Buka u automobilu – Šta može da pravi buku u automobilu?

Buka u automobilu
Buka u automobilu

Buka u automobilu – Sve je bilo u redu. Sada čujete uznemirujući zvuke koji najavljuje trošnje nekog elementa. Šta može biti? Postoji nekoliko komponenti koje se mogu praviti buku.

Ležaj točka – Buka u automobilu

Buka iz predela točkova dok se vozi automobil  je  vezana sa trošenjem ležaja točka. U praksi, ovo je prilično čest kvar, iako su teoretski ovi elementi dizajnirani za celi životni ciklus automobila.

Zvuk ležaja točka je karakterističan u određenom rasponu brzina, njegovo intenziviranje uz povećanje brzine i postoji promena zvuka (obično intenzitet ) pri vožnji u krivinama – opterećeni ležaj je glasniji.

Da bi bili sigurni da je ležaj točka propao, mehaničar proverava u vozilo na dizalici. Cena ležaja zavisi od modela i da li se menja samo ležaj ili je integrisan sa drugim delovima.

Ležaj poluosovine

Veoma lako se kvar zamenjuje sa istrošenim ležajima točka. Stoga, u oba slučaja, mehaničar treba da se uveri u uzrok uznemirujućeg zvuka. Teoretski, najlakše je razlikovati dva tipa kvarova na takav način da se u slučaju istrošenog ležaja poluosovine, zvuk ne menja tokom skretanja.

Pumpa servo upravljača

U krivini pumpa servo upravljača se čuje kako bruji. Jedina razlika je u tome što što je manja brzina, to je zvuk intenzivniji, a najglasniji se čuje kada se zaustavi.

Pumpa servo upravljača se može zameniti ili regenerisati samo ako je to moguće. Vožnja sa jako istrošenim uređajem ne samo da smanjuje snagu pomoći, već i utiče na trajnost upravljačkog mehanizma.

Zbog prilično visoke cene pumpe servo upravljača – neophodno je utvrditi da li je zaista potrebna zamena servo pumpe. Često je buka efekat drugih smetnji u šasiji, koje izazivaju jak otpor tokom okretanja volana. Ponekad je dovoljno dopuniti hidrauličnu tečnost u bocu servo sistema.

Alternator

alternator

Pumpa servo upravljača je jedan od nekoliko uređaja koji mogu proizvesti buku prilikom vožnje. Alternator može biti drugi. To je često slučaj u praznome hodu. On može zavijati ili zviždati odmah nakon pokretanja motora. Zvuk može da zavisi od brzine motora.

Dijagnoza se sastoji u uklanjanju remena koji pokreće alternator i ručnom okretanju remenice. Ležajevi rotora mogu da zaglave. Ovo ne treba potcenjivati, jer kada alternator blokira, kaiš može da pukne i da ošteti prostor motora. Iznenadni gubitak punjenja neće vam dozvoliti da odete predaleko.

Kompresor klime

Ovo je verovatno naj bučniji uređaj osim motora koji radi ispod haube. Ponekad je glasan rad potpuno normalan. Međutim, jasno zujanje kada se kompresor uključi može najaviti njegovu habanje.

Kompresor takođe može proizvesti buku kada je klima uređaj isključen, a trebali bi ste posumnjati na defekt na ležaju remenice koji je ispred kvačila.

Ovo je kvar, koji je jedan od najjeftinijih na kompresoru. Zamena ležaja remenice kompresora klima uređaja nije skupa sama po sebi, ali u zavisnosti od dizajna automobila, demontaža i montaža mogu izazvati mnogo problema.

Španeri , roleri zupčastog kaiša ili zupčasti kaiš

Zamena zupčastog kajša
Zamena zupčastog kajša

Buku španera ili rolera zupčastog kaiša u zavisnosti od obrta je teško dijagnostikovati, ali ukazuje i na ogromnu nepažnju u radu ili na upotrebu delova izuzetno niskog kvaliteta.

Dakle, ako sumnjate na buku španera ispod haube, najbolje je zameniti komplet španere , rolere i zupčasti kaiš. Lako je zamisliti da su i drugi elementi već izlizani ili lošeg kvaliteta, tako da u svakom trenutku mogu da propadnu.  

Buka se može stvoriti ne samo na španerima, već i kaišom koji radi na istrošenim remenicama.

Vodena pump

Remenica pumpe za vodu je jedna od onih elemenata koji može proizvesti buku, ali istovremeno i jedan od onih čiji kvar može dovesti do uništenja motora. Teško je, međutim, dijagnostikovati buku koju pravi vodena pumpa. Pumpa za vodu obično pokreće razvodni remen, a ovaj previše nategnut zupčasti kaiš može uništiti ležaj remenice vodene pumpe, vremenom može blokirati remenica.

Pumpa za vodu se menja na svakoj promeni razvodnog kaiša, ako je to jedan od elemenata koje pokreće zupčasti kaiš. U praksi, jedini razlog za zamenu pumpe treba biti curenje, zbog čega mehaničari žele smanjiti troškove za kupca, i ostave staru vodenu pumpu pri zameni zupčastog kaiša.

Turbina

Zvuk, ili bolje rečeno, karakterističan zvižduk koji u velikoj meri zavisi od broja obrtaja motora i njegovo opterećenje može najaviti habanje turbo punjača.

Međutim, ne nužno. Neke vrste motora karakteriše turbo zviždaljka, iako je daleko od istrošenosti. Na primer, dizeli u Mitsubishi vozilima.

Ležaj kvačila

Buka koja se pojavljuje nakon pritiska na pedalu kvačila ukazuje na kvar na kvačilu. Loša vest je da, dok je sam ležaj jeftin element, njegova zamena može biti skupa.

Menjač

Buka iz menjača može ukazivati na trošenje ležajeva (prvenstveno buku) kao i na zupčanike (zavijanje). U oba slučaja, to neće biti bez skupih popravki ili zamena sa drugim polovnim menjačem. Ovo se ne odnosi na modele za koje je tipično trošenje ležaja. Onda, kada kupite korišćeni prenos, izlažete se dvostrukim troškom.

Najčešći uzrok trošenja ležajeva ili zupčanika u menjaču je nizak nivo ulja ili staro ulje – osim kod neispravne konstrukcije, kao što su GM zupčanici u različitim Opelovim modelima ili Honda Civic VII.

Može biti buke i kod automatskog menjača. Najčešće se to dešava pre prelaska na viši stepen prenosa. U mnogim konstrukcijama, ovo je potpuno normalna pojava (ako nije preglasna), pa se o njoj ne treba odmah brinuti.

Ležaj kardana na nosaču

Nosač kardana za zadnju osovinu je opremljen ležajem koji, kada se koristi, može proizvesti labavost, ali i zavijanje. Zvuk se povećava kako se brzina povećava i možete je jasno čuti ispod automobila.

Nažalost, zamena ležaja ili osovine može biti vrlo skupa i komplikovano, a dešava se da neka rešenja zahtevaju zamenu celog ili nekog dela pogonske osovine.  Srećom, habanje osovine je prilično retko.

Zadnji diferencijal – most

Karakterističan zvuk koji dolazi iz leđa raste kako se brzina povećava, ali i menja kada dodamo gas ili kočimo motor.

U principu, jedini način da se efikasno popravi je zamena elemenata diferencijalna. Vredi proveriti da li ima ulju u diferencijalu ili je možda nestalo.

Gume

Gume prave buku najčešći iz dva razloga. Prva i najčešća je habanje gume. Ovo je opet rezultat problema u trapu (obično loša geometrija).

Drugi razlog je povećanje temperature u proleće. Kada se dan za danom sve više zagreva, zimske gume mogu doneti mnogo više buke nego na niskim temperaturama. Buka može biti toliko velika da se lako zameniti sa oštećenjem ležaja. Ovo je očigledno znak da je vreme za promenu guma za letnje gume.


Ostavite odgovor