Renault Megan 3. gen. 2008. – 2016. – Polovnjak, iskustva

Renault Megan 3. gen.

Renault Megan 3. gen.

  • Proizvođač: Renault
  • Model: Megane (3. gen)
  • Godina proizvodnje: 2008. – 2016.
  • Varijante: Hatchback, Coupe, Estate
  • Dujina: 4,295 mm
  • Širina: 1,808 mm
  • Visina: 1,471 mm
  • Međuosovinski razmak: 2,641 mm
Renault Megan 3. gen.

Renault Megan 3. gen.

Prednosti

 • Dobra kvaliteta izrade
 • Udobnost i na oštećenim putevima
 • Dobar osećaj kod upravljanja
 • Niska potrošnja

Mane

 • Istrošene kočnice
 • Premalo mesta za glavu na zadnjim sedištima
 • Moguća korozija mehaničkog sistema za spuštanje stakala
 • Naslon za glavu nije podesiv
 • Istrošenost turbopunjač
 • Kod TCe motora kvar pumpe goriva

Renault Megan 3. gen.

Renault Megan 3. gen.

Renault Megan 3. gen. iskustva

Renault Megan 3. gen. na tržištu je od 2008. godine i u početku je dostupna kao limuzina sa pet vrata, a tri meseca kasnije i sa troja vrata. Sa drugom generacijom deli mnoge tehničke komponente dok Renault Megane sa troja vrata sa prvom generacijom deli sportsko telo. Od juna 2009.godine u ponudi je i karavan Grand Tour, a od 2010.godine kabriolet.
Renault Megan 3. gen. izgledom je konzervativniji i za 10 centimetara duži od prethodnika, ali je zato 8 kilograma lakši. Volumen prtljažnika je 405 litara. Pristup je jednostavan zbog niskog tovarnog praga i velikog otvora zadnjih petih vrata, koji je postignut smeštanjem dela zadnjih svetala na sama vrata prtljažnika. Standardna sigurnosna oprema dolazi sa prednjim i bočnim vazdušnim  jastucima, ABS i kontrolom stabilnosti. Kao i prethodnik , Renault Megane treće generacije na Euro NCAP crash testu osvojio je najvišu ocenu. Zadnje vešanje je mekano, a osovina, od sada zatvorenog profila, povećava krutost torzije i čini vozilo lakšim. Sve ove tehnologije omogućavaju aktivnu, agilnu vožnju, kao i bolje ponašanje u zavojima i izuzetnu udobnost za putnike.
Kod Renault Megane dizel motori popularniji su od benzinskih. Od dizel motora u ponudi su 1.5-litreni dCi motor sa 85 KS, 90 KS, 105 KS i 110 KS s filterom za čestice. Najjači dizel motor je 1.9-litreni dCi motor s 128 KS. Od benzinskih motora u ponudi su: 1.6-litreni 16V motor sa 100 ili 110 KS, 2.0-litreni 16V motor sa 140 KS i TCe 180. Kod svih modela standard je šesto-stepeni ručni menjač. 1.6 –litreni motor sa 100 KS i 1.5 dCi sa 85 KS dolaze sa peto stepenim menjačem. Od 2012.godine u ponudi su i 1.2 litreni benzinski motor sa 113 KS i 1.5-litreni dCi motor sa 108 Ks.
Potrošnje je vrlo ekonomična i za dizel motore je u proseku 6 litara na 100 kilometara, a za benzinske motore oko 7 litara na istu udaljenost.
Preuzeto sa: auto-mane.com

Tokom tržišnog života od nešto više od sedam godina, „megan“ treće generacije doživeo je dva fejslifta – prvi zbog predstvaljanja nove generacije motora, dok je drugi, uz dva nova agregata, izveden pre dve godine, kako bi i „megan“ pred penzijom dobio „lik“ usklađen sa novim dizajnerskim pravcem.

Prema  Dekrin statistici,  ne nalaze se značajniji hronični nedostataci, Renault Megan 3. gen.  kroz svoju proizvodnju  nije bio bezgrešan automobil. Ali problemi su se tu uglavnom rešavali odmah, pa je zbog krivo zavarenih papučica kočnica na primercima opremljenim 1,5-litrenim dizel motorima 2009. uredno odrađen i fabrički opoziv. Ipak, pri kupovini polovnjaka danas valja obratiti pažnju na neke specifičnosti: gumeni ležajevi na pogonskim osovinama na nekim primercima već nakon tri godine znaju pokazivati neočekivane snažne znakove trošenja, a na petogodišnjim i starijim modelima može biti izraženog gubitka maziva zbog istrošenih ili napuklih manžeta. Ali, u odnosu na prethodnika (koji je znao imati problema s elektronikom, ležajevima, kočnicama, upravljačkim sistemom…), Mégan treće generacije kao polovnjak je ipak znatno bolji izbor.

Karakterističnih sitnica kojima Mégane III može praviti probleme, dakako, ima, ali ne puno. I lako su i relativno jeftino rešive: mahom su to pregorele sijalice, blago kapanje ulja na karteru, lošiji kontakti bobina kod benzinaca, nešto brže trošenje diskova, a i ventilator klima uređaja zna sam od sebe stati pa opet proraditi. Sve skupa dakle, ništa strašno. Prve serije imale su servisni opoziv zbog labavih kočionih klješta i neujednačenim radom servo uređaja volana, ali ko danas kupuje takav primerak, više ne bi trebao strahovati.

Elektronika i elektrika su puno solidniji i pouzdaniji nego u prethodne dve generacije modela, isto kao ukupna završna izrada, pa bojazni od problema ne bi trebalo imati.

Što se motora tiče, većina ponude odnosi se na štedljiv dizelaš 1.5 dCi, jedan od najboljih i najpouzdanijih u ovoj klasi, s potrošnjom oko 5,5 litara. Nekad, u starijim modelima Clija i Méganea taj je motor imao problema s ubrizgavanjem, znao je priuštiti i još niz drugih manjih i ponekad većih nedaća, ali u poslednjih desetak godina temeljno je poboljšan i s vremenom postao jedan od najboljih. Preporučljiviji je u slabijoj i manje opterećenoj verziji (90 KS), bez obzira na nešto slabija ubrzanja i konačnu brzinu od jače (110 KS).

Benzinski motori su na našem tržištu u podređenoj poziciji, ali za one koji ne rade značajniju kilometražu takođe su vrlo dobra (i jeftinija) opcija.

Preuzeto sa: www.jutarnji.hr


One Comment

 • Miloš kaže:

  Poštovani,

  Hvala na svim testovima, misljenjima i analizama.
  Jedan ste mi od omiljenih izvora informacija na internetu. Srpski Honest John.

  Na prvoj slici je Clio karavanb pretpostavljam ne namjernim previdom.
  Kakva je razlika u potrosnji izmedju slabije i jače verzije 1.5 DCI motora i da li je slabiji ima plivajući zamajac. Možda bi ova informacija bila zanimljiva kupcima polovnjaka.
  Takodje kako rangirate Megana u odnosu na konkurenciju, Golf, Astrab Focus, Hyundai I30, Kia Ceed, Auris i dr.
  Prvenstveno mislim održavanje, kvalitet i upravljivost.

  Srdačan pozdrav

Ostavite odgovor