Ford Focus 1998 – 2004 – polovjnak, iskustva, kvarovi

Ford Focus

Ford Focus

Ford Focus je po mišljenju mnogih jedan od najboljih modela u klasi. Ukoliko izgled odgovara, potrudite se da nađete dobar primerak i nećete zažaliti.

Radikalna promena izgleda porodičnog automobila 1998., koristeći „New edge“ stailing, koji je bio primenjen kod forda ka i puma modela. Takođe zahvaljujući odličnoj šasiji i odličnom kvalitetu izrade, Ford Focus je postao bestseler Forda. Ford Focus i danas ima svež i atraktivan izgled i poželjan je za kupce.

Živahan, zabavan za vožnju, Ford Focus je pružao zadovoljstvo u vožnji, do sada retko ponuđeno kupcima Forda. Što bi mogla biti idealno, osim problema koji su bili brojni, naročito na modelima prvom delu njegove proizvodnje.

Ford Focus C MAX uzima najbolje od klasičnog, ali sa puno više unutrašnjeg prostora.

Na rang listi nemačkog TUV-a Focus deli 29. mesto sa audijem A4, sa 4,3 poena. Drugim rečima nalazi se odmah iza poslovično pouzdanih japanskih automobila i nekih Mercedesovih modela. Konstantno visok nivo kvaliteta fokusa tokom 7 godina proizvodnje pozitivno je uticao na popravljanje imidža ove marke.

KOMFOR – Ford Focus

Ford Focus

Kada se Ford Focus prvi put pojavio, njegov izgled je bio kontroverzan. Vremenom smo se navikli na njega, a obzirom da je sjajan auto za vožnju, jedno vreme je bio i bestseler. Neki čak i smatraju da je lepši od modela koji ga je nasledio.

Šasija Focus je sjajno izbalansirana pa ovaj Fokus pruža veliki užitak u vožnji. U kabini prostora ima za pet odraslih osoba, jedino je na zadnjoj klupi ima malo problema sa prostorom za noge. Kabina Ford Focus je odlično dizajnirana i praktična pa tako imate puno pregrada za razne sitnice, a sama instrument tabla je pregledna sa svim komandama na dohvat ruke.

Vozačka pozicija Ford Focus je odlična, a ako zanemarimo široke zadnje stubove i preglednost je na nivou. Redizajn je izvršen u oktobru 2001. , a nove modele možete prepoznati po drugačijoj prednjoj masci, lepšim branicima i migavcima koji su ubačeni u farove.

Focus nudi dovoljno mesta za pet odraslih putnika. Na putu se ponaša sigurno zahvaljući izvrsnom ogibljenju, čak i kada je natovaren.

MOTOR – Ford Focus

Ford Focus

Paleta benzinskih motora Ford Focus je izuzetno bogata. Sve verzije namenjene evropskom tržištu su sa 16 ventila i dve bregaste osovine. Slabiji benzinac od 1.4 litra i 75 KS je za one kojima su performanse kranje nebitne, osim ako ne želite stalno da menjate brzine i da vam se auto vuče po asfaltu. Iako je sam po sebi relativno elastičan i tih, težina karoserije od 1.140 kg je preveliko breme za ovaj motor.Bolji izbor je snažniji Focus 1.6 litarski benzinac sa zdravih 100 KS, je optimalan izbor i pruža najbolji odnos performansi i potrošnje za prosečnog vozača. Idealan je onaj od 1.8 litara i 115 KS, sa gotovo sportskim performansama. Za isterivanje inata na auto putu, preporučujem 2.0 litarski agregat sa respektabilnih 130 KS. Troše u proseku od 7,5 litara (1.4 16V) do preko 10,5 (2.0 16V) litara bezolovnog benzina.

Za one kojima je ubrzanje najvažnije, ostvarenja snova je Ford Focus 2.0 16V RS sa 215 KS (do stotke stiže za 6,7 sekundi). Pitomija, ali i dugovečnija, je verzija ST170 sa pristojnih 170 KS.

Motori za američki Ford Focus se razlikuju. Imaju samo jedno bregasto vratilo, i to sa strane, slabiji agregat (verzija LX) od 2.0 litra ima 8 ventila i 107 KS, dok jači (ZTS) ima dvostruko veći broj ventila, i ostvaruje snagu od 130 KS.

Problem je što Ford Focus koji dolaze sa američkog tržišta često imaju automatske menjače, koji su ahilova tetiva ovog modela. Tako da te verzije ne preporučuju, uz činjenicu da se automatski menjači kod nas teško popravljaju, i da takva verzija troši do 2 litra više goriva.

Dizelaš 1.8 DI sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre, od 75 i 90 KS, je sasvim solidan radnik, i troši u proseku oko 6,0 litara evro dizela. Mnogo bolji, ali skuplji izbor, predstavlja verzija sa novijim TDCi komon-rejl motorom od 115 KS. Sa njim fokus u proseku troši 6,5 litara goriva i nudi odlične performanse. Tiši je od ultra popularnih VW-ovih TDI dizelaša, i prelazi gotovo iste kilometraže pre generalnog remonta.

Što se tiče dizela, preporuka je 1,8 TDCi agregat i to onaj slabiji, sa 98 KS, pojavio u proleće 2001. Njegove karakteristike su miran rad, rafiniranost i mala potrošnja uz dobru vučnu snagu. Ugrađivan je i jači, sa 115 KS pa ko voli nek izvoli. Potrošnja bi u kombinovanoj vožnji trebalo da bude oko 5 litara za sve dizele. 1.8 TDCi dizel motor sa visokim pritiskom snage common-rail . On je radio tiho, gotovo bez vibracija, a bio je veoma tih. Ono što je interesantno – je posebno dizajniran za Ford Focus. Sličan motor Mondeo je dizajniran za veći kapacitet 2,0.

Ford Focus – Istorija modela :
1998.: Lansiran Ford Focus (mart – Premijera u Ženevi) sa motorima 1.4 sa 74 KS, 1.6 sa 99 KS, 1.8 sa 113 KS i 2.0 benzinski motor sa 128 KS. Jedini dizelaš je bio 1.8 TD. Od starta su se nudili modeli sa troje ili petoro vrata i limuzina. Komande na volanu, centralna brava i x airbag su standardna oprema.
1999.: Predstavljene verzija sedan i karavan, 1.8 tddi motora ( 90 KS ) i nov 1.6 motor.
2000.: Ford Focus 1.8 LX i Zetec (Ghia od Jan 2003.)
2001.: Karavani dobijaju standardno šine na krovu. Ove godine kompletna gama biva redizajnirana. Branici su niži, migavci su sastavni deo fara. Novi TDCi motor sa komon rail tehnologijom, zamenjuje stari i bučni 1.8 TD.
2002.: Izlazi ST170 kao prestižni model. Sadrži 17″ točkove sa alu felnama, klimu , sportska sedišta i CD stereo sistem. TDCi dizel motor ojačan na 100 KS. Predstavljen i Focus RS sa 2.0 motorom i 212 KS
2003.: ABS postaje standard za sve Ford modele. Izlazi se Focus C MAX sa benzincima 1.6 i 1.8, kao i dizelaši 1.6 i 2.0 TDCi.
2005.: Predstavljen Ford Focus 2.

Pri kupovini Ford Focus-a treba obratiti pažnju:
* zupčasti kaiš, treba se menjati češće nego što proizvođač nalaže. Zetec motorima treba zamena kaiša na svakih 100 000 km, dok kod dizela na svakih 70 000 km.
* korozija, pogledajte da li na šasiji ima balončića, jer umeju da dovedu do rđe. Kritična mesta su donja strana krila, oko zadnjih prozora kod karavana, oko retrovizora na donjoj strani vrata, ispod zadnjih registarskih tablica i oko šarki petih vrata karavana.
. * točkovi, Osluškujte vibracije i zujanje sa zadnjih točkova, koja mogu značiti da su zadnji ležaji spremni za menjanje.
* brzinomer, greška kod brzinometra su ne tako retke. pa instrument za merenje kilometraže je neće pokazivati ispravno.

KVAROVI – Ford Focus

Ford Focus je generalno tvrd orah, ali Ahilovu petu mu predstavlja vešanje, pogotovo kod modela koji su prešli veću kilometražu. Prema istraživanju tržišta, čak pola kvarova ima veze ili sa vešanjem ili sa osovinama.

Posete servisima Ford Focus-a su svakako neprijatno za vlasnike, ali jasno je pomoglo da se podigne nivo pouzdanosti Ford Focus. Mora se imati na umu da nisu svi vlasnici otišli na provere u servise, jer tehnički problemi nisu doneli sa sobom ozbiljne bezbednosne pretnje. Tako da i dalje morate da računate na mogućnost nekih fabričkih grešaka.

ECU (kompjuter) može da otkaže, mada nije često, pa oslušnite rad motora pri kupovini. Ako naiđete na varijantu sa automatskim menjačem, imajte na umu da traju kraće od manuelnih, pogotovo ako nisu pravilno održavani, pa posebno proverite i ovaj deo.

Udarne rupe na našim putevima rezultuju čestim propadanjem silen blokova. Kada je reč o turbo dizel agregatima, među prvima strada turbo punjač, koji je izuzetno skup za remont. Za ovo je čest krivac –čip tjuning. Kod TDCi verzija, česte probleme stvaraju porozni vodovi ubrizgavanja.

Jednako, na Ford Focus benzincima i dizelašima zabrinjavaju manžetne na pogonskoj osovini, i loš semening između menjača i motora, pa su mrlje od ulja na tom mestu posle 100 000 km redovna pojava. Korozija često napada izduvni lonac. Spojnica je, takođe, tek prosečno izdržljiva, ali pravi manje problema od gore pomenutog automatskog menjača.

Trap Ford Focus – najčešći problema je u vezi sa prednjim stabilizatorima. Da bi izbegli prerano trošenje zadnjih guma, potrebna češća kontrola geometrije zadnjeg trapa.

Elektronika – modeli pravljeni u prve dve godine proizvodnje mogu imati problema sa gubitkom snage motora. Neophodno je da se reprogramiranje računar, ali je to skup poduhvat. Česti problem sa centralnim zaključavanjem.

1999. usledio poziv zbog pada snage motora benzinski ili nepravilnog rada motora u praznome hodu kod 1.6 motora( potrebno reprogramiranje računar ), a modeli napravljeni od avgusta 1999. do februara 2000., pozvani zbog problema sa senzorom pozicije bregaste osovine ( provera i zamena, ako je potrebno).

Benzinski motori. Na Focus proizvedenim u 2000. i 2001., postoji rizik od slučajnog pucanja zupčastog kaiša pre propisane kilometraže za zamenu, posebno na motorima 2.0.

1.6 i 1.8 benzinski motori. Na modelima proizvedenim do januara 2000., čep ulja može opasti, što može da dovede do prskanja ulja u motoru ili uzrokovati kvar motora.

Ford Focus TDdi 90. Često nepravilan rad, u stanju mirovanja ili gubitku snage pri ubrzavanju. Uzrokovana lošim regulisanjem elektronske upravljačke jedinice motora. Lek: reprogramiranje elektronike motora.

Ford Focus TDdi 90. Focus proizveden do januara 2000. problem izazvan unutrašnjim senzorom na pumpi za ubrizgavanje. Rešen usvajanjem nove pumpe u februaru 2000. Ako je potrebno, zameniti pumpu.

Ford Focus 115 TDCi. Posebno na modelima proizvedenim do novembra 2001., mogu iznenada uspori tokom vožnje. Nastala zbog nepravilnog podešavanja motorne elektronik upravljanja motorom.

Ford Focus 115 TDCi. Ford Focus proizveden do marta 2002., moguća emisija crnog dima iz izduva u pratnji gubitka snage i poremećenog funkcionisanja. Uzrok je EGR ( Sistem recirkulacije izduvnih gasova ) ventila. Lek :zameniti EGR ventil.

Menjač. Na Ford Focus proizvedenim do decembra 2001., druga, treća i četvrta brzina se ponekad teško biraju. problem izazvan propadanjem sinhrona.

Menjač. Na Ford Focus proizvedenim do decembra 2001., pojavljuju se zvuci iz menjača od 60 000 km. Izazvani propadanjem zupčanika.

Česte otkazivanja plivajućeg zamajca kod dizela, obratite pažnju na neravnomeran rad i buku pri radu motora u praznome hodu, kvar zamajca često zahteva zamenu kvačila.

Pokazivač količine goriva. Na modelima proizvedenim do februara 1999., pokazuju pogrešan nivo goriva. Pogotovo kada nema mnogo litara, a igla nastavlja da pokazuje oko 1 / 4 rezervoara. Problem je sa plovkom u rezervoaru ili sa elektronskim modulom koji je pogrešno programiran. Lek: zamena plovka ili reprogramiranje modula.

Zadnji ležajevi. Na Ford Focus-ima proizvedenim do septembra 2001., javlja se buka iz zadnjih ležajeva, zamena može biti potrebno od 60 000 km.

Kod modela proizvedenih od septembra do novembra 1998., bilo je problema sa bravama, pregrevanjem motora brisača.

Focus-i proizvedeni od jula 1998. do marta 1999., problem sa regulatorom napona (dovodi do pregrevanja i kvara alternatora ).

Prednja vrata. Na nekim Focus-ima, njihovo zatvaranje je teško. Uzrokovana defektom u prilagođavanju šarki u fabrici. Lek: podešavanje šarki.

Spoljašnji retrovizori. Focus proizveden do maja 2000., poluga za podešavanje spoljnih retrovizora zapinje, treba zapeti pri podešavanju retrovizora.

Spoljašnji retrovizori. Hronične vibracija ogledala, a posebno dizel verzije (mehaničkim vibracijama na malom broju obrtaja).

Klimatizacija. Mnogi hirovi podešavanja temperature, neočekivano duvanje hladnog ili toplog vazduha. Problem izazvan elektronikom upravljanja. Lek : reprogramiranje softvera.

Vrata. Focus proizveden do novembra 1999., rizik od lošeg zatvaranja po hladnom vremenu. Unutrašnja reza neće da uhvati. Reza zamenjena.

Prednji i bočni vazdušni jastuci. Ford Focus proizveden u februaru i martu 1999., ne može da izazovu nesreću. Problem nastao zbog nepravilnog programiranja elektronskog modula. Lek: Reprogramiranje modula.

Kod vozila proizvedenih pre restailinga, postoje problemi sa farovima, često je prisutna vlaga, koja će vremenom stvoriti mrlje na staklu.

Kod vozila proizvedenih do 2000., postoje redovni problemi sa centralnim zaključavanjem.

Za nefunkcionisanje brzinomera je često kriv senzor brzine, kvar takođe utiče na sistem kontrole proklizavanja, ali takođe može da aktivira lampicu motora.

Povremeni problemi sa kontrolom brzine ventilatora kabine koja proističe iz otkaza otpornika ventilatora.

Često, prednje sijalice pregore.

Boja. Focus proizveden do decembra 2000., lak površina je suviše osetljiva na ogrebotine. Posebno na metalik bojama: ranjivost od čeki za pranje i ogrebotine na vratima oko ručke. Najviše pogođene boje su tamno plava i svetlo zelena.

Fabrika je nekoliko puta pozivala na vanredne servise Ford Focus, zbog problema sa
– alternatorom (Ford Focus proizveden između Juna 1998. – April 1999.)
– problema sa kvakama (Septembar 1998. – Novembar 1998.)
– 1.6 motori su gubili snagu ( Januar 1999. – Februar 2000.)
– filterom ulja ( Mart 1998. – Januar 1999.)
– alternatorom kod Ford Focus proizvedenih Marta 2002. ( ne važi za ST170)
– creva za kočionu tečnost kod zadnjih točkova su podložna propadanju ( Decembar 2002.)
– pumpe za gorivo kod modela Ford Focus i Ford C MAX ( Jul 2004. – Feb 2005.) – problema sa zadnjim brisačem zbog taloženja vode na modelima Focus i Ford C MAX (April 2003. – Mart 2005.)

Zaključak:

Ford Focus vole ga ljubitelji brzih krivina, ali i početnici, zahvaljući preciznom i predvidljivom upravljanju i nenadmašnoj stabilnosti među tadašnjom konkurencijom. Upravo sportski tvrdo oslanjanje točkova je njegova najveća mana na našim putevima. Vožnja preko poprečnih neravnina može biti prilično truckava.

Statistika pokazuje, da je Focus koji je silazio sa proizvodnih traka u Severnoj Americi slabijeg kvaliteta od onog koji se montirao u Evropi.

Kod Focus-om sa većem kilometražom vešanje zna da pravi probleme, a i kompjuter ima svoje momente, pa sve proverite u servisu.


Ford Focus cena – pregled polovnjaka


2 Comments

Ostavite odgovor