Ford Focus 3.gen. 2011. – 2018. – polovnjak, iskustva, problemi

Ford Focus 3.gen.
Ford Focus 3.gen.
 • Model: Ford Focus 3.gen.
 • Godina proizvodnje: 2011. – 2018.
 • Restailing: 2014.
 • Proizvođač: Ford
 • Prethodnik: Ford Focus 2.gen.
 • Naslednik: Ford Focus 4.gen.
 • Klasa: niža srednja klasa
 • Konkurencija: Vw Golf, Opel Astra, Peugeot 308, Citroen C4, Hiundai i30, Kia Ceed, Mazda 3 Modeli: kompakt (3 i 5 vr), karavan, limuzina
 • Zapremina prtljažnika: hečbek 363 l, karavan 490 l, limuzina 475 l
 • Euro NCAP: ★★★★★ (2012)
Ford Focus 3.gen.
Ford Focus 3.gen.

Ford Focus 3.gen. -Motori

Popularni Ford Focus 3.gen. benzinski motori:

 • 1.0 EcoBoost (100, 125, 140 KS)
 • 1.5 EcoBoost (150 i 182 KS)
 •  1.6 Ti-VCT (85, 105, 125 KS)
 • 1.6 EcoBoost (150 i 182 KS)

Popularni dizel motori Ford Focus 3.gen. :

 • 1.5 TDCi (95, 105, 120 KS)
 •  1.6 TDCi (95, 105, 115 KS)
 • 2.0 TDCi (115, 140, 150, 163 KS)

Sportske verzije:

 • Ford Focus ST 2.0 EcoBoost (250 KS)
 • Ford Focus RS 2.3 EcoBoost (350 KS)
 • Ford Focus ST 2.0 TDCi (185 KS)

Ford Focus 3.gen. je koristio širok spektar pogonskih jedinica, ali su kupci ograničili njihov izbor na nekoliko njih. Takođe je teško nabaviti 2-litarski dizel, jer je bio skup. Manji 1.6 TDCi dizel motori, čiji raspon snage počinje od 95 KS, preko 105 do 115 KS na vrhu, definitivno su popularniji. Oba dizel motora su kreirana zajedno sa PSA grupom, i ako nisu potpuno identični onima instaliranim u Citroenu i Pežou.

Kod benzinskih motora ponuda kreće od 1.6 Duratec sa 105 ili 125 KS i alternativa za njega, u obliku litarskog, 3-cilindričnog EcoBoosta sa turbo-kompresorom, koji proizvodi 100 ili 125 KS. Najdinamičniji Focus u ponudi bio je – ne računajući ST varijantu – verziju 1.6 EcoBoost, praveći 150 ili 182 KS. Pod haubom Focus ST-a ugrađen je 2.0 EcoBoost motor sa 250 KS.

Ford Focus 1.6 Duratec

Ljudi koji kupuju automobil sa pređenih preko 200.000 km , preporučuje se 1.6 Duratec izdržljiv benzinski motor. To je siguran izbor. Motor se može popraviti jeftino, a nema straha od tehnike koju tipična radionica ne bi mogla da odradi. Dizajn, koji je razvijen u saradnji sa Yamahom, ima promenljivi Ti-VCT tajming, ali ovaj sistem ne izaziva nikakve probleme. U verziji sa prirodnim usisavanjem, direktno ubrizgavanje nije korišćeno. Vredno je zapamtiti da treba proveriti zazor ventila i da promenite zupčasti kaiš na svakih 160.000 km, sa zupčastim kaišem promeniti i pumpu za vodu. Njihov mogući kvar je gas (koji se manifestuje nestabilnim radom motora). Ponekad je moguće očistiti leptir gasa, a ako to ne pomogne, neophodno je promeniti ga.

Naslednik Duratec je EcoBoost. Motor je iste zapremine, ali je turbo punjenje i direktno ubrizgavanje potpuno promenilo lice motora. EcoBoost motor nije samo dinamična, već može biti i ekonomičan. U verziji sa 182 konja, Focus postaje automobil GT klase, naravno među kompaktnim. Međutim, verzija od 150 konjskih snaga je veoma prijatna i ima dobru fleksibilnost. On proizvodi 270 Nm pri 1600 obrtaja u minuti.

Najmanje rasprostranjen je Focus 2.0 Ecoboost motor ugrađen u  verziji ST. On koristi lanac kao pogon da poveća pouzdanost. Ovaj motor ima probleme : kvarove mehanizma regulacije otvaranja ventila, tu su i problemi sa elektromagnetnim ventilom turbine i samom turbinom. Za sve gore navedene probleme, upali se upozoravajuća lampica „Check Engine“ i primetan je gubitak snage.

Trebalo bi biti oprezan sa 1.0 EcoBoost motorom. Veoma je pouzdan i u principu ne izaziva nikakve probleme, osim sporadičnih kvarova senzora ili problema sa  upravljačkim softverom motora. Kada kilometraža pređe 200.000 km, morate računati sa potencijalnim problemima, što je jednostavno rezultat habanja motora. Ponekad ima problem sa curenjem rashladne tečnosti iz cevi posude rashladne tečnosti. Ko god je zanemario ovaj kvar mogao bi kasnije imati problem sa pregorevanja motora. Osim toga, 1,0-litarski motor ima problema sa curenjem ulja. Zanimljivo tehničko rešenje ovih „motora“ – pogonski kaiš radi u uljnoj kupki. Svakih 60 hiljada km, proizvođač preporučuje zamenu svjećica. Inače, Focus sa 1.0-litarskim motorom sa 100 KS je iskreno slab. Ovo se posebno oseća kada vozite sa punim prtljažnikom ili klima uređajem.

Prilikom izbora između benzinaca, motora sa prirodnim usisavanjem i turbo motora, prvo treba pratiti istoriju modela. Preporučujemo Durateca za automobile koji nemaju servisnu istoriju i one sa većom kilometražom. Kod EcoBooscie je najbolje da imati punu servisnu istoriju i kilometražu ne veću od 140-160 hiljada km. Važno je zapamtiti da ulje EcoBoosts promenite sa onim koje je preporučio proizvođač.

Što se tiče dizel motora, naravno, najbolji je 2-litarski, bez obzira koja  je varijanta. Motor je lišen nedostataka i trebao bi biti miran preko 300.000 km bez mnogo problema. DPF filter najčešće pravi problem. Lakše je kupiti 1.6 TDCI. U njegovom slučaju ne preporučujemo verziju od 95 konja, koja ne daje odgovarajuću dinamiku za automobil. Osim ako ne planirate da vozite tiho i uglavnom po gradu.

Preostale verzije od 105 i 115 konja su pogodne za svakodnevnu vožnju i imaju malu potrošnju goriva, ali od njih ne očekujte performanse. Oni rade odličan posao i na putu (fina fleksibilnost) i u gradu, ali nažalost se bore sa začepljenim filterima DPF-a. Možete probati regeneraciju i pokušati pronaći zamenu. Ford Focus 3.gen. ne voli modifikaciju elektronike, pa čak i da je legalna. Filter za gorivo može izazvati probleme, posebno zimi. Ford Focus 3.gen. sa 1.6 dizel motorom lako prelazi 200.000 km bez kvara.

Ford Focus 3.gen. – Problemi i kvarovi

Kod 1.0 EcoBoost benzinskih motora, rani kvarovi turbo-punjača se mogu izbeći uz pravilno hlađenje nakon vožnje pod povećanim opterećenjem.

Kod 1.6 TDCi dizel motora, neki vlasnici se žale na otkaz motora tokom ubrzanja. Uzrok je najčešće skriven u zatvorenom ili oštećenom EGR ventilu.

Neki vlasnici prijavljuju probleme sa elektronikom koja kontroliše motor. Problemi se vide kao iznenadni gubitak snage, neuspeh reagovanja, upozoravajuća svetla, problemi sa ponovnim paljenjem vozila problemi nestaju.

Povremeno dolazi do kvara radija ili elektro podizača prozora. Kod starijih automobila, unutrašnji elementi obično stvaraju veliku buku.

Šasija može izdržati 100.000 km. Zatim trebate zameniti stabilizatore, a ponekad i ramena, posebno pozadi. Savet je da problemu pristupite sveobuhvatno i zamenite ramena u parovima, a nakon svake takve popravke proveriti geometriju trapa.

Korozija kod Ford Focus 3.gen. treba tražiti prvenstveno na šasiji. Njen nivo, međutim, ne pripada onom koji bi mogao biti zabrinjavajući.

Povećan broj kvarova kod plivajućeg zamajca i kvačila u svim verzijama motora. Problem je izrazito podrhtavanje i zvuk metalnog zveckanja u  praznom hodu, tokom ubrzanja i vožnje pod malim brojem obrtaja. Nakon zamene kompletnog seta, kod modela sa dizel motor izvršiti ažuriranje softvera motornog kompjutera, čime se smanjuje opterećenje pogonskih elemenata vozila.

Problemi sa curenjem cilindra hidrauličnog kvačila rezultiraju zamašćivanjem lamele, a time i klizanje kvačila.

Kod automatskih Powershift menjača, postoje kvarovi kvačila, pa se čuvajte vibracija.

U starijim verzijama, veći broj vlasnika se žali na loš kvalitet elemenata unutrašnjosti i montažu elemenata (loše pričvršćeni, škripanje).

Različite verzije motora imaju problema sa radom Start & Stop sistema zbog čega se najčešće problem nalazi u neispravnom senzoru.

Uz multimedijalni sistem, postoje uobičajeni problemi sa prepoznavanjem USB flesh -a.


Ford Focus 3.gen. 1.6 TDCi – Test polovnjaka

Ford Focus cena – pregled polovnjaka


One Comment

 • Dimitrije kaže:

  Zdravo,
  Zamoli bih Vas samo,ako može neki komentar u vezi kvarova i generalno za motor 1.5 tdci od 120 ks,koji se ugrađivao u Fokus MK3 (ristajling).Nigde ne mogu da nađem kakav je motor u vezi dizni,zamajca i DPF filtera, i da li je izdržljiv što se tiče malo oštrije vožnje?Hvala Vam unapred i veliki pozdrav.

Ostavite odgovor