EGR ventil- Kako radi EGR ventil? Čemu služe EGR ventil?

EGR ventil

EGR ventil

Kod naših vozača još uvek vlada verovanje da je EGR ventil potpuno nepotreban i na njegovu neispravnost reaguju tek kada dođe do većeg oštećenja motora . Međutim , stvari su mnogo komplikovanije.

Kod modernih benzinskih i dizel motora EGR ventili se koriste za preciznu regulaciju sagorevanja smeše, kako bi se povećala ekonomičnost i smanjila količina azotnih-oksida i ugljo-vodonika.
EGR ventil služi da u smešu svežeg vazduha i goriva uvede manju, ili veću količinu izduvnih gasova, pomoću kojih se reguliše sagorevanje.

Stvari su vrlo jednostavne. Prevelika količina kiseonika stvara topao plamen i brzo sagorevanje smeše. Kao reakcija na povećanje temperature u komori za sagorevanje dolazi do neželjene hemijske reakcije između kiseonika i azota iz usisanog vazduha, kojom prilikom se stvaraju otrovni azot-oksidi.

EGR venti

Kao posledica toga, pored povećanog zagađenja životne sredine, usled iteracije sa azotom, samoj smeši u motoru ostaje manje kiseonika za sagorevanje goriva, čime se smanjuje snaga, povećava nivo ugljo-vodonika.

Kada pregrejaloj smeši dodate odgovarajuću količinu sagorelih izduvnih gasova, koji ne sadrže kiseonik, dolazi do snižavanja temperature sagorevanja i dovođenja parametara rada motora u normalu.
Kod benzinskih motora, EGR ventil smanjuje mogućnost za samozapaljivanjem.

Kao direktna posledica toga moguće je koristiti viši kompresioni odnos i drugačije vreme paljenja, kako bi se dobio elastičniji motor. Kod dizelaša, osetno se smanjuje buka detonacije prilikom rada na leru.
EGR ventil radi suprotno kod benzinaca i dizelaša.

EGR venti

EGR ventil

Kod dizela je prilikom rada na minimumu potpuno otvoren i može da obezbedi i do 50 posto prisustva sagorelih gasova u komori za sagorevanje. Prilikom povećanja snage i obrtaja on se u potpunosti zatvara. Za promenu, kod benzinaca EGR ventil  je potpuno zatvoren na leru i polako se otvara sa povećanjem snage. Ipak, maksimalno učešće izduvnih gasova iznosi samo pet do deset procenata.

EGR ventil je podložan otkazu rada zbog začepljenja, pre svega usled taloženja čestica čađi. Ventil može da ostane potpuno otvoren, potpuno zatvoren, ili može da ima sporu reakciju. Ako je zaglavljen u otvorenom položaju, kod benzinaca će izazvati loš rad na leru, a kod dizela će izazvati smanjenje snage i crn dim iz auspuha. Ako je EGR ventil  ostao zatvoren, izazvaće preterano lupanje kod dizelaša i povećanu potrošnju goriva kod benzinaca.EGR venti

Najčešći uzroci neispravnosti EGR ventila:

• učestale vožnje na kratkom relacijama
• previsoka nivo ulja u motoru
• pohabane vođice ventila
• neispravnost u sistemu odučka uljnog korita
• neispravan turbopunjač
• neredovna zamena ulja i filtera
• korišcćenje ulja neodgovarajućeg kvaliteta
• pohaban motor (klipno-cilindrični sklop)

Ako je povratni pritisak u izduvnom sistemu previsok, pri većim opterećenjima kod dizel motora EGR ventil se može sam otvoriti. Zbog toga će izgoreti membrana i ventil će se uništiti. Prepoznatljiv znak ove greške je promena boje na kućištu ventila (poplavi)

Mogući prigovori vozača:

• rad na praznom hodu nije pravilan
• podrhtavanje
• nedovoljna snaga
• izduvni gasovi ulaze u prostor motora
• motor se vraća na rad u slučaju nužde (safe mode)

Preuzeto sa: www.magazinauto.com


2 Comments

  • Nermin kaže:

    zdravo, posjedujem kombi Ford Transit 2008. godiste, 2.2 dizel sa 81kW, i interesuje me da li je neko detaljnije upucen u probleme sa egr ventilom. Naime, kada je veoma hladno ili cak prohladno (sa manje od 10 stepeni celzijusa), motor podrhtava u leru i ima, cini mi se, blagu tendenciju da se sam ugasi, i konstantno je upaljena zuta lampica na kontrolnoj tabli. Automehanicari su mi rekli da je u pitanju egr ventil i da ga treba mijenjati, medjutim mnogi profesionalni vozaci mi kazu da bi nuspojava loseg egr ventila bila slaba vuca, kao sto u tekstu iznad i pise, ali kombi, za moj ukus, ima odlicna ubrzanja i nema problema sa vucom (npr. sa natovarenom jednom tonom nazad u cetvrtoj brzini bez problema uzbrdo vuce na 90 km/h). stoga me interesuje da li je mozda doslo do manjeg zacepljenja, veceg blokiranja ili pak do neke elektronske greske? ako neko ima slicna iskustva molio bih da napise, hvala unaprijed.

  • Zdenko kaže:

    Vidi kakav ti je čok. Kod novijih auta je elektronski, ili ti je senzor koji “govori” čoku da je hladno i da treba da se ukljuci pri startu. Vjerujem cak da ti se desava da i ako kombi stoji dva dana nepaljen situacija ista i na 20 stepeni.

Ostavite odgovor