Toyota Yaris 1999 – 2005 – POLOVNJAK, MOTORI, KVAROVI

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris je 1999. godine tržištu ponudila potpuno novi koncept shvatanja supermini klase, ali uz kvalitet koji je kupcima dobro poznat. Komfor odgovara i višoj klasi, ali putnici će malo teže naći put do zadnje klupe na trovratnoj verziji. Proklizavanje kvačila je znana boljka na automobilima voženim uglavnom po gradu, a pazite i na nejednaku istrošenost guma.

Kada je Toyota predstavila Yaris 1999. niko nije verovao u čudo. Ali je kompanija iznenadila i kupce i konkurenciju svojim najbolje napravljenim malim automobilom. Svež izgled i pametno organizovana unutrašnjost napravili su od Toyota Yaris super mali automobil koji pritom nije bio skup.

Dobre i živahne performanse, još od 1.0 agregata, dobra oprema i solidna pouzdanost dodati su reputaciji ne samo Toyota Yaris, već Toyote. Kao polovan automobil Toyota Yaris privlači veliku pažnju što zbog osobina, što zbog cene.

Japanci već decenijama proizvode kvalitetne automobile, pa za uspeh nekog njihovog modela samo ta činjenica nije dovoljna. Takođe, tehnička rešenja su im često ispred konkurencije, ali u prošlosti, u odnosu na evropske proizvođače, najviše su zaostajali na polju dizajna. Upravo tu je Toyota Yaris načinila ogroman iskorak. Ne samo kada su japanski automobili u pitanju, već uopšte. U klasi gde su kupci u proseku najmlađi, tražena su smela dizajnerska rešenja.

KOMFOR – Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Kada je prvi put prikazan nova Toyota Yaris, konkurencija je odjednom izgledala nekako staro. Stajling automobila je odlično urađen, pa je auto izgledao potpuno sveže i ponudio dosta novina, kako na prvi pogled, tako i u kabini. Sama količina mesta unutra je dovela do toga da su ga neki čak i svrstavali u višu klasu. Prednja sedišta su veoma udobna. Kontrolna tabla se nalazi na sredini, odlično je dizajnirana sa digitalnim instrumentima, jedino što nekima predstavlja problem da se naviknu na novi položaj i prazninu iza upravljača.

Unutrašnjost Toyota Yaris je sveža kao i kad se prvi put pojavio. Svemirski dizajn centralnog grebena sa LCD instrumentima je i danas neobičan i jedinstven. Brzo se čovek privikne na dobro, a još brže na najbolje. Osobe do skoro dva metra visine mogu se udobno smestiti na prednja sedišta, što je za auto dug 3,6 metara pravo iznenađenje. Vozačevo sedište je podesivo i po visini, kao i upravljač. Šteta što volan nije podesiv i po dubini. Da je tako moglo bi da se konstatuje da Toyota Yaris nudi napred udobnost kao automobili za klasu više.

Pozadi ima dovoljno mesta, kako za glave putnika, tako i za njihova kolena, osim ako prednja sedišta nisu do kraja pomerena unazad. Zadnja klupa je uzdužno pomična što je dobro ako se želi brzo i jednostavno uvećati prtljažnik sa 205 na 305 litara zapremine, ili ako se prevoze mala deca da bi bila na dohvat ruke roditeljima.

Kada se početkom 1999. na drumovima Evrope pojavila Toyota Yaris, donela je pravu malu revoluciju. Stilisti su uspeli da upakuju u sjajnu ambalažu karoseriju koja je spolja mala a iznutra velika. Jedan od aduta Toyota Yaris je upravo ta dvojnost – kratak auto je lak za parkiranje, a unutrašnjost je natprosečno velika. Trik je u krovu visine jedan i po metar, i minimalnom prostoru namenjenom smeštaju motora. A i prtljažnik je mali. Zato je putnička kabina razvučena do krajnjih granica. Dakle, dizajneri su kratkom a visokom jarisu podarili sferičan oblik sa masivnim i istovremeno simpatičnim prednjim delom. Spreda na posmatrača ostavlja utisak umiljatog mede, pa nije čudo što je tako čest izbor mladih dama.

2000. godine Toyota Yaris je osvojio nagradu Evropski Automobil godine, a 2003. je urađen i restajling.

Svi modeli imaju putni računar koji pruža informacije o potrošnji goriva , prosečnoj brzini, dometu ili spoljnoj temperaturi.

MOTOR – Toyota Yaris

Toyota Yaris

Toyota Yaris

Ponuda agregata Toyota Yaris je odmerena pa tako benzinci počinju od najpopularnijeg motora 1.0 koji je specijalno dizajniran za ovaj model. Ona ima varijabilno vreme otvaranja ventila, četiri ventila po cilindru, dve bregaste osovine. Ovo je sasvim dovoljno ukoliko ne planirate na dalji put. Prosečna potrošnja je čak ispod pet litara bezolovnog što se i očekuje od ovako male mašine.
Revolucionarno rešenje je bila pojava benzinca zapremine jedan litar sa VVT-i razvodom ventila. Pravo je čudo bilo kako su japanski konstruktori našli ekonomsku računicu da u tako mali motor ugrade najsavremeniju tehniku rezervisanu za skupe sportske automobile. Nijedan drugi jednolitarski agregat nema toliko snage, niti troši tako malo goriva.

Motor zapremine 1,3 litara daje maksimalnu snagu od 87 KS razvija pri 6000 obrtaja radilice u minuti. Međutim, ta snaga je dostupna na visokim obrtajima, odnosno pri maksimumu je prilično bučan. Druga činjenica, da blage sportske performanse mogu da se uhvate samo čestim i pravovremenim menjanjem stepena prenosa svideće se samo ortodoksnim ljubiteljima jurnjave. Naravno, ova osobina nije neka mana, ako se imaju u vidu dva argumenta. Prvo, potrošnja koja se ostvaruje na nižim brojevima obrtaja motora, a u višim stepenima prenosa je fantastično niska. Drugo, višak snage dobro dođe prilikom preticanja kada niko ne mari za buku. Da ne bi bilo zabune, motor je do 3000 obrtaja tih, a od 4000 sve glasniji da bi preko 5500 sportski grmeo. Koliko ljudi – toliko ukusa, pa će neke obradovati ova akustična simfonija.
Ručica menjača je prosečne preciznosti, a stepeni prenosa su odmereni s ciljem da potrošnja bude što niža. Za ovu klasu automobila ubrzanje do stotke od 12,1 sekundu je dobar rezultat, kao i krajnja brzina od 175 km/h. Fantastična potrošnja od samo prosečnih 5,6 litara benzina na 100 kilometara je adut na koji mnogi ne obraćaju dovoljno pažnje. Litar goriva manje od konkurencije na 100000 km dođe kao ušteda od hiljadu evra. Taman koliko je Toyota Yaris od nekih konkurenata skuplji, pa onaj već spominjani nenadmašni kvalitet (pouzdanost) dođe gratis.

Da kažemo da je tu i najjači benzinac, 1.5, u modelu Sport koji pretvara ovaj auto u pravu malu trkalicu, ali imajte na umu da je i održavanje za njega dosta skuplje u odnosu na manje motore.

Od dizela, posle restajlinga je ponuđen 1.4 D4-D dizel, za koji fabrika tvrdi da prosečno potroši samo 3.5 litara goriva na 100 kilometara.

Toyota Yaris odlično leži na putu pa morate da mu oprostite malo tvrđe ogibljenje i da budete spremni da osetite po koju rupu kojih ima dosta na našim putevima.

VVT -i sistem, koji je u prošlosti bio je dostupna samo u luksuzne automobile sa velikim motorima, podešava tajming usisnih ventila u skladu sa radnim uslovima motora. U svim uslovima vožnje elektronska kontrolna jedinica (ECU) motora prati brzinu i akcije vozača, pa povećava preklapanje ventila na niskim i srednjim obrtajima, dok na višim obrtajima motora smanjenje preklapanja. Rezultat je maksimalni obrtni moment dostupan u kombinaciji sa niskom potrošnjom goriva i smanjenu emisiju izduvnih gasova.

Toyota Yaris – Istorija modela:

1999.: Predstavljena Toyota Yaris hetčbek sa 3 i 5 vrata, sa motorima 1.0 16V VVTi sa 68 KS i 1.3 16V VVTi sa 90 KS, mogućnošću izbora između manuelnog i automatskog menjača. Kasnije u toku godine izašao i sportski Toyota Yaris SR.
2000.: Predstavljen Toyota Yaris Verso, nudeći puno prostora u kabini, praktičan enterijer i unikatni stajling.
2001.: 1.5 litara Toyota Yaris T Sport (106 KS) pridružena; ABS je sada standard na svim modelima
2002.: Debitovao 1.4 D4-d (turbo dizel, common rail, 75 KS).
2003.: Restailing modela (novi farovi, menjaju sitne detalje ) 1.5 16V Turbo motor (106 ili 150 KS);
2005.: Premijera druge generacije Yarisa;

KVAROVI – Toyota Yaris

Ovo je Toyota pa ne očekujte poveći spisak kvarova. Najviše problema je bilo sa menjačima iz kojih su dopirali čudni zvuci mada je ovo na većini modela primećeno i otklonjeno već u garantnom roku. Pažnju skrećemo na stanje kvačila koje zna da otkaže pre vremena, posebno ako je auto vožen uglavnom u gradskim gužvama. Pri kupovini pogledajte i stanje guma jer ukoliko su nejednako potrošene znači da je trap u lošem stanju što je skupo za popravku. Pored toga, ovo je odličan polovnjak za kupiti sa Toyotinom nadaleko poznatom pouzdanošću.

Pri kupovini treba obratiti pažnju:
– motori su generalno dobri i u skladu sa Toyotinom tradicijom da pravi pouzdane motore. Obratite pažnju na redovan servis.
– digitalni sat može biti skup, pa obratite pažnju da li sve radi kako treba.
– plastični delovi unutrašnjosti mogu biti lošeg kvaliteta pa obratite pažnju na prekidače, el. podizače i brave.

Za modele sa 1.0 i 1.3 benzinskim motorima proizvedenim do 2000., moguće curenje ulja na semeringu radilice.

1.0 i 1.3 motori. Na modelima proizvedenim do 2000., moguće curenje ulja na dihtungu poklopca ventila. Promeniti dihtung.

Toyota Yaris sa 1.0 benzinskim motorom proizvedenim pre juna 1999., moguć kvar druk ležaja kvačila. Simptom ove greške je zvuk druk-ležaja kod otpuštanja papučice kvačila.

Motor 1.0. Na modelima proizvedenim u Japanu do decembra 2001., moguće da zasvetli lampica pregrevanja motora. Izazvana poremećaja senzor napravljenog za otkrivanje visoke temperature motora.

Kod D – 4D dizel agregat u automobilima proizvedenim do jula 2002., incidenti sa otkazom turbine. Bilo je primera kvara turbine na različitim kilometražom i bilo je neophodno da se promeni turbinu.

Kod D – 4D dizel motor moguć kvar magnetnog ventila pumpe visokog pritiska za ubrizgavanje goriva.

D – 4D motor. Na modelima proizvedenim do septembra 2000., vibracije pri pokretanju ili pri promeni brzine. Uzrokovana zamorom plivajućeg zamajca.

Toyota Yaris proizvedena pre 2002., bilo je konkretnih problema sa amortizerima.

Dolazi do problema sa zaptivkom stakla vrata, staklo kako se zatvara povremeno pritisne zaptivku i vremenom je deformiše da se čuje šum vetra u kabini. Promena je moguća, ali teško se pravilno instalira.

Vibracije i buka na različitim tačkama u unutrašnjosti, u instrument tabli i na naslonu za glavu.

Plastika na dnu zadnjeg branika je osetljiva na udarce. Čak i na najlakši pritisak, koji se može desiti pri parkiranju.

Za modele proizvedene do leta 2002., neki delovi vozila su veoma osetljive na ogrebotine. Konkretno, gornji deo kontrolne table. Delovi oko kontakt brave i obloge u prtljažniku su osetljive na ogrebotine na svim modelima.

Radio. Na modelima proizvedenim do 2000., kvar radio kasetofona, vrti kasetu i kada se radio ugasi.

Airbag indikator. Na modele proizvedene između 25.juna i 12.jula,2001., lampica vazdušnih jastuka svetli čudno: ona ostaje da svetli i na nakon paljenja motora ili treperi tokom vožnje.

ZAKLJUČAK 

Osim kvalitetom koji je iznad konkurencije, Toyota Yaris se ističe jednim od tri najbolja motora u klas. Cena za ovako mali auto nije mala, ali imajući u vidu još odlične kočnice sa ABS-om i EDB-om, četiri vazdušna jastuka i visok nivo opreme, onda se može konstatovati da je kupovina yarisa racionalan izbor. Udobno i sigurno oslanjanje točkova olakšavaju prevoz na dugim relacijama. Ipak, sa ovom verzijom nema ekstremnih brzina u krivinama. Toyota Yaris je namenjena vozačima prosečnih potreba.


Polovnjak Toyota Yaris cene – pregled


Ostavite odgovor