Honda Civic 1996. – 2000. – polovnjak, motori, kvarovi

Honda Civic

Honda Civic

Honda Civic uživa poverenje vozača o kakvom mnogi proizvođači mogu samo da sanjaju – kvarovi su retki ali ni malo jeftini za popravku. Unutrašnjost je prostrana i dobro osmišljena. Obavezno proverite zadnji lonac i stanje zadnjeg trapa. Sve preporuke za 1.6 benzinca sa 123 KS.

IZGLED 
Honda Civic ne pleni svojim izgledom, a njegovo glavno oružje je maksimalna pouzdanost koju svaka Honda nosi sa sobom.

Najzastupljenije verzije ovog Civic-a su one sa troja i petora vrata. Postoje i kupe i sedan, ali su ređe sretane na putu. Enterijer pruža dovoljno mesta za pet odraslih osoba, a kvalitet ugrađenih materijala garantuje dugovečnost. Zamerku upućujemo na plastiku koja je, u poređenju sa drugim konkurentima, lošijeg kvaliteta.

Veličina gepeka je na nivou klase. Za Hondom Civic se generalno ljudi ne okreću ali negde u podsvesti registruju da je pored njih prošao automobil koji će još dugo služiti svom vlasniku, naravno pod uslovom da se redovno održava.

Honda Civic

Honda Civic

MOTORI
Više varijanti, a kako to kod Japanaca biva, uglavnom su benzinci. Najmanji od 1,4L se dosta muči sa težinom Civic-a a i kada se malo zaletite postaje dosta bučan. Inače Hondini motori koriste VTEC tehnologiju ubrizgavanja goriva koja daje dobre performanse tek na višim obrtajima.

1,5L benzinac je dobar izbor, a još bolji je 1,6 sa 123 konjske snage. Ovo je taman dovoljno i za vožnju po gradu a opet, ukoliko se uželite jurnjave, dobro će vam podići adrenalin. Prosečna potrošnja je nešto ispod 8 litara bezolovnog benzina. Postoji i jači, iste kubikaže, sa 158 KS, a i 1,8 sa 167 KS. Još jednom napominjemo, sve ove benzince je potrebno stalno držati na visokim obrtajima ako želite bilo kakvu sportsku vožnju.

U Civic-a je ugrađivan i 2,0 turbo dizel motor ali su ovakvi modeli jako jako retki i trebalo bi ih izbegavati jer su dosta bučni a i performanse nisu baš na zavidnom nivou.

KVAROVI 
Održavanje jedne Honde nije nimalo jeftino u odnosu na konkurente ali je sreća u tome što nema šta mnogo da pođe naopako.

Pri kupovini Honde Civic obratite pažnju na zadnji lonac koji zna da strada pre vremena i proverite da li je vlasnik redovno menjao zupčasti kaiš (otprilike na 100000 km). Proverite dobro i zadnji trap, jer ako nije održavan može uticati na inače odlično ležanje Civic-a na putu.

Za kraj, isturirajte malo motor koji je inače pravljen da radi na višim obrtajima pa može da se ulenji ukoliko je prethodni vlasnik bio konstantno nežan prema papučici gasa.


3 Comments

 • Mirza kaže:

  Ovaj tekst ko je pisao nikad nije vidio Hondu Civic…
  Prva zamjerka održavanje, isto košta kao za Golf 3 i dijelova za ovaj model 6 generacije ima svuda.
  Veliki servis je oko 70eura ,kočione pločice 15eura,jedna kugla od 10 do 15eura,sve manžetne su iste kao na Golfu 3,
  karoserjski dijelovi takođe povoljni i velik izbor…
  1.4 motor od 90ks troši od 4,5 do 6l ,najviše 7l, ide bolje od konkurencije te snage,auto nije težak ima 950kg ne muči se nikako…
  Dizel nikad nije ugrađivan,kao ni 1.8 benzinac, poslije ovog 1.4 bio je zastupljen 1.5 vtec sa oko 115ks i 1.6 vtec, vti verzija sa oko 150ks…
  Materijali od kojih je prednja tabla i tapacirunzi su mekani na dodir,za razliku od tvrde plastike kod Njemačkih konkurenata…
  Svi modeli imaju servo elektro stakla i retrovizore oni malo noviji i klimu i zračne jastuke u serijskoj opremi…

  Ko želi da se u to sve uvjeri neka dođe da mu dam jedan Civic neka ga testira i sam se uvjeri u ovo gore što sam napisao, a i auto ima kompletnu historiju održavanja i sve račune…

  LP i sretno sa vođenjem portala

  • Boki kaže:

   Lepo rečeno Mirzo…nego da i ja napomen nešto o motorima.
   Honda ima stvarno 1.8 Motor B18C4(što je suštinski slabija verzija motora Honde Integre Type R) i on kod nas ima u dva modela.
   Što se tiče varijanta motora imate 3 varijante 1.4 motora (D14A2/A5/A7), 2 varijante 1.5 motora (D15Z6/Z8 imaju VTEC-E sistem), i puno 1.6 motora. Najjači su motori iz VTi modela: VTi 1.6 (B16A2) i VTi 1.8 (B18C4).

   Evo šta je glavna „fora“ kod VTi modela: 1.6 motor se koristio kod samo kod Civic VTi-a sa troje vrata, a 1.8 motor kod većeg Civic VTi-a sa petoro vrata. 1.8 B18C4 motor kod VTi-a je stigo sa Torsen LSD-om koji se nalazi u Hondi Accord Type R i Integri Type R.

   Znači da uprostim: Honda Civic VTi 1.6 je „Klasična“ Honda sa Type R šmekom, a Honda Civic VTi 1.8 je bukvalno Honda Integra Type R za one na „budžetu“ i sa petoro vrata.

 • Radovan kaže:

  Slucajno naleteh na tekst,,,,20 godina vozim hondu,upravo 1.4 hedzbek englez..kratko-pozeleo bih sebi da me novi auto upola sluzi kao ona a i svima vama,za tih 20 god. Zamenio sam termostat i nista vise…dakle stvarno nije skupo odrzavanje.uvek honda,sin upravo kupuje sebi hondu…i tako,nastavljamo tradiciju.poz…svima.

Ostavite odgovor