Seat Leon 2005 – 2010 -Polovnjak, iskustva, motori , kvarovi

Seat Leon

Seat Leon

IZGLED – Seat Leon

Za sve one koji žele Golfa sa agresivnijim i atraktivnijim izgledom, Seat nudi rešenje. Germanizovani Španac pod imenom Seat Leon pleni svojim agresivnim prednjim delom i sportskim dizajnom. Unutra, doduše, nije sve baš tako sjajno na verzijama pre redizajna, ali je nakon 2009. godine dosta toga popravljeno, kako spolja tako i u kabini, a lavovi su dobili i nove motore.

Preglednost nije na zadovoljavajućem nivou zbog predebelih A stubova koji izgledaju lepo spolja ali dosta zaklanjaju iznutra. Ni sam kvalitet ugrađene plastike ne može da se poredi sa nekim konkurentima u klasi. Gepek je manji nego kod Golfa, pa čak i Focusa, a ni utovarna površina nije dovoljno velika.

Utisak u vožnji je baš kao i spoljašnji izgled. Odličan. Volan je dosta manji u obimu pa već u startu imate sportski utisak. Seat Leon odlično leži na putu, sva četiri točka su uvek stabilno na zemlji. Sama vožnja zna ponekad da bude truckava ali je ovo zbog sportski podešenog donjeg postroja, pa oni koji žele beskompromisnu udobnost ne treba dalje da čitaju.

Da napomenemo i da svi modeli imaju odlične kočnice, kontrolu proklizavanja i četiri air bag-a kao standardnu opremu.

Seat Leon iskustva – motor

VW se potrudio da i ovde ponudi dovoljan broj motora.

Od benzinaca sa početka generacije, savetujemo 1,6 motor sa 101KS. Najjeftiniji je za održavanje i registraciju a u proseku potroši nešto više od šest litara bezolovnog benzina na sto kilometara. Jači, 2,0, sa 150 konja sjajno vuče ali u gradskoj vožnji ga je nemoguće spustiti ispod 10 litara ma koliko bili nežni sa gasom. Najjači benzinac ima takođe 2,0L ali i trubo punjač koji podiže snagu na skoro 200 konja, pa čak i više u zavisnosti od verzije.

Kod dizelaša nam se najviše dopao 2,0TDI sa 140KS. Slabiji, 1,9, nema dovoljno snage u svakom trenutku. Tu je i FR model koji ima 2,0TDI motor povećane snage na 168 konja, pa je izbor ipak na vama i vaćim mogućnostima.

Nakon uvođenja novih benzinaca, aktuelna paleta motora izgleda ovako:

Benzinski motori:

1.2 TSI 105 KS / 77 kW

1.4 TSI 125 KS / 92 kW

2.0 TFSI 211 KS / 155 kW

2.0 TFSI 211 KS / 155 kW DSG

2.0 TFSI 265 KS / 195 kW DSG

Dizel motori:

1.6 TDI CR 105 KS / 77 kW

1.6 TDI CR 105 KS / 77 kW DSG

2.0 CR 140 KS / 103 kW D-PF

2.0 TDI CR 170 KS / 125 kW D-PF

2.0 TDI CR 170 KS / 125 kW DSG + D-PF

Seat Leon

Seat Leon

Leon problemi i kvarovi

Obzirom na izgled a i povozne motore koji se ugrađuju, nije retka pojava da su Seat Leon-i voženi na ivici maksimuma pa obratite dobru pažnju pri kupovini.

2006. godine, Seat se odlučio na opoziv 2.0 TDI modela zbog problema sa zamajcem. Ukoliko ovo nije urađeno u ovlašćenom servisu, a odlučujete se baš za ovaj model, otvorite četvore oči.

Motori, kako dizeli tako i benzinci, su se pokazali kao izdržljivi, ali ipak pri kupovini dobro oslušnite njihov rad u leru, jer imaju svoje bube, posebno 1.2 i 1.4 TSI agregati. Kod njih je najveći problem sa turbinom i aktuatorom, koji se menjaju u paru, kao i sa pogonskim lancem i rolerima, koji su morali da budu sređeni u garanciji, za šta tražite servisne papire. Nije retkost da prezupče već na 20.000 kilometara.

Ako je rad motora neravnomeran ili bučan kada je motor hladan, ili ima previše crnog dima iz auspuha, kupovinu ne savetujemo. Takođe, na udaru su i kočnice, lamela i ceo trap pa sve ovo treba detaljno proveriti. Pored ovoga, ukoliko je redovno održavan, Leon ne bi trebalo previče da vas namuči po majstorima.

Preuzrto sa: www.autopedija.com


Seat Leon cene – pregled polovnjaka3 Comments

Ostavite odgovor