1.6 TDI motor – Volkswagen, Audi, Škoda, Seat

1.6 TDI motor

1.6 TDI motor

1.6 TDI motor je predstavljen u martu 2009. i iako je nastao na osnovu većeg 2.0 TDI CR, razlikuje se od njega u nekoliko rešenja.

Moderan dizajn koristi common-rail sistem, glava motora sa četiri ventila, piezo brizgaljke, plastična usisna grana, plivajući zamajac, turbo punjač sa promenljivom geometrijom i filterom čestica čađi. Zanimljivo, motor je bez balans vratila, tu su hidraulični nosači motora za amortizaciju motora. U početku, jedinica je bila dostupna u dve varijante – 90 i 105 KS, koje imaju 230 i 250 Nm obrtnog momenta. Malo kasnije, slabiji verzija 75 KS (195 Nm), koja se koristi B-segmentu automobila (Fabia, Polo), koja je rezervisana za komercijalnu Caddy varijantu 105 KS. Do 2014. godine bilo je novih varijanti 110 i 120 KS – prvi debitovao ispod haube Golf i najnovije generacije modela Passat.

Kod 1.6 TDI nema govora o ludom trkaču, ali za svakodnevno korišćenje, je više nego dovoljno. Kao što i priliči malim dizel motorima, ogroman prednost je umeren apetit za gorivo – postiže prosečnu potrošnju od oko 5 – 6 litara na 100 km u zavisnosti od modela ne bi trebalo da bude velikih problema.

Nemački inženjeri su izvukli zaključke iz problema sa motorima 2.0 TDI PD i ovaj put je dostupna korisnicima zaista solidna konstrukcija. Najčešći uzrok kvara motora, gubitak snage, grubi rad motora, su izuzetno osetljive dizne na kvalitet goriva i brzo začepljen DPF u automobilima koji se koriste na kratkim relacijama. Bilo je problema sa glavom motora curenje ulja, problemi sa plivajućim zamajcem (jače varijante) i prerano habanje turbo punjača – da bi se produžio život turbine, preporučuju se kraći intervali zamene ulja do 15000 km.

Jedna od najvažnijih karakteristika je plastična usisna grana. Da bi omogućili brzu razmenu gasova u komori za sagorevanje, usisni i izduvni kanal su dobili posebne oblike, oni takođe utiču na formiranje sastava smeše.

Važno u sistemu ubrizgavanja je da u slučaju zamene injektora treba uneti kodove novih dizni u ECU motora. U suprotnom , biće nepravilnosti tokom praznog hoda i pod punim opterećenjem.

Merač protoka, koji je bio jedan od najvažnijih elemenata degradiranih 1.9 TDI motor je zamenjen sa potpuno digitalnom, Continental. Slično rešenje se koristi u 1.4 TDCI Ford. Je poželjno zbog težine i tolerancije merenja i sposobnosti otkrivanja pokrete povratna informacija. Ostali brendovi koji koriste ovu opciju su Bmw i Fiat. Naime, digitalni merač protoka se može meriti u realnom vremenu.

1.6 TDI motor nije opremljen bilans vratilom. Ovo ima loše i dobre strane. S jedne strane, ona povećava nivo vibracija, sa druge – ne izaziva gubitak snage na pogonskoj osovini.


6 Comments

 • Muamer kaže:

  Imam audi 3,2011 god,1.6 tdi
  Imam problem sa lampicama( grijac i lampica kao cesma) od grijaca blinka medjutim nema snage uopste dog auto sasvim dobro radi. Pored tog jos 1.pitanje,da li ovaj auto ima stangas koji se drzi auto uvijek iznad 1000 obrtaja da li zbog tog znatno vise trosi goriva. Lp

  • dejan kaže:

   problem ti je u ubrizgavanje odi do nekog krstenog bosiste da ti proveri dizne i pumpu. i obavezno original filter gorivo na svakom malom servisu. pozdrav

  • pecarsky kaže:

   moze da bude i do turbine ( ventil turbine ). Prvo crkava dpf, a onda turbina

 • Djuki kaže:

  Muamer zacepljen ti je dpf filter. Probaj ga autoput 4 brzina oko 3000 obrtaja jedno dok ne ugasi lampicu 20-30km. Ako i dalje ne gasi i obrtaji ne padnu ispod 1 mora se oprati dpf filter

 • Šehan kaže:

  Imam problem upali par sekundi radi zatrokira i ugasi isto uvijek nepokazuje nikakav kvar motor je 1.6 dizel touran

 • Rale kaže:

  Kad motor gubi snagu ili trokira ima na dizni elektronika zna zatajit i dode do problema trza i nece vise od dvije hiljade obrtaja jer imam skodu oktaviu 1.6tdi 2011god odete elektricaru da ga spoji na kompijuter i rijesen problem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *