Type R – simbol vremena [3.deo – Civic]

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Začan u beloj bočici (šampionsko-beloj, da ne zaboravite!) sa velikim crvenim R, gotovo paralelno sa Integrom, iskorišćen je da se njime poboljša ukus i najmasovnijem Hondinom modelu. Popularni Civic je već izgradio tradiciju brzog i upravljivog automobila, ali je R kuhinja ono što mu je trebalo da konkurenciju ostavi daleko iza sebe. Kod Civica je Honda možda otišla i najdalje zahvaljujući najupornijem nastupu, što je i razumljivo, budući da je on planetarno veoma prisutan i popularan. To se pokazalo potpuno opravdanim, s obzirom na to da je Civic svoj „beli kimono“ obukao 1996. i skinuo tek 2012. godine, prenoseći ga kroz tri pokolenja.

Prvi model Honde Civic, sa Type R značkom, predstavljao je njegovu šestu generaciju, izbrušenu do savršenstva. Na način kojim je dorađena Integra, prišlo se i Civicu. Već postojeći DOHC VTEC od 1.6L i 160 KS, oplemenjen je R dodatkom. Rezultat je frapantan – 185 KS pri 8200 o/min (gotovo 116KS/L !) i samo 160Nm pri čak 7500 o/min. Kažem „samo“, jer su i ti mali njutnmetri dovoljni za ubrzanje od 6,4 s do „stotke“.

Karoserija je, takođe, dorađena prema već primenjenom rešenju – olakšana i ojačana, “krvavo crvena” Recaro sedišta, ponovo Bridgestone Potenza RE010 u dimenziji 195/55R15.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Ovde bih malo zastao i preporučio mlađim vozačima da obrate pažnju na gume. Znam da su ogromne felne sa valjkastim gumama ultra-niskih profila trenutni trend, ali Honda je napravila najupravljivije i najstabilnije modele u klasi, upotrebom širine 195mm. Razmislite o tome, pre nego što svojih 80-90KS opteretite felnama od 16″ velike širine.

Petobrzinski menjač sa „šper“ diferencijalom, 1090 kg i crveno polje od 8500 o/min, omogućavali su malom Civicu da stane ravnopravno, rame uz rame, sa „sestrom“ Integrom.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Da bi se izbegao tržišni kanibalizam, ovaj Civic oznake EK9, nije dobio volan na levoj strani i ostao je privilegija Dalekog Istoka i malobrojnih entuzijasta iz UK.

Honda Civic

Novi vek, novo doba, novi Civic i novi Type R! 2001. godine na tržištu se pojavljuje sedma generacija „sivika“. Totalno različita od svega na što su kupci navikli, „bublasti“ i jednozapreminski oblici, umalo su rasterali sve dotadašnje fanove. Pored tehnologije i performansi, bitan deo Hondinog imidža 80-ih i 90-ih godina bila je i prepoznatljiva pojava na putu – niska i široka, bez obzira na model. Međutim, vremena se menjaju, čine se ustupci i promene radi osvajanja novih i proširenja postojećih tržišta. U svemu tome, Honda se nije potpuno predala širokom krugu kupaca (ni približno), već je ponovo zasukala rukave i dokazala da može da napravi, do detalja vrhunski, sportski automobil, makar bio i u jednozapreminskoj karoseriji.

Honda Civic Type R

Još jednom se isti DNK prepoznaje u Civicu i Integri: K20 motor sa 2000ccm i 200 KS pri 7400 o/min (u evropskoj varijanti, a 215 KS za Japan), šestostepeni menjač, sistem oslanjanja točkova kao na DC5.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Bridgestone je ponovo bio dokazani snabdevač pri prvoj ugradnji, obezbedivši model Potenza RE040 u dimenzijama 205/45R17. Snažna karoserija i bezbednosni zahtevi i ovde su „krivi“ za dodatne kilograme, pa je Civic, uprkos spartanskoj opremi, “nabacio” 1210 Kg. 2001. godine, niža srednja klasa baš i nije imala odgovor na ovakav model.

Motori potpomognuti turbinama nisu bili u ekspanziji, a tržište nije nudilo ništa blizu atmosferskoj dvolitarskoj beštiji sa srcem i obrtajima dvotočkaša. Zvuk, menjač, neviđeno lako “zabijanje” kazaljke na 8000 o/min, 6,6 s do 100km/h (od 2004. smanjenih na 6,4), 234 km/h i neverovatno ležanje na putu, bili su dovoljni da Civic u novom, isprva nepoželjnom, ruhu osvoji srca mnogih i debelo premaši očekivane prodajne rezultate.

Sve je to ispratio i Hondin tradicionalni kvalitet i imidž dugovečnosti, tako da su cene Civica EP3 i danas jako visoke.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

2006. godine predstavljena je osma generacija Civica, dok je Type R stigao godinu dana kasnije. Kao firma koja osluškuje tržište i reaguje na primedbe i zahteve kupaca, Honda je gotovo radikalno promenila pristup siviku namenjenom Evropi. Dobar deo promena se odnosi na izgled, a nešto i na mehaniku. Tako je osmi sivik dobio potpuno drugačiji, futuristički izgled, daleko oštriji i agresivniji od prethodnika.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Ipak, kada je R u pitanju, možda promene i nisu trebale biti tako drastične. Veliku promenu pretrpelo je zadnje oslanjanje, zbog čega se od 2007. do danas, vode polemike da li je poslednji model Type R dostojan naslednik fenomenalnog EP3? Naime, decenije razvoja i usavršavanja nezavisnog oslanjanja zadnjih točkova, 2006. godine je zamenjeno polukrutom (torzionom) osovinom. Najviše zarad nižih troškova proizvodnje, kao i dobijanja jednog od najvećih prtljažnika u klasi.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Mnogi tvrde da je EP3 bolji automobil, jer pruža bolji osećaj i upravljivost pri oštroj vožnji, nema toliko tvrdo oslanjanje, a i performanse su mu nešto bolje. Novom modelu FN2 najviše se zamera što ne samo da nije pružio evidentan napredak u odnosu na prethodnika, nego čak i zaostaje u nekim stvarima. Motor je ostao gotovo nepromenjen, K20 sa 201 KS, menjač takođe isti, šestostepeni.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Povećanje mase na 1267 kg, pratile su i veće felne, sa gumama 225/40R18. Performanse od 6,6 s i 235 km/h su približne starom modelu.

Oktobra 2008. godine, ponuđena je i specijalna verzija pod nazivom „Chamionship White“, ofarbana u belo, sa serijskim „šper“ diferencijalom, koji je od marta 2010. postao standardna ponuda.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Zbog neispunjavanja ekoloških normi, Type R je povučen iz prodaje pre dolaska devete generacije Civica.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Na drugoj strani sveta, istovremeno je bio u prodaji najbolji Type R ikada, napravljen kao Honda Civic. Za osnovu je uzet sedan osme generacije (2006-2012.) i petnaestogodišnje iskustvo u kreiranju trkačkih automobila legalnih za put je dostiglo vrhunac. Kao i svi prethodnici, i FD2 je prošao kroz tretman “mršavljenja”, odstranjivanja izolacije i ugradnje lakših stakala, da bi se na kraju vaga zaustavila na 1270 kg.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Upotrebljeni motor je K20, ovoga puta „našpanovan“ na 225 KS pri tačno 8000 o/min i blokadom na 8700, čemu je pomoglo i povećanje prečnika „leptira“ gasa sa 62 na 64 mm.

Honda Civic Type R

Honda Civic Type R

Ovo je najsnažnija verzija K serije motora, ne samo po ukupnoj nego, sa 112,6KS/L, i po litarskoj snazi. Prenos je ostvaren preko šest kratkih brzina i neizostavnog LSD-a. Unutrašnjost krase posebna Recaro sedišta, pravljena prema Hondinim zahtevima.

Na ovoj Type R varijanti, najveći akcenat je stavljen na oslanjanje i tu su napravljeni drastični pomaci u odnosu na prethodnike – karoserija je 50 % čvršća od dvovratne integre DC5, amortizeri dvostruko jače sile od standardnih, progresivne opruge, prednje čvršće 66 – 164 % od standardnih, a zadnje čak 110 – 220 %.

Honda Civic Type R

Takođe, zadnje opruge su 30 % čvršće od prednjih da bi se izbeglo uvijanje zadnjeg kraja. Na 18″ felnama su gume 225/40R18, fantastične Bridgestone Potenza RE070, tip pneumatika koji se isporučuje i za Nissan GT-R. Diskovi su povećani na 320/300 mm.

Automobil je izuzetno „ukrućen“, preciznog upravljanja, ali i pored svega, iznenađuje činjenica da, nimalo sporu, Integru DC5 na stazi Suzuka „dobija“ za celih 5 sekundi! Još je veće iznenađenje da ovim vremenom parira i modelu NSX-R!

Honda Civic Type R
Dolaskom devete generacije Civica, i ova zver odlazi u legendu.

Nastaviće se…

(Saša Mitrović/Foto: Honda)
Napisao: triodriver.com
Preuzeto sa: www.triodriver.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *