Vw Passat B5 1998. – 2005. – Polovnjak , iskustva, motor, problemi

Vw Passat B5

Vw Passat B5

Vw Passat B5 ima prostranu i udobnu kabinu idealnu za putovanja, a spisak motora je podugačak. Sa druge strane, Vw Passat nije ni malo jeftin za održavanje. Cena je standardna Volkswagen-ova, nešto viša od konkurencije. Obavezno pregledajte kompletan trap i menjač.

Izlaskom Vw Passat B5 1997 godine, najviše je bio pogođen njegov prethodnik, koji je predstavljao i dalje dobar auto, ali sa mnogo nižom cenom.

Vlasnici Vw Passat B5 najviše cene njegov kvalitet izrade, performanse i ekonomiju. Dizel motori su poznati kao štedljivi i pouzdani. Često su se dešavale situacije da su vlasnici Vw Passat-a i po 100000 km, a da uopšte nisu dolazili na servis. Naravno, redovan servis je obavezan.

Volkswagen Passat, koji se s jednim redizajnom (2000.) proizvodio od 1996. do kraja 2005. je od najsolidnijih automobila svoga doba. Zbog toga je bio i najcenjenija limuzina svoga doba, ako izuzmemo automobile premijum klase. Napravljen je po koncepciji Audija A6, koja mu je osigurala dobra vozna svojstva i ponašanje u vožnji na nivou visoke srednje klase. Najuverljiviji Vw Passat B5, po merilima za polovna vozila je Vw Passat B5 1.9 TDI, i to sa 90 KS (ne 110 KS, iako je i taj vrlo kvalitetan). Taj dizelaš, s direktnim ubrizgavanjem prve generacije, razmerno je malo opterećen (najsnažnija verzija ima čak 156 KS). Uz normalno održavanje, i normalnu vožnju, ti motori su bez problema prelazili 350 do 400 hiljada kilometara. No, važno je naglasiti, da je auto normalno održavan i normalno vožen, jer u protivnom motor može stradati i u pola kraćem roku. S druge strane, ovakav auto (zbog dobrih performansi i povoljne potrošnje kupuju ih osobe koje prelaze puno kilometara) može imati tko zna koliko kilometara. Zbog toga pre kupovine polovnog Passata 1.9 TDI, koji je i najskuplji u klasi treba temeljno utvrditi verodostojnost podataka koji se prezentiraju. Tu se otvara još jedna bitna stvar – Passat B5 je na vrhu rizičnih automobila za krađu, te lako možete naleteti na ukradeni primerak. To je dakle prva stvar koju trebate proveriti i ako je kupujete od proverene osobe, najbolje je proveriti papire.

KOMFOR – Vw Passat B5

Passat B5 je jedan od najtraženijih polovnjaka ako ne i najtraženiji, bar u segmentu porodičnih limuzina. Spolja možda ne toliko privlačan koliko robustan izgled, koji nekako garantuje dugovečnost i pre nego što kročite u kabinu.

Unutar Vw Passat B5 mesta napred ima na pretek, preglednost je odlična, a vozač lako pronalazi idealnu poziciju za upravljačem obzirom da se i volan i sedište podešavaju po visini i dubini. Kokpit je dobro postavljen, sa svim kontrolama uredno raspoređeni na dohvat ruke vozača, sedišta su udobna, a ambijent prijatan. Komfor je uzeo primat u odnosu na sportske ambicije, pa je vožnja veoma udobna i tiha, obzirom da je kabina odlično ušuškana, pa će malo nepoželjne buke doći do vas. Od standardne opreme koja se ugrađuje u sve modele, tu su četiri airbag -a i ABS.

MOTOR – Vw Passat B5

Vw Passat B5

Vw Passat B5

Kako smo navikli od Volkswagena, ogromna paleta motora Vw Passat B5 garantuje zadovoljstvo svih koji se odluče za ovaj model.

Benzinci kod Vw Passat B5 idu od 1,6 do 2,8 V6. 1,8, 1,8 turbo i 2,0 su najbolji izbor ovde, a preporuka je definitivno 2,0 motor. Prosek potrošnje je oko osam litara bezolovnog benzina što je zadovoljavajuće. Veći benzinci, 2,3 V5 i 2,8 V6 troše dosta više pa ih treba razmatrati samo u slučaju da nemate problema sa prilivom novca. Ipak, najbolji izbor predstavljaju dizelaši.

Od ostalih verzija treba spomenuti osnovnu benzinsku verziju 1.6, koja dobro ide, ne troši puno vrlo je trajna (kao 1,9 TDI). Jedino slabo mesto je termostat, koji retko izdrži više od 100000 km. No, zbog povoljne cijene (jeftiniji od 1.9 TDI) i izdržljivosti kupovina se po pravilu isplati. Kod turbo benzinca 1.8T turbo punjač po pravilu odlazi nakon 120000 km.

Turbo dizelski motor 1.9 TDI sa 90 KS spada u najbolje serije dizelaša na tržištu. No, takvi primerci često imaju znatno više kilometara od prikazanog. Verzija sa 90 KS je kod polovnih primeraka preporučljivija nego motor od 110 KS. Snažniji je motor više opterećen, ali je i ojačan na kritičnim mestima. Zbog toga je glavni problem na turbo punjaču promenljive geometrije, statorska krilca turbine koja mogu blokirati zbog čađi. Sa 130 KS odlično vuče uz prosek potrošnje od samo 5,5 litara dizela. Slabiji ima 100 konja i ni izbliza nije brz. 2,5 V6 dizelaš je takođe dobar izbor, ako vam ne smeta malo veća potrošnja i dosta skuplja registracija.

Od Audija je preuze multi-link prednjeg trapa sa aluminijumskim komponentama i tehnologijom cinkovanje cele karoserije.

Istorija modela – Vw Passat B5 :

1997.: Predstavljen novi Vw Passat B5 sa motorima 1.6 (100 KS), 1.8 (125 KS), 1.8T (150 KS), 2.8 V6 (174 KS) kao i 1.9 TD (90 KS). Svi modeli su sa opcijom biranja automatskog menjača.
oktobar, 1998.: 1.9 TDI (116 KS, brizgaljke)
1998.: Debitovao je motor 2.3 V5 sa 150 KS. Od ove godine vazdušni jastuci za suvozača su standardna opcija.
1999.: Novi motor 2.5 TDI V6 sa 150 KS je dodat u paletu (šestostepeni manuelni ili petostepeni automatski)
novembar, 2000.: Restailing (novi prednji deo, nova zadnja svetla). Novi motori: 2.0 ( 115 KS ), 2.3 V5 20V (170 KS) i 1.9 TDI (130 KS). Povlače iz ponude motor 1.8 20V (125 KS)
2001.: Izašao je redizajnirani model Passata sa većom sigurnošću, boljom opremom i poboljšanim voznim karakteristikama. Predstavljen motor W8 4.0 (275 KS) kao i 2.0 (130 KS). ESP je standardna oprema od ove godine.
decembar, 2001.: 2.0 20V (131 KS).
decembar, 2002.: 2.3 V5 motorom (170 KS).
mart, 2004.: 2.0 TDI (136 KS).
mart, 2005.: Premijera Passat b6

KVAROVI – Vw Passat B5

Prvi na listi svih problema kod Vw Passat B5 su elektronika i kompletan trap pa ovo prvo pregledajte, i to dobro. Menjač nije otporan kako smo navikli kod VW grupacije, a pogotovo ako nije redovno održavan, pa probajte sve brzine. U suprotnom, popravka je dosta skupa.

Redizajnirani Vw Passat B5, posle 2000., sa jakim i ekonomičnim 1.9 TDI motorom predstavljaju najbolju kupovinu Uprkos svojoj reputaciji, Passat B5 kao polovan automobil je sklon povremenim neplaniranim odlascima u servis. Zbog toga, pri kupovini, tražite dobro očuvan model, tako da su Vam šanse da ste kupili dobar, prefinjen i automobil velike pouzdanosti.

Treba se uveriti da Vw Passat B5 nije pretrpio težu nesreću (oštećenje karoserije), a za to je najbolje proveriti da li je boja originalna. Karoseriju treba pregledati na dizalici ili kanalu (stručnom oku tada ne može promaći teže oštećenje), no tada treba pregledati kuglaste zglobove prednjeg trapa (po dva sa svake strane), jer je to rak-rana prethodne generacije Passata, ali i Audi A4 i A6.
Nakon svega navedenog, preporučljivo je odvesti Vw Passat B5 kod stručnjaka za dizelske motore. Već rad motora u praznom hodu (važno je da radi mirno i ne trese), dimi li motor kod dodavanja gasa i vuče li ravnomerno. No, za relevantni zaključak važno je izmeriti kompresiju, odnosno pritiske u cilindrima, koji trebaju biti veći od 27 bara, i ravnomerni. Iskusan specijalizovani mehaničar će lako proceniti je li motor prešao 150000 km, ili dvostruko više. Passat B5 se dobro nosi s lošim vozačima i dugotrajnom eksploatacijom, naravno, ako je redovno održavan.

Bobine su slaba tačka Vw Passat B5 1,8 turbo motora pa oslušnite motor da li ravnomerno radi.

Na 1.8T motorima otkazuje sistem podmazivanja, jer se na situ pumpe vremenom nakupi čađ koja se stvara pri podmazivanju turbine uljem. Potrebno redovno čišćenje sita uljne pumpe.

Vw Passat B5 1.8 20V turbo, napravljenih od avgusta 2001. do oktobra 2002. može otkazati jedna ili više bobine.

Vw Passat B5 1.8 20V imaju problem sa senzorom protoka vazduha.

Vw Passat B5 1.8T, ako ima problema sa paljenjem motora, okleva kada ubrzava i nepravilno radi na praznome hodu, mogući problem su bobine.

Motora 1.8 20V – pumpe za vodu su u početku imale problem sa plastičnim propelerima, novije pumpe za vodu imaju metalne propelere.

Vw Passat B5 2003. Na 1.8L 4 cilindričnom motoru ili 2.8L V6 motoru, pumpa za gorivo može da prestane da radi i doći će do gašenja motora.

Kod dizel motora slabe tačke su turbo punjač, alternator, protokomer i plivajući zamajac.

Plavi dim iz auspuha Vw Passat B5 odaje istrošenost turbo punjača.

Na 110 TDI motorima senzor temperature vode i senzor masenog protoka vazduha mogu da ne rade, što dovodi do povećanja potrošnje goriva. Auto dijagnostikom mogu se tačno odrediti kvarove senzora.

Vw Passat B5 1.9 TDI PD loše startuje, prekomerna detonacija dizela na praznome hodu, motor radi u prinudnom modu, očitana greška je P1556 – pritiska punjenja turbine nije dostigao kontrolnu granicu, moguće je da treba promeniti senzor temperature motora.

Kod modela napravljenih 2000. – 2001. senzor nivoa goriva, plovak, može biti oštećen lošim kvalitetom goriva, pa merač goriva daje netačne informacije.

Za najkompleksniji deo passata važi trap. Na udaru su gornja i donja oscilujuća ramena. Njih ukupno ima osam, osim ramena stradaju i krajevi spona.

Vw Passat B5 proizvedeni između drugog dela 1997. i prvog dela 1999. su više puta pozivani u servis zbog kontrole prednjih spona oslanjanja.

Zbog loših puteva kod Vw Pasat B5 brzo propadanje prednjeg trapa. Robusnija verzija prednjeg trapa je unapređena 2000..

Problemi sa sigurnosnim pojasevima imaju Vw Passat-i proizvedeni 1997.

Problema sa vazdušnim jastucima imaju Vw Passat B5 proizvedeni od decembra 1997. do aprila 1998.

Korozije nema na karoseriji Pasat B5, ali rado napada električne priključke. To može da dovede do prekida u radu različitih električnih uređaja. Pravi problem električnom sistemu elementi centralnog zaključavanja i električnog pokretanja mehanizma prozora.

Vijci za podešavanje prednjih farova Vw Passat B5 korodiraju, potrebno je redovno podmazivanje da bi radili bez problema.

U komora za odvod vode, kišnice, ispod brisača, može doći do zapušenja odvoda, i tada može doći do prodora vode u kabinu (tepih u kabini mokar), može prodreti u servo kočnice (počne da rđa servo uređaj i oslabi kočnica). Potrebno je redovno proveravati odvod vode, hoće lišće da se nakupi i začepi odvod.

Kod Vw Passat B5 karavana hoće da curi creva koje vodi do prskalice zadnjeg stakla, curi po motoru zadnjeg brisača.

Originalni nosač polen filtera u ventilaciji je neadekvatan, nosač vremenom propadne i omogući prodiranje vode (mokar tepih na suvozačevoj strani). Postoji modifikovana nosač polen filtera.

Kao kod većine Volkswagen vozila, nepravilan rad el. podizača prozora.

Na niskim temperaturama ispod -20C, pojačivač kočenja ne može da obezbedi dovoljno pomoćne energije.

ZAKLJUČAK

Passat B5 je porodični automobil, široke palete motora, odlični dizalaši i mnogo dodatne opreme. Nije nam se dopalo to što su benzinci mnogo žedni, cena servisa i visoka cena automobila.

Po preporuci ranijih vlasnika Passat  B5, ukoliko volite dinamičnu vožnju odlučite se za neke od mnogobrojnih benzinaca, jer su dizelaši za uživanje u vožnji.


Passat B5 cena – pregled polovnjaka


9 Comments

 • Tomislav kaže:

  Vozim polovan pasat 1,9 TDI, 85 kw (115 ks), 2000. godište. Uglavnom sve ono što je već rečeno za ovo vozilo i slična godišta važi, samo što je malo iskustvenih podataka za ovaj tip motora. Zadovoljan sam potrošnjom koja iznosi od 6,00 – 6,5 l/100 km, pri normalnim uslovima eksploatacije. Ono što je rečeno za prednji trap skoro sve vrijedi, vrlo je komplikovano rješen i veoma skup za održavanje. Ko imalo vozi makadamom mora češće ići na kontrolu i pregled pojedinih sklopova i dijelova (ja sam za nepunu godinu dana dva puta mijenjao dijelove:lafete gornja i donja, krajnice, kugle, stabilizatori itd). Što se tiče motora nisam za 4 godine imao nikakvih problema u radu uz napomenu da bi filter goriva trebalo zamijeniti svake godine prije zime a on košta cca 25,00 KM.
  Uglavnom kad se uzme u obzir cijena, kvalitet, komfor i potrošnja, ovo vozilo vrijedi uloženih para uz napomenu da bi zaista trebalo imati neku garanciju na pređenu kilometražu.

 • said kaže:

  pozdrav svima
  kupio sam pasat B 5 tdi 2.5 l v6 motor ali posle dva meseca ja stao ne dovodi naftu pri verglanju baca naftu na pumpu ali u cevi je pola vazduh pola nafta sta bi moglo da bude problem svako misljenje je dobro doslo hvala svima unapred

 • Aleksa kaže:

  Postovanje,
  Vozim passata b5,5 1.9 130hp
  Imam problem u voznji kada ga vozim malo duzi vremenski period na na primer 2300 obrtaja(znaci u turbini) kao da izgubi snagu i iskljuci turbinu i onda kao SDI ide i ubrzava nebitno pri kojoj brznini i tako sve dok ga ne ugasim i ne upalim(ponovim kontakt) onda bude opet sve normalno do sledece duze voznje pri otvorenoj turbini…moze li bilo kakva pomoc i o cemu se tu radii?
  Hvalaa

 • Marko kaže:

  Verovatno geometrija turbine zablokirala, prepunjava i onda motor odlazi u siguran mod, da se ne bi ostetio.

 • Vedat Bijedić kaže:

  Imam pasat karavan 2000.g diesel. Kada natočim gorivo do pred vrh curi niz cijev vani. Kada se malo potroši ( do prve crtice na pokazivaču ) prestaje curenje. Šta je uzrok?

 • Selver kaže:

  imam passat b5.5 135hp 96kw 1,9TDI 2002 god karavan, problem je kad stignem do 120kmh u petu brzinu i do 3000 obrtaja i sam se smanji gas kad stanem negde na put i gasim auto zatim ponovo ga upalim i radi normalno. Zna li neko slican taj problem

 • Dejan kaže:

  Imam problem sa pasatom b5, 1.8 ADR motor sa plinom 1997 godište na leru neravnomeran rad ne drži obrtaje u vožnji štuca. Kada se isključi (kompletna instalacija-kablovi do benzinskih dizni plina) radi normalno. Menjao sam bobinu, kompletnu instalaciju (plinsku), računar plina, plinske dizne, klapnu gasa, termostat i td…. i ništa.
  jel imao neko slične probleme? Šta bi moglo biti problem?

 • Stevan kaže:

  Imam Pasata b5 Problem je otkljucavanje centralne brave I podizacem prozora.Ubacim Kontakt kljuc izvadim osigurac I vratiti ga sve ok.Kada izvadim kljuc iz brave zakljucam ok.Kada ponovo hoch da otvorim ne radi centralna brava otkljucam mehanicki kljucem dam Kontakt opet prozori ne rede.Ponovo izvadim osigurac I vratiti ga na mesto sve normalno funkcionise.Da li neko imao ovakvih problema ili zna neka mi odgovori.Unapred zahvalan.

Ostavite odgovor