2.0 TDCi motor Ford – iskustva i problemi

2.0 TDCi motor Ford
2.0 TDCi motor

Performanse 2.0 TDCi motor – a variraju u zavisnosti od njegove varijante. Postoje verzije bez problema i one koje prave  neke probleme.

Dugi niz godina u paleti Fordovih motora, kupci su imali na raspolaganju dizel motore koji koriste jednostavan sistem za ubrizgavanje baziran na rotacionoj pumpi. Ovo rešenje je obezbedilo otpornost na kvalitet goriva koje se dosipa i značajno smanjuje troškove proizvodnje.

Nažalost, stari motori su bili glasni i nisu baš bili fleksibilni, ali su bili pouzdani. Isto se ne može reći za naslednika koji je početkom 21.  ušao u ponudu. Međutim, vredno je znati da postoje dve različita motora pod oznakom TDCi.

2.0 TDCi motor – Nekoliko verzija Debi 2000. Godine

Na samom početku, potrebno je objasniti osnovne razlike između pojedinačnih motora potpisanih sa skraćenicom TDCi. Godine 2000, 2.0-TDCi četvorocilindrični 2.0-litarski motor je ušao u ponudu između ostalog i druge generacije Mondea. To je u potpunosti projekat Fordovih inženjera opremljen sa direktnim ubrizgavanjem realizovanim sa Bosch VP 30 ili 44 pumpom.

Motor generiše 90 ili 115 KS. Tipični problemi prve verzije su rotor pumpe za vodu, plivajući zamajac i remenica. Popravljanje svakog od ovih problema i danas je povezano sa značajnim troškovima.

2.0 TDCi motor – prva modernizacija nakon samo jedne godine

Mnoge bolesti iz detinjstva prouzrokovale su da je proizvođač odlučio da modernizuje 2.0 TDCi motora samo godinu dana nakon njegovog predstavljanja.

Da bi odgovarali italijanskoj konkurenciji (1.9 JTD), uvedena je direktna ubrizgavanje common-rail. Motor je imao 90, 115 ili 130 KS.

Prema korisnicima, značajno je poboljšana kultura rada i fleksibilnost motora. Nažalost, pojavili su se brojni drugi nedostaci.

Problematičan plivajući zamajac je ostao. Srce common-rail sistema – pumpa visokog pritiska, napravljena od materijala lošeg kvaliteta. Kao rezultat toga, zajedno sa njegovim trošenjem, metalni opiljci  koji uništavaju brizgaljke ulaze u sistem ubrizgavanja. U ovoj situaciji, mehaničari preporučuju zamenu pumpe i regeneraciju seta injektora, što obično znači trošak veći od vrednosti automobila .

Nešto manje problema prave  Ford dizel motori  proizvedeni nakon 2004. godine – stručnjaci preporučuju kupovinu automobila sa ovim motorom sa dokumentovanom istorijom, nakon zamene problematičnih komponenti. U suprotnom, možemo biti sigurni u ogromne troškove.

2.0 TDCi – HDi

Potpuno drugačije mišljenje imaju  korisnici i mehaničar za dizel 2.0 TDCI (HDI) koji dolazi iz koncerna PSA i koriste se  kod Focus II, Mondeo III, S-Max, Galaxy i Tourneo.

U Fordovom asortimanu, francuski motor je bio dostupan u različitim varijantama snage: 133, 136, 140, 143, 160 i sada 180 KS, sa ručnim šestostepenim menjačem.

Četiri cilindra postavljena u nizu bila su prekrivena glavom sa 8 ventila, korišćeni su zupčasti kaiševi, turbo punjač sa varijabilnom geometrijom i filterom za čestice koji se pojavljuju u odabranim varijantama i na nekim tržišta – u kasnijim godinama ona je postala obavezna oprema koja se primenjuje propisima EU.

2.0 TDCi motor – ekonomičan i dinamičan

2.0 TDCI (HDI) koji ide i u teški Mondeo ili porodični Galaxy, lako u gradskom saobraćaju može postići potrošnju oko 5 litara dizela na 100 kilometara.

U tipičnoj gradskoj vožnji, motor troši 7-8 litara dizela na stotinu kilometara. Dovoljna snaga i veliki obrtni moment olakšavaju svaki manevar preticanja.

2.0 TDCi motor – prilično izdržljiv sistem ubrizgavanja

Razvijen od strane francuskih inženjera, koristi direktno ubrizgavanje common-rail. Velika većina modela su bazirani na Bosch injektorima, ostatak dolazi od Siemensa.

Kako tvrde stručnjaci, teško je odrediti trajanje dizni – u nekim motorima dizne otkažu  pre nego što dostignu 200.000 kilometara, dok u drugima lako prelaze 300.000.

Moguć je remont Bosch brizgaljki. Ovde su ključni uslovi rada i kvalitet goriva – čak i jedno punjenje dizel goriva nepoznatog porekla može oštetiti ovaj osetljivi element koji napaja dizel gorivo pod visokim pritiskom.

Trajnost turbo punjača takođe zavisi od radnih uslova i stila vožnje vozača. Ključ dugovečnosti turbo punjača je redovna zamjena motornog ulja svakih 10-15 tisuća kilometara i pravilan rad.

Vozač  je obavezan da dozvoli da motor dostigne radnu temperaturu pre korišćenja maksimalnih obrtaja, a pre isključivanja pustiti motor da radi u praznom hodu 1-2 minuta – za to vreme će se turbo punjač ohladiti. Naglo gašenje motora će dovesti do bržeg trošenja turbo motora.

2.0 TDCi motor – pažnja na DPF

Kada kupujete automobil sa 2.0 TDCI motorom za čestu gradsku vožnju, vredi potražiti model bez filtera za čestice ili uzeti benzinski motor. U čestoj saobraćajnim gužvama, DPF se vrlo brzo začepljuje.

Koja generacija 2.0 TDCi motora?

Fordov TDCI 2.0 ima puno nedostataka u dizajnu koji generišu značajne operativne troškove, u mnogim slučajevima popravke prelaze vrednost automobila.

Međutim, ako se odlučite za nemačku konstrukciju, vredi kupiti modele sa kraja proizvodnje – 2006. ili 2007. godine. Rizik kvara sistema za ubrizgavanje, dizni  ili plivajućeg zamajca je mnogo manji.

Mehaničari se slažu sa novijim dizelom 2.0 TDCI (HDI), koji se smatra izdržljivom i bez problema. U ovom slučaju, dovoljan je redovni servis i pametna upotreba.

U ovoj modernoj jedinici koja koristi naprednu opremu, skupe popravke se ne mogu izbeći, ali se obično javljaju na kilometraži koja prelazi 250-300 hiljada kilometara.


6 Comments

Ostavite odgovor