Honda Civic 7 2000 – 2005 – polovnjak, iskustva, problemi

Honda Civic 7

Honda Civic 7

Honda Civic je najprodavanija Honda svih vremena. Spada u deset najprodavanijih modela na svetu, ako se uzme u obzir da je je do sada napravljeno 9 generacija, zaključno sa devetom, koja je startovala maja 2012. Honda Civic sedme generacije, koji je sklapan u periodu od 2001-2006. godine, prepoznatljiv po “kombi” izgledu, kao i karakterističnoj ručici menjača koja se nalazi na instrument tabli blizu volana.

U Evropi je prisutna, pre svega hatchback verzija Honda Civic sa troja i petora vrata, pravljena u Engleskoj. Kod šasije za te modele je EU za petora vrata, a EP za troja vrata. Pored ovih najčešćih modela, prisutni su bili i ES modeli (sedan sa četvoro vrata sklapan u Japanu i Turskoj), kao i EM model, coupe verzija sklapana u USA.

Honda Civic, koji je prethodno bio mali mali automobil ,elegantnog izgleda, kome komfor svakako nije prioritet , ali ipak je zabavan i angažovan za vožnju. Pokretanjem ove generacije, Honda želela da potpuno promeni svoju pesmu.

Prošlo je puno vremena od kako je lansirana Honda Civic. Od kako se pojavila Honda Civic je našla put do mnogih vlasnika prodavajući se vrlo dobro. Honda Civic izgleda mnogo lepše od prethodnika ,nudi odličnu unutrašnjost. Zabavan je za vožnju zahvaljujući VTEC motorima koji daju odlične performanse.

Početkom 2004 ,Honda Civic-u je urađen restajling. Prema fabričkim podacima, bilo je promena u ovo preko 5000 delova.

MOTOR – Honda Civic 7

Honda Civic 7

Honda Civic 7

Motori koji su se ugrađivali u Honda Civic pripadali su D seriji. Benzinski 1.4, 1.6 i 1.7 litara. Zatim, motori K serije 2.0 litara i 160 KS i Type R model od 200 KS iste litraže, i 4EE2 (jedini dizel u ponudi), 1.7 litara zapremine, poreklom od Isuzua. Kod nas se uglavnom mogu naći benzinci sa 1.4 i 1.6 motorima, kao i 1.7 CTDi dizel motor. 2.0 Sport model je izuzetno redak, to je u suštini motor iz Accorda, prilagođen za upotrebu u Civicu. Uglavnom je išao u verzijama sa petoro vrata, i uvek je bogato opremljen. Veću popularnost imao je u prekookeanskim zemljama. Model Type R ima motor K20A2, 200 KS iz 2000 ccm zapremine i ujedno je prvi Type R model Honda Civic-a dostupan i običnim smrtnicima koji voze levom stranom puta (zagriženi Hondaši znaju šta znači skraćenica EK9).

Benzinski motori od 1400 i 1600 ccm (1.7 je blago razbušeni 1.6, tako da sve rečeno za 1.6 važi i za njega). Spadaju u poslednju generaciju Hondine legendarne D serije, koja se pravi od 1986 i ZC motora u CRX prve generacije. Postavka motora je SOHC 16v, uz VTEC glavu.
Motor 1400 ccm nosi oznaku D14Z6 sa 90 KS, dok je 1600 ccm motor oznake D16V1 sa 110 KS. Ova dva motora imaju identične sve bitne delove, te se mogu posmatrati tehnički kao isti motor (sa aspekta održavanja). Razvodni sistem se sastoji iz zupčastog kaiša i hidro španera (novina u odnosu na ranije modele D serije). Takođe, ovaj motor nema razvodnik paljenja, već je to rešeno preko 4 bobine, koje se mogu posebno menjati. Za razliku od ranijih verzija, ovde samo jedan PK kaiš pokreće sve agregate. Motor je veoma pouzdan, delova za redovno održavanje ima. U slučaju da je potrebno osveženje motora, moguće je i to izvesti (iako su karike za D16V1 skupe u originalu). Poznat nam je sistem kako da i to završimo, uz malo igranja sa Hondinim delovima. Ovi motori su srž Honde, startni, efikasni i pouzdani. Podnose i gasnu instalaciju bez problema (iako je preporučljivo ugraditi isključivo sekvent plin).

1.7 CTDi motor je zanimljiv, jer pre nego što se išta kaže o njemu, potrebno je znati istorijat dizel motora kod Honde. Honda je motorska kompanija, pravi sve vrste motora koje možete da zamislite. Sinonim za Hondu su benzinski motori. Međutim, sa napretkom dizel tehnike, morala je da popusti i prvi motor koji je krasio dizel Hondu bio je nesrećni 2000 ccm iz Rovera, bukvalno “presađen” (u to vreme je Honda imala udela u samom Roveru). Preporuka je da taj motor izbegavate.

Sledeći je bio ovde navedeni 1.7 CTDi, proizvod Isuzu grupacije. Za neupućene, Isuzu je najveći proizvođač dizel motora na svetu, pa je logično bio prva stanica kojoj se Honda obratila za motor. Reč je o motoru koji pokreće mnoge Opele. Ono što je specifično za pokretačko “srce” o kome govorimo je da je samo sklop motora Isuzuov, dok je kvačilo i svi eksterni agregati napravljeno od strane Honde, tako da je do nedavno najveća mana ovog motora bilo skupo kvačilo). Sam blok i glava motora su isti, ali alternator, anlaser, nosači motora, sve je unikatno za Honda Civic dizel, tako da imajte to u vidu kao veću investiciju ako se dogodi da otkaže, pošto se sve uglavnom pravi samo u originalu.
Za ovaj motor postoje delovi u aftermarketu, pa čak i za osvežavanje (dithung glave i dekle npr.), a za redovno održavanje se to već podrazumeva. 4EE2 motor nosi zupčasti kaiš i dva španera, servis se radi na 60 000 km. Motor je pouzdan i izdržljiv, i sa svojih 100 KS je prava mera za Civicovu težinu, uz blago izraženu turbo rupu.

Najlepše ostavljamo za kraj – model EP3 (K20A2), tačnije Type R je po mnogima bolji model od svog naslednika FN2 Type R Civic-a sledeće generacije. Bolju trakciju i stabilnost duguje zadnjem nezavisnom vešanju, za razliku od naslednika. Do 5000 o\min imate normalan automobil za svaki dan, a preko toga do crvenog polja na obrtomeru dobijate sportski automobil, uz ne preterano skupo održavanje.

Većina modela Honda Civic na tržištu je s benzinskim motorom, no nije loš ni Isuzuov common-rail dizelaš 1.7, snage 100 KS. Proizveden je u Japanu, te je bolji od motora iz iste serije, koji se proizvode u Poljskoj i ugrađuju u Opele. Pre kupovine preporučljivo je temeljito pregledati u servisu za dizelaše. Kod svih Hondinih motora iznimno je važno da su održavani originalnim dijelovima, a sportski dorađene primerke treba izbjegavati.

Menjač

Menjač je retko boljka ovih Honda Civic-a. Ponekad se desi da je potrebno zameniti ležaj menjača. U tom slučaju je neminovno skidanje menjača i traženje ležaja koji je pokvaren. Osim toga, postoje u kvalitetnoj zameni (EXEDY) i setovi kvačila za 1400 ccm i 1600 ccm motore, iako ne nose isto kvačilo (razlika je u prečniku, 1400 ccm nosi manje kvačilo). Od ulja za menjač može se koristiti Honda MTF, ili polusintetičko ulje gradacije 10w40 (specijalnost Honde).
Menjač je odličan, ali ga mnogi nažalost kritikuju za “a ‘la Renault 4” poziciju, no to može da kaže samo onaj ko nije vozio ovaj model, pozicija je savršena i odlično leži u ruci. Po ugledu na trkačke automobile, blizu je volana, što olakšava šaltanje i povećava brzinu prilikom izvođenja tog “čina”.

Trap

Ova Honda Civic ima trap identičan za sve karoserijske verzije, tako da nema potrebe nijednu posebno da izdvajam. Ono što im je definitivno boljka su prednji amortizeri (savet japanski Kayabu). Svi ostali proizvođači su imali reklamacije, sudeći po mom iskustvu iz prodaje. Takođe, dobra stvar kod Honde je da je ceo trap u posebnim delovima, sve se može zameniti posebno, pri čemu prednji silen blokovi, tkz. paštete stradaju već pri 100 000 km. Svi ostali delovi trapa i upravljača postoje u zameni i pristupačne su cene. Karakteristično za ovaj auto je da ima letvu volana postavljenu dosta visoko, više od svih Honda Civic-a, tako da se ranije može pojaviti luft u letvi, čemu nema spasa. Nijedan set za reparaciju ne može rešiti taj problem. Jedini lek je nova letva (to se retko radi zbog visoke cene), jednostavno se naviknete vremenom na zvuk koji ona stvara.

Kočnice

Još jedan segment koji spada u potrošni materijal. Za sve postoje zamenski delovi. Treba obratiti pažnju na raspon rupa na točkovima, jer Honda Civic Type R i redizajn (2003-2005) nose pet, a ostali četri rupe. Profesionalci će to rešiti po broju šasije bez problema. Diskovi i pločice nisu skupe, ima ih u više vrsta kvaliteta i cena.

Elektronika

Elektronika Honda Civic je pouzdana, u pitanju je Denso iako se pravi u Engleskoj. Doduše, u igru se upleo i Siemens, kao i Bosch, ali uglavnom rade bez problema. Senzori bregaste, radilice, i svi ostali su uglavnom japanske proizvodnje i ne prave probleme. EGR ventil moze zadati problem dizel verziji, rešenje je u čišćenju ili zameni.

Honda Civic – Istorija modela:

2000.: Sedma generacija Honda Civic-a predstavljena. Dva startna motora 1.4 sa 89 KS, i 1.6 sa 108 KS sa                                petostepenim manuelnim ili četvorostepenim automatskim menjačem. Nudi se sa 4 paketa opreme. S paket                sadrži klimu , el. podizače, grejana sedišta i 4 vazdušna jastuka. SE paket dodaje providni krov, el. podizači                    nazad i alarm. SE Sport sadrži sportsko vešanje i CD charger. Executive ima kožna sedišta i digitalnu klimu.                  Na početku su bili samo sa petoro vrata , dok kasnije krajem godine pojavljuje se model sa troje vrata.
2001.: Predstavljen Honda Civic Type R 2.0 sa 197 KS sa VTEC motorom.
2002.: Predstavljen Honda Civic dizel sa 1.7 com om rail motorom
2004.: restailing (preoblikovala farovi , maska hladnjaka, prednji branik);
2005.: najesen premijera osme generacije Honda Civic.

KVAROVI – Honda Civic 7

Nakon kupovine polovnog Honda Civic-a primerka preporučljivo je odmah zameniti zupčasti kaiš, zajedno sa španerima, jer je to osetljivo mesto motora (posebno kod starijih primjeraka). Problema može biti i s termostatom i propusnošću rashladnog sistema. Izduv je takođe osjetljiv, a po tome se može proceniti kako je automobil vožen. Limarija je osrednja, no ako automobil nije imao sudar, tada u pravilu problema ne bi trebalo biti. Dakle, važno je da automobil ima originalnu boju i da nema oštećenja. Trap je takođe solidan i otporan, čak i na našim putevima. No, nije dobro ako je automobil spušten. Time se znatno povećava mehaničko opterećenje vitalnih delova trapa (posebno kuglastih zglobova, gumenih oslonaca). Nepravilno potrošene gume je loš su znak, ali jednako se novim gumama može zakamuflirati stvarno stanje.

U 1,4 i 1,6 benzinskim motorima, proveravati zupčasti kaiš sa vremena na vreme, i ako je potrebno zameniti ga pre pre propisanog roka, da bi izbegli kidanje zupčastog kaiša , ali i kompletan trošak koji prouzrokuje ozbiljna oštećenja na motoru.

1.6 benzinski motor. Na Honda Civic proizvedenim do juna 2001., od početka problem sa usisavanjem vazduha. Uzrokovan lošim zatvaranjem ventila, koji su postavljeni suviše čvrsto u fabrici. Većina automobila pogođenih ovim problemom su otkriveni ubrzo nakon njihove prodaje.

1.6 benzinski motor. Na Honda Civic proizvedenim do decembra 2001., trzanje pri malim brzinama i štucanje pri ubrzanju. Uzrokovana lošom kalibraciom jedinice za upravljanje motorom. Ako se problem ne reši reprogramiranjem sa novim softverom. Lek za modele pogođeni ovim problemom: promeniti jedinicu motora.

Dizel motor. Na Honda Civic proizvedenim do maja 2002., mogućnost nepravilnog rada i pada snage, uz istovremeno svetlo upozorenja na instrument tabli. Problemom sa ventilom koji reguliše promenljivu geometriju turbine.

Dizel motor. Na Honda Civic proizvedenim do marta 2004., postepeni gubitak snage, posebno na automobilima koji su prešli veliki deo njihove kilometraže u gradu ili na malim brzinama. Uzrokovana začepljenjem promenljive geometrije turbo punjača. Prva promena je napravljena u fabrici u junu 2003., promenama softvera na elektronici upravljanja motorom, a ako te ne uspe lek za modele pogođeni ovim problemom: promeniti elektronsku jedinicu motora. Zatim promena turbine u martu 2004. povećana kontrola promenljive geometrije da se spreči nagomilavanje naslaga na turbine.

U verziji sa Tipe R2.0 dizel motor dolazi do povremenog neravnomernog rada motora i čukanja, koje se eliminiše reprogramiranjem motora računara.

Kod Honda Civic proizvedenih do 2004., česte curenje gasa u kondenzatora klima sistem.

Kočnice nisu dobile najbolje ocene, ovo je definitivno jedna od slabijih tačaka automobila. Takođe može biti problema sa ručnom kočnicom, koja ponekad radi samo na jednom od točkova. To vredi proveriti, da li ručna kočnica drži.

Brzo habanje delova kočionih sistema, kao i izuzetno brzo trošenje prednjih kočione pločice za vozila sa dizel motorima.

Sva vozila se suočavaju sa pojavom metalnog zvuka koji dolazi od točkova tokom vožnje na neravnoj površini. Problem prave gumena kućišta opruga opruga i amortizera.

U starijim Honda Civic curenje vode u kabinu oko krovne antene, oko zaptivke.

Plastika u unutrašnjosti je veoma osetljiva na ogrebotine.

Česta pojava cvrčanja ispod instrument table, problemi su manje posle redizajna modela.

Pri pritiskanju pedale kvačila, čuje se škripa.

Često slab prijem originalnih radio jedinica.

Zaključak

Ukoliko se odlučite za Hondu Civic nećete pogrešiti. Honda Civic je auto sa tradicijom, a osnovni modelu su dobro opremljeni.
Sve generacije Honde Civic imaju vrhunsku mehaniku, te vek može skratiti jedino agresivna vožnja uz loše održavanje (neredovna ili s neoriginalnim delovima).
Honda drži i gradi svoju reputaciju ne samo na automobilima, već i na sportskim motorima i Formuli 1.


Honda Civic cena – pregled polovnjaka


Ostavite odgovor