Kako pravilno zameniti gumu

Kako pravilno zameniti gumu

Kako pravilno zameniti gumu

Verovali ili ne, veliki broj vozača ne zna da zameni gumu na automobilu. Mi vam možemo pomoći…

Svaki automobil mora da sadrži u svom gepeku rezervnu gumu, ali nije dovoljno da imate rezervu. Morate je znati promeniti i to na pravilan način. Iznenadili smo se kada smo saznali koliki broj vozača ne zna da zameni točak na svom automobilu, a oni koji kažu da znaju, to rade na nepravilan način.  Ovo je nešto što svaki vozač mora da zna, jer nikada ne znate kada će vam guma pući.

Mi smo odlučili da vam na lak način objasnimo kako da pravilno i sigurno zamenite gumu na vašem automobilu.

Prvo u šta morate biti sigurni je vaša dizalica i vaš ključ za točak. Ako nemate ispravnu dizalicu, samo skidanje točka može biti vrlo opasno i može ugroziti vas i vaše vozilo. Ključ mora da bude čvrst i najbolje bi bilo da ima dugačak nastavak uz pomoć kojeg ćete napraviti bolju polugu radi odvrtanja šrafova.

Korak 1

Najčešća greška koju ljudi prave je to što podižu automobil dizalicom pre nego što odvrnu šrafove. TO JE VELIKA GREŠKA! Šrafovi na točku se otpuštaju dok je automobil na zemlji, jer je automobil  stabilniji. Šrafovi se odvrću u smeru obrnutom od kazaljke na satu. Pošto će vam verovatno biti teško da ih odvrnete rukama, koristite nogu ili se jednostanvo popnite na ključ i koristite svoju težinu.

Korak 2

Kada ste odvrnuli šrafove, sada postavite dizalicu. Dizalica mora biti na ravnoj površini i mora se dobro postaviti na dno automobila. Podignite automobil i skinite već odvrnute šrafove, a onda skinite i točak.

Korak 3

Uzmite rezervni točak i stavite ga na mesto. Centralnu rupu stavite na glavčinu (cev koja ide kroz centralnu rupu na felni), a onda rukom pomerajte točak tako da poravnate sve rupe za šrafove. Šrafove stavite i zategnite rukom koliko možete.

Kako pravilno zameniti gumu

Korak 4

Otpustite dizalicu i automobil spustite na zemlju, a zatim ključem dodatno zategnite šrafove na točku. Ovoga puta ih okrećite u smeru kazaljke na satu.

Ako sve pravilno i smireno uradite, videćete da zamena točka nije komplikovana radnja i da ćete za kratko vreme to uraditi. Gume redovno proveravajte i kontrolišite kako biste im maksimlano produžli rok trajanja.

Dobre gume čuvaju glavu!

Izvor: www.autoexclusive.rs


Ostavite odgovor