Toyota Auris 2007. – 2013. – Polovnjak, iskustva

Toyota Auris

Toyota Auris

Toyota Auris je kompaktni automobil koji se u Europi proizvodio od 2007. do 2013. godine. Dolazi u varijanti „hatchback“ sa troja ili petero vrata. Nasljednik je Toyote Corolle ,a doneo  je novi dizajn te mu je cilj bio privući mlađe kupce koji žele atraktivniji izgled automobila.

Unutrašnjost Toyote Auris je njegova najjača osobina, s povišenom središnjom konzolom koja stavlja sve kontrole nadohvat vozaču. Šteta što Toyota nikada ne koristi plastiku mekanu na dodir u dizajnu interijera, jer bi kvaliteta još bila veća. Vlasnici se žale da je ručica menjača postavljena previsoko i predaleko, što znači da je uistinu teško podesiti ugodan položaj za vožnju.
Ostatak ploče s instrumentima je pristojno pregledna, s dobro osmišljenim rasporedom te jasnim brojačima danju i noću.

Zahvaljujući pametnom dizajnu i rasporedu prostora u interijeru, vožnja Toyote Auris je ugodna i sa tri putnika na zadnjim sedištima. Ima dosta prostora za noge, i napred i pozadi. Uz sve to, moguće je i nagnuti zadnji naslon prema nazad što još više povećava udobnost putnika u vozilu.
Sedište vozača je samo po sebi ugodno, sa puno prilagođenja – jedini minus ide menjaču, što smo već pre spomenuli.

Toyota Auris

Toyota Auris

Za većinu vlasnika, Toyota Auris ponašati će se tačno kako vi želite, s pristojnom nivoom prianjanja, urednim rukovanjem i udobnom vožnjom, čak i na nekvalitetnim putevima.
Upravljač bi mogao biti malo bolji, budući da odaje dojam „tuposti“ kod upravljanja.
Benzinski motori mogu biti poprilično glasni kod većeg opterećenja, a dizelski su glasni kod kretanja i manjih brzina, a smire se kod većih. Kod odabira guma za Auris pripazite na veličinu aluminijumskih naplataka, budući da veći naplatci stvaraju buku koja se prenosi u kabinu.

Tradicionalno, Toyotina pouzdanost i ovog modela je odlična.

Što se sigurnosti tiče, na EURONCAP crash testu Toyote Auris je postigao 5/5 zvezdica. Svi modeli imaju vazdušne jastuke za vozača i suvozača, bočne vazdušne jastuke i vazdušne jastuke za kolena, te sposobnost isključenja suvozačevog vazdušne jastuka kako bi auto-sedište za dete mogli instalirati na prednje sedište. ABS i sistem pomoći kod kočenja dolaze kao standarda elektronska kontrola stabilnosti i kontrola proklizavanja se nalaze na spisku dodatne opreme.

Toyota Auris dolazi u tri nivoa opreme: T2, TR i SR. Svi modeli dolaze sa klimom, električnim retrovizorima, kožnim upravljačem, električnim prednjim prozorima, MP3-CD playerom sa USB podrškom. TR nivo opreme uključuje 16“ aluminijumske naplatke, grejane retrovizore, prednja svjetla za maglu, dvozonski klima uređaj i zadnje električne podizače stakala. SR nivo opreme uključuje 17“ aluminijske naplatke, zadnja zatamnjena stakla, zadnji spojler te zatamnjena svetla.
Jedina dodatna oprema su kožne presvlake te elektronski program stabilnosti sa kontrolom proklizavanja.
Od benzinskih motora u ponudi je 1.3 Dual VVT-i snage 100 KS, 1.4 VVT-i snage 96 KS, 1.6 Dual VVT-i snage 122 KS, 1.6 Valvematic snage 130 KS, 1.8 Dual VVT-i snage 134 KS, te 1.8 Valvematic snage 145 KS.
Potrošnja benzinskih modela kreće se od 5.8 – 7.3 L / 100 km u kombinovanoj vožnji.

Od dizelskih motora u ponudi je 1.4D-4D snage 89 KS, 2.0D-4D snage 124 KS te 2.2D-CAT snage 175 KS.
Potrošnja ovih modela kreće se od 4.7 – 6.2 L / 100 km.

Preuzeto sa: auto-mane.com

Ostavite odgovor