Ford Mondeo 3 2000 – 2007 – polovnjak, iskustva, kvarovi

Ford Mondeo 3

Ford Mondeo 3

Ford Mondeo treće generacije se pojavio na tržištu 2000. Kao i prethodna generacija dostupan je u sedan, limuzina i karavan varijanti. Ford Mondeo je imao dva restailinga prvi 2003. i drugi 2005. Njegovi najveće prednosti u odnosu na konkurenciju u srednjoj klasu – cena , ponuđena oprema i moderan dizajn.

Limuzine srednja klasa je neverovatno zanimljiv segment koji jedinstveno svi povezuju sa Passatom. Međutim, pored nemačkog sedana na tržištu polovnih automobila, postoji nekoliko drugih zanimljivih modela koji uzimajući u obzir visinu cene, prevazilaze Volkswagen. Jedan od njih je Ford Mondeo 3.

U poređenju sa svojim prethodnicima, odnosno Ford Mondeo 1, i na osnovu Ford Mondeo 2, ovaj model Ford-a je ogroman korak napred. Ovo se može videti golim okom. Po prvi put u ovom segmentu američki proizvođač istrčava stilski. Poredeći ovo vozilo sa ovalnim oblikom Ford Mondeo-a 2, odmah ćete primetiti oštrije ivice i malo više dinamike, ali ipak elegantan dizajn ovog modela.

Ford Mondeo 3 je mnogo je stekao u atraktivnosti u odnosu na svog prethodnika. Ne samo stajling, već i tehnički.

Ford Mondeo je takođe ponudio bogatu opremu, bez koje bi bilo teško da se takmiči u ovom segmentu. Zanimljivo, međutim, Ford Mondeo je jedan od najbolje opremljenih automobila u ovom rasponu cena. Ako možemo naći dobar primerak može se naći sa elektronskim podizačima, automatskom klimom, putnim računarom, zagrevanjem stakla, električnim podešavanjem i grejanjem sedišta, kožnim presvlakama i čak ksenonskim farovima, koji su se pojavili u kasnijim modelima.

Skoro sve je dizajnirano od nule. Telu je dat zanimljiv oblik oštrih linija šasije. Trakcija je dostigla najviši nivo, bez ugrožavanja udobnosti. Ponuđene su tri verzije karoserije, sa različitim stepenom funkcionalnosti. Paleta motora nudi nove konstrukcije, između ostalog savremen turbo dizel motora sa velikom snagom, u smislu kulture rada smatraju je jednim od najboljih.

Ford Mondeo proizvođen od 2000. je automobil potpuno moderan – udoban, prostran gepek u sedan i hečbek varijantama ima kapacitet od 500 litara ,karavan do 540 l. Posebno uvođenjem novog Ford Mondea podignuta je pouzdanost automobila i motora, nudeći prošireni i uslove da automobile ne padne u prosek. Za one koji traže moderan automobil srednje klase, može biti dobar izbor posle svega.

Ford Mondeo ST200, proizvođen od 2002. do 2006., najmoćniji ikada proizveden Ford Mondeo je ima V6 3.0 – litarski motor razvija 223 konjskih snaga pri 6250 obrtaja/minuti. Ubrzanje 0-100 km/h za 7,7 sekundi i maksimalnu brzinu 243 km/h.

Ford Mondeo – prostran i udoban automobil, takođe zabavan za vožnju. Dok su dizel motori veliki napredak u odnosu onih u starom modelu, od uvođenja TDCi motora u novembru 2001. kada su zaista postali konkurentni. Prva velika promena u Mondeu je došao u leto 2003. sa poboljšanim kvalitetom i višim nivoom opreme na raspolaganju, dok je prošla dalje revizije u 2005.

Treća generacija Ford Mondeo je veoma interesantan predlog za one koji su zainteresovani za kupovinu prostranog, porodičnog automobila. To košta manje od nemačke konkurencije, a često je bliže limuzinama iz Francuske. Tržište je snabdeveno modelima na veliko, ne postoji manjak od automobila sa bogatom opremom Ghia.

KOMFOR – Ford Mondeo 3

Ford Mondeo 3

Ford Mondeo 3

Unutrašnjost novog Mondea je puno napredovala u odnosu na prethodnu generaciju. Sve promene su diktirane potrebom od ostane konkurenata. Dakle, opremljeni su, između ostalog, satelitskom navigacijom, audio sistemom Soni, automatskom klimom, električno podesivim sedištima, ogledalom i prozorima.

Prtljažnik Ford Mondeo-a je veoma hvaljen sa 500 litara verzije kapaciteta sedan i limuzini. Karavan, koji, kao i fokus opremljen zadnjom lampom stavljenom na postolje, koje karakteriše 540 litarski prtljažni prostor, zapremina koja se može povećati do 1700 litara obaranjem zadnjih sedišta.

Kvalitet enterijera je generalno dobro, iako je dodatno poboljšana u leto 2003.

Ono što razdvaja Ford Mondeo od ostalih konkurenata u klasi je uživanje u vožnji koje pruža. Jeste ovo limuzina, jeste lepa i velika, ali tu veličinu savršeno sakriva u vožnji sa odličnim odzivom volana i sjajnim ležanjem na putu kao i laganim komandama. Jedino što kvari ceo utisak je buka vetra pri većim brzinama.

Što se vozačke pozicije tiče, volan se podešava po visini i dubini, sedište se takođe podešava po visini pa će se vozači svih veličina udobno smestiti. Pozadi ima mesta na pretek pa ćete moći da prevezete pet osoba bez većih problema. Gepek je veoma prostran, a zadnja klupa se sklapa na svim modelima. Sam kvalitet izrade je odličan pa od ovog polovnjaka možete očekivati da vas dugo služi.

Svi modeli treće generacije Ford Mondeo-a dolazi sa četiri električna podizača prozora i klimom kao standard. Enterijer je prostran (putnici imaju prostora koliko i u starom Ford Scorpio), a sedišta su udobna. Buka motora može biti problem na prvim modelima 2.0 TD, iako su TDCi dizel motori mnogo bolji, dok sportski modeli sa većim točkovima može da prenose fer stepen buke druma kroz kabinu. Od leta 2003. top modeli su dostupni sa grejanjem i ventilacijom prednjih sedišta i grejanjem zadnjih sedišta.

Još jednom, Ford je stavio akcenat na bezbednost. Bilo je posebno važno u izgradnji vozila. Novi IPS (Inteligentni sistem zaštite), koji se zasniva na čitanju iz senzora raspoređenih širom automobila odlučuje kada da koriste Vazdušni jastuci za vozača, putnika, vazdušne jastuke za glavu i bočne vazdušne jastuke, kao odgovarajuće. Naravno, da se suoči sa konkurencijom u smislu bezbednosti, Ford Mondeo je takođe opremljen sa ESP i ABS.

Nažalost, rešenja koja koristi Ford Mondeo nisu bila dovoljna da na Euro NCAP testu prođe bolje od protivnika. D -segmenta vozila Opel, Volkswagen, Toyota i Citroen postižu mnogo bolje ocene. Uprkos reviziji Ford Mondeo još uvek nije u dovoljnoj meri zaštitio grudi vozača u slučaju sudara, bilo je veća od proseka verovatnoća da će doći do oštećenja.

MOTOR – Ford Mondeo 3

Ford Mondeo 3 motor

Ford Mondeo 3 motor

Specifični motori treće generacije Ford Mondeo, baš kao u prethodnoj generaciji Ford porodice, garantuje širok spektar mogućnosti. Za one koji traže ekonomična rešenja tu su namenjeni pre svega dizel motori. Dizel 1,8 litarski zamenjen je modernim, 16 – ventila, 2 – litarskim TDCi motorom sa varijabilnom geometrijom lopatica turbine, dostupan u tri varijante: 90 KS, 116 KS i 131 KS. Ima čak i jedna dizel jedinica 2.2 – litarski Duratork motora sa snagom od 155 KS.

Benzinski motori – najslabiji od njih ima 110 konjskih snaga Duratec 1,8 litarski sledeća dva motora iste veličine gaju 125 i 131 KS. Ako to nije bili dovoljno, Ford je takođe ponudio 2 – litarski, linijski, 143 konjskih snaga. 2,5 litara, razvija 170 KS i 220 Nm obrtnog momenta. Za gladne su zaduženi V6 sa kapacitetom od 3 litra isporučuje osnovnu varijantu 205 KS ,najmoćniji od 226 KS je dostupan u Ford Mondeo ST220 – opremljen raznovrsnim sportsko stajling paketom, boljim vešanjem i boljim kočnicama.

Najpopularniji Ford Mondeo je dizela ili 1.8 – litarski benzinski modeli. Iako 2.0 turbo dizel model je bio ogroman napredak u odnosu na 1.8 TD u prethodnom Mondea, ipak izgubila od sličnih motora iz Peugeot, Citroen, Renault i Volksvagen u smislu efikasnosti i prefinjenosti. Krajem 2001. Ford je ponudio 2.0 TDCI motor koji je usvojio najnovije dizel tehnologije. Ona proizvodi 130 KS i nudi odličnu kombinaciju performansi, goriva ekonomije i prefinjenosti. Originalni 115 KS 2.0 TD vodio do 2002., pre nego što je zamenjen 115 KS verziji 2.0 TDCi koji je daleko superiorniji motor. Godine 2004., visokih performansi 2,2 – litarski TDCi uveden sa 155 KS. U avgustu 2005. Ford je pokrenuo 90 KS verziju 2.0 TDCi, koji ima za cilj vozača preduzeća, koji iako nema moć u poređenju sa 115 KS dizel, ne oseća se mnogo sporije na putu. Benzinski motor 1.8 -litarski motor je pristojan za automobil, mada 2,0 -litarski oseća mnogo življe sa malo većom potrošnjom goriva. Tokom 2003. Ford lansirao benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem nazvan 1.8 SCI, koji je obećao bolju potrošnju goriva u svakodnevnu vožnju u poređenju sa konvencionalnim benzinskim motorom, ali i poboljšane performanse i je življi od standardnog 1,8 -litarskog, takođe zvuči sportski kada ubrzava. SCi motor je dostupan samo u Ghia, Titanium i Ghia Ks modelima. Najbrži Ford Mondeo je ST220, koji ima 226 KS 3.0 – litarski V6. Manje moćna verzija ovog 3,0 – litarski motor je dostupna u luksuznoj verziji Ford Mondeo , kao i više sedate 170 KS 2.5 – litarski V6. Ford Mondeo je opremljen sa petostepenim manuelnim menjačem kao standardom kada je pokrenuo (verzija šestostepenog manuelnog je postala opcija kasnije), ali noviji automobili će imati šestostepeni menjač kao standard.

Preporučene verzije motora : Benzinac 2.0 Jedna od najčešćih motor pruža razuman kompromis između dinamike i fleksibilnosti i sagorevanja. Kupovina “ dvolitarskog “ Mondea  je obično manji teret na budžetu nego kupovina Ford Mondea sa dizel motorom. Za vožnju uglavnom na kratke razdaljine, operativni troškovi su uporedivi. Benzinski motor troši veće količine goriva, ali cena popravki dizel je znatno viša.
2.0 TDDi : Praksa pokazuje da manje komplikovan dizajn motora, manja je verovatnoća neuspeha. Teorija radi za Ford Mondeo. Manje komplikovano dizel daje osrednji učinak, međutim, ispostavilo se da je više izdržljiv. Problem kod 2.0 TDCi motora je sistem ubrizgavanja goriva – metalne strugotine od konzumiranja pumpu visokog pritiska zapušene brizgaljke. Naravno, zamena samo injektora je praktično besmislena. Da bi popravka bila efikasna, morate da kupite novu pumpu.

Ford motori od 2000. nisu napravljeni da rade sa instalacijom gasa . Materijali koji se koriste u izgradnji glava motora sprečava dugoročno funkcionalno snabdevanja TNG, jer proizvođač automobila ne preporučuje montažu gasa. Vožnja Ford Mondeo na gas može da se završi sa velikim popravkama motora, čak i nakon niske kilometraže.

Ford Mondeo – Istorija modela:
jesen, 2000. – premijera modela (limuzina, kompakt , karavan), 1.8 16V motor (110 ili 125 KS), 2.0 16V (145 KS), 2.5 V6 24V (170 KS) ,2.0 16V DI (dizel, direktno ubrizgavanje, 90 ili 115 KS).
jul, 2001. – kraj proizvodna verzija 2.0 16V DI.
avgust, 2001. – 2.0 16V TDCi (turbo common rail 115 KS).
novembar, 2001. – 2.0 16V TDCi (turbo common rail 130 KS).
april, 2002. – sport verzija ST 220 3.0 V6 24V motor (226 KS).
jun, 2003. – modernizacija: novi prednji kraj – stajling i farovi, zadnja svetla i novi spoljni retrovizori, unutrašnji promene.
septembar, 2003. – 1.8 16V motor SCi (direktno ubrizgavanje benzina, 130 KS).
2005 – 3.0 V6 motor ( 204 KS ) i 2.2 16V TDCi ( turbo common rail 155 KS ).

KVAROVI – Ford Mondeo 3

Ford nije baš popularan kao pouzdan proizvođač, ali u poslednje vreme se ljudi iz ove fabrike ozbiljno trude da promene reputaciju. Sa ovim modelom im je pošlo za rukom. Proverite rad motora u vožnji, jer je bilo problema sa brizgaljkama na TDCi turbo dizelima, ali i vešanje koje je kod svih Ford modela na tapetu. Nekih kvarova na koje možemo da ukažem kod svih modela nema pa eventualno proveriti svu elektroniku jer je ovo najčešće što odlazi na svim pa i ovim kolima. Menjači i motori su odlični, jedino izbegavajte, ukoliko i naiđete na automatik.

Kada kupujete polovan Ford Mondeo 3 treba da obrate pažnju na izduv na oko 100 000 km može da korodira. TDCi motori imaju ponekad problema sa turbo punjačem. Takođe, obratite pažnju na stanje cevi koje povezuju EGR ventil sa interkulerom. Ford-ovi automobile se preporučuju zbog cene.

Ako se servisira na vreme i vlasnik ne štedi na delovima, sem nekoliko skupljih stavki kupac ne bi trebao imati previše problema. Posebno se preporučuje benzinski motori, sa kojima ne postoje ozbiljni problemi, pod uslovom da ne montirate LPG sistem. Međutim, ne preporučujemo kupovinu automobila sa motorom 1.8 sci , koja pati prilično sa direktnim ubrizgavanjem.

Ford Mondeo proizveden do i uključujući 2003. opremljena benzinskim motorima, ako prave buka tokom rada, to obično ukazuje na pomeranje krilca oko ose u usisnoj granu. Lomom od osovina, krilca mogu završiti u komori za sagorevanje motora, uzrokujući veliku štetu motora.

Kod 2.0i benzinskih motora je problem sa pumpom goriva u rezervoaru, što dovodi do neravnomernog snabdevanja gorivom.

Većina preporučuje benzinske motore Ford Mondeo-a, skoro besprekorna konstrukcija i veoma izdržljiv, bregasta osovina pogonjena je lancima. Na modele iz 2000. i 2001. može biti problem sa ubrizgavanjem goriva, ispravljeno u novijim verzijama. Još gore je stanje dizel motora.

U prvim modelima Ford Mondeo-a, opremljenim sa dizelom od 115 KS motorom, postoji problem sa iznenadnim padom snage motora zbog curenja cevi (creva) između turbo punjača i interkulera.

Kod starijih DI motora postoji ozbiljni propusti, kao što su pukotine glave ili bloka. Kvarovi pumpe ubrizgavanja goriva. Noviji TDCi motori treba da obrate pažnju na kvalitet goriva, osetljive brizgaljke mogu začepiti. Morate računati sa kvarovima napojne pumpe, hirovima elektronike, pucanjem glave i oštećenjem turbo punjača. Treba napomenuti, međutim, da je potpuno nova struktura TDCi motori najviše kvarili na početku svoje tržišne karijere (2001-03) pa nadalje. Zatim postepeno nedostaci su ispravljeni, problemi postaju sve manji i manji.

DI motori 90 i 115 ks. Na nekim modelima na početku proizvodnje slučajevi prevremenog pucanja lanca distribucije, koji uzrokuju oštećenje motora.

Ponekad u automobilima sa TDCi motorima turbine radi OK, ali problem se odnosi samo na modele zapostavljene, zbog ne pažnje korisnika koji voze automobil velikom brzinom dok je motor hladan.

TDDI motori, elektronska rotaciona pumpa kod ovih motora ima manje problema, ali ima mnogo manju snagu nego TDCi motori.

Na TDCI 130 kw motorima čest kvar senzora položaja bregaste osovine.

DCi 130 motor trpi probleme, neujednačen prazan hod, ne pali i prekida. Reinstalacija ECU je lek.

Problemi sa kvačilom i plivajućim zamajcem na modelima izrađenim 2003. sa TDCI motorima.

2.0 TDCi 115 KS i 130 motora. Do 2004., prevremeno habanje pumpi za injektiranje može oštetiti sistem ubrizgavanja goriva, zbog metalnih opiljaka u sistemu. Često je neophodno da se zameni pumpa za ubrizgavanje i brizgaljke. Simptomi crnog dima tokom ubrzanja i nestabilan rad na leru.

TDCi motori. Do 2004., rizik od nenamernog zastajanja u saobraćaju, zbog prekida ožičenja motora. Rekonstrukcija ožičenja obično rešava problem.

TDCi dizel motor imaju najčešće probleme sa potrošnjom ulja i dimljenjem zbog uništenog semeringa oko turbo punjača.

Kod TDCi motora, postoje problemi sa lopaticama turbo punjača promenljive geometrije, što ukazuje na smanjenu snagu.

U ranim TDCi dizel motorima čest problem: paljenje, nemiran ler, probleme sa radom između 1500 i 2000 obr. / min, i prekomernu potrošnju goriva. Problemi se rešavaju sa novim brizgaljkama, delimično sa novim ECU programom za rad motora.

Injektori u dizel motora su veoma osetljivi na kvalitet goriva i imaju tendenciju da se često menjaju (100 000 km). Ako postoji vozilo sa zamenjenim starim injektorima sa novim i modifikovanim, često se javlja curenje goriva, zbog nepravilne instalacije dihtunga (zaptivki). Prilikom zamene dizni, novi poboljšani Delphi brizgaljke su manji od originala i zahtevaju drugačiji dihtung (zaptivku). Korišćenje originalnog tipa pečata će rezultirati goriva curenja.

Zamena plivajućeg zamajca, koji će možda izdržati manje od 100 000 km . Predznak problema sa plivajućim zamajcem dolazi ispod haube vibracijom na malom broju obrtaja i pri promeni stepena prenosa. Nažalost ovo je jedan od najskupljih stavki čija je zamena nažalost neophodna. Mirnija vožnja, odložile zamenu neko vreme . Treba naglasiti da je problem plivajućeg zamajca problem svih dizela u ovoj klasi.

EGR ventil. Na savim dizelima, zaprljanosti EGR ventila izaziva gubitke snage. Treba očistiti ili zameniti. Obični neuspesi i problemi sa EGR ventil na svim dizel vozila, što je rezultiralo u gubitku snage motora, preporučljivo je da povremeno očistite ventil .

Kočione obloge i diskovi se istroše brzo, posebno u dinamičnoj vožnji, koja značajno povećava troškove održavanja.

Zadnja kočnica cevi korodiraju na mestima gde prolaze pored rezervoara.

Povremeni problemi sa zadnjim i unutrašnjim svetlima, zbog loše mase i pregorevanja osigurača.

Glasan alternatora ukazuje na problem sa istrošenim ležajeva, koji čine da je neophodno da se promeni ceo alternator.

Loše uzemljenje kod motora izaziva sve vrste problema, ali to su sitnice.

Šok prekidač prekida snabdevanje gorivom ponekad nenamerno, ali to je opet sitnica.

Kvar anlasera, startera, nakupe se sitni opiljci od zamajca oko bendiksa, skinuti anlaser, rastaviti ga i očistiti ga.

Buka vetar oko zaptivki prednjih i zadnjih vrata.

Ford Mondeo iz prvih godina starosti pati od lošeg kvaliteta boje, posebno na haubi, gde kamenčići lako oštećuju boju.

Hidraulični amortizeri nosači prtljažnika brzo izgube nosivost.

Za Ford Mondeo proizveden do kraja 2003. dolazi do greške u dnu vrata koji je izazvao da boju odlepi rđa.

Pojava rđe na petim vratima oko zadnjih tablica.

Vešanje. Prerano habanje guma do 15 000 km. U pitanju je korišćenje previše mekanih guma, ali i neodgovarajuće podešavanje prednjeg trapa.

Tempomat. Na benzinskim modelima proizvedenim do jula 2001., problem sa tempomatom, uzrokovan prodiranjem vode u ECU tempomata.

Zadnji silen blokovi stradaju kod limuzine i hečbeka, karavan nema tih problema zbog drugog rešenja zadnjeg vešanja. Napred stradaju stabilizatori i gumice balans štangle.

Obloge vrata. Posle nekoliko godina, površina unutrašnjih vrata ručke i naslonima za ruke ljušti se, što je veoma ružno.

Neželjeni šum. Na svim modelima, ali sa velikim razlikama u buci unutrašnji enterijer, škripi.

Za vozila sa el. podešavanjem sedišta, kvar funkcije podizanja i spuštanja sedište, zbog lošeg kvaliteta plastičnih zupčanika.

U slučaju vozila proizvedenih pre restailinga, postoji redovan lom cevi klima sistema, koji se nalazi iza prednjeg branika vozila, dizajniranjem drugačijeg oblika cevi, a samim tim nema trenja od prirubnice i loma.

Opoziv – Ford Mondeo 3:
12.20.2000. greška u sistemu vazdušnih jastuka koji ima potencijal da se prevremeno aktivira.
Oktobar, 2001. modeli proizvedeni između avgusta 2000. i avgusta 2001. opozvani zbog reprogramiranja modula klime.
Novembar, 2001. modeli proizvedeni između oktobra 2000. i jula 2001. Kućište tempomata je zamenjeno zbog rizika korozije uzrokovane prodiranjem vode.
20.04.2002. problem sa ručnom kočnicom.
Januar 2003. modeli proizvedeni između juna 2000. i maja 2002. opozvani zbog kabla baterije koji je izoliran da bi se spreči kratak spoj.
30.04.2004. problem sa kočionim klještima.
April 2007. Ford Mondeo 2.0 TDCi, modeli proizvedeni između 10. februara i 8. septembra 2006., opremljeni filterom za čestice radi unapređenja toplotne zaštite filtera.


Polovnjak Ford Mondeo cene – pregled


Ostavite odgovor