Honda Civic 9. gen. 2012 – 2016 – polovnjak, iskustva, problemi

Honda Civic 9. gen.
Honda Civic 9. gen.
 • Honda Civic 9. gen.
 • Godine proizvodnje: 2012 – 2016
 • Restailing: 2015
 • Proizvođač: Honda
 • Prethodnik: Civic 8.gen.
 • Naslednik: Civic 10.gen.
 • Klasa: Donja srednja klasa
 • Konkurencija: Peugeot 308, Ford Focus, Renault Megane, Vw Golf, Seat Leon , Mazda 3
 • Modeli: Limuzina, Karavan, Hatchback (5 vrata)
 • Euro NCAP: ★★★★★ (2012)

Honda Civic 9. gen. je predstavljena na sajmu automobila u Detroitu 2011. godine. Bio je to automobil namenjen severnoameričkom tržištu. Svetska verzija (zaobilazeći Severnu Ameriku) je prvi put predstavljena na frankfurtskom sajmu automobila u septembru 2011. godine.

Honda Civic 9. gen. ima četiri različite verzije karoserije. Svakako najpopularnija je hatchback verzija, koja se nudi sa troja i petora vrata. Ovaj automobil ide ne samo na evropska tržišta, već i u Južnu Ameriku, Afriku i Aziju. Isto važi za limuzinu i karavan. Kupe je dostupan samo u Severnoj Americi. Vredi napomenuti da Honda nakon godina polako pokušava ujediniti izgled Civic-a bez obzira na tržištu na kojem će se prodavati. Na početku, verzija limuzina izgleda identično gotovo u celom svetu – manje razlike važe za Severnu Ameriku (Japanci su morali automobil da prilagode lokalnim standardima).

Honda Civic 9. gen.
Honda Civic 9. gen.

Honde više ne izgleda tako ekstravagantno kao kod starijeg automobila – ili je možda stvar činjenice da smo se navikli na sve ove oblike armaturne ploče koje su nam pružili japanski dizajneri. U novom automobilu su sedišta još udobnija nego u prethodnom, a kvalitet materijala je barem dobar.

Civic IX je neznatno porastao u odnosu na starije vozilo i putnici imaju više prostora i napred i pozadi. Prtljažnik je uvećan na skoro 480 litara takođe zaslužuje pohvale (ranije je bio 415 litara).

Honda Civic 9. gen. – Motori

Honda Civic 9. gen. se nude kao hatchback i sedan sa 5 vrata. Oba automobila (2012. modelna godina) su pokretala 1,8-litarski benzinski motor sa 104 KS. Može da bude opremljen i ručnim i automatskim menjačem. Hatchback verzija se dodatno nudi sa manjim motorom od 73 KS, zapremine 1,4 litara. Ovaj motor nije stavljan u najbogatijoj verziji.

Pored toga, od modelne godine 2013, vozilo sa 5 vrata može biti opremljeno 1,6-litarskim turbo dizelom maksimalne snage 120 KS. Proizvođač je takođe poboljšao parametre benzinskih motora. Sada 1,4-litarski agregat razvija 100 KS, a veći dizajn ima 142 KS. U zavisnosti od prenosa, najmoćniji Civic može postići brzinu do 215 km / h.

Na nekim tržištima Honda od 2012. godine takođe predlaže drugi dizel motor. Zapremina od 2,2 l i opremljen je turbo-punjačem. Ovo je jedan od najmoćnijih motora na raspolaganju u Evropi – ima 150 ks. Pored Starog kontinenta, u ponudi su i 2-litarski motor sa 150 KS i 2,4-litarski motor sa 201 KS (u coupe verziji na američkom tržištu). Oba sagorevaju benzin.

Honda Civic 9. gen. – problemi i kvarovi

Honda se danas, zajedno sa Lekusom, može smatrati jednom od najpouzdanijih marki na tržištu. Civic naravno ima koristi od kvaliteta ovog brenda. Ova deveta generacija je u svakom slučaju je pošteđena (osim izuzetaka) velikih briga, pa čak i onih malenih. Zbog toga je odličan izbor u svim verzijama.

Uobičajeni problemi sa plivajućim zamajcem i kvačilom u vozilima sa 2.2 i-CTDi i 1.6 i-DTEC dizel motorima i ručnim menjačem. Problem se manifestuje klizanjem kvačila, lupanjem i tresenjem motora.

Vozila na dizel, koja su pretežno voze po gradu, imaju probleme sa začepljenim DPF filterima.

Veoma osetljiva boja na haubi i na dnu vrata koja se često ljušti.

Česte kvarove sistema Start & Stop. Problem obično nastaje kada se  automobil nekoliko dana ili duže ne vozi. Problem je najverovatnije posledica delimičnog pražnjenja akumulatora.

Neki problemi sa automatskim isključivanjem multimedijske jedinice ne dozvoljavaju Bluetooth povezivanje itd. Najčešće se problem rešava reprogramiranjem.

Vrlo retki slučajevi blokade zadnjeg kočionih čeljusti  na maloj kilometraži (manjim od 50 000 km).

Opoziv

 • Opoziva zbog greške na ESP-u. 12.12.2016 18.04.2016
 • Opoziv zbog problema na kočnom sistemu. 29.02.2016. 31.3.2016
 • Nepravilni pritisak aktiviranja može dovesti do pucanja kućišta naduvavanja vazdušnog jastuka vozača. U tom slučaju, metalni komadi mogu da se lete po putničkom prostoru, što potencijalno može da povredi putnika u vozilu. Povlačenje se odnosi na vozila koja su proizvedena u periodu od 2. 3. 2004 – 20. 5. 2015


Honda Civic cena polovnjaka – pregled polovnjaka


One Comment

Ostavite odgovor