Uvod – Chip tuning

Chip tuning

Chip tuning

Jeste li već čuli za chip tuning? Ako niste, pravo je vreme da konačno nešto i naučite o ovom pojmu. Chip tuning označava jedinicu za elektronsku kontrolu koja se stavlja u vozila, a znači da će ono imati bolje performanse, bilo da se radi o tome da dobije više snage, manju emisiju štetnih gasova ili bolju efikasnost goriva.

Opšte gledajući, vozila koja imaju chip tuning osetljivija su na kvalitetu goriva te ih se na vreme treba servisirati. Prvi puta su se pojavili u vozilima sedamdesetih godina prošlog veka. Chip tuning zapravo je sistem kojim se mogu u motoru kontrolirati razne operacije, prije svega ubrizgavanje goriva u sistem i paljenje, a uz to još niz akcija kao što su regulacija brzine, zatvaranje i otvaranje raznih ventila, ubrzanja (na turbo mašinama), itd.  U globalu gledano, chip tuning sistem najčešće se stavlja u vozila kako bi se povećala snaga i okretni moment motora (za kojih 25 posto) te kako bi se smanjila potrošnja goriva od 15 pa do 20 posto.

Chip tuning znači da se u memoriji upravljačkog uređaja na motoru menjaju fabrički parametri koji se vežu uz moment paljenja, količinu goriva i pritisak kojim se puni turbina. Postupak ugradnje može trajati od svega 45 minuta pa do 4 sata ili više, a zavisi koliko je komplikovan sistem  ubrizgavanja i upravljački uređaj motora. Postoji nekoliko vrsta tuninga – optimum tuning, eco tuning, power tuning, box tuning.

Chip tuning

Unutar samog ECU-a nalazi se pločica s nekoliko čipova, otpornika i drugih elektronskih sklopova. Jedan od tih čipova je EPROM, memorijski čip na kojem su smešteni podaci o radu motora. U EPROM-u se nalaze mape u kojima su upisani podaci o uglu paljenja, količini ubrizganog goriva, pritiska turbine kod turbo motora itd. Osnovni zadatak chip-tuninga je izmena podataka na tim mapama, povećanje količine ubrizganog goriva, bolji i precizniji ugao paljenja, te kod turbo motora povećanje pritiska turbine, što zavisi i o radnoj temperaturi motora. Rezultat pravilnog chip-tuninga bi trebao biti povećanje snage i obrtnog momenta, a samim tim i bolje performanse vašeg automobila.
Ugradnja samog čipa koji se nalazi u ECU je proces zavisan o modelu i marki automobila, ali obično traje od 2 do 3 sata. U tom vremenskom razdoblju ECU se vadi iz automobila, otvara se njen poklopac, skida se EPROM koji se može reprogramirati ili zamijeniti drugim novim EPROM-om, koji je već programiran. Tu se otvara i mogućnost da se preko OBD (On Bord Diagnostic Port) bez skidanja ECU-a izvrši chip-tuning, tako da se putem prenosnog računara, koji je spojen direktno na ECU, prenesu nove postavke i izmene mape u EPROM. Postoji i još jedna zanimljiva mogućnost ugradnje SWITCH (prekidača) na kojem možemo birati i sami odrediti kada ćemo koristiti standardne ili izmenjene postavke.

chip_tuning

Kada govorimo o optimum tuningu, radi se o najjednostavnijem i najjeftinijem postupku ugradnje chip tuning kojim se vozilu daje još snage. Najbolje rezultate imaju obični benzinci i dizeli jer im se poboljšavaju performanse i do 25 posto. Ova vrsta chip tuninga znači da su performanse optimalno bolje i to nema nikakvog lošeg uticaja na motor.

Eco tuning poboljšava performanse samo turbo dizel motora i ugrađuje se na vozila koja prelaze veoma mnogo kilometara. Kod ove vrste tuninga povećava se okretni moment motora do najviše 10 posto i to pri nižim okretajima, a u isto vreme se smanjuje potrošnja samog vozila do najviše 20 posto. Važno je napomenuti da se ne smanjuje snaga motora kod ove vrste chip tuninga.

Power tuning usmeren je u cijelosti na snagu motora, odnosno izvlači snagu motora do njegovog optimuma., nekad se može povećati i za čak visokih 40 posto. Budući se ide do krajnjih granica, može se smanjiti vek motora na automobilu, posebno kod turbo motora.

Box tuning označava posebni modul koji se ugrađuje u vozilo te dolazi s posebnim adapterom koji je poseban za svako vozilo. Radi se zapravo o običnoj premosnici kojom se poboljšavaju performanse automobila, a ne oštećuje se motor. Zapravo je veoma sličan sistem kao kod optimum tuninga.

Dakle, možemo zaključiti da chip tuning u optimalnom slučaju može poboljšati performanse motora te u isto vreme smanjiti potrošnju. Međutim, treba se raspitati i informirati kada se radi o konkretnom tipu vozila, jer chip tuning nema isti uticaj na sve vrste vozila, odnosno zavisi radi li se o običnom dizelašu ili benzincu ili možda o turbo mašini te o automobilu na plin. Na nekim vozilima, naime, chip tuning može delovati kao doping na čovjeka, znači poboljša će se performanse u određenom vremenskom intervalu, ali će u isto vreme ošteti će se motor, te na dalje staze to nikako nije dobro rešenje. Ponekad je bolje novac koji se misli uložiti u chip tuning uložiti u redovno servisiranje automobile,  jer se dugoročno više isplati. Stoga, kada se radi o ovoj inovaciji na vozilu, svakako dobro razmislite i posavetujte se sa svojim automehaničarom.

Zašto fabrika nije uradila chip tuning?

Fabrike automobila pre puštanja u prodaju novih modela vozila moraju da izvrše homologacije u određenim ustanovama zaduženim za standardizacije i kontrolu kvaliteta novih vozila. Kao primarni test prilikom prijema novih tipova vozila jeste test emisije izduvnih gasova. U cilju zadovoljenja sve strožijih propisa, inžinjeri u fabrikama automobila su prisiljeni na kompromise. To praktično znači da su primorani da na uštrb snage motora prilagode emisiju izduvnih gasova strogo zadatim normama. Te norme su daleko strožije i zahtevnije od normi koje zahteva jedan tehnički pregled koji se vrši jednom godišnje pri registraciji vozila kako u svetu tako i kod nas.

Dakle, ono sto mi radimo jeste približavanje tih normi zahtevima jednog tehničkog pregleda što rezultira povećanjem snage vašeg motora. Vi dobijate motor iste snage kao što je u osnovi i razvijen na probnom stolu prilikom projektovanja a pre redukcije snage na uštrb zadovoljenja strogih homologacijskih normi.

Naravno, to ne znači da će vaše vozilo izbacivati bilo kakav crni dim iz auspuha ili na bilo koji drugi način štetiti okolini i drugim učesnicima u saobraćaju. Ovo naglašavamo i da se ne bi pogrešno shvatilo gore navedeno, jer razlika u normama je vidljiva samo na specijalnim mernim uređajima za analizu izduvnih gasova a nikako vizuelno ili na bilo koji drugi način.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *