McLaren F1 (1992. – 1998.) – Istorija modela

McLaren F1

McLaren F1

Neprikosnoveni car superautomobila, svojevrsni moderni Ferrari 250 GTO.

Pre nekoliko godina proširila se, pokazalo se, netočna vest kako najekskluzivnije svetsko oldtimersko društvo, ono vlasnika 39 ikada proizvedenih primeraka Ferrarija 250 GTO, razmišlja o organiziranju zajedničkog skupa s vlasnicima McLarena F1. Dakako, Nick Mason, bubnjar Pink Floyda, poseduje oba modela, možda je ideja i potekla od njega, no ni u kom slučaju ne zvuči suludo. Ako je ikada proizveden ijedan automobil s potencijalom da harizmom i ekskluzivnošću dostigne GTO, to je ovaj. 

I cena mu rapidno raste, polovni primerci premašili su prosek od 10 milijuna eura, a svaki novi je sve skuplji. Proizvedeno je samo 106 primeraka: 71 putnička, 7 prototipova i 28 trkačkih. Što je toliko posebno u ovom automobilu? Pa, ukratko, sve. Učinio je sve dotadašnje superautomobile zastarelima i smešnima, a to isto još i danas čini većini mlađih konkurenata. 

McLaren F1

McLaren F1

McLaren F1 je bio kompaktan: 4287x1820x1140 mm, međuosni razmak od 2718 mm i masa od 1138 kg. V12 motor od 6064 ccm razvijao je 636 KS pri 7400/min, uz najviši moment od 651 Nm pri 5600/min. Sve ove brojke u posebnim su verzijama bile još i impresivnije. 

Nakon neuspešnih pregovora s Hondom i kratkotrajnog koketiranja s Isuzuom, V12 motor posebno je razvio BMW, od dva spojena 6-cilindraša iz M3. Konstruktor Gordon Murray, proslavljen u svetu Formule 1, nije želio koristiti turbopunjač ni ma kakav drugi tip kompresora, ali je svakom detalju ovog automobila, konstruiranom oko monokoka od ugljičnih vlakana, posvećena maksimalna pažnja. 

McLaren F1

McLaren F1

386,4 km/h ostvario je 1998. Andy Wallace na Volkswagenovoj testnoj stazi Ehra-Lessien, tako da je McLaren F1 službeno postao najbrži putnički automobil na svetu. Peter Stevens, dizajner ove legende, Jaguara XJR-15 i Lotusa Elan M100, poslednjih je godina vrlo čest gost u Zagrebu i Hrvatskoj. 16 grama zlata korišćeno je po motoru za toplotnu izolaciju. Vozačko sedište smešteno je u sredini i ispred suvozačkih, a Kenwood je zadužen za muziku. 

McLaren F1

McLaren F1 je oduševio kako smrtnike tako i one koji biraju samo najbolje, pa su se među vlasnicima našli Rowan Atkinson, Jay Leno i Elon Musk. Menjač je ručni 6-brzinski, a ugodnosti planirane putničke upotrebe (sve ređe zbog vrtoglavog rasta vrednosti) doprinose standardni klima uređaj i stereo. Dakako, još su dva elementa pridonela legendi: trkački uspesi i specijalne verzije.

McLaren F1

McLaren F1

McLaren F1 GTR (1995.) je trkačka verzija, ali neki su kasnije preuređeni za uporabu na putu. Produženi rep odlika je završne verzije GT, razvijene zbog potreba homologacije, dodajući modelu još elegancije, no proizvedena su samo tri primerka, jedan za fabriku, a dva za kupce. Papaja naranđžasta u spomen na Brucea McLarena nosilo je svih pet primeraka čak 76 kg olakšanog i na 689 KS nabrijanog modela LM.

Trkanje inicijalno nije bilo u planu, ali na nagovor trkača razvijen je McLaren F1 GTR i pobedio već u prvom nastupu. Od mnogo kasnijih pobeda najznačajnija je ona na 24 sata Le Mansa 1995., kada su Dalmas, Sekiya i Lehto neočekivano porazili na papiru moćnije konkurente. Bila je to u posljednjih 50 godina jedina pobeda nečega što ima veze sa putničkim automobilom.

Dakako, bio je vrtoglavo skup, no pokazalo se da je kupovina novog primerka jedna od najboljih investicija u istoriji. Današnjom vrednošću od 10 milijona eura naviše jedini je moderni automobil čvrsto i temeljno usidren u prvoj ligi najekskluzivnijih kolekcionarskih modela. Teško da je ikada u istoriji postojao neki sportski automobil toliko grandiozno moćniji od svih konkurenata, a usto s kredibilitetom trkačke slave. 250 GTO, čuvaj leđa!

Autor: Dino Milić-Jakovlić

Preuzeto sa: www.autoportal.hr


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *