Toyota Land Cruiser 2002. – 2009. – Polovnjak

Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser jedan je od najcenjenijih, ako ne i najcenjeniji teški terenac. Mogu mu se suprotstaviti jedino Mitsubishi Pajero i Mercedes-Benz G-klase (ne GL), možda Nissan Patrol. Kultni off-roader, predstavljen u prvoj generaciji 1951., proizvodi se u kratkoj i dugoj izvedbi. Land Cruiser je klasičan terenac teške kategorije, što treba shvatiti doslovno. Masom od dve tone doima se robusno poput tenka, prema kojemu mnogi SUV-ovi deluju poput velikih igračaka. U vreme visoke tehnologije, kad se masa ne rasipa uludo, to je podatak vredan poštovanja. Uz blage bi se prepravke Land Cruiser lako pretvorio u vozilo za posebne namene, a statusni luksuz visokog ranga upotpunjuje sliku uzdignutog vozila sa pogonom 4×4, koje u prometu izaziva strahopoštovanje.
Svaki sklop pokazuje proslavljen Toyotin kvalitet. Problema može biti jedino ako je održavan neoriginalnim delovima.

Toyota Land Cruiser

Toyota Land Cruiser

Prvi kockasti i sirovi Toyota Land Cruiser proizveden je 1951. godine. Napravljeno ih je više od dva miliona, a slavu su stekli u surovim afričkim bespućima. Druga je generacija predstavljena 1989., a na proljeće 2003. predstavljena je treća generacija, koja je 2008. blago redizajnirana. Tada je robustan 4 cilindarski turbo dizelaš zapremine 2982 ccm osnažen sa 166 na 190 KS.

Premda je ovo klasičan terenac, preporučljivo je da većinu kilometara nije prošao na terenu, a najbolje je ako ga je prethodni vlasnik vozio pretežno na asfaltu. Dakle, da su terenska vozna svojstva bila ‘za šminku’. Bez obzira što ima jake adute za off-road vožnju, sigurno je – sigurno. Zbog toga ga treba najprije pregledati na dizalici ili kanalu, kako bi se utvrdilo koliko je kilometara prešao na lošem terenu. Je li pod izgreban? Ima li zazora u kuglastim zglobovima? Jesu li gume nepravilno potrošene? Tada se može utvrditi i stanje izduvnog sistema i kočionih diskova.

Land Cruiser je u trećoj generaciji zadržao proslavljen kvalitet, kojim su prethodnici stekli slavu  neuništivih .Sve je to najbolji pokazatelj onoga što dobro znamo o Toyotinoj kvalitetu i pouzdanosti. Ovo je nesumnjivo, ne samo jedan od najkvalitetnijih terenaca na tržištu, nego i jedan od najboljih automobila uopšte. Lista mogućih kvarova je kratka – spominju se samo problemi sa pregrevanjem dizelskog motora i posledicama oštećenja dihtunga glave, što je rešeno već prve godine. Problemi sa brizgaljkama bili su posledica lošeg goriva, a trošenje prednjih diskova može se očekivati samo kod modela koji su često voženi oštro. Prenosni je mehanizam vrlo izdržljiv, pa ako se uoče problemi sa kvačilom, to je posledica česte vožnje u teškim uslovima. Land Cruiser je izvrsno vučno vozilo, ali ako je kuka ugrađena, to nije dobra preporuka za kupovinu.

Toyota Land Cruiser

Preuzeto sa: autoportal.hr


Ostavite odgovor