Honda Civic 8 2006. – 2011. – Polovnjak, prednosti, mane

Honda Civic

Honda Civic 8

Honda Civic 8 se proizvodi od 2006. do 2011. godine. Honda Civic 8 je dostupan kao kabriolet sa dvoja vrata, limuzina sa četiri, te „hatchback“ sa troja vrata dizajniran prvenstveno za evropsko tržište korišćenjem jednostavnijeg zadnjeg vešanja i agresivniji izgled.

Što se opreme tiče, i Honda Civic 8 dolazi sa različitim nivoima iste. To su DX, DX-G, LX, EX, EX-L i SI.

Spoljni izgled Honda Civic je agresivno dizajniran, prednja maska je izrađena od pleksiglasa. Trouglasta rešetkasta maska se nalazi ispod dugih svetlosnih sklopova.

Pogledate li Honda Civic sa zadnje strane odmah ćete primijetiti dominantni spojler integrisan u samo zadnje staklo, svetlosne sklopove izvedene duž cele zadnje strane automobila i prepoznatljive trouglaste otvore izduvnih cevi čija je funkcija jedino kako bi podigli sportski dojam automobila, dok je prava izduvna cev vešto skrivena iza branika.

Unutrašnjost ima odličnu ergonomiju, završnu obradu, izrađena je primenom kvalitetnih materijala te vrlo dobro organiziran prostor. Sve je gotovo idealno raspoređeno počevši od naslona za ruku ispod kojeg se nalazi duboki pregrada, a tu je još i pregrada sa kliznim poklopcem smešten u centralnoj konzoli do menjača. Vrlo dobra ergonomija očitava se u odličnom položaju sedenja ispred upravljača i solidno profiliranim sedištima.
Kontrole klimatizacije nalaze se na povišenoj i izdvojenoj površini iza upravljača, a kontrole za audio sistem su pomaknute desno prema suvozaču. Gornji dio konzole rezervisan je za informativni displej.
Upravljač odlično leži u ruci te pruža vrlo uglađeno upravljanje automobilom.
Na njemu se nalaze pomoćne kontrole audio sistema te putnog računara.
Instrument ploča je izvedena u dva nivoa, pri čemu su digitalni pokazivač brzine i indikatori ekonomične vožnje koji obaveštavaju vozača kada treba promeniti stepen prenosa smešteni u njenom gornjem delu.

Honda Civic

Svi modeli Honde Civic 8. generacije opremljeni su bogatim paketom opreme već u serijskoj verziji , no osim znatno bogatije serijske opreme znatno je unapređen i sigurnosni aspekt.
Veoma retki ulazni modeli dolaze bez klime, CD plejera i alu felni, iako imaju kontrolu stabilnosti, centralnu bravu i bočne air bagove.
SE modeli dolaze sa svim dodacima, a Sport modeli sa većim alu felnama, intezivnijim svetlima i aluminijumski detaljima u kabini.
ES modeli imaju dodatke kao što je cruise kontrola, dupla klima i panoramski krov. EX ima satelitsku navigaciju i automatske brisače.

Ulazni motor sa 88 ks 1.4 benzinac, nudi solidne performanse, ukoliko vam se ne žuri, ali nije toliko čest na tržištu polovnih automobila. Modeli sa 138ks 1.8 motorom su daleko bolji i brži.
Dizel 2.2 ima takođe 138ks, ali skoro duplo više obrtnog momenta i daleko je fleksibilniji za vožnju.
Tu je i Type S verzija 1.8 i 2.2 motora, dostupna samo u verziji sa troje vrata sa sportskim vešanjem i body kitom.
Za kraj, tu je Type R sa 2.0 benzincem i 198ks i veoma je teško odrediti da li je bolji ovaj automobil, ili Golf GTI.
Naravno, dizeli su najštedljiviji sa prosečnom potrošnjom oko 4,2 litre na 100km. Ipak, manji benzinski motori nisu daleko i daju potrošnju oko 4,5 litara.
Motor 1.8 daje potrošnju od oko 5,4 litara na 100km, a na papiru Type R troši 7,6l. U realnim situacijiama, potrošnja će ići na gore.

Honda Civic

Na šta obratiti pažnju kod polovne Honde Civic automobila?

Honda Civic se dobro kotira na ispitivanjima zadovoljstva vlasnika, iako je bilo nekoliko pritužbi.
Problemi sa enterijerom se pojavljuju kod nekih primeraka i prijavljeni su različiti zvukovi. U nekim slučajevima bilo je i situacija da su saloni bili primorani da menjaju donji deo kontrolne table.
Eksterijer je takođe imao pritužbe, kondenzaciju pod farovima, delovi plastike koji su se opustili i poklopac za godino koji je odbijao da se odvrne. Kvake su potencijalan problem, zadnje vešanje i mehanizam ručne kočnice.
Prijavljivano je i da dizeli potroše  do litar ulja na 1000km, bez da se upali kontrolna lampica. Tako da proverite na vreme nivo ulja u motoru.

Prednosti – Honda Civic 8

 • Izgled
 • Bogata oprema
 • Ergonomija
 • Prostornost
 • Kvalitetna izrade

Mane – Honda Civic 8

 • Preglednost pozadi
 • Intenzivno trošenje zadnjih kočionih diskova i pločica
 • Intenzivno trošenje prednjih guma
 • Veća potrošnja ulja kod dizel motora
 • Kod nekih benzinskih modela dolazi do korozije i kvara na pumpi goriva
 • Česti problemi sa kvačilom (klizanje) nakon 50 000 km kod dizel motora
 • Česti kvarovi turbo punjača na dizel motoru
 • Zadnji amortizeri su glasni i ne tako efikasni
 • Prednje maglenke osetljive na kamenje
 • Zbog fabričke greške kod instalacije prednjih svetlosnih sklopova dolazi do oštećenja karoserijskih delova oko svetala
 • Problemi sa otvaranjem vratašca spremnika goriva
 • Greška u ožičenju grejača na dizel 2.2 motorima može dovesti do pregorevanja istih

Izvori:
auto-mane.com
www.autoexclusive.rs


One Comment

 • Sicic Davor kaže:

  Ja sam kupio hondu civic 8 generacija 2.2 cdti.e sad mene zanima da li bi trebao radit servis remenice spanera pk remena i to.jer ona ima lanac i fantasticno radi nist se ne cuje.presla je 220000km i stvarno ful radi

Ostavite odgovor