Honda Civic 1996. – 2000. – polovnjak, motori, kvarovi

Honda Civic

Honda Civic

Honda Civic uživa poverenje vozača o kakvom mnogi proizvođači mogu samo da sanjaju – kvarovi su retki ali ni malo jeftini za popravku. Unutrašnjost je prostrana i dobro osmišljena. Obavezno proverite zadnji lonac i stanje zadnjeg trapa. Sve preporuke za 1.6 benzinca sa 123 KS.

IZGLED 
Honda Civic ne pleni svojim izgledom, a njegovo glavno oružje je maksimalna pouzdanost koju svaka Honda nosi sa sobom.

Najzastupljenije verzije ovog Civic-a su one sa troja i petora vrata. Postoje i kupe i sedan, ali su ređe sretane na putu. Enterijer pruža dovoljno mesta za pet odraslih osoba, a kvalitet ugrađenih materijala garantuje dugovečnost. Zamerku upućujemo na plastiku koja je, u poređenju sa drugim konkurentima, lošijeg kvaliteta.

Veličina gepeka je na nivou klase. Za Hondom Civic se generalno ljudi ne okreću ali negde u podsvesti registruju da je pored njih prošao automobil koji će još dugo služiti svom vlasniku, naravno pod uslovom da se redovno održava.

Honda Civic

Honda Civic

MOTORI
Više varijanti, a kako to kod Japanaca biva, uglavnom su benzinci. Najmanji od 1,4L se dosta muči sa težinom Civic-a a i kada se malo zaletite postaje dosta bučan. Inače Hondini motori koriste VTEC tehnologiju ubrizgavanja goriva koja daje dobre performanse tek na višim obrtajima.

1,5L benzinac je dobar izbor, a još bolji je 1,6 sa 123 konjske snage. Ovo je taman dovoljno i za vožnju po gradu a opet, ukoliko se uželite jurnjave, dobro će vam podići adrenalin. Prosečna potrošnja je nešto ispod 8 litara bezolovnog benzina. Postoji i jači, iste kubikaže, sa 158 KS, a i 1,8 sa 167 KS. Još jednom napominjemo, sve ove benzince je potrebno stalno držati na visokim obrtajima ako želite bilo kakvu sportsku vožnju.

U Civic-a je ugrađivan i 2,0 turbo dizel motor ali su ovakvi modeli jako jako retki i trebalo bi ih izbegavati jer su dosta bučni a i performanse nisu baš na zavidnom nivou.

KVAROVI 
Održavanje jedne Honde nije nimalo jeftino u odnosu na konkurente ali je sreća u tome što nema šta mnogo da pođe naopako.

Pri kupovini Honde Civic obratite pažnju na zadnji lonac koji zna da strada pre vremena i proverite da li je vlasnik redovno menjao zupčasti kaiš (otprilike na 100000 km). Proverite dobro i zadnji trap, jer ako nije održavan može uticati na inače odlično ležanje Civic-a na putu.

Za kraj, isturirajte malo motor koji je inače pravljen da radi na višim obrtajima pa može da se ulenji ukoliko je prethodni vlasnik bio konstantno nežan prema papučici gasa.

 


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.