Volkswagen 1.4 16v motor – kako se pokazao

Volksvagen 1.4 16v motor

Volkswagen 1.4 16v motor

Kupci po prvi put su imali priliku da kupe motora 1.4 sa  šesnaest ventila na kraju 1996. godine , kada je 101 konjskih snaga varijanta pojavila u modelima Seat Ibiza / Cordoba . Godinu dana kasnije , slabiji , 75 KS je osnovni motor debituje u  četvrtoj generaciji Vw Golf . Od tada, 1.4 16v se pojavio u širokom rasponu modela Vw grupe (npr . U Audi A2, Seat Leon / Toledo , Škoda Fabia, Vw Lupo , itd) i ubrzo je postao jedan od najpopularnijih motora Group-e. Ubrzo je predstavio dve nove varijante 80  i 86 konjske snage . Prednosti jedinice treba da budu prilično dobra dinamika , veoma moderan dizajn ( aluminijumski blok , plastična usisna grana ) i umerena potrošnja goriva ( u proseku oko 6-8 litara u zavisnosti od varijante ) .

Vlasnici automobila opremljenog  1.4 16v motorom ne bi trebalo da iskuse mnoge problema tehničke prirode – korisnici često hvale trajnost nemačkog dizajna. Ali nije uvek bilo tako ružičasto – u periodu  2000. – 2002., masovni slučajevi „smrti“ aluminijumskih motora 1.0 i 1.4 16v. Ispostavilo se da je zbog nedostataka u izgradnji u toku zimskih mrazeva može doći do zamrzavanja odušak creva, iberlaufa, posebno u slučaju automobila parkiranih na otvoreno. Smrzavanje oduška izaziva povećanje pritisaka  ulja u motor, što može dovesti do  otkazivanja motora prilikom jutarnjeg pokretanja motora ( podizanje maske pre svakog polaska, smanjuje šanse da se izbegne „najgore“). U slučaju ovog scenarija, nažalost, čeka vas zamena motora. Srećom, možete izbeći ovu situaciju redovnim čišćenjem odušak creva ili instaliranjem posebnog grejača (koji su deo standardne opreme u automobilima proizvedenim posle 2002. godine) –  možete napraviti sami ovu modifikaciju (delovi su dostupni kod ovlašćenog servisa), ali ako nemate odgovarajuće veštine bolje da date ovaj zadatak nekoj stručnoj radionici.

Drugi „problem“ malog četvorocilindraša  uključuje probleme sa neravnomernim radom – ovo može biti uzrokovano, između ostalog, kvarom senzora pozicije radilice, problemi sa gasom, kabelovi za svećice, senzor temperature, loš kvalitet goriva ili začepljen filter goriva, ili čak i dotrajale svećice. Jednom rečju – to je jedan od onih problema, gde je to moguće dijagnoza i uklanjanje može da potraje … 1.4 16v motori su poznati i po povećanoj potrošnji ulja.  Pristalice instalacije gasa treba da razmisle o montaži sekvencijalnog sistema u dobroj radionici – loše  prilagođena instalacija može brzo okončati život svakog motora. Srećom, mehaničari već znaju slabe tačke motora i njegova popravka ne bi trebalo da bude izazov, a cene delova su na prihvatljivom nivou.

Automobili opremljeni sa 1.4 16v motorom ne spadaju u grupu potencijalno rizičnih i problemi navedeni  ovde nisu pravilo za svaki motor. Za one koji putuju uglavnom po gradu , motor snage 75 konja snage će biti dovoljno . Za češća putovanja na autoputevima je bolje ostaviti za moćnije varijante. Ako ste zainteresovani za primerak koji ima dokumentovanu servisna knjižica , ovaj mali 1,4 može da bude odličan izbor . Ali vredi da se igra na sigurno i samo u slučaju … pre nego što kupite da razmislite o mogućoj izgradnji garaža – đavo nikad ne spava.


5 Comments

 • Edvin kaže:

  Postovani, ponosni sam vlasnik tog istog motora 98g (to je ona serija sto malo ulje trosi tvornicki) 130 000 na satu kupljen od prvov vlasnika i ovo sa iberlaufom je istina ali to se primjeti jer cim opadne nivo ulja u motoru svijetli lampica pa samo neka kamikaza moze dovesti do toga da joj rikne motor. Dalje, neravnomjeran rad sam rijesio sa zamjenkm klapne gasa koja je kod mene na sajlu i koju sam uzeo polovnu. Nakon toga svjecice, bobina i kablovi. Na kraju svega sam dobio motor koji u leru kad radi doslovno se ne cuje i svi mi na tome zavide. Sve ovo osim klapne gasa koju sam platio 75e je bilo novo. Iberlauf smo ocistili i dihtovali 15e, kablovi svjecica Topran 35e, bobina 40e, svjecice su bile 30ak e. Sve u svemu auto i podvozje je vrh. I sa svim ovim kad sam uradio sa 10litara ljeti je spao na 7 gradske a zimi se to poveca na 8 do 9l. Sad evo imam na satu 170 000 km i vozim se vec 40ak hiljada km samo sa mjenjanjem ulja, filtera i sipanjem goriva. Mozete napomenuti isto da se pridrzavaju izmjene intervala ulja zbog hidropodizaca.

 • djura kaže:

  Dobar dan imam golfa 4 iz 99g sa ovim motorom i za njega imam samo reci hvale.Vlasnik sam 12 g.Na satu je skoro 400 000 km bez diranja motora.Od prvog dana imam sekvent gas.Samo sam radio veliki i mali servis redovno,kao i svecice i nista vise,verujte mi.Nemam problem sa iberom jer sam to crevo skinuo i ne moze se stvarati kondezod uljnih para.pozzzz

 • Marko Đorđević kaže:

  Poštovani,
  Imam Lupo 2000 1.4 16V. Već neko vreme javlja mi se problem. Auto ili secka ili skroz izgubi snagu. Nabijem gas do patosa i ne može da zada gas. Jedino rešenje je da ga ugasim i onda je sve u redu nakon paljenja. Na diagnostic su rekli da je neka sonda zapušena verovatno i predložili da sipam neke aditive, nije pomoglo. Da li može biti problem sa svećicama? Inače često mi izbacuje grešku na elektronici. Da li može neki savet?
  Pozdrav

 • Dušan kaže:

  I ja imam isti problem,samo mi „blokira“ gas u toku voznje,auto zastrekne i upale mi se EPC i check engine lampice,auto ne prima gas uopste,ugasim ga i posle nekoliko sekundi upalim,sve radi normalno. Prvo su mi rekli MAP senzor,zamenio sam ali isto se desava,onda su mi rekli ili senzor radilice ili senzor bregaste,to cu sad da probam da zamenim pa cemo videti sta ce biti. Ako u medjuvremenu ti otkrijes kvar,javi da znam sta da menjam. Inace u pitanju je seat ibiza 1.4 16v 2002god,benzinac

Ostavite odgovor