Type R – simbol vremena [2. deo – Integra ]

Honda Integra

Honda Integra

Recept, koji se odlično pokazao na najskupljem modelu u ponudi, Honda je ubrzo primenila i na nižu klasu automobila. Time je omogućeno i „običnim smrtnicima“ da osete čari vrhunske tehnologije i uživaju u trkačkoj atmosferi, čak i u naizgled svakodnevnom automobilu.

Honda Integra Type R (DC2)

Integra se nalazila u međuprostoru koji je postojao između modela Civic i Accord. U osnovi, radi se o Civic mehaničkoj platformi, ali uvek sa najboljim (i najsnažnijim) motorima u ponudi i sa kupe i limuzinskim „limenim odelom“, skrojenim i opremljenim da „naginje“ ka višoj klasi. Za prvi Type R odabran je model iz 1995. godine (iz serije 1994. – 2001., sa oznakom DC2) i predstavljen prvo japanskom tržištu.

Honda Integra

Honda Integra

Toliko stvari je na njemu modifikovano, da se graniči sa fanatizmom pri kreiranju automobila. Krenućemo od samog „srca“. Ova generacija Integre, već je stizala sa moćnim B18C motorom od 170 KS. Čak i kao takav, bio je snažniji od većine u klasi i sa crvenim poljem od 8000 na obrtomeru, nudio jedinstveno iskustvo. Međutim, rešeno je da se ode korak dalje – olakšani ventili sa dvostrukim oprugama, klipovi niskog trenja sa molibdenskim omotačem, povećana kompresija, ručno polirani usisni kanali i 30% protočniji izduvni sistem, omogućili su bezbedno i lako dostizanje 8900 o/min (sa VTEC promenom pri 5700 o/min).

Honda Integra

U zavisnosti od tržišta, dobijano je od 190 – 200 KS iz motora zapremine 1.8 L. To je bila rekordna litarska snaga za serijski automobil (106 – 111 KS/L). Sećam se komentara jednog novinara koji je rekao „da Ferrari pravi automobil sa četiri cilindra, bio bi kao Integra“. Uz sve dužno poštovanje prema „propetom konjiću“, garancija od 100.000 km na trajnost motora sa skoro 9000 o/min, nešto je o čemu se moglo samo sanjati. Tada, kao i danas! Oslanjanje, inače „pozajmljeno“ od Civic modela pete generacije (uz skraćenje međuosovinskog razmaka sa 2620 na 2550 mm), pretrpelo je sniženje za 15 mm, dobilo tvrđe opruge, amortizere i silent-blokove. Povećan je prečnik diskova (prednjih sa 262 mm na 282 mm, a zadnjih sa 239 mm na 260 mm). Šasija je dobila dosta ojačanja, da bi se postigla veća torziona čvrstina i time smanjilo uvijanje karoserije.

Honda Integra

Da bi se do kraja ostalo verno filozofiji pravljenja trkačkih automobila, poradilo se na smanjenju mase automobila. Ukupno je 65 kg smanjeno, odstranjivanjem zvučne i toplotne izolacije, lakšim motorom, sedištima, volanom, čak su i stakla manje debljine od standardnih. Deo mase je vraćen pojačanjima šasije, pa je u zbiru, Integra Type R na vagi pokazala 1130 kg. U Evropu stiže krajem 1997. godine, nudeći brzinu od maksimalnih 234 km/h.

Honda Integra

190 KS je nalazilo put do točkova, preko veoma „kratkog“ petostepenog menjača i diferencijala sa ograničenim proklizavanjem. Gurajući kazaljku obrtomera do cifre od gotovo 9000 i pomalo vrteći u dimu, samo 195 mm široke, lepljive Bridgestone Potenza RE010 (slične kao kod NSX, moguće je uhvatiti 100km/h za oko 6.5 s (čak i bolje od fabrički obećanih 6.7 s).

Honda Integra

Može se naslutiti da konkurencija jednostavno, nije imala odgovor na ovaj automobil. Tu i tamo je bilo jednako brzih verzija, opremljenih turbo motorima, ali kada je u pitanju upravljivost i ležanje u krivinama, Integra je bila usamljena na tronu. Trud Hondinih inženjera je nagrađen titulom najboljeg „prednjepogonaša“ na svetu. Integrom su pokazali da suština sportskog automobila nije u kamionskom obrtnom momentu i u predimenzionisanim pneumaticima, nego u što manjoj inerciji, savršenom balansu motora i oslanjanja, ali iznad svega – u ogromnom iskustvu stečenom na trkama i nesvakidašnjim, vrhunskim materijalima.

Honda Integra

Honda Integra Type R (DC5)

Integra Type R je 2001. godine dobila potpuno novo odelo, sa oznakom DC5. Filozofija i pristup su ostali isti, ali je uvedeno mnogo novina.

Vremešni B18C motor je dobio naslednika, u obliku potpuno nove generacije motora – popularna K serija. I pored povećanja zapremine na 2.0L, lancem zamenjenog zupčastog kaiša, komplikovanijeg VTEC mehanizma, K20 motor je 10kg lakši od svog prethodnika.

Honda Integra

I oslanjanje je pretrpelo značajnije izmene – odustalo se od rešenja dvostrukih poprečnih ramena napred, u korist MacPherson opružnih nogu.

Honda Integra

Značajno čvršća i bezbednija karoserija, uz felne 17“ sa gumama 215/45, 300 mm diskovima i menjačem sa šest stepeni prenosa, povukla je sa sobom i dodatne kilograme, ali je 220 KS isceđenih pri 8000 o/min ipak u stanju da 1180kg potera do 100 km/h, za samo 6,2 s.

Honda Integra

Honda Integra

Na stazama Japana, DC5 je postizao bolja vremena od DC2 i dokazao da nisu sve promene u tradiciji loše. Ovim, pre svega, mislim na rešenje oslanjanja novog modela, gde se pribeglo nešto jednostavnijoj i jeftinijoj soluciji.

Honda Integra

DC5 se do kraja proizvodnje 2006. godine, nije nikada pojavio u varijanti sa volanom na levoj strani (Acura RSX Type-S, namenjena severnoameričkom tržištu, sa volanom na levoj strani, nešto je najpribližnije DC5 verziji) tako da je za većinu planete, simbol Integre R ipak prva generacija.

Honda Integra

Od 2006. godine, Integra više nije u ponudi na tržištu.

Nastaviće se…

(Saša Mitrović/Foto: Honda)
Napisao: triodriver.com
Preuzeto sa: www.triodriver.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *