Honda 1.8 VTEC motor

Honda 1.8 VTEC motor

Honda 1.8 VTEC motor

Nastanak VTEC sistema (sistem koji  elektronski kontroliše  promenljivo vreme otvaranja ventila )duguje se  japanskom inženjeru Ikuo Kajitaniemu. Indirektno VTEC motor je  proizvod restriktivnog japanskog poreskog zakona – u zavisnosti od zapremine motora porez je  manji ili veći, zbog čega su japanski inženjeri u osamdesetim  mnogo  vremena proveli u potrazi za načinima da zaobiđu nepovoljan zakon održavajući adekvatnu snagu motora i potrošnju goriva. Iako je preko svojih sistema, promenljivog vremena otvaranja ventila radila većina japanskih proizvođača, Honda je bila prva uspešno predstavila VTEC u proizvodnji. U početku, sistem je korišćen u motorima F1 automobila, a po prvi put VTEC jedinice u putničkim vozilima su svoj debi imali  1989. pod maskom Honda Cr (Japan) i Civic modela (u Evropi) – bili su motori zapremine od 1600 cm3 i snage 160/150 ks . Od tada se pojavilo mnogo varijacija VTEC motor, koji, u zavisnosti od konfiguracije su korišćeni za postizanje velike snage (DOHC VTEC) ili potrošnju goriva (VTEC-E), a sledeća evolucija ove tehnologije su dostupne danas, motori  i-VTEC.

1.8 VTEC – litarski motor je debitovao u Evropi sa lansiranjem VI generacije Accord-a 1998. godine.  Donator za novi motor je F18A3 snage motora od 116 KS , koji je bio glavni pokretač u prethodnoj generaciji japanskog predstavnika srednje klase . Jedinica sa četiri ventila je takođe ugrađena u blizanac Rover 600 serije sa novim VTEC sistemom i izmenjenim delovima opreme je uspeo da dostigne snagu od 136 KS i obrtnim momentom od 175 Nm . Motor se odlikuje visokim izdržljivošću i prilično uspešan kompromis između performansi i sagorevanja , obezbeđujući ubrzanje od 0-100 km / h za samo 10 sekundi  i prosečnom potrošnjom goriva od 8,5 litara . Velika prednost je velikia isporuka Accord-a opremljenis sa ovom jedinicom , tako da imamo veće mogućnosti za moguću selekciju . Sa završetkom proizvodnje VI generacije Accord-a motor za nestao je iz Hondine ponude.

Motor je imao probleme sa elektronikom – uklanjanje tih nedostataka može biti dosadno, ali nije nemoguće. 1.8 VTEC motori su poznati po svojoj velikom apetitom za ulje, posebno tokom čestih teranja motora u visoke obrtaja (i iskušenje je ogromna ..), pa se preporučuje visoka budnost vlasnik, pogotovo  suviše nizak nivo ulja može izazvati simptome slične kvaru VTEC sistema ( motor „ne uključuje“ iznad 4.000 obr. / min.), koji retko razočara. Što se tiče instalacije auto gasa – mišljenja su podeljena protivnici navode slučajeve spaljenih ventila i problema sa radom u praznom hodu, ali kod pristalica auto gasa to pada na neodgovornost vlasnika koji zaboravljaju, između ostalog, povremeno podesite zazor ventila. Dobro rešenje može biti instalacija dodatnog sistema podmazivanja sedišta ventila, što omogućava da se produži život glave motora. Međutim, instalacija auto gasa može biti rizična – loša usklađivanje ili loše komponente umesto očekivane štednje donosi samo skupe probleme.
VTEC 1.8-litarski motor je dobar izbor za one koji traže besprekornu jedinice sposobnu bez oklevanja da se pridruži svakodnevnom radu. Motora efikasno nosi sa vozilom Accord, iako će ljudi koji su čekali više adrenalina biti prilično razočarani. Međutim, ako ne pripadate  toj grupi, možete „uzeti“ VTEC 1.8-litarski motor u mraku – sigurno će vas nagraditi za njihovo poverenje.

Ostavite odgovor