Wartburg 353 1966. – 1988. – Istorija automobila

Wartburg 353

Wartburg 353

Neverovatno je koliko je traga ostavio među svojim vlasnicima obični, skromni, dvotaktni „Wartburg 353“. Zvali su ga „Istočni Audi“ , spevali su mu pesme, a najviše su ga samo voleli ljudi širom Istočne Evrope, ali i šire.

Priča o fabrici automobila u Ajsnahu počinje još u osamnaestom veku kada se u kratkom periodu sklapale dvocilindrične motorne kočije pod imenom “vartburg”. Tridesetih godina prošlog veka u fabriku je došao BMW i počeo da sklapa svoje modele ondašnje “serije 3”, pa i čuveni sportski roudster “328”.

Ime “vartburg” ponovo se pojavljuje na modelu “BMW 3/15 DA-3 vartburg”. Proizvodnja automobila trajala je do početka Drugog svetskog rata. Posle rata, grad Ajnsah i fabrika potpadaju pod teritoriju Istočne Nemačke. U bitkama fabrika je oštećena gotovo 60 procenata. Fabrika se nalazi pod upravom SSSR-a koji već 1945. godine obnavljaju proizvodnju BMW automobila.

Popularna karavan verzija

Popularna karavan verzija

Centrala u Minhenu nije mogla da uloži žalbu za zaštitu imena, dok god je bila pod vojnom upravom. U Ajsnahu je obnovljena je proizvodnja modela “321” i 326″. Godine 1949. fabrika u Istočnoj Nemačkoj je čak prikazala svoj model “340” koji je bio u stvari unapređen i dizajnerski prepravljen “BMW 326”.

Treba naglasiti i to da fabrika BMW u Minhenu nije obnovila proizvodnju sve do 1951. godine, što znači da svi BMW automobili koji su napravljeni u periodu od 1945. do 1951. dolaze isključivo iz Ajsnaha.

Pokazao se i kao dobro teretno vozilo zahvaljujući robusnoj šasiji

Pokazao se i kao dobro teretno vozilo zahvaljujući robusnoj šasiji

Sovjeti su 1952. godine predali fabriku u vlasništvo države DDR. U tom periodu fabrika iz Minhena je uspela da se izbori za svoje ime, logo i karakterističnu masku hladnjaka sa dva “bubreščića”, pa su Istočni Nemci morali da naprave velike promene.

Predstavili su svoj prvi nezavisni model “IFA 309”, koji je nastao na bazi prototipa “DKW F9”. Bitno unapređeni model “vartburg 311” pojavio se 1956. godine. Zadržao je vrlo privlačne linije koje vode od DKW-a, kao i njihov trocilindrični dvotaktni motor. Ovaj model pravljen je u brojnim karoserijskim verzijama; limuzina, karavan, kupe, pa čak i roudster.

Prethodnik, model “311”, nastao je na osnovu DKV-a

Prethodnik, model “311”, nastao je na osnovu DKV-a

Na žalost, potreba za masovnom produkcijom jeftinih automobila dovela je do prekida ove svojevrsne renesanse. Prekretnica se dogodila 1965. Godine kada je predstavljen model “Wartburg 353”. On je dobio relativno jednostavnu pontonsku troprostornu karoseriju, ali je zadržao snažnu šasiju sa dijagonalnim oslanjanjem zadnjih točkova, trocilindrični dvotaktni motor (ovaj put zapremine jedan litar) koji pokreće prednje točkove preko četvorostepenog (ovom prilikom sinhronizovanog) menjača.

Praktična karoserija je nudila obilje prostora za putnike i veliki prtljažnik. Uz vrlo dobar kvalitet izrade, svakako bolji od većine automobila iz Istočne Evrope i dobre vozne osobine, vrlo brzo je postao miljenik kupaca širom evrope. DDR je izvozio “353” na većinu tržišta Evrope, pa čak i u Zapadnu Nemačku.

Pod kabine je potpuno ravan

Pod kabine je potpuno ravan

Tokom proizvodnje, “353” je tri puta doživeo redizajn. Verzija “353 W” predstavljena 1975. godine, zatim je 1983. godine predstavljen poboljšani model “353 W”, dok se 1985. godine pojavljuje i “353 S”.

Ova poslednja verzija je imala elektronsko paljenje, menjač sa pet brzina i brojna druga unapređenja. Jedno od njih je i to da se hladnjak ne nalazi više iza motora, već kraj maske. Postojale su tri karoserijske varijante, limuzina, karavan (“turist”) i pik-ap (“trans”).

Obaranje naslona prednjih sedišta u luks opremi

Obaranje naslona prednjih sedišta u luks opremi

Poslednja varijanta “353 S” mogla je da se naruči sa standardnom, ili “de luks” opremom koja je imala krovni otvor, svetla za maglu, a mogli su da se dokupe alarm i centralna brava. U drugoj polovini osamdesetih godina DDR je želela da poveća ekonomičnost “vartburga” i smanji zagađenje, pa je ponudila Folksvagenu da svoju staru liniju za proizvodnju motora premesti u Istočnu Nemačku.

Folksvagen je pristao i počela je proizvodnja četvorotaktnih motora zapremine 1,3 litra. Oni počinju da se ugrađuju u “vartburgovu” karoseriju od 1988. godine, kada i zvanično prestaje proizvodnja modela “353”.

Kombi barkas je imao šasiju i mehaniku vartburga

Kombi barkas je imao šasiju i mehaniku vartburga

Specijalne verzije
Zahvaljujući čvrstoj šasiji, fabrika je mogla da pravi specijalne verzije automobila bez prevelikih ulaganja u razvoj karoserije. Najpopularnija verzija svakako je kombi i kamion pod imenom “barkaš”. Tu je i vojni kabriolet sa četvoro vrata “kibelvagen”.

Gotovo legendarni status ima sportski kupe “melkus RS” koji je pretrpeo bitne prepravke u odnosu na koncept osnovnog modela.

Melkus RS

Melkus RS

Ljuljaj me nežno
Dvotaktni motor je za rad koristio smešu benzina i specijalnog ulja. Kako se ulje ne rastvara u benzinu, već tokom vožnje pravi emulziju, prilikom stajanja automobila dolazi do razdvajanja benzina i ulja u dva sloja.

Trocilindrični motor je imao tri bobine

Trocilindrični motor je imao tri bobine

To je opasna situacija jer se motor ne podmazuje. Zato je fabrika savetovala vozačima da pre vožnje promućkaju rezervoar tako što će snažno zaljuljati zadnji deo vozila. Inače, dobro podešen i ispravan motor koji ima pravilno odmerenu smešu nije previše dimio, naročito prilikom konstantnog opterećenja.

Poslednja verzija vartburga 353

Poslednja verzija „Wartburg 353“

Sedam pokretnih delova u motoru
Fabrika se odlučila za dvotatkni motor jer je on vrhunac jednostavnosti. Ima samo sedam pokretnih delova, tro klipa, tri klipnjače i radilicu. Inače, kočenje motorom je opasno jer motor nema podmazivanje, pa je fabrika napravila takozvani slobodni hod. Prilikom ubrzavanja motor je pokretao menjač, ali prilikom usporavanja nije delovao na točkove, baš kao kod bicikla.

Tekst: Ivan Katunac
Preuzeto sa: www.magazinauto.com


One Comment

Ostavite odgovor