1.4 TSI / TFSI motor – Vw , Škoda ,Audi , Seat

1.4 TSI / TFSI motor

1.4 TSI

1.4 TSI / TFSI se pojavio u proleće 2006. koristio je direktno ubrizgavanje goriva , lanac kao pogon, interkuler, turbinu i jači modeli kompresor. Ideja tako jednostavna da sa mehaničkim kompresorom se reši turbo rupa( Visok pritisak punjenja je na raspolaganju od najniže brzine ). 2010 godina je donela modernizaciju, između ostalog, modifikovani su bregasta osovina i uveden zupčasti kaiš umesto prethodno korišćenog lanaca. U 2013. se pojavio 1.4 TSI / TFSI na tržištu opremljen sa sistemom za COD (Cylinder-On-Demand), koji u toku vožnje automobila bez opterećenja omogućava motoru da radi na samo dva cilindra i tako smanjuje potrošnju goriva.

Motor 1.4 TSI / TFSI javlja se u osam verzija sa snagom od 122 do 185 KS. Najslabije verzije ( 122 i 125 KS ) su opremljene sa turbo punjačem , a kod jačih verzija od 140 KS turbina je pomognuta kompresorom. U svakodnevnoj upotrebi , prednosti motora 1.4 TSI / TFSI nije samo dinamika, već i umerena potrošnja goriva. 1.4 TSI / TFSI otor se može naći u veoma širokom spektru modela Volkswagen grupe – Od Polo i Fabia preko Octavima i Tiguan do Alhambra .

Nažalost, nakon prvog talasa entuzijazma, mnogi vozači su razočarani sa 1.4 TSI. Da bi se postigao potrošnja goriva slična obećanoj, bilo je neophodno biti veoma oprezan sa pedalom gasa. Ali to nije najveći problem – ispostavilo se da je pogonski lanac, koja je trebalo da bude bez održavanja, i iznad svega, bez kvarova, u stvari, u mnogim automobilima neispravan.
Kvar se obično javlja najčešće sa niskim kilometražama – čak i nakon 20000 – 30000 km. Zanimljivo je da su najugroženiji automobili korišćeni za kratke relacije. Ako se problem duže ignoriše može doći do uništenja motora. Nađeno je više razloga ovog problema.
Problem sa lancem je izražen u modelima proizvedenim 2007. – 2008. Problem se odnosi prvenstveno na verziju 140 Ks i 170 KS.

1.2 TSI motor takođe je imao problema sa preskakanjem lanca i uništenjem motora motore razaranja. Bila je pokrenuta servisna kampanja ugrađivan je novi modifikovani lanac.

Smatra se da najproblematičniji motor sa 160 KS. Dok karakteristično zviždanje se pojavio na oko 2500 – 3000 obrtaja, magnet vodene pumpe odgovoran za uključivanje i isključite kompresora, se još uvek mogu smatrati manjim problemima, utoliko pucanje klipova i karika je zaista veliki kvar. Počinje sa grubim radom u praznome hod, onda se pali lampica kvara motora , koji je praćen smanjenjem snage. Merenje kompresije u ovom slučaju pokazuje značajno smanjenje kompresije, a ponekad i na dva cilindra.

Kvar na sistemu ubrizgavanja se javlja sporadično, ali valja spomenuti, jer troškovi popravke mogu biti prilično visoki.

Tu je i problem sa sistemom regulacije rada ventila, koji vremenom počinje da pravi buku prilikom hladnog starta.

Neke preporuke kažu da za duži vek motora treba koristiti ređe ulje i interval zamene ulja smanjiti na pola, na 15000 km.

1.4 TSI / TFSI motor

Modeli sa 1.4 TSI motorom

TSI 122-125 KS (kody: CAXA, CAXC, CFBA)

TSI 140 KS (kod: BMY)

TSI 150 KS (kody: BWK, CAVA, CDGA, CAVF)

TSI 160 KS (kod: CAVD)

  • Audi A3
  • Volkswagen Golf VI
  • Volkswagen Scirocco

TSI 170 KS (kod: BLG)

TSI 180 KS (kod: CAVE)

  • Seat Ibiza Cupra
  • Skoda Fabia RS
  • Volkswagen Polo GTI

ZAKLJUČAK 

Izbor motora ugrađenog pre 2010. može se pokazati kao rizično, ali mnogo zavisi od stava prethodnih vlasnika i opšteg stanja pojedinačno, jer tokom inspekcije će se konstatovati realno stanje motora. U slučaju novijih motora koji imaju manje nedostataka, zbog čega bi trebali biti interesantniji za kupca.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.