa pogonom na zadnje točkove (sDrive), za razliku od prethodnika koji je imao samo pogon na sva četiri točka. Naravno da možemo nagađati da li pogon na zadnjim točkovima ima samo smisla, ali nemam vremena za to.

Bmw X5 F15 – Motori

Bmw X5 F15 - Motor
Bmw X5 F15 – Motor

Paleta motora na Bmw-u X5 F15 je veoma obimna. Čak će i oni izbirljivi pronaći nešto za sebe.

Uloga koju ima bazna jedinica dizajnirana za modifikovani xDrive35i. Ima 6 cilindara sa zapreminom od 3,0 litara (2979 cm³), sa 24 ventila, direktno ubrizgavanje goriva i turbo-punjač. Maksimalna snaga najmlađeg benzinskog motora je 306 KS, razvijenog pri 5800 o / min, ali najviši obrtni moment je oko 400 Nm, održan u opsegu od 1200 do 5000 o / min. Modifikacija xDrive35i može ubrzati od 0 do 100 km / h za 6,5 sekundi ili dostići 235 km / h maksimalne brzine, i troši oko 8,5 litara benzina na 100 km.

Hibridna verzija – xDrive40e je takođe u ponudi od 2015. Ima 2-litarski turbo-četvorocilindrični motor iz porodice N20 snage 245 KS i električni motor sa 113 KS. Omogućuje veoma dobre performanse (6,8 s do 100 km / h), ali benzinska jedinica može imati problema sa pogonom pumpe za ulje.

Top verzije xDrive50i i X5 M imaju twin turbo V8 motor zapremine 4,4 litra. Izgleda da je to ista jedinica, ali xDrive50i ima N63 motor i 450 KS, dok X5 M ima ojačani S63 i 575 KS. Slabija verzija ubrzava do 100 km / h za 5 s, a jača za 4,2 s. Nažalost za 7 seriju F01 i 5 seriju F10, 4,4-litarski V8 motor, nakon što vozilo pređe oko 100 000 km počinje da troši preveliku količinu motornog ulja, mlaznice su neispravne, klipne prstenove je potrebno zameniti, a u nekim slučajevima čak i glava pukne. Da li su problemi rešeni u X5 F15, vreme će pokazati.

Paleta dizelskih motora otvara se verzijom xDrive25d (na nekim je tržištima postojala i varijanta sa zadnjim pogonom sDrive25d). U modelima proizvedenim do avgusta 2015. godine pod ovom oznakom, postoji 2-litarski N47 motor koji stvara 218 KS, koji ubrzava do 100 km / h za 7,7 s. Nažalost, ovaj dizajn pati od problema sa rastegljivim lancem. Od avgusta 2015. godine, motor N47 zamenio je dvolitarski B47 agregat sa 231 KS (automobil sa takvim motorom ubrzava do 100 km / h za 6,9 s). Za sada ne pravi probleme u radu.

xDrive30d opremljeni su linijskim dizel motorom N57 D30 sa šest cilindara zapremine 2993 cm³ i snagom od 249 KS pri 4000 o/min. Motor više nije nov, dobro etabliran, ali je doživeo veliku nadogradnju. Konkretno, pritisak ubrizgavanja je povećan (sa 1600 na 1800 bara), masa motora je smanjena, a rad skoro svih elektronskih kontrola je podešen. Takođe napominjemo da je dizelski motor opremljen novim turbopunjačem promenljive geometrije, ubrizganjem treće generacije i Bosch piezoelektričnim diznama. Obrtni moment motora doveden je na nivo od 560 Nm pri 1500 – 3000 o / min, što će omogućiti ubrzanje od 0 do 100 km / h za samo 6,9 sekundi, dok će gornja granica brzine biti 230 km / h. Prema proizvođaču, prosečna potrošnja ovog motora je oko 6,2 litara.

Dostupne su i verzije sa 6-cilindričnim, 3-litarskim motorima porodice N57. Varijanta xDrive30d ima jedan turbo-punjač i stvara 258 KS. Verzija xDrive40d sa dva turbo-punjača ima 313 KS, a gornji X5 M50d sa tri turbo-punjača i 381 KS. Za sada se korisnici automobila ne žale na stopu kvarova ovih jedinica. Međutim, treba imati na umu da što su više turbopunjača skuplji troškovi popravka u slučaju potencijalnih kvarova.

Bmw X5 F15 – problemi i kvarovi

Očigledno je da ukoliko želite da zadržite automobil duže vreme bez većih troškova održavanja, onda izaberite pravi 6-cilindrični turbo-punjenjeni motor koji je najpouzdaniji benzinski motor. Nije preporučljiva kupovina hibridne verzije bez produžene garancije, ali ako je zaista želite, onda barem osigurajte da je hibridna baterija u dobrom stanju.

Postoji elektronski podesiv stub upravljača koji može prestati raditi. Postoje brojni slučajevi kada je radila samo polovina podešavanja – što može biti uzrokovano neispravnim motorom za podešavanje upravljača.

Ako redovno krstarite većim brzinama, onda je svakako dobro proveriti da li postoji buka vetra. Dakle, uglavnom ako putujete brzinom od 140 ili 150 km / h ili više, tada možete čuti neprekidni ili samo kratki povremeni šum vetra, uglavnom ako je vreme takođe vetrovito. Ova buka vetra je kao da bi se vrata malo otvorila nakratko ili poput lagano otvorenih prozora vrata. Sve ovo obično prouzrokuje nepravilno podešena vrata, uglavnom na strani vozača. Ako osetite ovu buku vetra, možete pokušati malo da prilagodite vrata – što će uglavnom rešiti problem. Ali možete da proverite i na drugi način: Samo ubrzajte do brzine autoputa, a zatim pokušajte malo da gurnete vrata – ako ne čujete prekomernu buku vetra, vrata se pravilno podešavaju i ako se šum vetar znatno poveća, tada imate loše podešena vrata.

Pokretanje iDrive-a ili drugi manji elektronski problemi mogu se pojaviti uglavnom na ranijim modelima, ali ovi problemi se obično rešavaju ažuriranjem softvera.

Postoji nekoliko slučajeva kada se jedno od vrata odjednom otključa nakon udara u otvor, ili se to ponekad može dogoditi i ako se previše nagnete na vrata. Drugim rečima, vrata se neće otvoriti potpuno, otvorit će se samo kao otključana, ako vrata ne zatvorite pravilno. To nije izuzetno često, ali se uglavnom dešavalo na nekim automobilima rane proizvodnje proizvedenim do 2014. godine, a uzrokovalo ih je neispravno zaključavanje vrata, pa je nakon promene povremeno rešen problem.

Kao i kod drugih automobila proverite da li u unutrašnjosti ima curenja vode i izbegavajte automobile sa panoramskim krovom, osim ako ne zaboravite da povremeno čistite odvod vode sa krova, jer već postoje slučajevi začepljenih odvoda krovnih voda koji će očigledno prouzrokovati curenje vode u unutrašnjost. Vodite računa da i područje pod vetrobranom i u blizini šarki poklopca bude čisto, jer tokom vremena mogu da se nakupljaju lišće i prljavština.

Svi benzinski motori mogu povremeno imati manje ili više problema sa propustima koji nastaju zbog neispravnih bobina, brizgaljki ili neispravnih pumpi za gorivo visokog pritiska.

Tu i tamo mogu puknuti i neka plastična creva, ali češće kod V8 motora. Ustvari, trebalo bi posebno proveriti plastična creva za odzračivanje radilice na ovom V8 koji se nalaze ispod plastičnog poklopca motora desno iznad dva turbo punjača. Budući da turbo punjači proizvode veliku količinu toplote, ova creva mogu da puknu i prouzrokuju neželjenu vatru, zvižduk i malo curenje ulja. Bmw je zamenio ova creva, tako da više nisu izrađena od plastike, već od gume, a njihova zamena nije teška – s druge strane takođe nisu baš jeftina.

4.4 l twin turbo V8 je bolja / ažurirana verzija, tako da to nije ona zloglasna nepouzdana ranija verzija koja je kod ostalih luksuznijih Bmw-ova napravljena pre 2013. godine. Uz pravilno održavanje može izdržati 200 000 km, ali bih ne preporučujem kupovinu ovog motora posle ove kilometraže jer se posle toga verovatno povećavaju šanse za razne kvarove (poput curenja, potrošnje ulja, nakupljanja čađi i drugih problema).

Takođe je dobro proveriti da li ulje  ili rashladna tečnost curi uglavnom na V4 od 4,4 l, jer se u nekim retkim slučajevima mogu pojaviti i posle 60 000 km.

Svakako je važno stalno održavati pravilan nivo ulja, jer uglavnom 4,4 l V8 može trošiti manju ili veću količinu ulja.

Kada su u pitanju dizel motori, zapravo nije važno koji ćete izabrati. Ali da biste umanjili većinu problema, automobil bi trebalo da koristite uglavnom na dužim putovanjima, a takođe je vrlo važno da koristite visokokvalitetno gorivo.


Bmw X5 klasa cena polovnjaka – pregled polovnjaka


2 Comments

Ostavite odgovor