Seat Cordoba 2002. – 2010. – Polovnjak, iskustva, kvarovi

Seat Cordoba

Seat Cordoba

Seat Cordoba je često nepravedno predviđen automobil, iako ima Nemačke gene. Mesta na zadnjoj klupi nema preterano, dok je na prednjim sedištima sve kako bi trebalo, a gepek sasvim solidan. Unutrašnjost je izgledom prosečna, ali je sve utegnuto. Preporučujemo dizela, i to slabijeg, ali obavezno proverite da li pri većim obrtajima ispušta gust crni dim, a trap takođe zna da pravi probleme.

Seat Cordoba je u stvari Ibiza sa gepekom, a obzirom da Ibiza deli platformu sa VW Polom, izvodi se zaključak da je ovo u stvari narasli Polo.

Možda par zadnjih vrata nije toliko praktičan kao kod Ibize, ali gepek je skoro duplo veći. Putnici na zadnjoj klupi nemaju baš previše mesta za noge i glavu, ali zato je napred sve u najboljem redu. Sedište vozače je podesivo po visini, volan se podešava u svim pravcima, pa je lako udobno se smestiti.

Seat Cordoba

Seat Cordoba

Sam utisak u kabini je zadovoljavajući, jedino što je kvalitet ugrađene plastike mogao da bude malo bolji. Sam utisak u vožnji je dobar, auto se odlično ponaša u krivinama, volan je direktan i precizan a komande dovoljno mekane. Vešanje je malo tvrđe pri manjim brzinama, ali je zato jako lepo krstariti otvorenim putevima.Seat Cordoba

MOTORI – Seat Cordoba

Ne preterano veliki izbor pa mesta za manevrisanje nema puno. Jedini benzinac ima 1,4 L i 74 konja. Nebi bilo lepo da kažemo da ne obavlja svoj deo posla odlično, ali naša preporuka ipak ide dizelašima koji inače potiču iz Volkswagen grupacije.

Dve varijante 1,9 turbo dizel motora su ugrađivane.  Slabija ima 100 konjskih snaga, a jača i čak sportski orijentisana ima 128 konja. Slabiji je sasvim solidan, dok jači odlično vuče. Bilo koji od ova dva je dobar izbor. Prosek potrošnje je samo 4,5 litara dizela što je, takođe fenomenalno, ali ovo je fabrički podatak.

KVAROVI

Obzirom da je ovo u stvari veći Polo, kvalitet izrade je odličan a mehanika nemački izdržljiva pa nekih većih kvarova i intervencija ne bi trebalo da bude. Ono na šta treba obratiti pažnju pri kupovini je crni dim na većim obrtajima kod dizela i kvačilo.

Proverite da li menjač ulazi u sve brzine bez ikakvih problema. Takođe, provozajte malo Cordobu i po lošijem putu i proverite nejednaku istrošenost guma. Ovo su naznake da je trap u lošijem stanju. Sam servis nije komplikovan obzirom da je reč o dobro poznatom i jednostavnom automobilu koji vas inače neće često bepotrebno slati kod majstora i bacati u troškove.


Ostavite odgovor