Gume – Tipovi putničkih guma – koji tipovi guma postoje ?

gume

Gume

Osnovna podela auto guma prema sezoni kada se koriste je na letnje, zimske i guma za sve sezone (all season).

Letnja guma

Letnja guma je predviđena za korišćenje kada je temperatura vazduha iznad +7°C. Na tim temperaturama ona ima dobra svojstva i na suvom i na mokrom putu. Prema performansama, letnje gume se dele na standardne gume, gume visokih performansi i gume ultra visokih performanski.

Guma standardnih performansi

gume

Guma standardnih performansi namenjene su pretežno za gradsku vožnju i često se zove guma za tri sezone. Optimizovana je za toplo vreme bilo za suv ili vlažan put. Nema dobre karakteristike na snegu i ledu tako da zimi mora biti zamenjena. Ova klasa guma je generalno jeftinija od guma visokih performansi.

Guma visokih performansi

gume

Gume visoke performansi su namenjene za gradsku vožnju i vožnju na auto putevima. Šara je sa plićim kanalima, performanse na mokrom su lošije, a bolje na suvom putu. Karakteristika guma koja određuje dobro ponašanje na suvom i mokrom putu, variraju od proizvođača do proizvođača i od modela do modela istog proizvođača. Proizvođači se takmiče ko će razviti gumu sa što bolje izbalansiranim svojstvima i za suv i za mokar put.

Gume ultra visokih performansi (UHP – Ultra High Performance)

guma

Ove guma je namenjene vozačima koji vole brzu sportsku vožnju, kojima visoke performanse i najbolje moguće prijanjanje znače daleko više od dugotrajnosti guma. Načinjena je od mekše smeše koja omogućava bolje prijanjanje i sigurnu, brzu vožnju u krivinama. S druge strane, nedostatak  je brže trošenje i kraći vek trajanja. Šara gazećeg sloja je dizajnirana tako da se postigne vrhunsko prijanjanje na suvom zarad slabijeg odvođenje vode na mokrom putu.

Zimske gume

guma

Kad temperatura vazduha padne ispod +7°C, letnja guma gubi svojstva i potrebno je zameniti zimskom gumom. Pošto su uslovi na putu drugačiji (led, sneg, bljuzgavica, voda) potrebna je drugačija smeša i celokupan dizajn gume. Smeša je mekša, na bazi silike, a dezen gume drugačiji – sadrži veći broj lamela, paralelni kanali su dublji i bolje odvode vodu. Automobil je stabilniji, prijanjanje je znatno bolje, zaustavni put je kraći.

S druge strane, na višim temperaturama, brže se troše i imaju znatno slabije karakteristike nego zimi i treba ih obavezno zameniti letnjim.

Guma za sve sezone (All season)

guma

Guma za sve sezone predstavljaju pokušaj da se napravi guma koja bi bila kompromis između dobrog ponašanja na suvom i vlažnom putu leti, i dobrog ponašanja u zimskim uslovima, kada su na putu sneg i led. Smeša koja je namenjena letnjim uslovima ne može biti jednako dobra i na snegu i ledu. Zato je ova guma najčešće loš izbor – nije ni dobra letnja, ni dobra zimska guma. Vodeći svetski proizvođači ih sve manje proizvode.

Preuzeto sa: www.4gume.com


Ostavite odgovor