Volkswagen Golf 6 2008-2013 – polovnjak, iskustva, problemi

Volkswagen Golf 6

Volkswagen Golf 6

Golf se dosta promeno od njegovog debija 1974. i izrasla u porodičan automobil. U oktobru 2008., Volkswagen je predstavio šestu generaciju ovog uspešnog automobila. Neko će Vw Golf VI zvati Golf “pet i po”, jer je šestica zasnovana na platformi svog prethodnika.

Nije lako popraviti nešto što je već skoro savršeno, ali izgleda da je Volkswagen uspeo sa Volkswagen Golf-om 6. Vw Golf VI je više prefinjen, udobniji i nudi viši kvaliteta u odnosu na prethodni model. Ispostavilo se da Volkswagen postavlja novi standard za hečbek.

Nije bio zapravo sasvim nov, ali potpuno obnovljena verzija Volkswagen Golf 6 sa malim, ali ključnim poboljšanjima. Kod Volkswagen Golf 6 se poboljšanja primećuju u vožnji, gde je Golf VI neverovatno miran i tih, sa osećajem mnogo većeg automobila. Sa šestom generacijom Vw je pokušao da uzme najbolje od pete generacije i da se vrati standardima proizvodnih kvaliteta u vreme 4. generacije.

Volksvagen Golf VI, je pušten u prodaju 2008., zamenjujući najmanje uspešnu petu generaciju modela. U početku, Volkswagen Golf 6 se trebao pojaviti u 2010., ali rad i stavljanje u proizvodnji i prodaju su ubrzali loši poslovni rezultati Golf V. Iako je generalno linija stajlinga ostala od prethodnika, ovaj automobil ima modernu, više oštre i ugaone oblike koji su novi trend u dizajnu Volkswagen automobila. Tehnološki na osnovu Golf V, uključujući istu šasiju preuzima od njega Volkswagen Golf 6 . Pod haubom, se nalaze benzinski i dizel motori. Volkswagen Golf 6se nudi sa 3- i 5 – vrata hečbek, 5 – vrata karavana i opet kao 2 – vrata kabriolet. Opciono može imati pogon na sva četiri točka. Vrhunska verzija Golf R, s snagom motora od 270 KS tu je i Golf GTI sa 210 KS.

Dužina novog Vw Golf VI je 4199 mm, 5 mm manje od prethodnog modela. S druge strane, Vw Golf 6 je šira od 20 mm na istoj visini.

Prva stvar Volksvagen u vezi sa novom generacijom emisije su nove karakteristike i velika poboljšanja. Svi motori u novom Golf 6 u skladu sa Euro V, potrošnja goriva je manja od sličnih motora Golfa pete generacije. Motori se jedva čuju i rade svoj posao sa neverovatnom lakoćom. Golf VI je u osnovi značajna nadogradnja Golf 5.

KOMFOR – Volkswagen Golf 6

Volkswagen Golf 6

Enterijer je naravno, potpuno nov, a ono u čemu Golf VI zaista briljira jeste kvalitet izrade, i u svakom pogledu, ostavlja bolji utisak i deluje skuplje od prethodnika, iako je jeftiniji za proizvodnju. Instrument tabla je pozicionirana nešto više, dajući vozaču i putnicima bolji subjektivni utisak bezbednosti. Još jedan novitet u enterijeru je belo osvetljenje instrument table i ”rastanak” plavim osvetljenjem, uvedenim u Golf četvrte generacije.

Još jedan od dokaza da je Volkswagen Golf 6 nastao na istoj platformi kao Golf 5, su unutrašnje dimenzije, koje su u milimetar identične s onim kod Golf 5. Radilo se samo na izmeni enterijera. Korišćeni su novi i kvalitetniji materijali, poboljšani su izgled instrument table i centralnog grebena, a novi izgled je dobio i upravljač.

Volkswagen Golf 6 sada još više podseća na neke modele iz Audi game, a mnogi elementi enterijera inspirisani su rešenjima iz skupljeg Passata. Komande putnog računara i tempomata na kožnom multifunkcionalnom volanu ostavljaju utisak kao da se radi o automobilu više klase. Sličan zaključak može se izvući posmatranjem i korišćenjem audio sistema, kao i svih ostalih sistema u automobilu. Golf karakteriše i izvanredna ergonomija. Vozač može da se namesti baš onako kako želi, a u osnovnom paketu opreme, sedišta daju  veoma solidnu bočnu potporu, dok vozačko ima i podešavanje po visini. Generalno posmatrano, Golf 6 po pitanju količine prostora i preglednosti nudi isto onoliko koliko i generacija pet, što znači – sasvim dovoljno.

Kabina Volkswagen Golf 6 je dobro izolovana od spoljašnje buke. Generalno, Golf 6 je neverovatno miran i prefinjen dok suspenzija odlično obavlja posao upijanja neravnina i rupa na putu što ga čini idealnim za duga putovanja. Sedišta su udobna, tu je i pristojna količina prostora za noge putnika na zadnjim sedištima, plus svi automobili dolaze sa klimom kao standardnom opremom.

Volkswagen Golf 6 je oko 5 mm kraće od svog prethodnika, dužine 4199 mm, širina je veća 20 mm 1779 mm, visina ostala ista kao i kod prethodnika, 1479 mm. Ispred prednjih točkova je skraćen za 12 mm i produžen pozadi 7 mm, to trebalo da doprinese boljoj raspodeli težine i tako poboljšanoj upravljivosti.

Prtljažnika Volkswagen Golf 6 je identičan sa prethodnim modelom sa 350 litara (za verziju sa 4Motion ima manju zapreminu 75 l), ali obaranjem zadnjih sedišta, koja se mogu obarati u odnosu 1/3 ili 2/3 dobija se prostor od 1305 litara. Ovo nije tako velika kao kod Honda Civic ili Ford Focus, ali je više nego adekvatno za svakodnevnu upotrebu i srećno proguta par srednjih koferima. Kod karavana je prtljažnik od 505 litara, koji raste posle obaranjem zadnjih sedišta na 1495 litara. Tri i pet vrata kompakt su isti kao u prethodnom generacijom istih spoljnih dimenzija.

Volkswagen Golf VI će ponuditi visok nivo pasivne bezbednosti. Skelet je pretrpeo poboljšanja i standardnih će biti sedam vazdušnih jastuka (prednji, bočni prednji, prozora i kolena vozač ) uz doplatu za bočne vazdušne jastuke za zadnji red sedišta i svi modeli dolaze sa ESP kontrola stabilnosti kao standard.

NA EURO NCAP testu Volkswagen Golf 6 je dobio 5 zvezdica za zaštitu putnika, 4 zvezdice za zaštitu dece, za zaštitu pešaka 3 zvezdice.

MOTOR – Volkswagen Golf 6

Volkswagen Golf 6

Ponuda kod Volkswagen Golf 6 se sastojati od šest motora četiri benzinska i dva common-rail dizela.

Volkswagen Golf 6 polazi od poznate baze i od dosad dokazanog Golf 5 u smislu motora i tehnike. Njeni dizel motori su prešli na common rail ubrizgavanje, a benzinski motori nikada nisu bili problem na Golf-u 5 i Golf 6 uzima bezbedno štafetu.
Bilo da sa TDI dizel ili benzinski TSI, potrošnja je uvek pod kontrolom. TDI je još manji potrošač prelaskom sa pumpa-dizna na Common Rail injektora. TSI sa njihovim dvostepenom turbo i direktnim ubrizgavanjem i postiže veoma dobre rezultate. Svi motori za novi Golf ispunjavaju emisiju standarda Euro V i većina njih će imati neki oblik predpunjenja.

Kod Volkswagen Golf 6 punuda benzinaca su 1.4 benzinski motor snage 59 KW / 80 KS, ništa ga ne izdvaja, on je dosadan, pa ako ništa, bolje je misliti na 1.6 sa 75 KW / 102 KS. Tu je moderni 1.4 TSI koji razvija veliki obrtni moment i ima razumnu potrošnju goriva. Najslabiji 1.4 TSI snage 90 KW / 122 KS zadovolji će većinu ljudi, tu je i najmoćniji, sa turbinom i kompresorom sa 118 KW / 160 KS. Za pobunjenike je tu 2,0 GTI sa 210 KS i 1.8 TSI sa 160 KS.
Svi dizelaši kod Vw Golf 6 imaju common-rail tehnologiju tu je 1.6 TDI motor sa 66 KW / 90 KS i 77 KW / 105 KS. Veliki novitet će biti i trocilindraš 1.2 TDI sa 75 KS, koji će trošiti samo 3,9 litara. Dizel 2.0 kapaciteta u 3 varijante snage: 110 KS najpametniji izbor u tom automobilu, 140 KS je razumno, 170 KS GTD kao dizel alternativa GTI.

Pored manuelnih menjača s pet i šest brzina, u ponudi će biti i sekvencijalni automatski menjač DSG sa šest i sedam brzina.

1.2 TSI benzinac
Atmosferske motore vremenom su zamenili motori sa turbo punjenjem sa ekstenzijom TSI. Baza je četvoro cilindrični 1.2 TSI sa 63 KW pri 4800 o/min i maksimalni obrtni moment od 160 Nm dostupnih od 1500 do 3500 o/min , tu je i 1.2 TSI sa 77 KW pri 5000 o/min i 175 Nm od 1550 do 4100 o/min. Blok motora je od legure aluminijuma, što doprinosi veoma maloj težini agregata – koji teži samo 89,5 kilograma. 1.2 TSI sa direktnim ubrizgavanjem goriva, osam ventila OHC, koji je vođen lancem i sprovođenje vazduha je obezbeđen od strane turbo punjačem. Što se tiče dizajna, oba motori su identični, razlikuju performanse je zbog upotrebe drugog ECU motora. Oba motora daju dobru fleksibilnost pri niskim i srednjim brzinama. Obe verzije imaju minimalan turbo lag i dobar odgovor na pritiskanje pedale gasa. Jača verzija se isporučuje sa šestostepenim manuelnim menjačima ili sedmostepenim DSG menjačem, slabija verzija morala da se snalaze sa peto stepenim menjačem.

1.4 benzinac 
Bazni motor sa zapreminom od 1,390 cm3 razvija 59 KW / 80 KS pri 5000 o/min. Radi se o dokazanom i relativno jednostavnom motoru sa multi-point ubrizgavanjem goriva. Maksimalni obrtni momenat baznog benzinca je 132 Nm pri 3800 ob/min. Maksimalna brzina je 172 km/sat, ubrzanje do 100 km/sat treba 13.9 sekundi u kombinaciji sa, jedinom dostupnim uz ovaj motor, 5  stepenim manuelnim menjačem. Kod 1.4 benzinca zapremine 1390 cc 55 KW pri 5000 o/min i 126 Nm obrtnog momenta pri 3800 o/min, kasnije je povećano na 59 KW i 132 Nm pri istoj brzini. Agregat je u širokoj upotrebi u manjim modelima Vw Polo, Seta Ibiza i Škoda Fabia, ali i prilično teškoj Octaviju. Motor je pogodna za vozila koja se koriste za gradsku vožnju. Motor karakteriše dobra pouzdanost.

1.4 TSI sa 90 KW / 122 KS 
1.4 TSI, kao i snažniji od 160 KS je 16 ventilski četvorocilindraš. U pitanju je EA111 generacija motora zapremine 1,390 cm3. Motor poseduje elektronski kontrolisano direktno ubrizgavanje goriva, turbo punjač i interkuler. Zahvaljujući ovom motoru Volkswagen Golf 6 do 100 km / sat stiže za 9.5 sekundi, u kombinaciji sa manuelnim ili DSG menjačem. Maksimalna brzina je solidnih 200 km/sat. Maksimalnu snagu od 122 KS motor postiže pri 5000 ob/min, dok je maksimalni obrtni momenat od 200 Nm dostupan u rasponu od niskih 1500 do 4000 o/min. Već pri 1250 o/min, što je skoro ravno mirovanju motora, dostupno je čak 80 posto max.obrtnog momenta. Sa šestostepenim manuelnim Volkswagen Golf 6  1.4 TDI troši 6,2 l / 100 km, sedam brzina DSG menjač onda 6,0 litara / 100 km.

1.4 TSI 118 KW / 160 KS 
Ovaj 1.4 TSI krasi asistencija kompresora i turbo punjača. Maksimalna snaga motora je 118 KW  /160 KS pri 5800 obr/min. Posebno značajna je specifična snaga motora: 1.4 lit. motor obezbeđuje 84.3 KW ili 114.3 KS po litru zapremine. Maks. obrtni momenat od 240 Nm dostupan je već od niskih 1500 ob/min. Sa najmoćnijim benzincem u okviru inicijalne ponude Golf VI stiže nakon samo 8 sekundi do 100 km/sat, dok je maksimalna brzina 220 km/sat. Za razliku od slabijeg TSI ova jedinica je opremljena sa turbo punjačem i kompresorom. Kompresor, mehanički pokretan kaišem, uvećava obrtni momenat TSI agregata pri niskim obrtajima. Pri višim brzinama motora, turbo punjač sa wastegate kontrolom uskače u akciju i radi u paru sa kompresorom. Pri brzini motora od 3500 obr/min kompresor prepušta sav posao turbo punjaču.
Ovaj TSI ima poboljšanu cirkulaciju ulja i efikasniju pumpu za ulje, čime se redukuje habanje bregaste osovine i radilice.

1.6 75 KW / 102 KS 
Motor zapremine 1,595 cm3 razvija 75 KW / 102 KS pri 5600 obr/min. Maksimalni obrtni momenat ovog 4 cilindraša je 148 Nm pri 3800 o/min. Maksimalna brzina je 188 km/sat, dok ubrzanje do 100 km/sat traje 11.3 sekundi. Potrošnja 1.6 atmosferskog motora je 7.1 lit/100 km.
Motor je standardno dostupan u kombinaciji sa 5 stepenim manuelnim menjačem ili 7 stepeni DSG.
“Flex Fuel“ verzija motora omogućava korišćenje etanola kao pogonskog goriva.
U pitanju je pouzdan motor i sa povoljnim troškovima servisa.

2.0 TSI 
Za ljubitelje oštrije vožnje tu je sport verzija GTI, Golf GTI Edition 35 i Golf R svi sa dvolitarskim pogonom sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem 2.0 TSI. Za Golf GTI motor postiže 155 KW pri 5300 o/min i 280 Nm obrtnog momenta između 1700 – 5200 obr/min. Golf GTI Edition 35 sa 173 KW pri 5500 o/min i 300 Nm između 2200 – 5500 obr/min i Golf R verziji 199 KW pri 6000 o/min i 350 Nm obrtnog momenta između 2500 – 5000 obr/min.
Motori se odlikuju odličnom dinamikom između 2000 – 5000 obr / min. Motor takođe ima brz odgovor na pedalu gasa.
Na prvi pogled čini se da radi u svim verzijama sa istim motorom 2.0 TSI. Volkswagen Golf GTi motor koristi drugu vrstu odnosu na ostala dva verzije. Golf GTI sa 155 KW koristi EA888 seriju motra, a drugo dvoje koriste stari tip motora EA113, što je evolucija 2.0 TFSI Golf 5 i Octavia RS 147 KW. EA888 motor koristi za pogon lanac, sistem goriva je pod pritiskom od 150 bara umesto 115 bara. Cilj dizajnera je bio da serija EA888 smanjiti potrošnju goriva u proseku za oko 10 %, i dozvoli korišćenje goriva sa 95 oktana. Za EA113 seriju preporuka je 98 oktana i više.

Asortiman dizela kod Volkswagen Golf 6 kupac ima izbor motora 1.6 TDI i 2.0 TDI. Ove jedinice su opremljene modernim common rail napajanjem, plivajućim zamajcem i filterom čestica, poslednja dva elementa dižu troškove popravki. U pogledu kulture rada, performansi i potrošnje su među vodećim u svojoj klasi, ali u pogledu troškova održavanja, nažalost, nisu impresionirali.
Za slabiji motor će biti standardni peto-stepeni manuelni menjač, za jači motor menjač sa šest brzina. Po izboru, oba će imati šestostepeni DSG menjače.

Common-rail tehnologija – gorivo se ubrizgava u cilindre pod pritiskom preko 1800 bar piezo-električnim injektorima i mlaznicama sa osam otvora koji pružaju bolje raspršivanje goriva. Piezo – električni injektori omogućavaju precizno i brže otvaranje injektora nego kod prethodnih injektora sa elektromagnetnim ventilima.

1.6 TDI 
Ponuda Volkswagen Golf 6  dizel motora započinje 1.6 TDI u verzijama sa 90 KS (66 KW i 230 Nm) i 105 KS (77 KW i 250 Nm). U oktobru 2009.  uveden je napredniji model sa BlueMotion tehnologijom.
Motor 1.6 TDI karakteriše prefinjenost i potrošnja od 5,5 do 6 litara. U poređenju sa starijim i jednako efikasnim 1.9 TDI prethodne generacije, kod Golf 1.6 TDI vozači se žale na potrošnju koja se manifestuje uglavnom na većim brzinama i takođe slabijoj snazi pri manjim brzinama. Kod slabije verzije 66 KW razlika u dinamici je još izraženiji. Osećaj slabije dinamike motora izaziva niža kompresija u odnosu na 1.9 TDI. Zbog agilne vožnje ili ubrzanja je neophodno izabrati jači 1.6 TDI, motor ima relativno širok opseg obrtaja, ali je takođe nešto veća potrošnja.
1.6 TDI BlueMotion ima  najveći učinak 77 KW i maksimalni obrtni moment od 250 Nm pri 2000 obr / min. Kombinovana potrošnja goriva je 3,8 l / 100 km.

2.0 TDI  
Oba motora imaju zapreminu od 1,968 cm3, a krasi ih poslednja generacija common rail sistema. Karakteriše ih direktno ubrizgavanja goriva u cilindre pomoću piezo injektora, koji funkcionišu pod pritiskom od 1800 bara. Elektronski kontrolisani piezo kristali, asistirani hidraulikom, ubrizgavaju gorivo u deliću sekunde. U poređenju sa konvencionalnim elektromagnetnim ventilima, piezo tehnologija omogućava fleksibilan proces ubrizgavanja goriva sa manjom i bolje odmerenom količinom goriva. Prednost je veoma tih i uglađen rad motora, odlična reakcija na komande vozača, niska potrošnja goriva i emisija štetnih gasova.
2.0 TDI – sa common-rail sistemom imaju manje problema nego u prošlosti Obilje dinamike na umerenoj potrošnji od oko 6 litara daje 2.0 TDI sa common-rail, koji je dostupan u tri nivoa snage 81 KW (250 Nm), 103 KW (320 Nm) i 125 KW (350 Nm).
Robustan rast na nižim brzinama i relativno širok opseg obrtaja. Značajno poboljšana pouzdanost.

2.0 TDI 81 kW / 110 KS 
Zahvaljujući odličnom obrtnom momentu od 250 Nm, dostupnih od 1500 o/min, Volkswagen Golf 6 ubrzava do 100 km/sat za 10,7 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 194 km/sat. Maksimalnu snagu od 110 KS motor dostiže već pri 4200 o/min.

2.0 TDI 103 KW / 140 KS 
Verzija sa 140 KS je impresivna. Potrošnja od 4,9 litra je takođe 0,6 litara manja nego ranije. Obrtni momenat od 320 Nm dostupan je već od 1750 o/min i omogućava ubrzanje do 100 km/sat za samo 9,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 209 km/sat.
Zahvaljujući common-rail ubrizgavanju, Volkswagen Golf 6 više ne proizvodi vibracije, kao kod Golf 5. Takođe ima i druge prednosti, kao što su mala turbo rupa. Do 4500 o/min 2.0 TDI jedinica je puna snage.

2.0 TDI 170 KS  
Najbolji dizel je 2.0 TDI sa 170 KS dostupno isključivo u GTD modelu. Kao i drugi dizeli ovo je common rail motor, tako da je tih i prefinjen. On takođe pruža svoju moć neverovatno glatko i nema kašnjenja na malom broju obrtaja, kao na starijim TDI motora iz Volkswagena.

Šesta generacija Golf standardno dolazi sa pet ili šest-stepenim ručnim menjačem, koji karakteriše kratkim hodovima promene brzine i precizan rad ili šeststepenim i sedmostepenim DSG menjačima.
Menjači DSG6 i DSG7 ( u zavisnosti od motora) sa dvostrukim kvačilom, oni su više nego prijatni za korišćenje. Brza i glatka promena brzine, nema povećanja potrošnje u odnosu na ručne menjače.
DSG menjač može da deluje kao automatski, ali omogućava vozaču ručnu promenu brzina. DSG u stvari sastoji od dva menjača. Kada je jedan stepen prenosa u upotrebi, drugi već bira sledeći stepen prenosa, stoga je brži i efikasniji nego tradicionalni automatski menjač. Posebno novi sedmostepeni DSG je preporučljiva : ona čini Golf primetno bržim i ekonomičnijim.
DSG menjač može da radi u dva režima – potpuno automatski ili ručno biranje brzine. Izbor moda se vrši pomeranjem ručicom menjača u željeni položaj, tj. levo (automatski režim) ili desno (ručni režim).

Golf VI radi još bolje nego “petica”, iako dizajn suspenzije dva automobila je isti. Dakle klasični McPherson napred i multi-link u pozadi. Automobil se ponaša bezbedno pri velikim brzinama, ne ljulja i dobro drži pravac. Takođe ima precizno upravljanje sa elektro – hidrauličnim servom.

Popis novina s kojima će nas zabavljati novi Golf je prilično dug. Tu nalaze se brojne tehničke novotarije poput DCC sistem s tri moda rada (normal, sport, komfort), ACC sistem automatske kontrole razmaka, stražnje kamere integrirane u VW-ovom logu, Park Assist sistem.

Volkswagen Golf 6 – Istorija modela
2008. Predstavljen Volkswagen Golf 6 benzinski motor 1.4i 16V (59 KW), 1,6 i (75 KW), 1.4 TSI (90 KW i 118 KW). 2.0 TDI (81 KW i 103 KW).
2009. Predstavljeni motor 1,6i sa TNG sa snagom od 75 KW, predstavljen GTI – 2.0 TSW,  1.2 TSI (77 KW), turbo dizel 1.6 TDI (66 KW i 77 KW).
2011. Ponuđeni verzija 1.2 TSI sa 63 KW specijalno izdanje Vw Golf GTI Edition 35 sa 173 KW.
2012. Predstavljen Golf 7.
2013. Kraj proizvodnje Volkswagen Golf 6.

golf VI

KVAROVI – Volkswagen Golf 6

Vw Golf može imat relativno dobru pouzdanost, problemi nastaju naročito u modelima iz prvih godinama proizvodnje. Naravno, pouzdanost vozila zavisi i od kvaliteta servisiranja i korišćenja. Uprkos dobroj izradi povremeno se javlja buka unutrašnjih plastika. Ponekad postoje problemi sa klimom, što je najčešće kriv nedostatak rashladne tečnosti koja curenja na hladnjaku u sistemu. Ponekad postoje problem sa poremećajem otvaranja vrata – zaglavi ručka, elektronskim podizačima ili zakasnele reakcije na sklapanje ogledala. Takođe probleme može praviti odmrzavanje zadnjeg stakla, napajanje otvaranja prtljažnika na dugme i zagrevanje ogledala.

Svi motori. Reprogramiranje ECU motora može da reši probleme lošeg starta, nedostatak snage, nestabilnog praznog hod.

Za zamenu ulja je izbor ili fiksnog servisa intervalu 30000 km (dve godine). Ili promenljiv interval servisa Longlife, što ukazuje indikator na instrument tabli. Ali iskustvo pokazuje da posebno za dizel motore, ovoliko dug servisni interval dovodi do prekomernog trošenja nekih komponenata i naknadnih komplikacija. Zato se preporučuje da se skrati interval zamene ulja na svakih 15 000 km i ne kasnije od 20 000 km.

Volkswagen Golf 6 ima mnogo komponenti sa Golf 5, ali i sa drugih Volkswagen automobila.

Atmosferski benzinski motori se odlikuju solidnim pouzdanošću, ponekad može biti problema sa lambda sondom i bobinom.

Vw Golf VI 1.2 TSI 105 KS, početni modeli, imaju problema sa visokom potrošnjom ulja.

Vw Golf VI 1.2 TSI zveckanje šipke bipass ventila – sličan zvuk kao u zveckanje lanca razvoda.

1.2 TSI neispravan elektronska kontrola regulacije pritisak turbo punjača- značajan pad dinamike motora modeli proizvedeni između 2009. – 2012.

1.4 16V benzinski motori može imati problema sa motornom elektronikom i dihtungom glave motora.

Vw Golf VI 1.4 16V benzinski motor ima problema sa senzorom na bregastoj osovini, problem se manifestuje teškim startovanjem toplog motora.

TSI motori – dolazi do proizvodnje čađi, posebno kod 1.4 TSI , u koje ide 3.6 litara motornog ulja, u 2.0 TSI ide 4,2 litara. Kod oštrije vožnje ulje se pregreva, što dovodi do povećanja proizvodnje čađi. Stoga se preporučuje da se promena ulja vrši posle maksimalno 15000 km ili godinu dana.

Na početku proizvodnje Volkswagen Golf 6 sa 1.2 TSI i 1.4 TSI motorima vlasnici su imali veći broj problema. Pojavio se zvuk zveckanja tokom rada, problem je rešen sa novim programom ECU motora i promenom ili modifikaciom turbine. U ograničenom broju motora pojavljuje se istezanja lanca bregaste osovine i probleme s zatezačima lanca, uzrokujući glasan rad motora i kao posledicu ima havariju motora.

U slučaju 1.4 TSI motora postoje problemi sa injektorima i pumpom za vodu. Retko je problem sa neispravnim regulatorom pritiska goriva ili pumpom visokog pritiska.

Pumpe za ulje kod motora 1.4 TSI može da propadne na 75000 km što dovodi do teških oštećenja motora.

70000 km Volkswagen Golf 6 1.4 TSI 122 potreban novi pogonski lanac, što ukazuje da je režim LongLife servisa ulja neadekvatan.

1.4 TSI problem sa lancem razvoda, na automobilima koji se kreću na kratkim relacijama može doći do izduženja lanca.

1.4 TSI – knock senzori nepravilno kalibrisani za određena goriva, koje Vag kaže da treba da bude najmanje 95 Ron.

Problem sa jačim 1.4 TSI (118 KW) su sa klipovima. Postoje slučajevi topljenja – oštećena ili ispucalih klipovi i karike, naročito ako se vozilo često vozi oštrijim tempom. Prvi simptom je postepen gubitak kompresije i povećana potrošnja ulja.

Vw Golf VI 1.4 TSI sa 90 KW i 118 KW varijanti, imaj u problema sa startovanjem zbog problema sa injektorima.

2.0 TFSI motori pate sa problemom sa bobinom, problem se javlja zbog curenja ulja po bobini.

210 KS TFSI motori su osetljivi na ulje i treba menjati ulje motora najmanje svakih 10000 km ili može biti problema sa pogonskim lancem.

Zbog loše projektovanog zatezača lanca, pogonski lanac ranih Golf GTI EA113 motora može skliznuti, što dovodi do udaranje ventila o klipove i samouništenja motora. Kasnije GTI, od oko 2011., imaju modifikovane zatezače lanca.

Žalbe iz Amerike i Kanade na zaleđeni interkuler TDI motora. Može dovesti do lošeg rada, gušenje i otkaza motora, teško startovanje, pa čak i hidroudar motora kada je velika količina vode ili penasta mešavina voda – ulje je uvučena u TDi motore. Pokretanje posle ‘hidroudara’ može dovesti do požara kada se žice startera pregreju.

Kvar protokomera – razlog zanemarivanje redovne zamene filtera za vazduh.

Među više zajedničkih kvarova 1,6 TDI i 2.0 TDI su: neispravan kontroler EGR ventila ( slabije vuče, trza ili prebacuje na bezbedan režimu vožnje zajedno sa lampicom kvara motora ).Na većem broju kilometara može doći do preteranog trošenja zamajac; takođe do problema sa injektorima, što znači bučniji i nepravilnog rada motora ili otežani start motora. Problemi sa filterom DPF se obično nalazi samo na većoj kilometraži i ako ponekad dogodi ranije, uglavnom kao posledica čestih vožnjama na kraćim relacijama, gde ne dolazi do regeneracije filtera i filter se postepeno začepljuje.

TDI motori beli dima ubrzo nakon pokretanja hladnog motora može biti znak istrošenosti turbine.

Napuko hladnjak hlađenja EGR ventila – gubljenje rashladne tečnosti TDI motor, posebno zimi i pri vožnji na manjoj udaljenosti.

TDI dizel motori imaju problema sa dihtungom glave motora i pumpom za gorivo, uzrokujući sa rashladnu tečnost ili dizel gorivo prodre u karter. Rast nivoa ulja motora da treba intervenisati da bi se sprečila velika šteta.

Mali broj TDI motora je imao problema sa pumpom visokog pritiska za gorivo.

Česti problemi sa EGR ventila na dizel motorima 1.2 TDI i 1.6 TDI. Automobili su voženi na kratkoj relaciji i sa malim brojem obrtaja pa se čađ taloži.

Problemi EGR ventilom kod 1.6 TDi 105 KS. Ovi motori su za dalju vožnju, nisu za kratke relacije.

Problemi sa DPF filterom kod 1.6 TDI dizel motora koji su voženi na kratkim relacijama.

Volkswagen Golf 6 1.6 TDI dizel motora veći broj žalbi zbog povećanja potrošnje rashladne tečnosti. Predpostavlja se da bi zamena dihtunga glave motora eliminisala problem.

Na 2.0 TDI Common Rail motorima može doći do curenja na cevi visokog pritiska tokom radnog veka vozila. Rešenje su anti-vibracioni balans tegovi postavljeni na cevima visokog pritiska.

Pomoćni kaiš otpadne na 2.0 TDI motoru na 70000 km, obmota se oko zupčastog kaiša i nastanu teška oštećenja na motoru. Kasnije je modifikovan zatezač pomoćnog pojasa.

1.6 TDI postoji problem sa injektorima. Problem je rešen reprogramiranjem ili promenom.

U slučaju vozila opremljenih DSG menjačem, potreba je da se pravilno proveri menjač i proveriti tok promene brzine. Promena brzine mora biti bez šumova ili velikih šokova u oba režima (automatski ili manuelni) i pod punim opterećenjem. Isto tako, proveriti obaveštenja na instrument table da li se pojavljuju različite poruke o greškama.

Za vozila sa DSG menjačem obratite pažnju na redovno održavanje i glatko menjanje brzina prenosa. Ako je prenos bučan i kreće nespretno i teško kod startovanja, treba se uradi reprogram kontrolne jedinice, ako to ne pomaže neophodno je promeniti kontrolnu jedinicu.

Menjač DSG6: problem sa kalibracijom senzora temperature menjača. Pogođeni modeli imaju proizvodne datume između septembra 2008. i jula 2009., potrebno reprogramiranje ECU menjača.

Garancija na 7 brzine DSG menjač. Problem sa Mechatronics jedinicom, zamenjena je Mechatronics jedinica. Menjač pravi čudne zvukove koji se čuju u automobilu kada prebacujete iz 4. u 3. , 3. u 2. i 2. u 1., van automobila, zvuk buke je metalni zvuk i ponavlja se.

Kod DSG menjača treba se držati promene ulja posle 60000 km. Problemi sa mehatronikom ili prekomernim trošenjem spojnicama se obično nalazi samo u menjačima sa većom kilometražom uglavnom preko 200000 km ili kod oštrog stila vožnje, posebno u vezi sa snažnijim motorima.

Volkswagen Golf 6 vozila koja su opremljena sa DSG7 menjačem i proizvedena pre septembra 2011. U ovim vozilima, sumpor u sintetičkom ulju na kontrolnoj jedinici može izazvati koroziju, posebno u uslovima sa visokim temperaturama i vlažnošću. Korozija na kontrolnoj jedinici menjača izaziva kratak spoj i eksploziju osigurača menjača. Zbog nestanka električne energije u menjaču, otvora se kvačilo i dovodi do naglog i potpunog gubitka snage na točkovima. Iako drugi sistemi na vozilu kao što su upravljanje i kočenje će nastaviti da funkcioniše, gubitak snage može predstavljati opasnost za putnike i druge učesnike u saobraćaju. Ako je potrebno u servisu će isprazniti sintetičko ulje i napuniti sa mineralnim uljem – nema naelektrisanja.

‘Adaptive Chassis Control’ na 1.8 TSI modelima može da obore odziv na gas znatno kada se vozi sporednim putevima ili pri ulasku u kružni tok. Do reprograma softvera, najbolje da voze u “Sport” modu.

Neki vlasnici suočavaju sa teškoćama sa električnim servom upravljačkog mehanizama.

Alarm se može aktivirati bez ikakvog razloga – ažuriranje softvera je rešenje problema.

Loša serija farova montirana na GTI do 2012., raspon glavnog snopa veoma loš.

Česti problemi sa kontrolama za podizanje i spuštanje elektronskih podizača.

Problemi sa radiom i signalnim m na displeju od količine goriva. Problem rešen reprogramiranjem računara.

Povremeni problemi sa elektrikom – centralno zaključavanje, elektronski podizači, alarm, grejači zadnjeg stakla, grejanje retrovizora…

Testirajte stereo sistem i radija i CD šanžera, i budite sigurni da duva hladno klima uređaj ubrzo nakon što je uključen. Loše performanse klime mogu biti rezultat prljavog ili začepljenog kondenzatora ili curenja rashladne tečnosti, curenje creva je još jedna mogući krivac lošeg rada klime.

Vw Golf 6

Volkswagen Golf 6

Na prvim modelima Bluetooth radi samo sa nekolicinom uglavnom zastarelih Nokia i Siemens telefonima. Hands – free radi savršeno sa svim listama koja pokazuje, kao što su telefonski imenik i propušteni, primljeni i pozivani pozivi.

Brojne pritužbe na zadržavanje vode u vratima kada parkiran pod uglom. Rupe za odvod kišnice na vratima, ponekad mogu da budu blokirani sa anti korozivnom zaštitom. Potrebno je sa rupe skloniti zaštitu da bi voda mogla da ode.

Optika – nekoliko slučajeva kondenzacije u optičkim farovima.

Ponekad buka iz plastike u kabini, veći intenzitet u zimi.

Opoziv septembra 2010., svih modela od početka proizvodnje do februara 2010. da bi se postavio vazdušni kanal na pod, koja može da se odvoji od grejne kutije.

Volkswagen Golf 6

ZAKLJUČAK

Volkswagen Golf je izuzetno popularan automobil na tržištu polovnjaka zahvaljujući svojoj snažnoj pouzdanost i trajnost, možete biti sigurni da dobijate dobro izrađen i proveren automobil, čak i ako je prešao dosta kilometara.

Golf VI nudi veoma dobru mešavinu udobnosti i držanja na drumu. Šasija dobro upija većinu putnih neravnina i tako prodre u kabinu tek minimum šokova. Pored udobnost u vožnji, treba pohvaliti i unutrašnju izolaciju.

U svakom slučaju, Volkswagen Golf 6 nudi evropske manire vožnje, prostor za pet putnika, agilnost, sjajno manevrisanje, lak za parkiranje i dimenzije vozila olakšavaju utovar i istovar opreme.


Golf 6 cena polovni – pregled polovnjaka


3 Comments

Ostavite odgovor