1.4 TSI / TFSI motor – Vw, Škoda, Audi, Seat

1.4 TSI / TFSI motor

1.4 TSI

1.4 TSI / TFSI se pojavio u proleće 2006. koristio je direktno ubrizgavanje goriva , lanac kao pogon, interkuler, turbinu i jači modeli kompresor. Ideja tako jednostavna da sa mehaničkim kompresorom se reši turbo rupa( Visok pritisak punjenja je na raspolaganju od najniže brzine ). 2010 godina je donela modernizaciju, između ostalog, modifikovani su bregasta osovina i uveden zupčasti kaiš umesto prethodno korišćenog lanaca. U 2013. se pojavio 1.4 TSI / TFSI na tržištu opremljen sa sistemom za COD (Cylinder-On-Demand), koji u toku vožnje automobila bez opterećenja omogućava motoru da radi na samo dva cilindra i tako smanjuje potrošnju goriva.

Motor 1.4 TSI / TFSI javlja se u osam verzija sa snagom od 122 do 185 KS. Najslabije verzije ( 122 i 125 KS ) su opremljene sa turbo punjačem , a kod jačih verzija od 140 KS turbina je pomognuta kompresorom. U svakodnevnoj upotrebi , prednosti motora 1.4 TSI / TFSI nije samo dinamika, već i umerena potrošnja goriva. 1.4 TSI / TFSI otor se može naći u veoma širokom spektru modela Volkswagen grupe – Od Polo i Fabia preko Octavima i Tiguan do Alhambra .

Nažalost, nakon nekoliko meseci prisustva na tržištu, počeli su se pojavljivati prvi simptomi visoke učestalosti kvara ove konstrukcije. Kasnije su mehaničari rekli da razlog leži u brojnim nedostacima dizajna i lošem kvalitetu materijala. Glavni problem 1.4 TSI-ja su problemi sa razvodnim  lancem i svim njegovim dodacima.  Sam lanac se brzo rastegne i u ekstremnim slučajevima pukne. Zatezači i klizači se prilično brzo istroše, primetan je i varijator promenljivog vremena otvaranje ventila prvi probleme (ako postoji u datoj verziji).

Stručnjaci takođe ističu da je kvaliteta upotrebljenih elemenata prenizak i da ne mogu da izdrže normalnu upotrebu. Situaciju pogoršava dugačak interval između zamena motornog ulja – 30.000 kilometara. U tako dugom periodu upotrebe, mazivo ne može efikasno podmazati ključne komponente, uključujući elemente razvodnog mehanizma. Jedino rešenje situacije je preventivna zamena razvodnog mehanizma,  u suprotnom rizikujemo da pucanja ili preskočimo lanac, što znači da oštetimo pogonsku jedinicu i skupe popravke ili kupovinu polovnog motora.

Problem sa lancem je izražen u modelima proizvedenim 2007. – 2008. Problem se odnosi prvenstveno na verziju 140 KS i 170 KS.

Smatra se da najproblematičniji motor sa 160 KS. Dok karakteristično zviždanje se pojavio na oko 2500 – 3000 obrtaja, magnet vodene pumpe odgovoran za uključivanje i isključite kompresora, se još uvek mogu smatrati manjim problemima, utoliko pucanje klipova i karika je zaista veliki kvar. Počinje sa grubim radom u praznome hod, onda se pali lampica kvara motora , koji je praćen smanjenjem snage. Merenje kompresije u ovom slučaju pokazuje značajno smanjenje kompresije, a ponekad i na dva cilindra.

Kvar na sistemu ubrizgavanja se javlja sporadično, ali valja spomenuti, jer troškovi popravke mogu biti prilično visoki.

Poznati su i slučajevi pucanja klipova i karika na motoru 1.4 TSI.

Tu je i problem sa sistemom regulacije rada ventila, koji vremenom počinje da pravi buku prilikom hladnog starta.

Neke preporuke kažu da za duži vek motora treba koristiti ređe ulje i interval zamene ulja smanjiti na pola, na 15000 km.

1.4 TSI / TFSI motor

Mnogo je bolje

U 2012. godini, proizvođač je predstavio gotovo potpuno novu jedinicu, označen kao EA211. Uskočio je na mesto nerazvijenog prethodnika, srećom, bez nasleđivanja niza fabričkih oštećenja. Ipak, vredi znati da se EA111 proizvodio do 2015. godine. Najvažnija modifikacija je uvođenje zupčastog kaiša i proizvođač je odredio interval zamene od 210-240 hiljada kilometara. Mehaničari predlažu da ga smanjite na pola radi sigurnosti. Naravno, ostalo je direktno ubrizgavanje goriva i turbo-punjač.

U pogledu performansi koje se nude, novija jedinica i dalje uverava korisnike svojom fleksibilnošću, razumnim sagorevanjem i tihim radom. U poređenju sa prethodnikom, njegova kupovina praktično nije povezana sa povećanim rizikom. 1.4 TSI EA211 nema strukturne nedostatke jer je rešen problem pucanja klipova i karika. Korisnici i dalje moraju redovno provjeravati nivo motornog ulja – ostao je interval od 30 hiljada kilometara. U interesu života turbo-punjača, isplati se skratiti interval zamene ulja. Direktno ubrizgavanje goriva i dalje zahteva od korisnika da kontroliše kvalitetu goriva koje sipa.

Modeli sa 1.4 TSI motorom

TSI 122-125 KS (kody: CAXA, CAXC, CFBA)

TSI 140 KS (kod: BMY)

TSI 150 KS (kody: BWK, CAVA, CDGA, CAVF)

TSI 160 KS (kod: CAVD)

  • Audi A3
  • Volkswagen Golf VI
  • Volkswagen Scirocco

TSI 170 KS (kod: BLG)

TSI 180 KS (kod: CAVE)

  • Seat Ibiza Cupra
  • Skoda Fabia RS
  • Volkswagen Polo GTI

Da li je vredno kupiti 1.4 TSI?

1.4 TSI iz početnog perioda proizvodnje uvek uključuju znatan rizik. Međutim, stručnjaci dozvoljavaju njegovu kupovinu samo u određenim situacijama. Polovnjak koji izaberemo mora da ima razumnu kilometražu, dokumentovanu istoriju servisa i najkraći mogući interval zamene ulja. Njegova stopa kvarova takođe je dobar pregovarački čip tokom pregovora o cenama. 

Međutim, ako želite imati mir, vredno je kladiti se na EA211 sa zupčastim kaišem. Rizik od većih problema je zanemarljiv i zadovoljstvo u vožnji je prilično. Pored toga, motor uverava prihvatljivom potrošnjom goriva od 7 litara u gradu Golfu, Leonu ili Octaviji nije podvig. Potrošnja se može spustiti na 5,5 litara.


1.4 TFSI Service Training Information – Deo 1
1.4 TFSI Service Training Information – Deo 2

3 Comments

Ostavite odgovor