Renault Megan 1996. – 2003. – Polovnjak

Renault Megan

Renault Megan

Renault Megan prve generacije je sasvim prosečan automobil, nije skup kao polovnjak, bezbedan je i prilično prostran. Sa druge strane, nije preterano pouzdan, u vožnji nedovoljno zabavan, a mesta za sitnice u kabini nema. Obavezno proverite kvačilo, tragove korozije i imobilizator.

IZGLED – Renault Megan

Za ovim Meganom se možda neće okrenuti puno glava na ulici. Možda nijedna. Ali ne treba ga zanemariti kao odličnog polovnjaka za razumnu svotu novca. Dobro, dizajn mu nije glavna karakteristika. Ali recimo i to da za neveliku svotu novca možete da dobijete centralnu bravu, dva air bag-a i ABS, a većina polovnjaka ima i klimu.

I po pitanju praktičnosti Renault Megan dobija odličnu ocenu. Kabina je prostrana, peta vrata se široko otvaraju, a gepek je pristojan. Sa druge strane, plastika koja je ugrađena izgleda jeftino, a dugmići i komande nisu baš najkvalitetniji. Velika zamerka ide i na mesta predviđena za sitnice kojih nema, ali uopšte.

Kabina je dobro ušuškana, pa ne očekujte previše buke u istoj. Renault Megan odlično upija neravnine i nije nervozan na volanu, kao i većina Francuza.

Renault Megan

Renault Megan

MOTOR – Renault Megan 

Najmanji, 1,4 benzinac izbacuje pristojnih 95 konja i sasvim zadovoljava potrebe većine vozača. Prosek potrošnje je oko šest litara benzina što će vam takođe staviti osmeh na lice. Za one koji žele malo više snage, tu su i 1,6, 1,8 i 2,0 varijante, a na vama je samo da pronađete i odaberete jednu.

Od dizelaša, naš savet je da nađete jači od dva, jer mnogo mirnije radi, a i manje troši. Oba motora su 1,9, slabiji ima 80, a jači 105 konjskih snaga. Reno tvrdi da je prosek potrošnje 4,3 litre na 100 kilometara, a mi da je ovo teško izvodljivo.

KVAROVI – Renault Megan

Renault Megan je solidno napravljen automobil pa možete očekivati da će vas dugo služiti. Međutim, bilo je par čudnih kvarova.

Recimo, sistem grejanja zna da korodira pa voda počinje da prodire u kabinu. Jedino rešenje je zamena celog sistema, a ovo nije nimalo jeftino. Ako se odlučite za 1,4 motor dobro proverite dihtung glave motora koji zna da popusti, a ako se ovo ne reši može i da dovede do kvara celog motora.

Kvačila su u principu veoma izdržljiva ali isto tako dosta skuplja pri zameni u odnosu na konkurenciju. Bilo je i problema sa imobilizatorima, pa se raspitajte kod prethodnog vlasnika jer ne bi bilo neobično da ga je Megan već izneverio po tom pitanju.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *