Porsche 550A 1953. – 1956. – Istorija modela

Porsche 550A

Porsche 550A

U Porscheovom rečniku, 550A znači 550 kilograma. Dodamo li tome motor smešten u sredini, dobijamo pravog  trkača.

Porsche 550A je svojim dimenzijama malen automobil, ali u automobilskom svetu predstavlja veličinu, istorijsku veličinu. U Porscheu ističu da je upravo ovaj automobil nadahnuo dizajnere Boxstera, ali osim donekle sličnog oblika, 550A i Boxster nemaju gotovo ništa zajedničkog. Maleni 550A vrlo je dopadljivog oblika. Pri konstrukciji se štedelo na materijalu radi smanjenja težine, tako da je u izradi korišćeno samo ono što je preko potrebno i to u najmanjim mogućim količinama. Na prvi pogled dobije se dojam kao da se čitavi automobil sastoji od malo lima prevučenog preko „space frame“ konstrukcije, četiri točka, upravljača, dva sedišta i egzotičnog motora sa četiri cilindra i isto toliko bregastih osovina. Bočna linija neodoljivo podseća na trkaće Porsche iz tog doba (50-ih godina). Ako nikada niste videli Porsche 550A uživo, znajte da ste u 99.99-posto većini. Razlog je vrlo jednostavan, proizvedeno ih je samo 39 (većina 1957. godine), tako da se srećnici koji su ga vozili mogu smatrati povlašćenom i apsolutnom manjinom.

Porsche 550A

Porsche 550A ima vrlo bogatu trkačku tradiciju. Gotovo neizmenjen automobil pobedio je na trci Targa Florio, a u svojem prvom nastupu na Nürburgringu 1956. godine zabeležio je izvrsno četvrto mesto. Bio je dominantan u svojoj klasi, a ponekad je predstavljao i više nego dobru konkurenciju za mnogo jače automobile. Čitav automobil teži samo 550 kilograma, a otuda i njegovo ime. Ispod prednjeg poklopca krije se rezervoar za gorivo kapaciteta više od 90 litara i 12 voltni akumulator. Prtljažnik? Budimo ozbiljni, Porsche 550 sa prtljažnikom? Smešno. Vazduhom hlađeni četverocilindrični redni motor je remek delo svoga doba. Motor oznake 547 bez gotovo ikakvih modifikacija korišćen je u raznim Porscheovim modelima sve do kraja 60-ih, a okušao se i u Formuli 2. U Porscheu 550 iz 1500 cm3 razvija čak 130-135 KS, i to naravno bez ikakvog punjača, viševentilske tehnike ili elektronskog ubrizgavanja goriva. Rezultat koji je i danas za mnoge proizvođače nedostižan. Motor je smešten poprečno u sredini automobila. To naravno omogućuje izvrsna vozna svojstva, ali onemogućuje bolji pogled na motor, od kojeg se kroz male otvore može videti samo delić, tj. karburatori. Još jedna mogućnost za pogled u unutrašnjost zadnjeg dela je ako se uklone rešetke. Tada se nesmetano mogu razgledavati konstrukcijske „space frame“ cevi i kutija solidnog peterobrzinskog menjača.

Porsche 550A

Automobil na prvi pogled deluje tako maleno da ga teško možemo zamisliti parkiranog uz Bentley, kad već uz Boxstera deluje poput dečije igračke. Radi „veličine“ ulazak u automobil predstavlja veliki problem i zahteva posebnu tehniku, tako da će se mnogi pri ulasku podsetiti dana kada su postali preveliki za svoj „go-kart“. Kada je ta prepreka savladana i vozač sedi, shvata da je ponuda prostora isključivo funkcionalna, tako da su mogući samo pokreti potrebni za upravljanje vozilom. Pri svakom drugom pokretu nailazite na prepreku, što često izaziva bol. Suvozačica (šteta je trošiti sedište za osobu istog pola) će imati nešto više prostora, ali će pri agresivnoj vožnji gotovo leteti po automobilu. Razlog tome je sedište, koje za razliku od vozačkog, nema školjkasti oblik. Zaključak: s nežnim polom – nežno. Kad smo već kod „go-karta“, dve stvari izrazito podsećaju na igračku iz detinjstva. Prva je vetar koji pri vožnji tuče u lice uprkos minijaturnom vetrobranu (naravno ne tako blago kao u „go-kartu“), a druga izvrsni osećaj. Vozač će se prisetiti ushićenja kada je kao dete prvi puta seo u „go-kart“ i okrenuo pedale. Starijima je za ushićenje potrebno nešto više, a automobiliskom novinaru, koji je u životu vozio sve i svašta, nešto sasvim posebno. To posebno sasvim sigurno je Porsche 550 A. I unutrašnjost je, poput vozačke pozicije, potpuno podređena funkciji automobila. Tri okrugla pokazivača, od kojih je pokazivač broja okretaja graviran do 10.000 obrtaja smešten u sredini, daju sve potrebne podatke. Prekidači i brava za pokretanje smešteni su na središnjem delu konzole. Na podu Porschea takođe se vidi koliko se štedelo na težini. Pod nogama vozača nema nikakvih tepiha i presvlaka, samo goli metal, dok su nožne komande i ručna kočnica bušeni. S pohvalama se vraćamo na već do neba hvaljeni motor. Odaziv na gas je neverovatan, takav kakav vozač neće doživeti od ni jednog modernog automobila, pa makar on imao 1000 konja. Pri 4000 okretaja u četvrtoj stiskanjem gasa automobil ubrza neverovatno. Motor se bez problema vrti i preko 8000 okretaja, a zvuk koji pri tome proizvodi užitak je za svako uho, pod pretpostavkom da vam se takvi zvukovi sviđaju. Veliki problemi se javljaju pri menjanju brzina. Raspored stupnjeva je potpuno drugačiji od danas uobičajenog tako da se iz prve u drugu brzinu prebacuje pokretom gljivaste ručice u obliku slova „U“. Navikavanje je potrebno i dugo traje, ali se nakon njega menja donekle brzo i tečno. Ponašanje u vožnji je izvrsno, i prati zahteve vozača – 550A može se voziti nežno ili agresivno. Pri agresivnoj vožnji automobil će se ponašati poput karta (u ovom slučaju govorimo o motorizovanim jurilicama), a vozač ima osećaj da ga može zanositi pokretima tela.

Porsche 550A

San svakog vlasnika Porschea 550A sigurno je provoziti ovaj automobil na trkaćoj stazi, bez štednje motora, ali retki se sa obzirom na starost i raritet na to i odlučuju, tako da mnogi žale što se nisu rodili 40 godina pre. Nećemo zameriti Porscheu što bogohuli uspoređujući 550A sa aktualnim Boxsterom. Iako je takvo poređenje uvreda za 550A, to je sasvim razumljiv potez, jer bio bi pravi marketinški greh ne iskoristiti slavu legendarnog Porschea 550A u promociju, samo donekle oblikom sličnog Boxstera koji se može puno bolje uporediti sa modelom 914 sa kraja 60-ih. Dosta nabrajanja. Automobil i danas predstavlja ono što je bio nekad. Zamislite samo kakvu pažnju danas privlači 911 GT2. Baš takvu je 1958. privlačio Porsche 550A.

Motor:  4 cilindra, redni, vazdušno hlađenje
Zapremina: 1498 cm3
Snaga:  135 KS pri 7200
Najveća brzina: 215 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h: 7.2 sekunde

Preuzeto sa:  www.vidiauto.com


Ostavite odgovor