Benzinski ili dizel motor

motor

Motor

Otkad su izmišljeni automobili postoji večna rasprava – koji je motor bolji, benzinac ili dizel. Kasnije su se u ovu trku ubacili i automobili na plin, a u novije vreme i električni automobili. Ali, istina je zapravo da su glavni konkurenti na našim putevima benzinski i dizel motor i većina vozača odlučuje kakvo će vozilo koristiti upravo prema tome na koju vrstu goriva ono ide, benzin ili dizel.

Saznajmo koje su pozitivne, a koje negativne osobine svake vrste, a prema njima svako može najbolje odlučiti što mu najbolje odgovara. Takođe, treba znati da se automobilska industrija razvija strelovitom brzinom i sve se češće događa da se neke velike razlike između dizelaša i benzinaca koje su postojale u prošlosti – danas brišu.
 Dizel

Dizel motor – pozitivne strane

Za dizelaše se često smatralo kako su prljavi i bučni, međutim moderna dizel vozila daleko su od ovog stereotipa. Primer, upravo američki vozači sve se češće okreću upravo dizel automobilima i veruje se kako će se njihov broj po američkim putevima udvostručiti do 2018. godine. Tome pridonosi upravo činjenica da su moderni dizelaši jednako tihi kao benzinci, a takođe iza sebe po putevima ne ostavljaju velike oblake dima.
Dizel motori obično mnogo bolje drže svoju vrednost i kada jednog dana odlučimo prodati svoje polovno vozilo sasvim je sigurno da ćemo ga mnogo bolje unovčiti. Primera radi, jedno je istraživanje pokazalo da 3 godine nakon kupovine električna vozila drže 55 posto vrednosti, benzinci 53 posto, dok dizelaši drže čak 63 posto vrednosti.
Dizel vozila imaju više snage i efikasniji su. Setimo se da su teretna vozila upravo dizelaši, a to je zato jer su izdržljiviji i imaju više snage. Takođe, mogu preći više kilometara s određenim brojem litara goriva nego kod benzinaca, što je posebno bitno u današnje doba besparice. Dizel je bogatiji energijom od benzina za oko 30 posto.
Dizel je jeftiniji od benzina. Ovo je veoma bitna stavka i veliki plus za dizel. Za mnoge je upravo ova karakteristika prevaga u korist dizelaša.
 Dizel

Dizel motor – negativne strane

Obično više zagađuje od benzina, međutim to je najčešće slučaj kod starijih tipova vozila. Novija dizel vozila napravljena su upravo s namerom da manje zagađuju te se više ulaže u to. Ipak, još uvek ispuštaju štetne gasove koji su povezani s nekim oboljenjima kod ljudi.
Servisiranje je obično skuplje, međutim i ovde treba dodati kako dizelaši obično imaju mnogo duže servisne intervale.

Benzin motor – pozitivne strane

Benzinska vozila obično su startniji, dostižu veće brzine te je vožnja u njima udobnija i jednostavno klize po putevima, imaju bolje performanse.
S vremenom, ako to odlučimo, u benzinca se uvek može ugraditi plin, dok je to kod dizelaša onemogućeno.
Benzinski automobili poznati su po veoma širokom izboru modela, što im smanjuje cenu, posebice kod polovnih vozila, a takođe su i znatno jeftiniji za održavanje i servisiranje.
Kada govorimo o ekološkoj strani priče, benzinci obično manje zagađuju od dizelaša, međutim kada govorimo o novijim modelima vozila, razlike su često sve manje.
Ako benzinac imamo na nekoliko godina i prelazimo mnogo kilometara, na kraju je on isplativiji nego dizelaš.
Zahvalniji su za održavanje, jer im se retko kvare neki od ključnih delova koji su jako skupi za menjanje ili popravku.
Takođe, benzinci obično imaju lakši motor, ne kristalizira im se gorivo na temperaturama nižim od 18 stepeni Celzijusevih te imaju brže grejanje i hlađenje.

Benzin motor – negativne strane

Benzin je uvek skuplja vrsta goriva, a takođe se i više troši kada se uporedi s dizelašima koji su znatno štedljiviji.
Jednako kao i dizel, i benzin je povezan s rizikom za zdravlje, bilo da se s kožom nađe u kontaktu, bilo zbog udisanja njegovih gasova koji su neizbežni. Neki od zdravstvenih rizika su tumori te astme i slične plućne bolesti.
Potrebno je pustiti da imaju veći broj obrtaja kako bi se promenila brzina, što nije slučaj kod dizelaša.

Ostavite odgovor