Porsche Cayenne 2. gen. 2011 – 2017 – polovnjak, iskustva

Porsche Cayenne 2. gen.
Porsche Cayenne 2. gen.

U martu 2010, Porsche Cayenne 2. gen. se pojavila na automobilskom salonu u Ženevi. U pogledu stilistike, kompanija iz Zuffenhausena napravila je veliki korak napred, kao i Volkswagen sa Touareg-om. Uprkos povećanju dimenzija, Cayenne je postao vitkiji. Ovaj tretman dao je automobilu stilsku lakoću i ne može se videti da je dugačak 4864 mm, širok 1938 mm i visok 1705 mm.

Porsche Cayenne 2. gen.
Porsche Cayenne 2. gen.

Zanimljivo je i u unutrašnjosti, gde je centralno postavljen ekran okružen ventilacijskim rešetkama. Središnja konzola je nagnuta, kao i kod Panamere, u kojoj je Porsche prvi put koristio ovo.

Prva generacija sa internim kodom 9PA došla je na tržište 2002. godine, druga nosi oznaku serije 92A, a kod dilera je od 2010. godine i revidirana je 2014. godine po prvi put. Razvijen pod vodstvom Vw grupe, deli platformu, neke motore i mnoge tehničke detalje sa Vw Touaregom i Audijem Q7.

Porsche Cayenne 2. gen. – Motori

Ovaj put, od samog početka, Nemci su se pobrinuli da se turbo dizel bude ispod haube Porše Kajena. To je ista 3.0 TDI jedinica koja je pokrentala prethodnika, ovde također proizvodi 245 KS. Ova snaga je dovoljna da automobil ubrza od 0 do 100 km / h za 7,6 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 220 km / h. Proizvođač navodi prosečnu potrošnju goriva na nivou od 7,2 litara i emisiju od 189 g CO2 za svaki kilometar. Zanimljivo je da su performanse dizel motora skoro iste kao i kod osnovne verzije Cayenne koju pokreće benzinski motor sa 300 konjskih snaga u 3.6-litarskom V6 motorom.

Nešto više, jer 8.2 litara, u proseku, troši Caienne S Hibrid. Ukupna snaga hibridnog sistema je 380 KS, tako da ubrzava od 0 do 100 km / h SUV treba samo 6,5 s, a nakon dužeg vremena može ubrzati do 242 km / h.

Ljubitelji sporta bi trebalo da budu zainteresovani za 400-konjski Cayenne S ili još moćniji Cayenne Turbo. Ova verzija ima ispod haube zapanjujućih 500 konjskih snaga i 700 Nm obrtnog momenta. Snaga dolazi iz 4,8-litarske V8 jedinice, tačno isti motor koji pokreće Cayenne S, ali u Turbo varijanti ga dodatno podržava turbo punjač.

Zahvaljujući manjoj težini u poređenju sa prethodnikom i poboljšanom aerodinamikom, automobil ubrzava od 0 do 100 km / h za samo 4,7 sekundi i ubrzava do 278 km / h. Prosečno gorivo je navodno 11,5 l / 100 km, ali je zaista teško postići taj rezultat na volanu mišićnog SUV-a, koji teži 2.245 kg.

Prema nemačkom proizvođaču, prosečni pad potrošnje goriva u odnosu na prethodnu generaciju Porsche Cayenne je čak 23%.

Porsche Cayenne 3.0 TDI motor

Osim toga, to je u osnovi pouzdan motor koji radi i ne pravi probleme kada dobije ono što mu je potrebno – to jest, novo visoko kvalitetno ulje na svakih 15.000 km, a vlasnik nema preterana dinamična očekivanja, naročito hladnog motora. Ipak, postoji nekoliko stvari na koje treba paziti.

Šesto cilindrični dizel motor ima prilično komplikovan sistem razvodnog mehanizma, barem onaj koji je ugrađen u model 2012 godine, a u Audiju je ovaj motor patio od tegljenja lanca razvodnog mehanizma.  Po pravilu, lanac drži do 200.000 km za Cayenne sa automatikom. U svakom slučaju, ako lanac počne da zvecka, potrebno ga je menjati. Od 2012. godine, Cayenne je nadograđen jednostavnijim lančanim sistemom sa dva lanca.

Postoji problem curenje ulja između turbine i intercoolera. Inače, dizel motor je u osnovi pouzdan i nema  uobičajene probleme kao što su EGR, injektori ili filter za čestice u određenim intervalima. Greške DPF sistema često su povezane sa nekim drugim defektom u motoru koji nije u stanju da uspešno završi regeneraciju filtera. Najčešće se regeneracija ne pokreće zbog problema hlađenja i termostata kada se motor ne zagreje do željene temperature.

Druga opcija sa dizel motorom je 4,2-litarski osmo cilindrični motor, koji se takođe pojavio u Vw Touaregu. Za njega praktično isti servisni savet kao i za šesto cilindrične i ima slične probleme. To je više izbor za one koji znaju da ovaj dinamično nadareni motor može.

Porsche Cayenne Benzinski motori

Sa benzinskim motorima, to je malo drugačija vožnja, ali to je i drugi novac, pogotovo kada su u pitanju troškovi goriva. 3.6-litarski atmosferski šesto cilindrični motor poznat je iz Passata i Superb, čak i u Cayenni-u ređe ide sa manuelnim , ali je češće automatski menjač. Kada je u pitanju dinamika, ne očekujte čuda, bolje ćete biti sa 4,8 litarskim 8 cilindričnim motorom od 400 konjskih snaga, koji troši 12 litara goriva. Naravno, verzija sa osam cilindara sa turbo kompresorom dinamički se razlikuje, ali očekuje značajno veće zahteve za gorivom i servisom.

Zavisi od stila vožnje, ali ako se često uživa u energičnijoj vožnji treba da se nastavi sa veoma čestim promenama ulja, čak i posle 10 000 km. Na kraju krajeva, u motorima s turbo punjačem, ulje se brže degradira. Zbog direktnog ubrizgavanja benzinskih motora, postroji rizik od prekomernog stvaranja naslaga ugljenika na ventilima i klipovima usled zakasnelih zamena ulja, a posebno lošeg goriva bez aditiva. Napunite 98-oktanski benzin (uglavnom za turbo motore) i koristite aditive za čišćenje. Benzinski motori imaju problem sa bobinama paljenja i uvek je bolje zameniti ih sve od jednom, čak i ako je samo jedan stradala.

Porsche Cayenne 2. gen.Opoziv

Neispravan turbo punjač može narušiti performanse motora i uzrokovati curenje ulja. Postoji mogućnost paljenja ulja iz motora i izazivanja požara u vozilu. Povlačenje utiče na vozila proizvedena u periodu između 2010. i 2012. godine

Sigurnosni prsten na ležištu bloka pedale može se olabaviti i ometati rad papučice kočnice. Povlačenje se odnosi na vozila koja su proizvedena između 15.1.2010. i 11.1.2016

Kopče sigurnosnog pojasa na centralnom zadnjem sedištu su neispravne. To povećava rizik od povreda za putnike. Otkaz se odnosi na vozila proizvedena između 6. 12. 2016. – 8. 3. 2018. godine

Moguće je da vozila ne zadovoljavaju standarde serije koji se primjenjuju u vreme isporuke za određene sigurnosne sisteme i sklopove (npr. sedišta, vijci upravljačkog ramena prednje osovine, komponente kočnica). Kao posledica toga, automobili mogu biti nesigurni. Modeli Porsche Cayenne koji su pogođeni ovim povlačenjem proizvedeni su između 2014. i 2015. godine.

Porsche Cayenne 2. gen.
Porsche Cayenne 2. gen.

Porsche Cayenne cena polovnjaka – pregled polovnjaka


Porsche Cayenne 3.0 diesel 250hp 2011 – test vožnja

Ostavite odgovor